Knižné recenzie

Miroslava Varáčková-Spolu to zvládneme

Včera v 16:39 | Sima
Autor:Miroslava Varáčková
Názov knihy:Spolu to zvládneme
Počet strán:283
Vydavateľstvo:CooBoo

Anotácia:
Spolu to zvládneme je príbeh o strate a hudbe, o láske rodičov a nezávislosti tínedžerov. Hrdinkou pätnásteho románu Mirky Varáčkovej je talentovaná Timea, ktorá túži hrať v rockovej kapele, no nadmieru starostliví rodičia ju držia nakrátko. Všetko sa zmení na školskom zájazde v Berlíne, ktorý si Timea úporne vyprosila, no na divokej párty je z mladučkej Timey ľahká korisť...

Moje dojmy:
Už 19 oktobra vyjde v poradí pätnasta kniha od Mirky Varáčkovej.Bolo mi cťou aby som si túto knihu prečítala ešte pred jej oficialnim vydaním.Spolú to zvládneme je príbeh o mladej Timei ktorá nadovšetko miluje husle a hranie v kapele je jej život.Mirka píše skvelo a zatiaľ ma žiadna jej kniha nesklamala aj keď už tieto príbehy nie sú vekovo pre mňa u Mirky vždy spravím vynimku a na každú jej knihu sa veľmi teším a v prípade tejto knihy to nebolo inak.Zo začiatku sa vám príbeh môže zdať že ste už takých príbehov čítali a možno niekomu dokonca príde nudni no vyčkajte pretože príbeh Timeii je bohužiaľ realný a veľa dievčat okusilo chuť slobody ktorá mala však trpku prichuť.

Timea je ako tipicka baba v jej veku,ako vaša kamaratka alebo spolužiačka.Doma to však nemá ľahke.Miluje hudbu a husle no rodičia si o tom jej hrani myslia svoje.Podla ních je to strata času a pre svoju jedinu dcéru maju už buducnosť pripravenu.Preto Timea pravidelne uteka z domu spoločnosti svojho veľmi dobrého priateľa Adama o ktorom maju jej rodiča tiež svoj názor.Timea hrá v kapele Black Roses kde zabúda na to že ak ju otec nenajde v izbe tak ju asi navždy zamkne na sto zámkov,zabúda na príkazy a zákazy od rodičov.Niekdy som mala momenty kedy som nechapala jej rodičov a prišlo mi to už trochu cez čiaru.Možno keby mám sama dieťa píšem inak ale momentálne mi prišli veľmi,veľmi prisný.Autorka v knihe opísala krásne priateľstvo medzi Timeou a Adamom.Nech sa dialo čokoľvek vždy pri nej stal a podal jej pomocnú ruku.Adam bol fajn,veľmi som si ho obľubila.A ani on to nemá doma ľahke no v Timeii našiel oporu.

Spolu to zvládneme odporúčám hlavne babam od 15 do 18 rokov ale určite zaujme aj staršie čitateľky.Príbeh o Timeii ktorej jeden výlet zmení navždy život a zostanú jej jazvy na duši je skutočnosti realita, no zabraniť sa tomu dá,ako to si prečítajte v tejto knihe.Spolu to zvládneme odporúčám.

Enja Rúčková-Hraj fér

Neděle v 10:31 | Sima
Autor:Enja Rúčková
Názov knihy:Hraj fér
Počet strán:324
Vydvateľstvo:CooBoo

Anotácia:
ínedžerka Alexis presne vie, čo chce: zmaturovať, odísť na výšku do hlavného mesta a potom precestovať celý svet. Túži po slobode a pokoji. No otec má s ňou iné plány. Presťahuje celú rodinu na bohom zabudnutú dedinu, aby sa spolu postarali o starkú. Alexis je nútená nielen stráviť leto na dedine odstrihnutá od všetkých kamarátov, ale aj pomáhať otcovi na stavbe, kde sa jej pripletie do života o pár rokov starší Jorik. Mladý vojačik pobláznil za tie roky hlavu nejednému dievčaťu a teraz mu padla do oka Alexis.
Alexis však už nebaví napĺňať cudzie predstavy. Starká chce jedno, otec druhé, ale nikto sa nepýta, po čom túži ona. A pritom sníva len o Jorikovi, ktorý okolo seba vystaval barikády proti akýmkoľvek citom. Podarí sa Alexis dostať Jorikovi pod kožu? Je im súdené pretaviť ich vzájomnú náklonnosť v lásku? Alebo je to len ďalší letný románik, na ktorý si o pár rokov ani jeden nespomenie?
Moje dojmy:
Už si presne nepamätam kedy naposledý som čítala a tešila sa že vyšla nová Enja Rúčková.Po dlhých rokoch som sa konečne dočkala a Enja ma novú knihu ktorá nesie názov Hraj Fér.Neskutočne som sa na knihu tešila od momentu než som náhodou na ňu narazila na Martinuse.Hraj fér som prečítala pred pár dňami a neľutujem že som sa do nej pustila aj keď na druhej strane nebolo to to najlepšie čo som od autorky čítala.Už bohužiaľ nemám 17 rokov(aj keď by som chcela :D ) a taketo knihy už pomalý idu mimo mňa no mám pár autoriek ku torým sa rada vraciam a je mi jedno že je to skôr pre mladšie baby.Enja je jednou z nich. Kniha bola fajn aj keď hlavne postavy niekdy boli na zabitie.

Hlavnou postavou príbehu je Alexis.V knihe ju spoznavame aj ako tindžerku a aj ako dospelu babu ktorá už ktorá čo-to zažila.Ako tindžerka bola Alexis taka ako ja,jedným slovom naivna trúbka,veľa krát som si počas čítania pomyslela:Hm to poznám,tak som sa aj ja spravala.Miestami som mala chuť skočiť do príbehu a zatriasť s ňou.Neskutočne mi niekdy liezla spolu s Jorikom na nervy.Ako dospelá žená už bola iná.už nebola taká blazniva a hlavne nebola taka naivna.Jorik bol idiot a niekdy mi spravaním pripomínal môjho bývalého priateľa.To ako sa spraval k Alexis bolo otrasne a neuctive.Maval s ňou ako sa jemu chcelo.Keď už dospel a zažil aj on čo-to už bol normalnejši ale neziskal si moje sympatie ani potom.Autorka sa skôr sustredila na Alexis a Jorika ale to neberte ako negatívum.

Počas čítania sa aj zasmejete pretože Alexis niekdy vypustila z úst fakt vtipne hlášky.Kniha Hraj fér je skôr pre mladšie baby od 15 do 18 rokov ale zaujať môže aj staršie čitatelky.Ak si chcete zaspomínať na svoju prvú lásku tak tato kniha je dobrá voľba.Enja zostala verná tomu že píše príbehy ktoré sa odohravajú na Slovensku,v lone krásnej prirody ktorá bola trochu opísana aj tu takže mate pocit akoby ste boli samotnom príbehu.Hraj fér odporúčám a teším sa na ďalšiu knihu od autorky.

J.R.Ward-Ďablův podíl

17. září 2018 v 14:19 | Sima
Autor:J.R.Ward
Názov knihy:Ďablův podíl
Séria:Králové Bourbonu
Počet strán:399
Vydvateľstvo:Baronet

Anotácia:
Ve třetím dílu kroniky privilegované kentucké dynastie čelí rodina slavných palírníků bourbonské whisky jednak nadcházejícímu bankrotu, jednak skandálu kolem šokujícího zatčení.
Zpočátku se smrt Williama Baldwinea jeví jako sebevražda, ale při následném vyšetřování stopy neomylně vedou k jeho nejstaršímu synovi a zapřisáhlému nepříteli, Edwardovi. Ten se pod tíhou důkazů přiznává k otcovraždě a končí za mřížemi. Ve vazbě však netruchlí nad rozpadem své rodiny, ani nad ztrátou svobody, ale vyčítá si, že ublížil ženě, kterou miluje. Jeho tajná životní láska Sutton Smytheová je jediný člověk, na němž mu kdy záleželo, ovšem teď, když stanula v čele největšího konkurenta Bradfordovy bourbonské, je jakýkoli vztah mezi nimi vyloučený - nehledě na doživotí, jež Edwardovi hrozí.

Řízení rodinné firmy a řešení neutěšených finančních poměrů připadne nejmladšímu Wiliamovu synovi Laneovi. Spolu se svou snoubenkou Lizzie Kingovou je přesvědčený, že Edward někoho kryje, a při snaze dokázat bratrovu nevinu odhalí jak zdrcující pravdu, tak ohromující fakta.
Životy všech obyvatel Easterly jsou poznamenané lží, podvody, přetvářkou, aférami či pokulhávajícími vztahy, každý z nich prožil beznaděj, obavy i hluboký zármutek a nic už nikdy nebude takové jako dřív. Ale jedno je jisté: láska, přátelství, naděje a vzájemná sounáležitost odolají i těm nejzákeřnějším ranám osudu.

Moje dojmy:
V mojom živote sa udialo v poslednom čase toľko zmien,z časti prijemných z časti veľmi nie.Preto som nemala absolutne žiaden čas na blog a na písanie recenzie.Ale teraz to chcem zmeniť,pravdepodobne už teraz beží na blogu súťaž o novú knihu od Mirky Varáčkovej Spolu to zvládneme.Vedzte že je to opäť skvelý príbeh ktorý sa zo začiatku tvári že to bude ten príbeh ktorý ste už čítali no ale autorka vie prekvapiť takže sa zapojte.Dnes tu mám pre vás recenziu na posledný diel série Králové Bourbonu.Neskutočne som sa tešila na posledný diel a nutne som potrebovala vedieť ako to všetko nakoniec autorka skončí a či sa zmiluje nad niektorimi postavami a dá im šancu v živote.

V tejto knihe máme niekoľko dôležitých postáv.Lane Baldwine našiel vo svojom živote zmysel.Úplne sa zmenil a je verný len jednej žene,Lizzie.Lane bol fajn a bolo mi ho ľúto,mal toho naozaj veľa a zvladal to aj vďaka Lizzie ktorú som si obľubila ale nie je to moja obľúbená postava.Oboch čaká ešte mnoho prekvapení a prekažok.Moje obľubené posavy v tejto série je Gin a Samuel.Ako sa hovorí Gin vypila svoj pohar trpkosti až do dna a nemá ľahký život.Je ťažke žiť bez toho blahobytu,služobnictva a všetkého na čo bolo zvyknutá.Do toho aj jej manželstvo ktoré je všeliake len nie dobre.Gin ma v tejto časti prekvapla Už nie je taká ako na začiatku.veľa veci pochopila a naučila .Samuel bol úžasný a keby autorka napísala čisto knihu len o nich tak by som bola nadšená.

Na začiatku knihy najdete krátky opis postavy ktorá ma v deji dôležite miesto,takže keď po knihe siahnate po dlhšom čase vďaka tomuto si na všetko pospominate.V knihe najdete intrigy,rôzne podoby lásky,boj o moc ,nádej a priateľstvo.Kniha je napínava od začiatku do konca a ja som sa ani raz nenudila.V príbehu najdete mnoho zvrátov a prekvapivých momentov a ja som po dlhom čase pri knihe plakala.Tretí diel naplnil moje očakavania a ja rozhodne knihu odporúčám .

Sylvain Reynard-Gabrielov raj

7. září 2018 v 10:27 | Sima
Autor:Sylvain Reynard
Názov knihy:Gabrielov raj
Séria:Gabrielovo inferno
Počet strán:558
Vydavteľstvo:XYZ

Anotácia:
Gabriel Emerson, teraz už riadny profesor na Bostonskej univerzite a novomanžel, žiari šťastím a nádejou. Julia Emersonová, jeho krásna žena a študentka na Harvarde, sa usiluje presadiť v akademickom svete. A pred nimi spoločná budúcnosť, o ktorej nikto netuší, čo im prinesie. Dokážu spoločne prekonať démonov minulosti, závisť a ohováranie? Gabriel a Julia hľadia do budúcnosti s nádejou a zatiaľ nevedia o prekvapeniach a stratách, čo im hrozia. Gabriel je však odhodlaný bojovať o Juliu aj so samotným osudom...

Moje dojmy:
Séria Gabrielovo inferno patrí vo svojom žánri medzi obľubené.V knihach sa snúbi historia,Taliansko,romantika s nádychom erotiky.V knižnici som nedávno objavila druhý diel a keď som zisitila že majú aj treti tak som si ho rovno rezervovala.Ak si chcete oddychnuť od všedných starosti taketo knihy sú ako stvorené lenže tu som trochu narazila.Gabrielov raj je veľmi objemná kniha a bohužiaľ toto je ten problém.Keby autor skratil príbeh o 50 až 100 strán všetko by bolo v poriadku a nemala by som z príbehu zmiešane pocity.Počas číania som sa miestami nudila a mala som pocit že autor už nevie čo ďalšie by skomplikoval v živote Julie a Gabriela tak tam furt riešili dookola tie isté veci ktoré ma začali postupne nudiť až tak že som premyšľala že knihu zabuchnem a nedočítam ju.

Veľky problém som mala s hlavnou postavou a to s Gabrielom(prekvapivo to neni hlavná hrdinka) to čo hovoril Julie mi prišlo strašne nerealne.Žiaden chalp nerozprava tak ako Gabriel.Keď som si pečítala napríklad vetu tipu:Keby si odišla moje srdce by puklo tak som len prevracala očami.Gabriel bol starostlivý no zároveň mi strašne miestami liezol na nervy, niekdy som mala pocit že je sebecký.Julia už nie je taká ako v prvom diely.Vie si dupnuť a povedať nie je z niečim spokojná.Autor sa skôr sustredil na Julie a Gabriela,ostatné postavy sú v pozadii čo neberte ako negatívum.

Gabrielov raj aj napriek pár nedostatkom bolo fajn čítanie.Knihu som mala za pár dni prečítanu a ako oddyhchovka to môže byť dobrá voľba.Na prečítanie mám doma od autora ešte jednu sériu a to Temnú Raven ktorú by som chcela začať čítať čo najskôr .Séria Gabrielovo inferno bola dobrá,nečakajte žiadných 50 oditeňov autor tu všetko skvelo premiešava,historiu a romantiku hlavne.Aj keď tento diel bol slabší oproti predošlým tak knihu odporúčám.

André Aciman-Daj mi tvoje meno

2. září 2018 v 16:48 | Sima
Autor:André Aciman
Názov knihy:Daj mi tvoje meno
Počet strán:230
Vydavteľstvo:Slovart

Anotácia:
Môže vás pártýždňový vzťah poznačiť na celý život? Čo ak v sedemnástich rokoch prežijete tú najintenzívnejšiu skúsenosť, ktorá sa už nikdy nezopakuje? Daj mi tvoje meno je strhujúcim príbehom lásky, ktorá vzplanie medzi 17-ročným Eliom a 24-ročným Oliverom, hosťom Eliových rodičov, počas jedného leta na slnečnej talianskej riviére. Obaja najskôr predstierajú ľahostajnosť, ale postupne ich čoraz viac pohlcuje vzájomná príťažlivosť - prerastajúca do posadnutosti aj strachu, fascinácie i túžby. Úprimná, nesentimentálna pocta ľudskej vášni od oceňovaného autora Andrého Acimana sa stala predlohou pre rovnomenný film, ktorý získal Oscara za adaptovaný scenár a bol nominovaný na Zlatý Glóbus vo viacerých kategóriách vrátane ocenenia za najlepší film roku 2017.

Moje dojmy:
Daj mi tvoje meno je veľmi známa kniha.Útla knižka ladená do oranžova vyvolala v našom knižnom svete menšiu senzaciu a to kniha v originali vyšla už veľmi dávno,v roku 2007.O rozruch okolo tejto knihy sa určite postaralo aj nedávne viťažstvo v Oscaroch v kategorii scenár.Na knihu som čítala rôzne recenzie,jedni boli z knihy nadšení druhím vadili opisy.Najprv som si chcela túto knihu prečtať no postupne ako som začala čtať viac a viac negativnich recenzii bola som na vážkach či si ju prečítať alebo nie.Nakoniec môžem napísať to že kniha ma bavila.Autor sa rád vyžíva v opisoch takže ak nemate v obľube opisy pocitov a všetkeho možného neviem či si vás tato kniha získa.Mladý Elio má sedemnasť a prežije leto a lásku na ktorú sa nedá zabudnuť a ktorú možno prežijete len raz za život.

Autor André Aciman opísal charaktery hlavných postáv realisticky.Mladý Ellio sa spraval na svoj vek.Bol zmätený z pocitov,nevedel čo je spravné a čo nie.Robil rôzne zvlaštne a divne veci.Oliver ho však naučil mnohé veci a ukazal mu toho veľa.Oliver bol starši mal 24 rokov a bol to profesor.Bol úplne odlišný ako Ellio,kým on bol tichy a samotarsky Oliver mal rád spoločnosť.Obaja si dajú toho veľa navzajom,každý sa nauči od toho druheho niečo.Láska v tejto knihe je opísana bez príkras.Nečakajte žiadne cudne bozky,držanie za ruky.Jedna scéna v tejto knihe vás môže pohoršiť.Ja som o nej vedela takže až tak ma to nešokovalo.Nečakajte však cukrikový príbeh.

Autor vás od prvej strany vtiahne do tohto príbehu.Mate pocit akoby ste stali na balkone niekde v Taliansku a divali sa von na Olivera a Elia.Daj mi tvoje meno je zaujímavý príbeh ktorý určite stojí za prečítanie.Na toto obodbie ako stvorenie ale nie je to ľahká kniha.Autor sa rád piple v pocitoch ktoré následne opisuje na niekoľko strán ale vďaka tomu viac spozname postavy a ich pocity a obavy.Daj mi tvoje meno odporúčám.

Winter Renshawová-Absint

26. srpna 2018 v 11:52 | Sima
Autor:Winter Renshawová
Názov knihy:Absint
Počet strán:261
Vydavteľstvo:Ikar

Anotácia:
Na displeji sa zobrazovalo meno "Absint". Ja som ju však poznal ako podmanivý hlas v telefóne, s ktorým som neskoro do noci viedol debaty o Proustovi a Hemingwayovi, kde-tu pretkané necudnými… rozhovormi. Nikdy sme sa nestretli. Až raz vpochodovala ku mne do kancelárie s jablkovou lízankou v čerešňovočervených ústach a dobre známym hlasom sa spýtala: "Chceli ste so mnou hovoriť, pán riaditeľ?"
Ten hlas som poznal. Spoznal by som ho kdekoľvek.
Zdvihol som zrak. Vo dverách do mojej kancelárie stálo dievča v obtiahnutých legínsach a tielku s hlbokým výstrihom, v plných perách omáľalo lízanku a sledovalo ma povedomými jadeitovými očami.
Bola to ona.

Moje dojmy:
Veľmi som sa tešila na knihu Absint.Autorka Winter Renshawová píše úžasne.Spominanu knihu som mala prečítanu za deň čo sa mi malo kedy stane.Ak hladate oddychovku tak knihy od autorky by vás mohli baviť.Absint však bolo u mňa bohužiaľ trochu sklamanie.Počas čítania tejto knihy som mala pocit akoby autorka rýchlo chcela napísať túto knihu,nech už ma pokoj a môže začať písať nový.Bolo to fajn ale zďaleka to nemá na knihu Dokonalá iluzia.

Hlavnou postavou príbehu je mlada Halston a Ford.Všetko by bolo fajn,keby ona nie študentka a on riaditeľ školy a keby si počas letných prazdnin nepisali horuce spravy a nerozpravali sa cez telefon a o počasii to nebolo.Halston bola baba s ktoru nešlo len tak mavať.Bola úprímna a ako sa hovorí čo na srdci to na jazyku.Bola divoka a vtipna.Za týmto všetkým sa však skrýva niečo čo sa jej stalo v detstve a samozrejme zanechalo to na nej stopy.Myslim že nie každemu bude po chuti to ako sa Halston sprava.Ford je jej úplný opak a nikdy,nikdy sa nechcel zapliesť so študentkou,lenže osud ma niekedy chuť nás prekvapiť či už milo alebo nie.Ford bol prisny riaditeľ.Pracovity,naladovy.Autorka nám celú knihu omielala aký je Ford sexi,úžasny a že každá žena z neho pada do kolien až mi to začalo liezt na nervy.Toto na takichto knihach neznašam keď mi každu chviľu omieľa autorka o tom aký je úžasný a ženy mu padaju k noham.Autorka mohla opisať charaktery viac.Takto sme sa o nich dozedeli len čo to a ostatne sme si mohli domyslieť.
Príbeh Absint nebol zlý no pre mňa trochu sklamanie.Dúfam však že od autorky ešte nejaka kniha u nás vyjde lebo píše skvelo a bolo naozaj ťažke túto knihu odložiť.I napriek tomu že som z knihy nebola taka nadšena túto knihu odporúčám.

Diana Gabaldon-Mořeplavec

21. srpna 2018 v 18:00 | Sima
Autor:Diana Gabaldon
Názov knihy:Mořeplavec
Séria:Cizinka
Počet strán:1141
Vydavateľstvo:Omega

Anotácia:
K vášnivému setkání Claire s Randallem došlo již dávno. Před dvaceti lety cestovala Claire zpět v čase do 18. století a do náruče galantního Skota jménem Jamie Fraser. Pak se vrátila do svého století, aby porodila jeho dítě. Věřila, že v tragické bitvě u Cullodenu zahynul. Přesto na něj nikdy nezapomněla, A její tělo po něm ve snech stále touží.Pak Claire zjistí, že Jamie přežil. Vrací se k němu a je odhodlaná zůstat s ním v jeho době. Claire si musí zvolit svůj osud a najít odvahu čelit vášni a bolesti, které ji čekají. A také životu nebezpečným intrikám rozpoutaným v rozděleném Skotsku. Čeká ji nebezpečná cesta do neznáma, která navždy zpečetí, nebo definitivně zničí jejich lásku.

Moje dojmy:
Séria Cizinka aj vďaka serialu je medzi čitateľmi veľmi obľubení.Ja osobne nie som taka uhranuta z tejto série ako ostatný a čo sa týka serialu tam som zatiaľ len pri 1 serii.Knihy sú fajn,sú napínave,dobrodružné a romanticke.Aj keď tieto knihy nepatria medzi moje obľubené chcem vedieť ako to nakoniec všetko skonči a autorka Diana Gabaldon píše zaujímavo a vždy to skončí tak že mám chuť utekať do knihkupectva.Minuly rok som si na meniny kúpila tretí diel ktorý nesie názov Mořeplavec ale ako to u mňa býva ku knihe som sa dostala len teraz .Po pravde desilo ma tých 1141 strán.Na konci som mala problém už knihu držať v ruke aby som si pri mojej šikovnosti náhodou s ňou neubližila.V prvom a druhom diely sa vyskitlo pár miest kde som sa trochu nudila.V tomto dieli a sa mi nič také nestalo.Kniha je veľmi rozsiahla čo niekoho môže odradzať no vedzte že vás čaká príbeh plný akcie,zvratov,intrig a prekvapivých momentov.Nudiť sa rozhodnete nebudete.

Prešlo dvadsať rokov odvtedy čo Claire videla Jamieho.Zostala jej len Brianna ,živa spomienka na Jamieho a na to že to čo zažila bola skutočnosť.Vratila sa do svojho storočia a žila ďalej svoj život.Claire však zisti že Jamie žil,neumrel tak ako si myslela a bola o tom presvdčená preto sa rozhodne vratiť.Každý človek sa mení,menia ho okolnosti,ľudia a situacie.Dokaže Claire a Jamie nájsť po tých dlhých rokoch k sebe cestu? je možnosť že Jamie patrí dávno už inej a na Claire už dávno zabudol.Má cenu obetovať všetko a ísť znova do neznáma? Claire a Jamie sú už iný ako v Vážke v jantaru.Jamie je dobrý chlap,rád pômože a prave jeho dobracka povaha mu neraz spôsobila problém.Jamie už nie je chlapec.Aj Claire sa zmenila.Už mi dokonca neliezla tak na nervy ako predošlých dieloch.Bola silná a milujuca matka,ktorá by pre dcéru spravila prvé aj posledné.V tomto príbehu sa objavia aj nové postavy ktoré zamotaju dej ešte viac a vďaka ním nás čaká mnoho zvratov a prekvapení.

V knihe sa prelína minulosť a súčasnosť.Dozvieme sa ako žili dalej bez seba Claire a Jamie.Čo zažili,s čím sa museli zmieriť a vysporiadať a aké prekažky museli prekonať.Obaja Jamie i Claire budu musieť v tomto diely veľa obetovať.Osud im obom doprial veľa radosti i bolesti.Diana Gabaldon píše pútavo.Od začiatku vás vtiahne do príbehu.Počas čítania sa ocitneme v Škotsku,Edinburghu,Karibiku a nakoniec v Amerike kde sa bude odohravať štvrý diel na ktorý sa veľmi teším.Mořeplavec ma prijemne prekvapil.Ak ste túto sériu nečítali tak vám odporúčám.Tento diel sa vydaril a teším sa na Bubný podzimu.Odporúčám

Angie Thomasová.Hnev,čo si zasial

14. srpna 2018 v 17:12 | Sima
Autor:Angie Thomasová
Názov knihy:Hnev,čo si zasial
Počet strán:362
Vydavateľstvo:CooBoo

Anotácia:
Šestnásťročná Starr Carterová žije v dvoch svetoch: býva v chudobnej černošskej štvrti a navštevuje snobskú strednú školu na predmestí. Krehkú rovnováhu medzi nimi naruší večer, keď sa stane svedkyňou streľby, pri ktorej policajný dôstojník pripraví o život jej najlepšieho priateľa z detstva Khalila. Khalil v čase vraždy pri sebe nemal zbraň. Jeho smrť zakrátko upúta pozornosť celoštátnych médií. Niektoré ho opíšu ako grázla, iné ako drogového dílera a gangstra. Starrina najlepšia kamarátka zo školy dokonca naznačí, že si zomrieť zaslúžil. Keď sa ukáže, že polícia nemá záujem prípad vyriešiť, ulice zaplnia demonštranti a černošská štvrť sa zmení na vojnovú zónu. Všetkých zaujíma, čo sa v osudný večer skutočne stalo. Odpoveď pozná iba Starr. No čokoľvek, čo sa rozhodne (alebo nerozhodne) prezradiť, môže zničiť jej rodinu a ohroziť jej život.

Moje dojmy:
Nedávno vyšla u nás kniha Hnev,čo si zasial.V zahraniči je tato kniha veľmi diskutovaná a chysta sa aj film.Na blog som davala trailer ktorý vyzerá zaujímavo a určite si film pozriem.Bolo to zaujímavé čítanie.Ešte nikdy som nečítala príbeh z prostredia geta.Príbeh je z pohľadu mladej Starr ktorá je svedkom tragickej udalosti.Už raz si zažila niečo podobne,toto je však trochu iné.Biely policajt zastrelil chlapca s tmavou pleťou.Tato udalosť jej život navždy zmeni.Aj keď sme malá krajina a žije tu určite menej ľudi s tmavou pľetou ako v Amerike tato kniha vás môže zasiahnuť tým že toto sa v skutočnosti deje a že je to skutočne tak,možno ten chalan ktorého ste videli v televizii nebol zrovna ukažka dobrých skutov ale bol to nieči brat,priateľ no predovšetkým syn alebo dcéra a možno jednoducho nemal inú možnosť.

Starr je obyčajná šesnasťročná baba.Na party sa stretnete so svojim kamaratom Khalilom.Poznajú sa odmalička,zažili si spolu toho veľa.Lenže pri ceste z večierka ich zastaví policajt a Starr je svedkom ako Khalil zomiera pod rukou bieleho policajta.Starr mi bola sympaticka,bola odvažná no na druhej strane sa obavala o svoju rodinu.V cene toho že povie pravdu bolo priliš veľa a bala sa že príde aj o ďalšieho človeka alebo ľudi ktorých ľúbi.Autorka opísala charaktery jednotlivých postáv realisticky.Starr sa spravala na svoj vek tak ako by sa spravala 16 ročne dievča.

Hnev,čo si zasial môže zaujať aj starších čitateľov.Kniha je o rasizme.O rodine ktorá drží spolu ,keď je dobre a aj keď je zlé,vždy. Kniha je o sudržnosti,priateľstve a láske.Autorka toto všetko skvelo premiešala a vznikol s toho silný príbeh.Odporúčám.

Winter Renshawová-Dokonalá iluzia

4. srpna 2018 v 19:43 | Sima
Autor:Winter Renshawová
Názov knihy:Dokonalá iluzia
Počet strán:275
Vydavateľstvo:Ikar

Anotácia:
Tridsiatnik Hudson Rutherford potreboval snúbenicu. Jeho bohatí rodičia mu chceli za nevestu vnútiť akúsi rozmaznanú dedičku hotelového impéria, čo ohrozovalo jeho pôžitkársky a záletný životný štýl. Jediná cesta bola presvedčiť rodičov, že je skutočne, vášnivo a nadosmrti zaľúbený... do Mari, svojej osobnej asistentky, tretej za jediný rok.
Už len preňho pracovať bolo nad Marine sily. Každá baba sa za ním otočila a on bol arogantný, samopašný a namyslený. Veď ani jej meno nevedel poriadne vysloviť, tak ako chcel presvedčiť rodinu, že je beznádejne zaľúbený?! Mienila ho poslať kadeľahšie, no on ju odzbrojil svojím typickým úškrnom a veľkorysou finančnou odmenou. Nuž, na tri mesiace by azda svoju pýchu mohla potlačiť.
Lenže nepovedala mu jednu drobnosť a práve tá mohla všetko parádne skomplikovať!

Moje dojmy:
Po nejakom čase som siahla po romantickej knižke Dokonalá iluzia.Ak čitate taketo príbehy tak tato kniha vám určite neunikla.Na knihu som sa veľmi tešila s toho dôvodu že milujem knihy kde musia predstierať hlavne postavy že sú pár z nejakého dôvodu no a nakoniec to vypali úplne inak .Aj keď asi od začiatku tušite ako to môže skončiť vedzete že nie vždy tak to je.Dokonalá iluzia bola skvelá oddychovka a autorka píše super.V príbehu najdete aj humor čo autorka skvelo dokazala sklbiť z romantickou linkou.
Hlavnou postavou príbehu je Hudson Rutherford.Uznavaný architekt.Je samoľubi,povyšenecky a naladovy a pracovať s ním je horor.Mari je jeho pravý opak.Je pracovita lenže už ma svojho šefa plne zuby tak sa rozhodne odísť,lenže ponuka a nasledne odmena je veľmi laka.Zvlašť teraz,keďju osud prekvapil.Hudson a Mari bola ako oheň a voda.Mari si nedala skakať po hlave a počas čítania som sa neraz zasmiala na cele kolo nad tým ako Hudsona uzemnila.Postavy sa postupne vyvijaju a autorka nekladie dôraz na erotiku a na to že postavy musia rýchlo byť spolu.Nechavá ich zoznamovať sa,kladie im do cesty prekažky ktoré sa snažia spolu prekonať a postupne ukazuje aký sú obaja v skutočnosti.

Kapitoly v knihe sú z pohľadu Mari aj Hudsona.Striedanie z pohladu postáv mám v knihach rada a vďdaka tomu sa vieme viac vcitit do kože hlavnej postavy a pochopiť ich.Autorka Winter Renshaw píše zaujímavo a ak hladate nejakú knihu na dovolenku určite by toto mohla byť dobra voľba.Už o pár dni vyjde u nás od autorky ďalšia kniha na ktorú sa veľmi teším.Hľadala som oddychovku no našla som zaujímavý pribeh ktorý ma počas čítania nenudil.Dokonalú iluziu odporúčám.

Miroslava Varáčková-Nepobozkaná

25. července 2018 v 12:58 | Sima
Autor:Miroslava Varáčková
Názov knihy:Nepobozkaná
Počet strán:237
Vydavteľstvo:CooBoo

Anotácia:
Dominika má sladkých šestnásť a na obzore žiaden frajer, žiadne rande a je posledná "nepobozkaná" druháčka! No potom sa z čista jasna zjaví na obzore sexy štvrták Šarkan. Šarkan jej poblázni hlavu, no Domča si nie je istá, či práve tento chalan s krásnymi očami a nevyspytateľnou povahou jej má strhnúť nálepku "nepobozkanej". Ale Dominika chce naozaj zažiť tie neopakovateľné prvé rande, prvé bozky a kolotoč nezabudnuteľných zážitkov. Podarí sa jej to so Šarkanom?

Moje dojmy:
Po dlhšom čase som siahala po knižke od slovenskej autorky Mirky Varáčkovej.Aj keď už nepatrím do vekovej kategorie pre ktoré Mirka píše vždy sa na jej knihu teším.Nepobozkaná vyšla po prvý krát v roku 2014 a tento rok sa dočkala druheho vydania.Knihu som už raz čítala ešte pred založením blogu ale už som si z nej veľa nepamätala.Aj keď som už staršia pačila sa mi aj teraz a ak hľadate niečo na letne čítanie tato kniha by mohla byť to spravne.

Dominika má sladkých 16 no zatiaľ nezažila svoj prvý bozk a to sa rovna katastrofe.Veľa krát som sa našla v hlavnej postave a pousmiala som sa nad tým keď som si spomenula aká som bola ja.Tiež som si myslela že moje starosti sú najväčšie na svete.Že dospelaci riešia len taľafatky a naozaj veľke problémy mám ja.Aj keď mám už niekedy problémy s postavami tohto veku,Dominika mi vôbec neliezla na nervy.Bola spravne strelena,vedela človeka vypočuť a ochotna mu pômocť.V Dominikinom živote sa však objaví Šarkan.Tajomný štvrtak ku ktoremu chodí na sebaobranu a je s ním donutena chodiť na nácvik jeho stužkovej.Šarkan bol tiež fajn aj keď jeho život za dverami domu nebol rúžový a to čo prežíval Šarkan pozná bohužiaľ mnoho tinedžerov.
Nepobozkaná ma bavila od prvej strany.Spomenula som si na to aké skvelé časy som stravila na strednej,spomenula som si na prvú lásku, ktorý mi tak poblaznil hlavu ako Šarkan Dominike.Ešte aspoň raz na jeden deň by som si chcela sadnuť do stredoškolskej lavice,nič neriešiť,tvariť sa že ten chalan od vedľa ma vôbec netrapi a nezatriasol mojim životom.Ak mate od 15 do 20 rokov určite si túto knih zamilujute.Nepobozkaná však môže zaujať aj staršie baby.Odporúčám.

Za knihu ešte raz ďakujem samotnej autorke a ak mate chuť si túto knihu prečítať skúste súťaž na mojom blogu,najdete ju TU

Gabrielov očistec

24. července 2018 v 18:03 | Sima
Autor:Sylvain Reynard
Názov knihy:Gabrielov očistec
Séria:Gabrielovo inferno
Počet strán:570
Vydavateľstvo:XYZ

Anotácia:
Gabriel Emerson a Julia Mitchellová museli prejsť neuveriteľným citovým peklom, kým konečne mohli byť spolu a užívať si krásne chvíľky vo dvojici. Na romantickej dovolenke v Taliansku Gabriel Juliu zasväcoval nielen do menej známych oblastí renesančného umenia, ale aj do tajov zmyslového a telesného potešenia. Po návrate do univerzitného prostredia musia opäť o svoju lásku bojovať - so žiarlivým expartnerom, so striktnými univerzitnými pravidlami i s neprajnými kolegami a študentmi. Zdá sa, že ich šťastie nevyhnutne musí prejsť očistcom...

Moje dojmy:
Poslednom čase objavujem v knižnici samé zaujímave knihy.Náhodne som tam objavila aj druhý diel série Gabrielovo inferno a aj keď som nemala v plane ju čítať nejako odišla somnou domov.Prvý diel bol fajn a je neuveriteľne ako sa rýchlo tieto knihy čítaju.V knihe sa snubi historia,romantika a miestami aj erotika ale 50 odtieňov to nebude ak sa toho bojite.

Hlavne postavy sú už iné ako v prvom diely.Hlavne hrdinka Julia už nie je taka naivna ako v Gabrielovom inferne.Dokaže si povedať svoje a aj keď jej život hadže pod nohy polena a ani v tomto diely to nebude mať ľahke nevzdava sa.Gabriel bol fajn.Bol pozorný a k Julii sa spraval dobre.Chranil ju a pre ňu bol schopny aj obety.V knihe sa vystupuje mnoho postáv no sú skôr v uzadii a autor sa sustredil na Gabriela a Juliu.

Počas čítania sa ocitneme aj v Taliansku a čitateľ (hlavne čitateľky) budu mať pocit akoby sa prechadzali samotným mestom a uličkami kde boli Gabriel a Julia.Ak hladate odddychovku toto mi mohla byť dobrá voľba. V knihe nájdte vášeň,intrigy ale hlavne lásku.V knižnici som si rezervovala posledný diel ktorý nesie názov Gabrielov raj.Ako som spomínala nie je to 50 odtieňov ani Obnažená.Autor skvelé všetko premiešava a aj keď som miestami mala pocit že sa to zbytočne naťahuje naknoniec som s knihou spokojná.Odporúčám.

Yrsa Sigurdardóttir-Žeravý hrob

13. července 2018 v 15:59 | Sima
Autor:Yrsa Sigurdardóttir
Názov knihy:Žeravý hrob
Séria:Dóra Gudmundsdóttirová
Počet strán:341
Vydavteľstvo:Columbus

Anotácia:
ri telá, jedna odrezaná hlava a jedno hrôzostrašné tajomstvo...

Už tretie napínavé pátranie islandskej právničky Tóry...

Moje dojmy:
Od Yrsy Sigurdardóttir som zatiaľ čítala jednu knihu.Na knihu Pamatuji si vás všechny najdete recenziu na blogu.V knižnici som od autorka objavila knihu Žeravý hrob a tak som si ju vzala.Autorka píše super ale tato kniha ma bohužiaľ mierne sklamala.Námet príbehu bol úžasný ale príbeh sa miestami zbytočne naťahoval a to ma po čase začalo trochu nudiť.Ako sa hovorí nelamem nad autorkou palicu a v buducnosti určite siahnem aj po ďalšej jej knihe.

Hlavnou postavou príbehu je advokátka Dóra Gudmundsdóttirová.Dóra je ako tipicka žena ktorú na ulice stretavate denodenne.Je skvelá pravnička no popri zamestani musí zvladať aj svoju domacnosť čo nie vždy je ľahke.Markus je Dórin klient a pred 30 rokmi jeho dom po výbuchu sopky zasiahol popol a teraz ho chcú archeologovia vykopavať no Markus trvá na tom že do domu musí vstupiť ako prvý.Prečo? To čo však nájdu v dome sa razom z banálneho prípadu mení na niekoľkonásobnu vraždu.Tajomstva ktoré boli ukryte pod popolom sa odkrývaju.


Od začiatku vás autorka vtiahne do prípadu.Yrsa sa rada z čitateľom zahráva,podsunie vám niečo no o pár strán to bude už inak.Aj keď vám zo začiatku nič nebude davať súvis nakoniec to vyusiti do zaujímavého konca.Žeravý hrob bolo pre mňa mierne sklamanie ani hlavnu postavu a ani inu som si nejako extra neobľubila.Ak ste však túto autorku nečítali skúste ju,píše z prostredia Islandu čo bola pre mňa doteraz neznáma krajina a čítať o nej bolo zaujímavé.

Mary Roe-Saviours-Kliatba Kortského lesa

6. července 2018 v 10:29 | Sima
Autor:Mary Roe
Názov knihy:Saviours:Kliatba Kortského lesa
Počet strán:185
Vydavteľstvo:Magna

Anotácia:
V Kortskom lese sa zlietajú vrany a zbierajú tiene. Hmla celé stáročia zakrýva tajomstvá. V tme vyčkávajú sily schopné zahubiť celé dediny. Spomedzi tichých stromov sa šíri tieseň, choroba a neodvratná skaza. Nik kliatbu lesa nezlomí. Či áno?
Samuel sa od ľaku skrýva pod posteľ.
Vanessa sa rada pekne oblieka.
Nathan si v autobuse číta Bibliu.
A Alex? Ten má talent akurát na školské lotroviny.
Ako by zlobe lesa mohli čeliť tínedžeri? Kde sú povolaní hrdinovia?
Aj z tých najobyčajnejších sa však môžu stať vyvolení. Volanie proroctva neumlčí nik. Aj v obyčajných deťoch môžu driemať skutoční záchrancovia.

Moje dojmy:
O knihe Saviours:Kliatba Kortského lesa ste už určite počuli alebo ate ju zazreli v knihkupectve.Kniha ma nádhernu obálku ktorá určite zaujme.Od autorky Mary Roe to bola moja prvá kniha a bolo to fajn čitanie.Príbeh je sice určeny deťom od 12 do 18 rokov ale zaujať môže aj dospelého čitateľa.

Hlavnou postavou príbehu sú štyri deti.Samuel ma veľmi rád knihy.Vanessa je hviezda školy,každý ju obdivuje a každý by chcel byť ako ona.Alex je Vannesin brat a je to jej opak.Kde je bitka alebo niečo ine tam vždy najdete aj Alexa.Nathan je podobny ako Samuel a rád číta Bibliu.Ani jedneho by nenapadlo že zažíju spolu dobrodružstvo ich života a vďaka tomu získajú aj priateľov na celý život.
Mladši čiateľia bude z tejto knihy nadšený .Autorka píše pútavo a počas čítania som nemala pocit že by to zbytočne naťahovala.Postavy sa spravaju primerane k svojmu veku.Kniha ma príjemne prkevapila a ak mate maldšieho surodenca rozhodne mu túto knihu dajte a možno vďaka nej prepadne kúzlu knih.

Saviours je príbeh kde najdete näpatie,akciu a je to aj trochu ducharina.V knihe okrem tohto najdete aj mágiu,súboje ,prelinanie času zo sučastnosti do minulosti.Príbeh ma bavil a rozhodne vám ho odporúčám.

Ďakujem autorke Mary Roe za poslanie knihy

Ransom Riggs-Knižnica duší

1. července 2018 v 12:27 | Sima
Autor:Ransom Riggs
Názov knihy:Knižnica duší
Séria:Neobyčajné deti slečny Peregrinovej
Počet strán:455
Vydavteľstvo:Plus

Anotácia:
Úžasne silný a nezabudnuteľný príbeh o neobyčajných deťoch slečny Peregrinovej sa v tretej knihe blíži k strhujúcemu rozuzleniu. Šestnásťročný Jacob objaví v sebe novú schopnosť a ponáhľa sa využiť ju na záchranu svojich priateľov uväznených v prísne stráženej pevnosti. Z ulíc moderného Londýna sa dostanú do temného labyrintu uličiek Diablovho slumu, najdesivejšieho miesta vo viktoriánskom Anglicku, kde sa raz a navždy rozhodne o osude všetkých Neobyčajných.

Moje dojmy:
Nedávno som prečítala posledná diel série Neobyčajné deti Slečny Peregrinovej.Priznam sa že som sa trochu obavala čo ešte v tretom diely autor vymisli no moje obavy boli zbytočne.Ransom Riggs ma nesklamal ani poslednou časťou kde sa to ma všetko uzavrieť alebo nie? Na začiatku najdete Slovnik neobyčajnosti,napríklad je tam kto sú neobyčajní,čo je slučka,kto sú ymbrynky,čo sú bezduchí a kto nemŕtvi.Kniha je opäť ako predošle diely úžasne graficky spracovana.Príbeh o Jacobovi a neobyčajných deťoch je plný akcie,zvrátov a opäť sa na scéne objavia aj nové postavy.Ak sa bojite že sa v tých postavach stratite tak sa nemusíte báť.

Jacoba som si obľubila už predtým.Aj teraz ukazal že je na svoj vek odvažný a nebojí sa pre svojich priateľov riskovať aj vlastný život.Autor v knihe krásne popisal priateľstvo medzi postavami.Nové postavy ktoré sa objavia v príbehu zamotaju dej ešte viac a bude to veľmi zaujímave.

Príbehu dávaju nadých tajomna fotky ktoré sa v knihe nachadzaju.Ak mate chuť na zvlaštný no originalný príbeh určite siahnite po tejto série.Ransom Riggs píše úžasne.Pútavo a všetky knihy z tejto série tak ľahko nepustite z rúk.Od prvej strany dej graduje až to vyusti do zaujímaveho a prekvapujuceho konca.Dúfam že v slovenčine alebo v češtine vyjde aj v buducnosti nejaká ďalšia kniha od autora.Svet neobyčajných deti je zaujímavý a origínalný.Tento diel ma nesklamal a počas čítania som sa ani raz nenudila.Nielen túto knihu ale celú sériu odporúčám.

Ransom Riggs -Bezduché mesto

23. června 2018 v 15:09 | Sima
Autor:Ransom Riggs
Názov knihy:Bezduché mesto
Séria:Neobyčajné deti slečny Peregrinovej
Počet strán:405
Vydavateľstvo:Plus

Anotácia:
Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej je opustený sirotinec na tajomnom ostrove, v ktorom žili podivní chovanci a diali sa neuveriteľné veci. Hlavný hrdina a rozprávač Jacob odhalil, že akýmsi zvláštnym spôsobom sú stále nažive a spoločným útekom z ostrova sa pokúšajú zachrániť slečnu Peregrinovú, ktorá prišla o svoju ľudskú podobu. Zúfalo bojujú s Bezduchými a Nemŕtvymi, aby našli ymbrynku, čo jej môže pomôcť. Jacob, ktorý dokáže vidieť Bezduchých a dokonca ich zabiť, prežije s nimi neskutočné veci od bombardovania Londýna až po panoptikum na jarmoku s Neobyčajnými, ktorí im chcú pomôcť. Láska k Emme, ktorá k nim patrí, a túžba vrátiť sa k rodičom do vlastného sveta sú pre Jacoba neriešiteľnou dilemou...

Moje dojmy:
O seríí neobyčajne deti Slečny Peregrinovej ste už určite počuli.Ja som bola z prve časti nadšena a keď som druhý a tretí diel zbadala v knižnici hneď som si knihy brala domov.Druhý diel ma nesklamal aj keď som zo začiatkom trochu bojovala.Dej bol napinavý a nepredvidateľny.Ransom Rigs vymislel užasný svet a na knihe vidno že je všetko premyslene do posledných detailov.Na začiatku sú všetky neobyčajne deti ktoré v príbehu hraju dôležitu úlohu takže ak po knihe siahate po dlhšom čase a neni ste si veľmi istý tým aké schopnosti majú každé neobyčajné dieťa toto vám pômože pripomenuť.

Okrem deti je hlavnou postavou príbehu aj Jacob ktorý donedavna netušil o svojom dare.Jacob je ako tipický chalan v jeho veku no život sa mu po smrti dedka zmení a to od základov.Aj v tejto časti bol Jacob super.Bol vtipny a odvažný a nehral sa zbytočne na hrdinu.Do príbehu vstupuju aj nové postavy ktoré zamiešaju dej a aj vďaka ním to bude veľmi zaujímavé.

V knihe najdete humor,akciu a aj napätie.Autor Ransom Rigs krásne opísal priateľstvo medzi postavami.Aj v tejto knihe najdete nádherné čiernobiele fotografie ktoré dodavaju príbehu na tajomnosti a zvlaštnosti.Druhý diel ktorý nesie názov Bezduché mesto ma nesklamalo.Autor píše úžasne a tento príbeh je originalný a fakt neviem kde na toto chodí :D

Záver knihy vás donuti okamžite siahnuť po poslednom diely ktorý som nedávno prečítala a bolo to skvelé,samozrejme viac v recenzii takže vám odporúčím zaobstarať si aj posledný diel.Bezduché mesto odporúčám

Jodi Picoultová-Veľké maličkosti

10. června 2018 v 15:14 | Sima
Autor:Jodi Picoultová
Názov knihy:Veľké maličkosti
Počet strán:527
Vydavateľstvo:Ikar

Anotácia:
Ruth je zkušená sestra pracující na novorozeneckém oddělení. Svého syna vychovává sama, neboť je vdovou po válečném hrdinovi. Nyní stojí před soudem, protože ji obvinili ze smrti novorozence - syna bílého amerického fašisty. Ruth je totiž černoška. Je však v tomto případu důležité, jakou má kdo pleť? Nebo je to jenom zástěrka pro předsudky a přesvědčení, které řídí životy nás všech?

Moje dojmy:
Jodi Picoult je autorka niekoľko znamých príbehov ako je napríklad Je to i muj život..Podľa knihy vznikol aj úspešny film.Po dlhšom čase som siahla po knihe Veľke maličkosti ktorú som mala už dlhšie na poličke.Nedávno kniha vyšla aj v slovenčine.Ak ste už od autorky čítali nejakú knihu tak viete že Jodi píše silne príbehy ktoré sa vám dostanu pod kožu a ktoré su aj kontroverzne no život je nevyspitatateľny a môže sa stať hocičo.Toto je aj príbeh spomínanej knihy Veľke maličkosti.Autorku inšpirovala pri písani knihy skutočna udaľosť.Každa kapitola začína z pohľadu inej postavy čo mám v knihach veľmi rada.Vďaka tomu príbeh spozname viac do hlbky,spozname viac postavy a ich životne príbehy a dôvody ktoré ich viedli k tomu kde su dnes.

Ruth pracuje ako zdravotna sestra na pôrodnickom oddeleni.Je skúsena a pacientky ju maju radi.Je tu však jedna vec ktorá je na nej iná-má inú farbu pleti a to sa nepačí manželovi jednej pacientky.Turk nenavidi ľudi ktorý nie sú biely.Poča čítania som veľa krát krutila hlavou nad spravaním a myšlienkami Turka.Veľa krát som bola znechutena jeho spravaním.Ruth ako vdova nemá ľahky život,no ani vo sne jej nenapadlo že po stretnuti s Turkom sa jej zmení život od zakľadov.Hlavna postava Ruth bola silna.Bola to predovšetkým milujuca matka a svoju pracu vykonavala svedomito a veľmi dobre.Autorka opisala psychologiu postáv realisticky čo je rozhodne plusom.

Kniha je ťažka.Autorka sa inšpirovala zaujímavou a v dnešnej dobe veľmi diskutovanou témou.Každy deň počujeme spravach v televizii o útoku na človeka ktorý je iný ale pritom taký isty ako mi len je černoch alebo aziat.Kniha je napísana pútavo a autorka píše tiež super.Veľke maličskoti z pera Jodi Picoult je príbeh o žene ktorá je perfektná zdravotna sestra,úžasná matka lenže to ma ťažke a jedna udalosť jej zmení život no nevzdavá sa.Bojuje,nielen za seba ale aj za ostatných ľudi inej pleti aby sa konečne zburali predsudky .Knihu odporúčám.

Stephen King-Žiarenie

19. května 2018 v 10:46 | Sima
Autor:Stephen King
Názov knihy:Žiarenie
Séria:Žiarenie
Počet strán:668
Vydavateľstvo:Ikar

Anotácia:
"Vravela, že niečo videla v izbe, kde... sa stalo niečo zlé. V izbe číslo 217. Musíš mi sľúbiť, že do nej nikdy nevojdeš, Danny... vyhýbaj sa jej..."
Hotel Pekná vyhliadka určite patrí medzi najkrajšie horské letoviská na svete, ale nielen preto tu Jack Torrance, dramatik a bývalý alkoholik, prijal miesto správcu v mimosezónnom období. Považuje to najmä za príležitosť na nový začiatok a dúfa, že tu počas zimy napíše svoj nový román. Zúfalo totiž potrebuje uniknúť životnej smole a beznádeji, ktoré ho vytrvalo prenasledujú.

Spolu s ním sem prichádza jeho manželka Wendy, aby v majestátnej samote starého hotela so zvláštnou atmosférou, postavenom na starom indiánskom pohrebisku, hľadala možnosť záchrany narušeného manželstva a rodiny. A napokon je tu Danny, päťročný syn s neobyčajným darom - je mimoriadne vnímavý, "žiari", a má schopnosť predvídať udalosti, ktorým však vo svojom veku nerozumie. V stodesiatich prázdnych hotelových izbách sa totiž niečo deje, niečo, z čoho prechádza mráz po chrbte, skryté zlo, ktoré v hoteli odrezanom od sveta striehne a hrozí...

Moje dojmy:
Keby mi niekto povedal že tento rok prečítam od Kinga už druhú knihu tak sa asi zasmejem.Postupne však si hľadam cestu k jeho kniham a tentoraz som siahla po ďalšej jeho veľmi znamej knihe.Žiarenie môžete poznať aj vďaka filmu kde hral Jack Nicholson.Inšpiraciou pre tento príbeh bola Kingova navšteva veľmi známeho hotela Stanley o ktorom som to už čo to čítala a aj som videla jedno video.Žiarenie je opäť skvelá kniha a ako to býva v autorovych knihach postupne napätie bude viac a viac mrazive a vy počas čítania budete mať veľmi nepríjmný pocit.

Hlavnou postavou príbehu je Jack Torance ktorý je byvalý alkohol a po škandale musel odísť z prace.Jack mi zo začiatku prišiel fajn ale veľmi rýchlo som naňho zmenila názor.Je vybušný a naladový.Jeho manželka Wendy to s nim nikdy nemala ľahke.Je jeho opakom,Je pokojna a milujuca matka a pre svojho syna Dannyho by spravila aj posledne.Danny nie je celkom obyčajný päťročný chlapec.Ma dar,predvidať udalosti a vidieť to čo iný ľudia nevidia.Keď som bola v jeho veku tiež som videla veci ktorý dospelý pripisovali fantazii,no postupne ako som rastala som zistila že fantazia to rozhodne nebola.Stephen King v tejto knihe opisal skvelo psychologiu postáv.

Príbeh je napinavý a nepredvidateľný.Miestami aj trochu strašidelný.Atmosfera v knihe je naozaj mraziva.V knihe som nenašla žiadne nudne miesto.Ak mate chuť si prečítať niečo fakt mrazive po ktorom budete veľmi uvažovať či sa ubytujete niekedy v hoteli :D tak túto knihu si musíte prečítať.Žiarenie odporúčám.

Cassandra Clare-Polnočná dáma

12. května 2018 v 9:13 | Sima
Autor:Cassandra Clare
Názov knihy:Polnočná dáma
Séria:Tajomná temnota
Počet strán:582
Vydavateľstvo:Slovart

Anotácia:
Sedemnásťročná Emma Carstairsová nikdy nezabudne na deň, keď zomreli jej rodičia. Pred piatimi rokmi bola len bezbranné dievča a svetom zmietala vojna. Bytosti z temnoty dychtili po krviprelievaní a ich zasvätení nepriatelia Tieňolovci boli takmer vyhubení. No Emma stále neverí, že brutálna vražda jej rodičov bola predzvesťou Temnej vojny. Teraz, po piatich rokoch, sa z Emmy stala bojovníčka, Tieňolovkyňa telom i duchom, najlepšia spomedzi svojich rovesníkov. V srdci však prechováva veľké tajomstvo - city k Julianovi Blackthornovi, k jej parabataiovi... city, ktoré prísne pravidlá Tieňolovcov výslovne zakazujú. V Dolnosvete spôsobí rozruch séria tajomných vrážd v Los Angeles. Mŕtve telá však majú niečo spoločné s mŕtvolami Emminých rodičov - ich pokožku zdobia zlovestné prastaré symboly. Emma chce zistiť viac, potrebuje vedieť, kto má na svedomí jej rodičov. Dokonca aj keď tým uvalí do smrteľného nebezpečenstva Juliana. Emma stojí pred ťažkým rozhodnutím - či jej záleží viac na pomste, alebo na budúcnosti s Blackthornovcami.

Moje dojmy:

Cassandra Clare patrí medzi moje obľubené autorky.Svet tieňolovcov milujem a neskutočne som sa tešila na Polnočnú dámu.Ako to už pomaly u mňa býva zvykom ku knihe som sa dostala len teraz.V týchto dňoch vyšiel už aj druhý diel a aj to bol dôvod prečítať si túto knihu.Do knihy som sa pusila z nadšením no tvrdo som narazila.Príbeh nebol zly,inak by som ho nedočítala predsa ma to vyše 500 strán no bohužiaľ ani nič ohromujuce z čoho by som padla na zadok.

Problém som mala aj s postavami,žiadna mi nejako extra neprirastla k srdcu.S hlavnou hrdinkou som tiež niekedy mala problém.Vrhala sa bez hlavo a neuvažene do situacii a niekedy mi prišla aj trošku naivna.Julian bol fajn ale druhý Jace to u mňa nebude.Veľmi som si obľubila Emminu kamaratku Cristinu a Marka.Som zvedavá čo ďalšie autorka pre tieto postavy pripravila.V knihe sa objavia aj postavy z Mesta kosti.Dozvieme sa čo sa udialo v živote Clary a Jacea a Magnusa a Aleca a ďalšich postáv zo série Mesto kosti a Mechanický anjel.

Zo začiatku som mala aj problém si pospominať na všetko čo sa udialo v knihach takže prečitať si pred týmto Mesto kosti a Mechanickeho anjela by nebolo zlé.Cassandra Clare píše úžasne a ani v tejto knihe nechýba akcia a napätie no mala som pocit že tej akcie je v tejto knihe menej a skôr sa tam riešili vzťahy.Dúfam že tento diel bol len rozbeh a ostatné budu plné akcie a zvratov a bude sa to skvelo premiešavať tak ako v Meste kosti alebo v Mechanickom anjelovi.

Ak milujete svet Tieňolovcov tak ako ja prečítajte si túto knihu.Vahala som či sa pustiť do ďalšej časti aôe nakoniec si ju predsa prečitam.Dúfam že ma autorka nesklame.Odporúčám

Miroslava Varáčková-Stálo to zato

20. dubna 2018 v 16:00 | Sima
Autor:Miroslava Varáčková
Názov knihy:Stálo to zato
Počet strán:204
Vydavateľstvo:Slovart

Anotácia:
Je niečo silnejšie ako sesterská láska?
Lívia je tá staršia. Tá úspešnejšia. Tá populárnejšia. Baška je tá, čo ostala na druhej koľaji... a to nielen v babských kruhoch na škole, ale aj doma a v srdciach rodičov. Keď sa Lívii rúca budúcnosť pred očami, rieši všetko po svojom a ničí všetkých naokolo. Nanešťastie je rodičovská láska niekedy slepá a pravda nemá šancu na prežitie. No ktorá sestra je v skutočnosti tá silnejšia a rozhodnejšia? Ktorá dokáže obetovať všetko, aby zabránila ďalšiemu súženiu?
Všetky šťastné rodiny sú si podobné, každá nešťastná rodina je nešťastná svojím spôsobom. Vo svojej štrnástej knihe sa Mirka Varáčková ponorila do navonok šťastnej rodiny, aby odhalila ich nešťastie.

Moje dojmy:
Na konte ma už 14 kníh a niekoľko vyšlo už v českom jazyku.Stálo to za to je najnovšia kniha z pera Mirky Varáčkovej.Jej príbehy vynikaju tým že aj keď sa zo začiatku čitateľovi môže zdať že to bude ďalši dievčenský román tak v skutočnosti tomu tak nie je.Autorka vo svojích knihach veľa krát rieši citlivé témy ako je zneuživanie blizkou osobou,alkohol a tyranie.Ani v jej najnovšej knihe to nebude inak.V tejto knihe sa rieši niekoľko tém a rozhodne by som túto knihu dala prečítať aj rodičom a dúfam v to že im otvorí oči.

Baška a Lívia sú sestry.No sú úplne rozdielne.Lívia chodí na gymnastiku a žnie úspechy a u rodičov je mimoriadne obľubená.Baška je u rodičov na vedľajšej koľaji a keby odišla z domu tak si to všimnu len vďaka tomu že nebude nakúpene a Lívia by nemala oprate veci na trening.Baška mi vo veľa veciach pripomínala moju kamaratku.Mala to doma podobne ako hlavna hrdinka.Baška bola fajn.Obľubila som si ju ,bola nesmierne silna.Do jej života vstupil Jakub ktorý bol úžasný a Baška pri ňom zabudala na všetko.Bol pozorný,trpezlivý a vedel ju vypočuť a podržať nech sa dialo čokoľvek.Počas čitania bude s vami lomcovať obrovská zlosť nad Líviou a jej rodinou.Keby môžem tak skočím do príbehu a prefackám ju nech sa spamäta.Bola sebecka a vedela ako mavať s rodičmi.Osud ma aj s Líviou svoje plány.
V knihe sa rieši láska,rodinne problémy,sesterske problémy.Príbeh sa zo začiatku bude zdať ako obyčajný príbeh o láske ale to by musela napsať iná autorka a nie Mirka Varáčková.Kniha ponúka silný príbeh ktorý aj keď nebudete chcieť ale dostane sa vám pod kožu.Záver ma prekvapil a rozplakal.Už dlho som nad knihou neplakala a tu sa mi to stalo.

Autorka píše pútavo a knihu budete za pár dni prečitanú.Ak ste od autorky ešte nič nečítali rozhodne túto knihu odporúčám.Kniha je plná emocii rôzneho druhu.Kniha ma 204 strán počas ktorých sa nebudete nudiť.Stálo to zato.Odporúčám a teším sa na ďalšiu Mirkinu knihu.

Za poslanie knihy ďakujem vydavateľstvu Slovart

Nicolas Beuglet-Křik

16. dubna 2018 v 19:48 | Sima
Autor:Nicolas Beuglet
Názov knihy:Křik
Počet strán:429
Vydavateľstvo:XYZ

Anotácia:
Uprostřed mrazivé noci jsou policisté povoláni k rutinnímu případu úmrtí v psychiatrické léčebně. Tělo pacienta, který uškrtil sám sebe, je nalezeno s ústy otevřenými v tichém výkřiku. Inspektorka Sarah Geringënová cítí, že tady něco nesedí. Co znamená jizva na čele oběti? Co představují kresby na stěně? Vyšetřování zločinu zavede čtenáře přes Londýn, Oslo a Minnesotu až k otázce, která fascinuje snad každého: existuje posmrtný život?

Moje dojmy:
Křik z pera Nicolasa Beugleta ste už určite uvideli v knihkupectve.Mňa zaujala najprv obálka,potom som si prečítala že príbeh je inšpirovaný skutočnými udalostami no a nakoniec,v knihe sa rieši či existuje posmrtny život alebo nie.Toto som si musela prečítať.Křik bola zaujímava kniha ale bohužiaľ nakoniec musím napísať že z knihy mám rozpačitane dojmy.Autor Nicolas Beuglet píše pútavo a knihu je naozaj ťažke odložiť ale postupne ako som sa ponarala do príbehu moje nadšenie z knihy vyprchalo.Myslela som si že to bude úplne niečo ine a to čo to nakoniec bolo ma trochu sklamala a nebavilo ma to tak ako som dúfala a verila v to.

Hlavnou postavou príbehu je Inšepktorka Sarah Geringenová.Hneď na úvod zisitme že Sarah nepreživa prave štastne obdobie.Ruti sa jej osobný život a ona uviazla v depresii a neistote čo bude ďalej.Prípad umrtia v psychiatrickej liečebni ku ktorej je privolana sa jej spočiatku nezda nčim vynimočne až kým neuvidi telo a vtedy sa rozbieha kolotoč tajomstiev ktore mali zostať utajene a v prípade sa objavuju mena mocných ľudi.Sarah bola fajn postava.Bola dôsledna,odvažna a pracovita.V knihe sa vyskitne mnoho postáv ktore čitateľovi pripravia prekvapivé zvraty.

Křik je zaujímava kniha ktorá ponúka zaujímavý a originalný príbeh.Stranky v knihe ako som predtým spomínala, som jednoducho musela prevracať ďalej lebo som chcela vedieť čo sa stane,čo sa odhalí.Niektore miesta ma však trochu nudli a aj odborne veci ktore museli byť vysvetlovane pomaly na pol strany ma až tak nebavili.Autor sa mohol viac sustrediť na akciu.Čakala som od knihy mrazivý thriller ale ten som nedostala a aj niektoré kliše veci ktore sa v knihe vyskitli sa mi v ten moment tam nehodili.

Ak sa rozhodne vydavateľstvo XYZ vydať od autora ďalšiu knihu rozhodne si ju prečítam.Autor píše super.Kniha je od začiatku napínava a v čitateľovi dokaže autor vyvolať zvedavosť no bohužiaľ z knihy nie som až taka nadšena ako som do knihy išla.Osobne si mýslim že aj obálka knihy môže trochu čitateľa oklamať.Křik neodporúčám.

Sally Thornová-Hra na lásku a nenavísť

10. dubna 2018 v 14:14 | Sima
Autor:Sally Thornová
Názov knihy:Hra na lásku a nenávisť
Počet strán:366
Vydavateľstvo:Ikar

Anotácia:
Lucy Huttonová a Joshua Templeman sa navzájom nenávidia. Nedá sa povedať, že sa iba nemajú radi. Ani že sa neochotne tolerujú. Nie, oni sa fakt neznášajú. Obaja pracujú ako asistenti riaditeľov vydavateľstva, dennodenne sedia oproti sebe v kancelárii a svoju nenávisť si ventilujú prostredníctvom rituálnych pasívno-agresívnych hier. Lucy nechápe Joshuov odmeraný, upätý a úzkostlivý prístup k práci. Joshua zasa krúti hlavou nad Lucinými farebnými vintage šatami, svojráznym vystupovaním a prehnaným optimizmom.
Vo firme sa črtá možnosť povýšenia a neutíchajúci boj dvoch najvážnejších uchádzačov o miesto prevádzkového riaditeľa vrcholí. No hoci sa napätie povážlivo stupňuje, Lucy zisťuje, že možno to, čo cíti k Joshuovi, nie je nenávisť. A možno uňho je to takisto. A možno iba rozohrali ďalšiu, oveľa nebezpečnejšiu hru!

Moje dojmy:
V roku 2017 vyšla vo vydavateľstve Ikar Hra na lásku a nenávisť.Je to autorkina provtina čo vôbec nie je na knihe badať.Po knihe TO som nutne potrebovala ľahky a prijemný príbeh a ten som dostala.Zo začiatku som sice mala menší problém s postavami no postupne som si ich ceľkom obľubila a v tomto prípade mi vôbec nevadilo že príbeh je ľahko predvidateľny.

Lucy Huttonová pracuje ako asistent riaditeľa pre vydavateľstvo a všetko by bolo fajn keby jej život nestrpčuje Joshua Templeman.Keby ma Lucy možnosť tak ho vystreli na mesiac s nenavratnou letenkou.Lucy bola veľmi zvlaštna.Ani neviem v čom ale veľmi mi pripomínala Lou z knihy Predtým ako som ťa spoznala.Lucy bola miestami aj vtipna takže pár krat mi šklblo kútkmi úst.Joshua bol fajn a za maskou prísneho muža ukrýva láskavu a citlivu dušu.Obaja,Lucy a Joshua sú ako oheň a voda takže nič dobre s toho nemlže vznikuť alebo ano?

V knihe najdete i humor a neraz som sa zasmiala nad ich doťahovanim.Zo začiatku mi to prišlo ako dotahovanie dvoch malých deti na pieskovisku na postupne som sa do príbehu naplno ponorila a už som s nimi nemala žiaden problém.Sally Thornová píše super a ak hľadate oddychovku myslim že toto si vás môže ziskať.Odporúčám.

Stephen King-TO

1. dubna 2018 v 12:09 | Sima
Autor:Stephen King
Názov knihy:TO
Počet strán:1013
Vydavateľstvo:Beta-Dobrovský

Anotácia:
Bylo jich sedm a byli velmi mladí, když se jejich první klopýtnutí změnilo v horor. Jako dospělí se teď rozprchli do světa, aby v něm dosáhli úspěchu a štěstí. Minulost je ale stále živá - živější, než by si přáli. Nikdo z nich se nemůže ubránit síle, která je táhne zpátky na ono zvláštní místo jejich dětských let, do městečka Derry, kde se před lety spojili, aby čelili nezvladatelnému zlu. Vracejí se tedy, aby stanuli tváří v tvář noční můře bez konce a beze jména… Dokážou se jí postavit i dnes?
Říká se, že Stephen King se při vytváření děsivého klauna Pennywise, který se stal symbolem tohoto díla, inspiroval skutečným vrahem Johnem Waynem Gacym. Věřte, že po přečtení se budete bát - a nejen klaunů - i vy.

Moje dojmy:
Stephen King patri medzi obľubených autorov.Medzi čitateľmi je tato kniha veľmi obľubená.S autorom mám veľmi komplikovaný vzťah to viete ale i napriek tomu si povedala že skusím preluskať TO a možno budem nakoniec priíjmné prekvapená.Knihu som prečítala pred pár dňami a bolo to fajn aj keď pár veci mi moc nesadli a niektore veci mi už prišli ako sa hovorí cez čiaru a neviem či som na konci pochopila všetko tak ako to autor myslel.

Bolo ich sedem a to čo zažili v detstve by im veril asi malokto.Teraz sú už dospely a každý žije svoj život, no raz im zazvonil telefón a všetko sa zmenilo.V knihe sa prelína minulosť a súčastnosť.Hlavné postavy spoznavame aj ako deti i dospelých.Keď boli detmi nemali to veľmi ľahke.Boli terčom posmeškov a útokov.Pačilo sa mi to ako Stephen King opísal priateľstvo postáv.Nech sa dialo čokoľvek čelili tomu všetci a spolu.Boli veľmi odvažni a nebojacni.

Kniha ukrýva zaujímavý a miestami strašidelný príbeh ktorý je sem tam aj trochu nechutný.Autor nás od prvej strany vtiahne do príbehu.Stephen King v knihe poukazal na to aké nasledky ma zlá vychova a nezaujem.Príbeh je originalný a napinavý.Kniha je plna emocii rôzneho druhu.Všetko je spravne vyvažene.Film si určite pozriem ale najprv musím nabrať odvahu.TO je rozhodne kniha ktorá je trošku kontroverzna no určite stoji za prečítanie.Kniha je veľmi rozsiahla a možno to niekoho odradza no príbehu dajte šancu.Počas čítania som sa vôbec nenudila.Atmosfera v knihe je úžasna a vy mate celý čas pocit akoby ste sa nachadzali v Derry,mestečku kde miznu deti a všetci sa tvaria že sa tam nič nedeje.Záver knhy je prekvapivy no trochu smutný.TO rozhodne odporúčám.

Robert Bryndza-Dívka v ledu

2. března 2018 v 20:17 | Sima
Autor:Robert Bryndza
Názov knihy: Dívka v ledu
Séria:Erika Fosterová
Počet strán:441
Vydavateľstvo:Grada

Anotácia:
Poté co je v parku v jižním Londýně pod vrstvou ledu nalezeno tělo mladé ženy, na místo přijíždí detektiv šéfinspektor Erika Fosterová. Oběť, krásná dívka z mocné a bohaté rodiny, měla podle všeho dokonalý život.
Když Erika začne pátrat hlouběji, vynoří se souvislosti mezi její vraždou a smrtí tří prostitutek, které někdo uškrtil, svázal jim ruce a hodil do vodních ploch po Londýně.
Jaká je spojitost mezi dcerou vlivného lobbisty, který si myslí, že může ovlivňovat i vyšetřování, a mrtvými imigrantkami? Jaké temné tajemství dívka v ledu skrývala?
Čím více se Erika přibližuje k odhalení pravdy, tím více se vrah blíží k Erice. Poslední případ detektiva šéfinspektora Fosterové skončil katastrofou a smrtí pěti policistů včetně jejího manžela. Eričina kariéra visí na vlásku, musí bojovat s vlastními démony i s vrahem, který je hrůznější než kdokoliv, komu čelila v minulosti.
Dopadne ho dříve, než udeří znovu?

Moje dojmy:
O knihe Dívka v ledu ste už určite počuli.Kniha spôsobila obrovský rozruch.Najprv som si ju ako to u mňa býva zvykom nechcela prečítať lenže zviťazila zvedavosť a tak som si ju nakoniec kúpila.Najprv v slovenčine no potom som siahla po českom vydani a chápem prečo je okolo toho taký rozruch.Je to naozaj dobra kniha.Napínava od začiatku do konca.Autor Robert Bryndza sa s čitateľom po celý čas zahrava a podsuva mu to čo sa mu dani moment hodí aby to nasledne o pár stran,zmenil alebo ešte viac zamotal.Kniha sa mi veľmi ťažko odkladala.

Hlavnou postavou príbehu je Erika Fosterová.Prijemne ma prekvapilo že v knihe sa spomína Slovensko,dokonca samotna hlavna postava Erika bola slovenka.Erika je veľmi zvlaštna a zo začiatku som ju nemala veľmi v obľube.Je prísna,nekompromisna a rozhodne nejdna s vami rukavičkach.Buď ju budete mať radi alebo ju budete neznašať.Erika je skvelá policajtka,dôsledna a pracovita.Vo svojom živote však prežila obrovsku tragediu ktorá na nej zanechala stopy aj preto je taka aka je.Vedlajšie postavy sú charakterovo zaujímavé a aj som si ich obľubila a dúfam že budu aj ďalších častiach.

Dívka v ledu vás od prvej strany vtiahne a nepusti až kým neprečitate poslednú stranu.Dej pomalý graduje,situacie sa začínaju postupne viac a viac zamotavť.Na povrch vyplavaju tajomstva ktoré mali byť utajene.Niektore veci vám nebudu davať význam no postupne to začne do seba zapadať.

Záver ma prekvapil,podozrievala som iného človeka.Dívka v ledu ma prijemne prekvapila.Autor píše super a rozhodne si prečítam aj ďalšie diely.Ak vahate či ísť do tejto knihy alebo nie rozhodne to skúste.Čaka na vás napínavý príbeh ktorý tak ľahko nepustite z ruky.Odporúčám.

Sabina Zelená-Tisíc vychodů slunce

25. února 2018 v 10:29 | Sima
Autor:Sabina Zelená
Názov knihy:Tisíc vychodů slunce
Počet strán:219
Vydavateľstvo:Fragment

Anotácia:
Pavlin život se otočil o sto osmdesát stupňů. V jediném okamžiku ztratila manžela i otce - dva lidi, které nejvíc milovala, navíc v době, kdy prožívá své první těhotenství. Potřeba sdílet svůj smutek s někým blízkým ji zavede k její babičce, kterou léta neviděla. Jejich setkání je natolik silné, že se k ní rozhodne přestěhovat. Postupně se seznamuje s místními lidmi. Poznává Elišku, dívku, která po autonehodě přišla o zrak. Blíže poznává i jejího bratra, který si sestřino zranění klade za vinu. Najdou tito dva lidé v těžké životní situaci cestu k sobě? Smíří se s tím, co jim život vzal, a naleznou naději na nové štěstí?

Moje dojmy:

Sabina Zelená je česka autorka ktorej minuly rok vyšla prvá kniha Tisíc vychodů slunce.Autorka napísala zaujímavý no trošku,hlavne na začiatku smutný príbeh.Aj keď je tato kniha mierne predvidateľna vôbec mi to v tomto prípade nevadilo.Príbeh bol napisaný pútavo.Každá kapitola je vyrozpravana z pohľadu inej postavy čo mám v knihach veľmi rada.

Pavla je štastna.Ma po svojom boku skvelého muža a svojho otca.V jeden okamih však príde o oboch a jej život už nikdy nebude taký aký bol.Pavla bola sympaticka hlavna postava.Osud sa s ňou nepekne zahral a aj keď mala momenty kedy to všetko chcela ukončiť a odísť za svojimi blízkimi,nespravila to ale bojovala s osudom a snažila sa žiť aj keď to bolo niekdy veľmi ťažke.Plusom knihy je že autorka opísala charaktery postáv realisticky.
Autorkin štýl písania mi sadol.Knihu bolo ťažke odložiť preto som ju mala za pár dni prečítanu.Príbeh je o rôzných podobach lásky,o novom začiatku a o nadeji.Kniha ma zaujala od prvej strany a veľmi sa teším na ďalšiu.Ak mate chuť prečítate si príbeh ktorý bohužiaľ píše niekdy sám život rozhodne si ju prečítatejte.Zaujimavosťou je že kniha je autorkina prvotina no na knihe to vôbec nie je badať a bola som nakoniec z knihy príjmne prekvapená.Odporúčám

Jandy Nelsonová-Nebe je všude

16. ledna 2018 v 18:32 | Sima
Autor:Jandy Nelsonová
Názov knihy:Nebe je všude
Počet strán:302
Vydavateľstvo:CooBoo

Anotácia:
Sedmnáctiletá Lennie je knihomolka, má ráda muziku a svůj klarinet. Žije spokojeně ve stínu své báječné sestry a trochu jí hraje druhé housle. Sedmnáct let se dělily o šaty, myšlenky, radosti i strasti. Ale teď je Bailey mrtvá a Lennie najednou přespává v domě plném smutku pod zamračenou oblohou. Jako by někdo vypnul nebe. Lennie se navíc do toho všeho zamiluje - poprvé ve svém životě a hned do dvou kluků. Joeho tajemný úsměv trumfne snad už jen jeho hudební talent a Toby je tichý pohodář, skejťák a hlavně Baileyina velká láska.

Lennie z toho má pěkně zamotanou hlavu, jeden z kluků jí pomůže vymanit se ze smutku, druhý ji do něj naopak uvrhává. Lennie se pokouší vypsat si duši na každý kus papíru, který najde, ale pomůže jí to najít tu pravou cestu, svou vlastní melodii ve všem tom hluku na světě? Křehký a dojemný příběh o ztrátě a životě, palčivých pocitech bezmoci a nenávisti i lásce zároveň.


Moje dojmy:
Nebe je všude vyšlo vo vydavateľstve CooBoo v roku 2015.Veľmi som sa na knihu tešila.Vedela som že to bude príbeh ktorý už asi tak nie je pre mňa ale sem tam si taketo príbehy rada prečítam.Bohužiaľ som veľmi tvrdo narazila.Možno keby to čítam v tom roku keď kniha vyšla bola by som s nej nadšena teraz som rada že som ju vôbec dočítala.Autorka píše super ale príbeh bol strašny.Hlavna hrdinka Lennie ma neskutočne vytačala svojím spravaním ak som aj ja bola taka v 17 rokoch tak moja mama si zasluži medailu za statočnosť.

Lennie to ma ťažke.Svoju matku nevidela už dlhe roky,žije s babičkou.Lennie mala sestru Bailey.Boli nerozlučne,rozumeli si a boli si nesmierne blizke.Bailey však bohužiaľ zomrela a Lennie sa zrutil svet.Už nikdy to nebude take ako to bol keď tu bola Bailey.Lennie je zmätena a nevie čo ma robiť,ako ísť ďalej.Do života jej však vstupia dvaja chalani.Joe tajomný no hudobne nadaný chalan a Toby,snubenec jej mrtvej sestry.Prišlo mi veľmi divne zaľubiť sa počas toho ako truchlim za svojou sestrou do chalana.V tom obdobii by som mala určite iné starosti ako sa zaľubiť.Chápem ju že to čo prežíva je veľka strata a človek sa nie vždy sprava tak ako sa sprava keď je na tom psychicky dobre ale to čo robila Lennie.Bola nerozhodna,naivna,v niektorých momentoch trapna a to jej večne mrk,mrk,mrk mi skoro spôsobilo infarkt.Bohužiaľ ani jednu postavu som si nejako extra neobľubila.


Autorka Jandy Nelsonová píše fajn ale tato kniha bola u mňa krokom vedľa.Niekedy som už rozmyšľala že knihu odložim no zaťala som sa.Príbeh bol stale o tom istom.Lennie mi dokonca niekedy pripadala sebecka,ostatný ju netrapili ona je na tom najhoršie,ju musi všetci utešovať.Záver bol už aj na môj vkus presladený.Doma mám ešte knihu Dám ti aj slnko ktorú si chcem prečítať ale najprv musím straviť túto :D Knihu odporúčám skôr mladším čitateľom.Ja osobne som už s takýchto kníh asi vyrastala.Nebe je všude neodporúčám.
 
 

Reklama
Reklama