Knižné recenzie

Sabina Zelená-Nejdelší cesta domů

Neděle v 10:54 | Sima
Autor:Sabina Zelená
Názov knihy:Nejdelší cesta domů
Počet strán:198
Vydavateľstvo:Klika

Anotácia:
S dvacetiletou Jindřiškou se život nemazlil. Narodila se jako nechtěné dítě do manželství dvou právníků, kterým zkřížila kariérní plány a později ji vinili ze smrti milovaného mladšího syna, kterého jako dvanáctiletá nedokázala ohlídat před utonutím. Kromě nenávisti svých rodičů tak od té doby trpěla i fobií z vody a jediným blízkým člověkem jí byla teta Zlatka, která žila nedaleko na svém koňském statku. Když náhle zemře i teta, Jindřiška nemá, co by ji doma drželo, a vydává se na cestu za vzpomínkami na tetu.

Obejde pěšky velkou část naší republiky, přičemž na cestách zažívá nejen příjemná setkání s lidmi, ale i nástrahy, které otřesou jejím světem a odvahou pokračovat.

Najde v sobě sílu se nevzdat? Dokáže vytrvat na své cestě, dál hledat to své doma a vytouženou náruč, do které bude moci patřit?
Moje dojmy:
Sabina Zelená ma na svojom konte dve knihy.Nedávno jej vyšla Nejdelší cesta domů ani v tomto diely to hlavna hrdinka nemá ľahke,musí prekonať mnoho nástrah pri ceste jej životom.Na túto knihu som sa veľmi tešila.Autorka píše príbehy zo života.Nevykresluje svoje hlavne hrdinky ako ufňukane žienky ktoré dostali ranu od života a odmietajú sa postaviť a čeliť výzvam,prave naopak v jej knihach si môžeme prečítať o silných hrdinkach ktoré to nevzdali a bojuju ako levice.

Hlavnou postavou tohto príbehu je mladučka Jindřiška ktorá ta vôbec nemá ľahke.Narodila sa ako nechcené dieťa,dvom pravnikom ktorý mali skvelo rozbehnutú karieru a dieťa im to všetko prekazilo.Neskôr ju vinili zo smrti jej mladšieho brata ktorého nedokazala zachraniť.Na 20 ročne dievča je toho až až.Lásku jej vynahradzala teta Zlatka ktorá mala neďaleko konsku farmu.Tam sa cítila milovana a štastna.Štastne chviľe však pominu keď zomrie aj je teta a Jindŕiška sa rozhodne odísť.Na ceste stretáva veľa prijemných ľudi,no zažije aj nepríjemné veci a ako to nakoniec dopadne to si prečítajte v knihe.Jindřiška bola neskutočne silná osoba.Ja by som sa asi nedokazala len tak vziať a z batohom na chrbte prejsť celé Slovensko.Vždy keď sa jej rodičia objavili na scéne tak som škrípala zubami.Nechápem prečo sa k nej spravali ako k handre,o rodičovskej láske nemôže byť ani reč.Vždy keď aj v novinach čítam niečo takéto podobne tak ma hnevá že iný rodiča by dali neviem čo na svete zato aby mali dieťa a druhý si to vôbec nevažia.

Kniha ponúka čitateľovi silný príbeh.Autorka Sabina Zelená píše pútavo ale dopredu varujem kniha neponúka veselý príbeh takže miestami na mňa dolahla ta bezmocnosť hlavnej postavy a mne osobne bolo pri čítanie niekdy ťažko takže knihu som neprečítala naraz aj keď má len 198 strán.Každa kapitola začína z pohľdu nielen hlavnej postavy ale aj iných.Teším sa na ďalší príbeh od autorky.Odporúčám.

Za recenzný výtlačok ďakujem samotnej autorke.

Estelle Maskame-Vieš,že ťa milujem?

9. června 2019 v 18:08 | Sima
Autor:Estelle Maskame
Názov knihy:Vieš,že ťa milujem?
Séria:DIMILY
Počet strán:358
Vydavateľstvo:CooBoo

Anotácia:
Eden sa ani trochu neteší na leto v Kalifornii. Má ho totiž stráviť u novej rodiny svojho otca, ktorého už tri roky nevidela. Prázdniny by mala prežiť s macochou a tromi nevlastnými bratmi - ľuďmi, ktorých vôbec nepozná ani netúži spoznať. Najväčšie komunikačné problémy nastanú s Tylerom, najstarším z bratov. Nevyzná sa v jeho divokej povahe, nemôže vystáť jeho drzý pohľad a ego vyššie než kopce v Beverly Hills. Stále však naňho niekde naráža, a čím viac spoznáva jeho svet nekonečných večierkov a hier, pri ktorých sa porušujú pravidlá, tým viac ju zaujíma. Pomaly stráca hlavu pre lásku, ktorá je zakázaná...

Moje dojmy:
Estelle Maskame napísala sériu DIMILY ktorá vám určite neni neznáma pokiaľ čítate knihy pre mladých.Ná túto knihu som čítala rozporuplné recenzie,niektori ju milujú iný nechápu čo je na nej take úžasne a kam patrím ja? Ja som tak v strede,bolo to fajn a na leto kniha ako stvorená ale našla som tam niečo čo mi tam vadilo ale na druhú časť som zvedavá.

Eden sa na leto neteší,ma ho straviť v Kalifornii u otca a jeho novej rodiny.Zažije však leto na ktoré nikdy nezabudne.Prežije veľa večierkov,spozná nových ľudi a čakajú ju ju aj citove komplikacie.Eden si bohužiaľ neziskala moje sympatie.Miestami sa spravala ako obyčajny rozmaznani fracek ktorý by si zaslužil facku.Ja viem chápem, jej otec sa na ňu vykašlal ale aspoň trochu úctu mohla mať k nemu.Večne prevracala očami,všetko jej bolo trápne.Tyler bol taki istý,minulosť zanechala na ňom stopy ale nemusel sa spravať akoby zožral polovicu sveta.Bol arogantny,drzý a naladovy.V príbehu sa objaví mnoho postáv niektoré boli fajn iné boli rozmaznane detičky bohatých rodičov čo tiež nevedeli čo od dobroty.

Túto knihu by som dala čítať určite deckám od 18 rokov hore pretože na môj vkus tam bolo veľa zo sveta alkoholu,drog a sexu.Nie som žiaden puritan možno to tak vyznie ale nie.Oceňujem že autorka tam riešila aj citlivé témy ako napríklad Nechuť do jedla,zneuživanie a podobne. Ak chcete oddychovku tak toto je fajn voľba ale ak chcete knihu pre mladých ktorá vám dá niečo tak odporúčám napríklad Hate list(recenzia bude meškám s ňou. ) Milujem romantické príbehy ale tu sa to už miestami pomaly bližilo k telenovele.Keby autorka skratila príbeh tak o 20-30 strán bolo by to lepšie podľa mňa.Autorka Estelle Maskame píše fajn a knihu som mala za pár dni prečítanu.I napriek všetkému to nebola vyložená katastrofa.Vieš, že ťa milujem ? Odporúčám.

Za recezný výtlačok ďakujem ešte raz Albatrosmedia,ak si chcete kúpiť knihu môžete spraviť aj TU

Marc Raabe-Klíč 17

6. června 2019 v 14:50 | Sima
Autor:Marc Raabe
Názov knihy:Klíč 17
Séria:Tom Babylon
Počet strán:446
Vydavateľstvo:Knihy Dobrovský v edicii Vendeta

Anotácia:
V kupoli berlínské katedrály visí roztrhaná mrtvola s černými křídly: je to prominentní kazatelka dr. Brigitte Rissová. Kolem krku má zavěšený klíč. V rukojeti je vyraženo číslo 17. Tom Babylon z LKA chce případ získat za každou cenu - s tímto klíčem totiž před mnoha lety zmizela jeho malá sestra Viola. Sám tom se ale v rámci pátrání stává kontroverzní osobou - psycholožka Sita Johannová si brzy klade otázku, kdo toho v případě více skrývá: Tom, anebo tajemný vrah?

Moje dojmy:
Pre milovníkov thrilleru tu mám ďalšiu recenziu.Klíč 17 vyšiel vo vydavateľstve Knihy Dobrovský v edicii Vendeta a zaujal ma svojou anotáciou pretože väčšinou čítam knihy kde sa príbeh odohráva buď v Amerike,Anglicku alebo severských štátoch.Tento príbeh sa odohráva v Nemecku a kedže sa bez mučenia priznám že si rada pozriem Kobru 11 tak túto knihu som si musela prečítať.Kniha ma vyše 400 strán čo je podľa mňa na thriller dosť ale bol to celkom zaujimavý príbeh aj keď bohužiaľ musím napísať že nejaké chybičky som tam predsa len našla,ale samozrejme vy môžete mať iný názor.

V kupole berlínskej katedrály visí roztrhaná mŕtvola s čiernymi krídlami a na krku ma kľuč s číslom 17.Prípad chce za každú cenu získať Tom Babylon pretože pred rokmi s takýmto istým kľučom zmizla jeho mala sestra Viola.S patranim mu pomáha psychologička Sita Johannová.Tom bol komplikovaná osobnosť.Skvelý policajt ktorý so Sitou vytvoril skvelú dvojku.V minulosti zažil veľa zlého a postupne nám ich bude autor odkrývať.Sita si tiež v minulosti prežila toho veľa a teraz dostala znova šancu a nemieni ju prepásť.V knihe vystupuje mnoho postáv.Prelína sa tu minulosť a súčastnosť a postupne to začne všetko do seba zapadať až to vyusti do zaujímavého konca.
Mínusom pre mňa bolo že som sa niekedy v tom množstve postáv strácala takže mi chviľu trvalo sa zorientoať,kto čo kedy urobil.Ku koncu som už mala pocit že príbeh bol miestami zbytočne prekombinovaný a mohol by byť aj skrateny tak o 20-30 strán možno aj viac.I napriek tomu sa mi príbeh páčil.Bol to lepši priemer a ak vyjde aj druhý diel tak by som si ho rada prečítala.Knihu i napriek všetkému odporúčám.

Ešte raz ďakujem Knihy Dobrovský za poskytnutie recenzného výtlačku

Katherine Arden -Dívka ve veží

30. května 2019 v 11:07 | Sima
Autor:Katherine Arden
Názov knihy:Dívka ve věži
Séria:Trilogie zimní noci
Počet strán:370
Vydavatelstvo:Dobrovský v edicii King Cool

Anotácia:
Atmosférický a okouzlující román, v němž není nouze o dobrodružství, připomene mnohým čtenářům ta nejlepší díla Neila Gaimana.

Ve vesnici na okraji divočiny severního Ruska, kde po většinu měsíců v roce panuje zimní, zasněžené počasí a kde neustále vane chladný, až mrazivý vítr, vypráví postarší dáma shromážděným dětem legendy a pohádky o čarodějnictví, folklóru a Zimním králi - kouzly a čárami prodchnuté příběhy ze starých dob, jimiž zdejší církevní autority sice opovrhují, ale z myslí lidí je nikdy nevymažou.

Pro mladou a divokou Vasju však tato vyprávění nejsou vymyšlená. Vidí totiž duchy, kteří střeží její domov, stejně jako rostoucí síly černé magie, které se skrývají v okolních lesích.


Moje dojmy:
Do rúk sa mi nedávno dostala kniha Medvěd a Slavík a bola som z tej knihy nadšena.Po prečítaní som hneď siahla po druhej časti ktorá nesie názov Dívka ve veží a moje nadšenie mierne opadlo.Kniha nebola zlá,ale na druhej strane som s nej nebola ani nadšena že by som dychtivo otačala stránky.Som veľmi zvedavá čo si pre nás pripravila v autorka záverečnej časti.Dúfam že to bude taká bomba ako prvý diel.

Vasaja je pomaly dospelá žena.Odvážna bojovnička ktorá sa rozhodne odísť z rodnej dediny.Ľudia na ňu pozerajú skrz prsty a šuškaju si a tak nemá inú možnosť,teda má, kláštor alebo svadba ale to Vasja odmieta.Nasadne na svojho koňa Slavíka a odíde do Moskvy.Chce vidieť brata a sestru ktorých už dlhé roky nevidela.Vasja bola veľmi odvažná ale miestami trošku naivna.V neznámom svete to nemala ľahke no vďaka tomu že si mnohí mysleli že je chlapec to mala o čosi ľahšie.Jej surodenci sa za ten čas čo sa nevideli tiež zmenili,dospeli a aj vďaka situaciam ktorým boli vystavený.V knihe sa objavi mnoho postáv,niektoré už poznáme iné budeme mať možnosť spoznať až v tomto diely.

V prvom diely bolo všetko správne vyvažené,mágia,súboje a láska.V tomto diely sú skôr popredi súboje a mágia je tak v pozadii čo ma mrzí.Naopak som rada že autorka tým že je Vasija už dospela do popredia aj lásku hlavnej hrdinky k jednému mužovi,nebojte sa však nebude to nič presladené.Prvý diel bola taka snová rozprávka pre dospleých tu som sa počas čítania nemohla zabiť pocit že je to čistokrvna fantasy pre tindžerov s prvkami mágie a snovosti.Prvý diel bol iný a to sa mi na tom pačilo.Pri tomto diely to autorka trochu nezvladla vyvažiť mágiu,lásku a súboje.Možno vám to vyznie že kniha ma nebavila,nie je to tak bolo to fajn ale trochu slabšie ako prvý diel i napriek tomu ak ste čítali jednotku určite odporúčám aj Dívku ve věži.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem Knihy Dobrovský

Jozef Weis-Kroky k métam

19. května 2019 v 14:01 | Sima
Autor:Jozef Weis
Názov knihy:Kroky k métam
Počet strán:241
Vydavateľstvo:Enribook

Anotácia:
Výtvarník, cestovateľ, fotograf, publicista a filmár zo Zvolena Jozef Weis v podtitule svojho životo-cestopisného rozprávania KROKY K MÉTAM avizuje, že videl a zažil toho v živote veľa.
Už ako 15-ročný sfáral do Handlovskej bane, v šumavských lesoch a na juhu Slovenska strážil štátnu hranicu, počas okupácie v roku 1968 sa stal väzňom vo vlastnej kancelárii, namaľoval obraz pre pápeža, mal možnosť osobne sa poznať a priateliť s mnohými osobnosťami kultúrneho života. Úspešne zdolal výstup na Gerlach. V rámci expedičnej turistiky stúpal v savojskych alpách v stenách Mont Blancu, marockého Jebel Toubkalu, putoval po saharských dunách.
Zaujímavosti vskutku pestrého osobného a cestovateľského života autora, umocnené jeho jedinečnými ilustráciami, máte teraz možnosť prečítať si v pútavom rozprávaní na stránkach tejto knihy.

Moje dojmy:
Už je to dávno čo som siahla po životopisnej knihe.Naposledy to bola asi kniha Krásná od Katie Piper a ta bola úžasna.Chystám sa určite si prečítať knihu od Michelle Obama ktorá nesie názov Môj príbeh.Už sa teším keď vyjde vo vydavateľstve Tatran.Tentoraz som vďaka vydavateľstvu Enribook mala možnosť si prečítať životný príbeh o pánovi Jozefovi Weisovi ktorý za svoj život zažil veľa zaujímavého,stretol mnoho známych ľudi a navštivil určite krásne miesta.Kroky k métam je kniha o ňom,o jeho živote o tom ako už 15 ročni pracoval v Handlovskej bani,neskôr stražil hranicu,namaľoval obraz pre samotného pápeža toto je zlomok toho čo si môžete prečítať v knihe Kroky k métam.

V knihe sa dozvieme o pánovi Jozefovi všetko dovolím si tvrdiť.Prečítame si o jeho detstve v Senohrade o jeho dospievani.Pán Weis prežil vo svojom živote veľmi veľa veci.Kedže nie som dieťa ktoré sa narodilo 70 rokoch niektoré veci som nezažila a bavilo ma o nich čítať aj keď niektoré veci ktoré pán Jozef zažil neboli vždy úsmevne.Mal česť a možnosť sa stretnuť s mnohými ľudmi ktorý ho inšpirovali a ktorý ho veľa naučili.


Ak mate radi životopisy určite siahnite po tejto knihe.Je napísana zaujímavo a pútavo.Priznám sa že nie som veľki fanúšik životopisov no táto kniha ma veľmi zaujala tým že som nahliadla do historie,dozvedela som sa veľa informacii a preniesla som sa na chvilu do obdobia kedy bola strážená hranica,kedy Handlova vyzerala úplne inak ako teraz,prečítala som si o miestach ktoré som nevedela že existujú.Vo vnútri knihy sa nachadzajú aj veľmi pekne ilustracie ktoré dodavajú príbeh na zaujimavosti a nevšednosti.Kroky k métam odporúčám.

Nielen táto fotka ale aj iné sa nachadzajú na stránke Krajskej knižnice Ľudovita Štúra vo Zvolene,fotky nájdete TU

Jo Jakeman-Cukor a bič

5. května 2019 v 19:15 | Sima
Autor:Jo Jakeman
Názov knihy:Cukor a bič
Počet strán:316
Vydavateľstvo:Lindeni

Anotácia:
Tri ženy zdieľajúce osud s jedným mužom - exmanželka, súčasná manželka a milenka - sa musia spojiť, aby vytvorili nečakanú koalíciu proti nebezpečnému manipulátorovi.
Imogen túži len po pokojnom rozvode s Phillipom, s ktorým ju už okrem spoločného syna nič nespája. Keď jej však pohrozí, že ju oberie o dom, stresová situácia ju donúti spraviť čosi nemysliteľné. Niečo, čím dostane situáciu pod kontrolu. Chtiac-nechtiac sa do toho musí zapojiť aj Phillipova súčasná priateľka Naomi a exmanželka Rachel, ktoré spočiatku Imogeniným tvrdeniam o Phillipovej šialenosti neveria. Keď však začína ísť o život, je jasné, že jediná cesta vpred je pustiť sa do nebezpečnej hry o právo na lepšiu budúcnosť bez manželovho teroru a jeho zvrátených predstáv o láske.
Moje dojmy:
V češtine vyšla už dávnejšie a nesie názov Tvoj manžel.Zaujala ma a chcela som si ju prečítať lenže prišli iné knihy a nejako zapadla do zabudnutia.Spomenula som si na ňu však keď vyšlo slovenské vydanie ktoré nesie názov Cukor a Bič.Obálka sa vydavateľstvu Lindeni vydarila a je nemožné túto knihu prehliadnuť preto ako mi bola od Alabatrosmedia ponuknutá na recenziu siahla som po nej.Milujem thrillery a dovolím si tvrdiť že mi už rukami prešlo mnoho kníh,toto bolo dobre ale skôr pre čítateľa ktorý s týmto žánrom ešte len začína.

Príbeh je o troch ženách,bývala manželka,súčasná manželka a milenka.Kombinacia ktorá vo väčine prípadov nie je vôbec dobra.Tu je to však inak,tieto tri ženy sa spoja proti jednému mužovi.Autorka Jo Jakeman skvelo opísala psycholgiu postáv.Vďaka týmto ženám si prečítame o rôzných formach psychického i fyzického násilia.Prečítame si o skvelom manipulatorovi ktorý pracuje v oblasti kde je skoro nemožné dovolať sa spravodlivosti.Imogen je súčasna manželka,túží po pokojnom rozvode.Jej manžel jej to však vôbec nechce uľahčiť.Naomi ani jeho emanželka Rachel jej neveria že Phillip je šialenec.Ako to všetko skutočnosti je,prečo sa tieto tri ženy chtiac-nechtiac musia spojiť.To si musíte prečítať.Všetky tri ženy boli povahovo zaujímavé,Imogen mi však niekedy prišla naivna a niektoré veci čo spravila tak to som si už tukala po čele a prevracala očami.

Autorka píše zaujímavo.Poukazala na veci ktoré sa v skutočnosti deja.Prekročenie ľudských hranic len pre ochranu dieťa pred vlastným otcom,boj o slobodu,o spravodlivosť.Negatívum tejto knihy boli niektoré situacie koré mi už prišli pritiahnute za vlasy.Nelogickosť postáv a miestami to bola aj trochu nuda.V knihe sa prelína minulosť a súčastnosť a postupne sa nám odhaluje celý príbeh postáv.Vďaka tomu zisťujeme že nie všetko bolo tak ako to vyzeralo.I napriek tomu všetkému knihu odporúčám a vás možno strhne svojím zaujímavým dejom pretože ponúka zaujímavý príbeh ktorý sa kľudne môže diať aj u vašich susedov.Odporúčám.

Za knihu ďakujem Alabatrosmedia,knihu si môžete kúpiť TU

Barbara Cantini-Mortina a prízračný kamarát

3. května 2019 v 11:16 | Sima
Autor:Barbara Cantini
Názov knihy:Mortina a prízračný kamarát
Počet strán:48
Vydavateľstvo:Egmont

Anotácia:
Kto je ten záhadný chlapec, ktorý sa snaží dostať do vily Rozvalinky v predvečer pochmúrnej oslavy Predminulého Silvestra? Mortina s Truchlíkom, svojím verným chrtím albínom, hľadá aj ten najmenší detail, aby zistila, odkiaľ ich nový kamarát - prelud prichádza. Toto zábavné pátranie poriadne rozbúši jej srdce.

Moje dojmy:
Do rúk sa mi nedávno dostalo tretie pokračovanie strašidielka ktoré sa vola Mortina.Obálka je nádherná,ladená do zimy a menši bonus tejto knihy je aj to že obálka v tme svieti a ja som to odskušala a funguje to.Mortina je nádherný príbeh pre malých i veľkých a nesklamal ma ani tento diel.

Do vily Rozvalinky sa chce dostať záhadný chlapec,kto to je a prečo sa tam chce dostať musí Mortina zistiť tak sa púšta do ďalšieho dobrodružstva.Postavy ktorým Barbara Cantini vdychla život už poznáme a v tomto príbehu spoznáme aj ďalšie vďaka ním bude príbeh zaujímavý a úsmevný

Všetky tri diely boli super,aj keď druhý diel bol trošička slabši i napriek tomuto som túto sériu nečítala naposledy.Deti majú v dnešnej dobe neuveriteľné množstvo kníh ktoré ich prenesú do krajiný kuzel,záhad,strašidiel a ak mate v okoli dieťa vo veku 8 rokov určite mu touto knihou spravíte radosť.Ako v predošlých dieloch aj tu nájdete krásne ilustracie ktoré vám vyčaria úsmev a pohladia po duši ako sa hovorí.Nakoniec napíšem už len jedno.Dúfam že sa dočkáme ďalšej knihy od autorky.Mortina a prízračný kamarát odporúčám

Za knihu ešte raz ďakujem Alabatrosmedia,ak si chcete kúpiť knihu môžete spraviť tak aj TU

Marissa Meyerová-Renegáti

21. dubna 2019 v 10:41 | Sima
Autor:Marissa Meyerová
Názov knihy:Renegáti
Počet strán:508
Vydavateľstvo:Egmont

Anotácia:
Renegáti jsou syndikát lidí s neobyčejnými schopnostmi. Vynořili se z trosek zničené společnosti a zavedli znovu řád tam, kde dosud vládl chaos. Jako obhájci práva a spravedlnosti jsou pro všechny symbolem odvahy a naděje. Výjimkou jsou zločinci, které kdysi svrhli. Nova má důvod Renegáty nenávidět a touží po pomstě. Jenže na cestě za svým cílem potká Adriana, který je Renegát. Dosáhne Nova nakonec své pomsty?

Moje dojmy:
Marissa Meyerová nie je neznáme meno jej séria Měsíční kroniky je medzi čitateľmi veľmi obľubená.Zatiaľ som čítala len Cinder a Scarlet no tento rok by som rada stihla prečítať všetky ktoré mám doma.Do rúk sa mi dostala kniha Renegati ktorú som mal na poličke už pekne dlho a kedže čo chviľa vyjde druhý diel bol najvyšši čas si prečítať prvý diel a nebolo to zle ale ani bohužiaľ nič super z čoho by som padla na zadok.Marissa ma touto knihou trochu sklamala a veľke wow si nechala na posledne strany ktoré ma presvedčili ísť do druhého dielu.

Hlavnou postavou príbehu je Nova ktorá z duše nenavidí Renegatov ktorý sú oslavovani ako tý ktorý všetkých zachrania,sú symbolom nádeje a odvahy.Nova si dala za ulohu zničiť Renegatov lenže stretne Adriana a všetko sa tým zmení.Nova bola odvažné dievča ktoré vo svojom živote nezažila veľa pekných veci.Kniha začína tam kde sa u Novi zrodil dôvod Renegatov nenavidieť.Nova bola neuveriteľne odvážna a silna.Adrian bol tiež fajn.Bol odvážny a múdry.Bohužiaľ musím napísať že žiadna z postáv ktoré sa v knihe vyskitli mi nijako extra neprirastla k srdcu.

Na knihe je vidno že je skôr pre mladších čitatateľov.Niekoľko veci som tušila už dopredu ako sa udeju.Ja osobne by som v knihe uvítala aj viac romanitky ale kedže je to pre deti od 12 rokov tak chápem že môžu po sebe hlavni hrdinovia akurát tak iba žmurkať.Príbeh zo superhrdinami si priam pýta viac akcie a zvratov,tu nič také nebolo.Posledne dve strany mi presvedčili že mám ísť do druhej časti inak by som to hodnotila ako priemer a sklamanie kedže Cinder a Scarlet sa mi pačilo.Dúfam že toto bolo len take zoznamenie zo svetom Renegatov a druhý diel bude úžasný.Plný zvratov a akcie.Knihu i napriek všetkému odporúčám.

Zuzana Bilavská-Diaľnica sĺz

11. dubna 2019 v 18:01 | Sima
Autor:Zuzana Bilavská
Názov knihy:Diaľnica sĺz
Počet strán:297
Vydavateľstvo:Elist

Anotácia:
Diaľnica číslo 16 je súčasťou diaľničného systému Trans-Kanada a s najväčšou pravdepodobnosťou na nej stretnete viac medveďov než áut. Nádherná príroda, čerstvý vzduch a žiarivé vodopády. Cesta je svojím krásnym a zároveň zlovestným aspektom tým najlepším priateľom samotného diabla a miestni obyvatelia jej nepovedia inak ako DIAĽNICA SĹZ. Prezývku dostala zaslúžene. Už po desaťročia na nej miznú dievčatá a ženy, ktoré zostali navždy nezvestné, alebo sa ich telá našli zohavené v jej blízkosti. Napriek niekoľkým podozrivým zostáva táto záhada po desaťročia nevyriešená a obetí stále
pribúda...

"Predstavte si miestnych obyvateľov, ako sa každé ráno lúčia so svojimi blízkymi. Dcéry, manželky, priateľky. Odchádzajú do práce, na nákupy, do školy a vy nikdy neviete, či nezmeškajú posledný autobusový spoj. Stáva sa to často, lebo verejná doprava tu jazdí zriedkavo. Zmeškáte, máte smolu. Vtedy sa uchýlia k stopovaniu alebo sa vyberú po vlastných. Je ťažké určiť, ktorá možnosť znie horšie, no vždy si s úľavou vydýchnete, keď ich začujete prejsť cez prah dverí. Sú doma a vy môžete ísť pokojne spať." Raymond sa zastavil v rozprávaní a pohliadol na žltú tabuľu vyčnievajúcu z kríkov. V pravom dolnom rohu sa vynímali fotografie dievčat, ktoré sa stali obeťami diaľnice. Nad ich tvárami sa do oblúka tiahla výstraha: DIEVČATÁ, NESTOPUJTE NA DIAĽNICI SĹZ! VRAH NA ÚTEKU! Zo slov padali modré kvapky znázorňujúce slzy. Telom novinára Dona Sheltona prešla mrazivá triaška. Bolo to, akoby cítil ich mŕtve dotyky volajúce o pomoc. Každý si občas pomyslí, že to, čo sa stane ostatným, jeho nikdy nestretne.

Diaľnica sĺz číslo 16 predstavuje fiktívny príbeh vytvorený na základe skutočných faktov. Hlavnou postavou je šéfredaktor novín The Seattle Times, Don Shelton. Uprostred noci obdrží telefonát, v ktorom mu príslušník Kanadskej kráľovskej jazdnej polície oznamuje zmiznutie jeho dcéry. Don odchádza do Kanady a zúčastňuje sa pátrania po nezvestnej Madison. Počas vyšetrovania postupne odhaľuje príbehy dievčat a žien, ktorých zmiznutia a vraždy zostali zahalené tajomstvom a jeho nádej na nájdenie dcéry tak slabne každým dňom.

Moje dojmy:
Zuzana Bilavská ma na konte niekoľko kníh.Nedávno jej vyšla kniha s názvom Diaľnica sĺz.Už samotný názov vám môže napovedať že sa bude jednať o mrazivý a silný príbeh.Autorka napísala túto knihu podľa skutočnosti,Diaľnica bohužiaľ naozaj existuje a veľa žien po tejto ceste prišlo o život.

Diaľnica číslo 16 je súčasťou diaľničného systému Trans-Kanada.Už roky na tejto ceste miznu ženy a dievčata.Niektore sa nájdu,iné bohužiaľ nie.Ľudia každý deň tŕpnu či sa im domov vráti dcéra,manželka.Či stihne posledný autobus a keď nie čo potom,nato si radšej nechcu ani pomyslieť.Don Shelton obdrží v noci telefonát počas ktorého sa dozvie že zmizla jeho dcéra Madison.Odchádza do Kanady kde postupom času zistuje že Madison nie je jedina ktorá za posledné roky zmizla.Don bol zaujímavá postavá,aj keď mal svoje muchy a niektoré veci čo urobil tak som celkom s nimi nestotožnila,tak som ho obdivovala zato aký bol silný a nevzdaval sa.V príbehu sa objaví mnoho postáv vďaka tomu je dej napinavý a zaujímavý.

Autorka Zuzana Bilavská píše zaujímavo a pútavo.Niektoré kapitoly začínaju ženami ktoré sa sami stratili,na pár strán nám rozpovedajú svoj príbeh ktorý je veľmi smutný.Počas čítania ma neraz zamrazilo zvlašť pri Poznamke autorky ktorú dala na konci.Diaľnica sĺz vzala mnoho životov,keď som si našla na internete článok a nasledne som si pozerala fotky žien a dievčat ktoré zmizli bolo mi ťažko pri predstave že tam ma niekto dcéru ktorú nemôže pochovať,ktorá zmizla pred 5,10,20 rokmi a nikto ju doteraz nenašiel.Príbeh je skôr psychologický,takže tý ktorý vyhľadajú akciu trochu narazia.Silný príbeh ktorý vás dostane svojou atmosferou.Zuzane Bilavskej sa kniha vydarila.Odporúčám.

Ďakujem ešte raz za zaslanie knihy vydavateľstvu Elist,v prípade zaujmu si ju môžete kúpiť TU

Mariana Zapata-Kulti

5. dubna 2019 v 10:35 | Sima
Autor:Mariana Zapata
Názov knihy:Kulti
Počet strán:511
Vydavateľstvo:Fragment


Anotácia:
Když se chlapík, kterého odmalička zbožňuješ, stane tvým trenérem, zní to jako sen. Ale to probuzení… Netrvalo ani týden, aby Sal Casillasová o fotbalové hvězdě, která ji v dětství inspirovala natolik, že sama začala hrát profesionální fotbal, ztratila veškeré iluze. Kam se poděly její sny o tom, že si Reinera Kuliho jednou vezme? Její idol je teď tady, nastoupil do jejího týmu jako trenér. Je však zachmuřený, samotářský a neurvalý. Zkrátka úplně jiný, než si ho vysnila… Bude mít Sal odvahu vytáhnout ho z jeho ulity a probudit v něm znovu vášeň a energii, kterými před lety hýřil a které ji tolik okouzlovaly? Ustojí tlak médií, která se kolem Kultiho neustále točí a pod jejichž drobnohledem se teď ocitá i ona?
Mariana Zapata patří mezi nejoblíbenější autorky romantickým příběhů současnosti. Čtenářky milují její vtip, originalitu a vypravěčský styl, kterým vás vtáhne do děje a vyplivne až na konci s neodbytným pocitem, že se hned teď potřebujete začíst do její další knihy.

Moje dojmy:
Mariana Zapata nie je neznáme meno a táto autorka sa vďaka českému prekladu dostala už aj k nám.Futbal ma v tejto knihe dôležite miesto,on je bývali futbalista ktorého všetci miluju a ma za sebou úspešnu karieru a mnoho ľudi mu inak nepovie ako futbalový kráľ.Ona bola jeho obrovská fanušička v detstve a vďaka nemu začala futbal hrať.Keď zistí že ma nastupiť ako trenér skoro od štastia omdlie.Lenže všetko je v skutočnosti inak ako si Sal myslela a prebudenie zo sna a následne spadnutie z oblačika je veľmi tvrde.Ja nie som fanušik futbalu.Keď som bola mladšia pačil sa mi Cristiano Ronaldo a teraz nechápem prečo,asi som mala slabšie dioptrie. Preto som bola na vážkach či si knihu prečítať alebo nie.Na druhej strane film Náhradnik sa mi celkom pačil tak som si povedala že túto knihu skúsim.

Hlavnou postavou príbehu je Sal Casillasová ktorá ma obrovský talent.Vie úžasne hrať futbal. Kopanie do lopty je pre ňu kýslik a bez toho si už svoj život nevie predstaviť.Keď nastúpí ako trenér do ich tímu Reiner Kulti od štastia sa vznáša.Kulti však nie je takí ako o ňom snívala.Je samotarský,zamračený a neprehovorí ani slovo a skôr v lete nasneží akoby sa on mal usmiať a začať sa správať normalne.Sal mala s Kultim obrovskú trpezlivosť ja by som ho už asi zabila.Pačilo sa mi aj to že Sal je dospela a aj Kulti je od nej dosť starší.Väčšinou čítam knihy kde má žena tak 18-25. Do cca strany 190 som rozmyšľala čo je na tejto knihe super a hlavne na Kultim.Lenže potom som už nato prišla a vznikla ďalšia moja platonicka kniža láska.V knihe vystupuje mnoho postáv.Vďaka ním je príbeh zaujímavý a netočí sa len okolo Kultiho a Sal a vďaka niektorým vznikajú aj vtipné situacie takže neraz mi šklblo kútikmi úst.Menšie negatívum je že niektoré slová ktoré Sal opakovala mi už po nejako čase začali trochu liezť na nervy.

Trochu ma vydesilo keď som zistila koľko strán má táto kniha no až na ten začiatok to bolo super.Autorka medzi Kultim a Sall buduje všetko postupne a pomaly,nevrhnú sa na seba hneď na strane 70 ako je to takýchto knihach.Čitame o ich budovaní dôvere,následne priateľstve až to začína byť vážne.Neraz som sa počas čítania usmievala ako slniečko na hnoji.Kniha nie je však len o Sal a Kultim je i rodine,surodenococh a ich vzťahoch a láske v rôzných podobách,o futbale,o snoch a nádeji o boji a obetovaní sa v niektorých veciach.Prostredie do ktorého vložila autorka príbeh je orginálny a neokukany a bavilo ma to.Dúfam že sa dočkáme ďaľšej knihy od autorky pretože toto sa mi pačilo.Odporúčám.

Craig Russell-Kde se skrývá ďabel

28. března 2019 v 12:13 | Sima
Autor:Craig Russell
Názov knihy:Kde se skrývá ďábel
Počet strán:485
Vydavateľstvo:Jota

Anotácia:
Autor mezinárodních bestselerů Craig Russell přichází s moderním gotickým veledílem: Šest uvězněných zrůd. Vrah na svobodě. Rok 1935. Zatímco Evropa se připravuje na katastrofální válku, v psychiatrické léčebně na odlehlém hradě v rustikálním prostředí Československa je uvězněno šest vražedných maniaků takzvaná Ďáblova šestka. Každý pacient má svůj vlastní temný příběh a doktor Viktor Kosárek, mladý psychiatr využívající převratné metody, přebírá úkol odemknout jejich smrtonosná tajemství.

Ve stejné době řádí v Praze strašlivý, démonický vrah známý jako Kožená zástěra, který masakruje oběti po celém městě a úspěšně uniká dopadení. Zdá se, že jeho zvrácené zločiny páchá sám ďábel. A je to docela možné... Co ho spojuje s šílenými chovanci na Orlím hradě? To ví jen ďábel sám. A na Viktorovi je, aby to zjistil.

Moje dojmy:
Na knihu Kde se skrývá ďábel som pozerala už dlho.Moje temnejšie ja malo radosť keď táto kniha vyšla minulý rok vo vydavateľstve Jota pretože vraždy a psychiatria to je moje ako viete.Zaujímavosťou tohto príbehu sú dve veci,príbeh je situovaný do roku 1935 do Československa a knihu napísal cudzinec Craig Russel ktorý z Českom ani Slovenskom nemá nič.Bola som zvedavá ako sa s týmto popasuje a zostala som milo prekvapená pretože kniha je skvelo napísaná a je vidno že autor si veci naštudoval.Na konci knihy je napísane že bude film ktorý neviem či zvládnem ale určite keď naberiem odvahu tak si ho pozriem.

Hlavnou postavou príbehu je mladý Viktor Kosárek ktorý sa rozhodol prijať ponuku a pracovať na Orlím hrade,psychiatrickej liečebni kde je zavretých 6 ľudí ktorých nazývajú aj ďiablova šestka.Po prečítanie tejto knihy som si povedala že toto zamestnanie je síce atraktivne(z môjho pohľadu) ale neuveriteľné náročne a ja obdivujem týchto ľudí.V tom istom obdobii riadi v Prahe vrah ktorého nazývajú Kožená zástera,to čo robí ľudom je zvratené a mesto je v strachu.Čo spojuje tohto človeka s diablovou šestkou?To sa dozviete v knihe. Po prečitaní tejto knihy som si povedala že ja by nemohla byť psychiater,nedala by som toto povolanie a zavreli by ma spolu s nimi.Autor Craig Russell skvelo opísal psychologiu postáv.Ak ste čítateľ ktorý skôr vyhľadáva akciu tu trochu narazí.Kniha je skôr psychologicka a niekedy som mala veľmi nepríjemný pocit.V knihe sa vyskytne monžstvo postáv a každa ma v tomto príbehu svoje miesto.Vďaka ním je dej zaujímavý a napinavý a vy neviete čo bude ďalej.

Kde se skrývá ďabeľ bolo miestami ťažšie na prečítanie a ja osobne som si musela oddýchnuť od čítania a ísť robiť niečo iné.Kniha nie je pre slabšie povahy,pri jednej scéne som mala čo robiť.Ale na druhej strane keď som to dala ja čo neznesie keď v telke lietajú črevá,hlava a iné tak to určite dáte aj vy.Od prvej strany vás autor vtiahne do príbehu a vy máte pocit akoby ste sledovali starý čiernobiely film s užasnou atmosferou. Kde se skrývá ďábeľ je mrazivé čítanie a verte že tak ľahko nezabudnete na tento príbeh.Odporúčám.

Ďakujem ešte raz dievčatam Lenke a Hanke za spoluprácu a za poslanie knihy,vážím si to .Vďaka tomu že mi poslali túto knihu som pár dni nemala pekné sny ale čouž ja som si to chcela prečítať a je to aj znakom že to je dobrý príbeh.Ak vás kniha zaujala môžete si ju kúpiť TU.

Nicole Lundriganová-Náhradnik

22. března 2019 v 15:43 | Sima
Autor:Nicole Lundriganová
Názov knihy:Náhradnik
Počet strán:368
Vydavateľstvo:Kniha Zlin

Anotácia:
Warren Botts je rozčarovaný doktor přírodních věd, který si udělá roční přestávku ve výzkumné práci na univerzitě a odchází vyučovat fyziku na druhý stupeň základní školy. Tento mírný a nenápadný samotář se spřátelí se svou studentkou, třináctiletou Amandou, která se cítí opuštěná a hledá spřízněnou duši. Jednoho nedělního rána si jde Warren zaběhat a po návratu najde Amandu mrtvou, oběšenou na stromě na svém zadním dvorku. Následuje policejní vyšetřování, Warren však nedokáže - nebo nechce - zodpovědět otázky, které se na něj valí ze všech stran. Podezření narůstá a Warrenovi mírumilovní sousedé se brzy začnou chovat nepřátelsky. Mezitím anonymní vypravěč, který je obdařen nebezpečnou kombinací vysoké inteligence a emocionální odtažitosti, popisuje minulé i současné události. Napětí se stupňuje a my začínáme postupně chápat, jakou sílu mají vzpomínky, tajnosti a lži.

Moje dojmy:
Už som si zakazala pozerať niekoľko stránok a medzi ne patrí aj Alabatrosmedia pretože vždy tam objavím nejakú knihu ktorú jednoducho potrebujem.Tak to bolo aj v prípade knihy Náhradník.Tý ktori radi čítaju psychothrillery táto kniha vám asi neunikla a ak náhodou áno tak by vás mohla zaujať aj keď ja sa bohužiaľ k nadšením fanušikom knihy nepridám.

Hlavnou postavou príbehu je Warren Botts ktorý sa rozhodol spraviť si pauzu vo výskumnej práci a odišiel učiť do ospáleho mestečka na druhý stupeň základnej školy.Všetko je fajn do doby než na jeho dvore nájdu obesenú jednu jeho študentku.Warren bol veľmi zvláštný muž,miestami až čudni.V knihe sa prelína minulosť a súčastnosť a rozvíja sa vďaka tomu niekoľko príbehov,spoznáme niekoľko postáv ktoré budu zaujímavé.Autorka Nicole Lundriganová sa rada zahráva s čitateľom.Miestami však bol bohužiaľ príbeh veľmi prekombinovaní a neviem či som pochopila niektorím veciam tak ako to myslela autorka.Nicole skvelo opísala psychologiu postáv.Poukazala na detstvo bez lásky,bez zaujmu.Už ako malý chlapec bola Warren zvláštny,utiahnuty a mal svoj svet,svoje zmyšlanie.

Dej plynie pomaly nikam sa neponahľa,autorka odkrýva tajomstva a zároveň o pár stran niečo prekruti alebo vyvrati.Kniha i napriek pár chybičiek bola zaujímava a ak mate radi takéto tipy kníh mohlo by vás to zaujať.Nicole Lundriganová píše zaujímavo a keď som sa naplno ponorila do príbehu už bolo ťažke knihu odložiť.Náhradník nebol u mňa top psychothriller ale nebolo to ani vyložená katastrofa.Náhradníka odporúčám

Za knihu ďakujem ešte raz Albatrosmedia,môžete si ju kúpiť TU

Emily D.Beňová-Navždy mojou

11. března 2019 v 16:12 | Sima
Autor:Emily D.Beňová
Názov knihy:Navždy mojou
Vydavateľstvo:Autorka si to vydala sama na vlastné náklady.
Počet strán:302

Anotácia:
Odpúšťanie je vraj súčasťou života, no odpustiť sa nedá všetko, hlavne nie vtedy, ak vám bolo ublížené tým najpodlejším spôsobom. Lenže, čo urobíte, ak vás príde požiadať o pomoc rodina človeka, ktorý vám ublížil najviac? Podáte im pomocnú ruku, alebo sa otočíte chrbtom?

Elizabet Parkerová je sekretárkou arogantného a neznesiteľného Alexandra Benneta, pri ktorom žiadna jeho sekretárka nevydržala dlho. Elizabet je však iná a vzdať sa rozhodne nemieni. Odoláva jeho náladám i keď to s ním nemá ľahké. Všetko sa zmení v deň, keď sa stane tragédia, ktorú nik nečakal, a pán dokonalý je zrazu odkázaný na pomoc druhých. Lenže kto mu podá pomocnú ruku, keď všetci od protivného Alexandra radšej bočia? Čo ak o pomoc požiadajú práve Elizabet? Prijme zúfalú prosbu, alebo je čas na pomstu? Dokáže sa mu pomstiť za všetko zlé, čo jej urobil? A ako sa rozhodne, keď jej život skrížia traja rozdielni muži? Ktorému dá šancu?

Moje dojmy:
Nedávno vyšla nová kniha od Emily D Beňovej,ktorá nesie názov Navždy mojou.Už samotný názov vám napovedá že príbeh bude opäť plný romantiky.Obálka knihy je nádherná a je nemožné ju v knihkupectve prehliadnuť.Predvčerom som sa do nej pustil s tým,že po ducharine potrebujem niečo oddychové,a to tato kniha splnila do bodky,dokonca mi dala viac.Je to skvelý príbeh,ktorý bol ku koncu aj trochu napínavý.Autorka otvorila aj veľmi citlivú tému,ktorá sa vo svete deje.



Hlavnou postavou príbehu je Elizabet Parkerová,ktorá pracuje pre Alexandra Benneta.Títo dvaja ľudia sa nenavidia ,keby môže tak Elizabet Alexa vykopne na mesiac s nenávratnou letenkou.Je arogantný,náladový a k Elizabet nemá žiadnu úctu.Nevaži si aká je usilovná a pracovitá.Lenže osud ma s Alexom úplne iné plány a dá mu taku facku,že sa s toho bude ťažko dostavať.Utrpí nehodu po ktorej je odkázaný na pomoc druhých.Žiadna opatrovateľka s ním nevydrží dlho,pretože po nehode je ešte horší ako bol predtým.Jediní kto s ním ma priam božskú trpezlivosť je práve Elizabet,ktorú jeho rodina poprosí o pomoc pri staraní sa o Alexa.Či príjme ponuku a zľutuje sa to si prečitajte v knihe.Emily D.Beňová skvelo opisala pocity človeka,ktorý bral život akoby bol nesmrteľný.Opísala nám cestu človeka,ktorý bol navonok arogantný,no nehoda ho úplne zmenila v človeka ktory si uvedomil,že zdravie nie je samozrejmosť a že sa spraval ako hlupak k človeku,ktorý si to vôbec nezaslužil.Kniha je plná emocii rôzneho druhu a ja som miestami mala slzy na krajičku.V knihe vystupuje mnoho postáv,niektoré sú v úzadii,no spravia v živote Elizabet vietor.Aj keď mi miestami hlavná postava prišla trošku naivna a ťukala som si po čele,že čo robí za hluposti,niekedy som sa v nej našla a chápala ju


Navždy mojou je úžasná kniha,ktorú bolo ťažke odložiť.V prípade tejto knihy mi vôbec nevadila ľahká predvidateľnosť deja.Kniha sa javí ako sladká romantika,no autorka ma pre nas pripravené nejedno prekvapenie.Ak sa bojíte,že kniha bude prepchatá horúcimi scénami,tak sa obavate zbytočne.Príbeh o láske,ktorá nepríde hneď ale buduje sa postupne.Je o dôvere,chuti bojovať o zdravie,o rodine ,priateľoch.Toto všetko nájdete v tejto knihe.Emily D.Beňová píše zaujímavo a pútavo a ja sa teším na ďalšiu knihu od tejto autorky.Navždy mojou odporúčám

Michaela Zamari-Šéf môjho šéfa

2. března 2019 v 15:12 | Sima
Autor:Michaela Zamari
Názov knihy:Šéf môjho šéfa
Séria:Šéf môjho šéfa
Počet strán:367
Vydavateľstvo:Moderné romány

Anotácia:
Sympatická a ambiciózna Nela má za sebou pohnutú minulosť. Budúcnosť však vidí ružovo - má prácu, ktorá ju baví, šéfa, s ktorým si rozumie, a nezáväzného priateľa s výhodami. Jej pokojný život sa nečakane otrasie v základoch, keď do firmy Predictors, kde pracuje, vstúpi jeden z jej vrcholových manažérov, Tomas Leroy.
Jeho prílišná náklonnosť k nej ju nielen desí ale okamžite v nej vyvolá množstvo otázok.
Kto je v skutočnosti šéf jej šéfa a čo je pravým dôvodom jeho príchodu? Čaká ju obdobie citových turbulencií alebo je len zbytočne podozrievavá? Zmätená Nela je odhodlaná dopátrať sa pravdy, ale na Leroya, je zdá sa, krátka...

Moje dojmy:
Michaela Zamari nie je na slovenskom knižnom trhu neznáme meno.Zvlašť ju poznajú čitatelia romantických príbehov.Táto autorka a jej knihy išli najprv mimo mňa no narastajúce pozitívne recenzie ma nakoniec presvedčili a ja som sa rozhodla prečítať si Šef môjho šefa.Ak ste čítali popis fotke ktorú som dala na FB blogu tak už viete že ja sa k nadšením fanušikom tejto knihy bohužiaľ nepridám.

Hlavnou postavou príbehu je Nel.Pracuje vo firme Predictors.Jej práca ju baví,miluje cestovanie a je spokojna. Nebool to však vždy,Nela zažila ranu ktorá položí každu.I vďaka tomu je neskutočne silná a ja som ju obdivovala ako to všetko zvladla.Jej životom otrasie Tomas Leroy,jeden z vrcholových manažěrov firmy kde pracuje.Tomas bol tajomný,charizmaticky a Nela začala cítiť to čo už dávno nie a to ju trochu desilo.V knihe sa objaví mnoho postáv a osobne si myslim že v druhom diely niektoré ešte pekne zamotajú dejom a životom Nely a Tomasa.

Kniha sa čítala neskutočne rýchlo a bolo nemožné ju odložiť no bohužiaľ miestami sa mi stalo že som sa strácala v deji.Príbeh mohol byť skrátený o 20-30 strán. Niektore situacie riešli stále dookola a ja som sa začla postupne nudiť.I napriek tomuto som rada že som si knihu prečítala a autorka Michaela Zamari píše príjemne a pútavo.Doma mám ešte druhý diel ktorý ma trochu desí tým počtom strán ale uvidím tentoraz možno budem nadšená.I napriek tomu všetkému vám knihu odporúčám.

Roman Kulich-Pomsta

24. února 2019 v 13:06 | Sima
Autor:Roman Kulich
Názov knihy:Pomsta
Počet strán:159
Vydavateľstvo:MarenčinPT

Anotácia:
V okolí Žiliny patrí všetko bossovi podsvetia. Do jeho rajónu však zavítajú votrelci. Preto si najíma sériového vraha Démona, aby ukázal, kto tu vládne. Ten zabíja oponentov podľa dvanástich Herkulových úloh. Ako súvisia vraždy v okolí Žiliny so zmiznutím syna Emy Danicovej a kto naozaj stojí za všetkým zlom?

Moje dojmy:
Pomsta je najnovšie dielo od slovenského autora Romana Kulicha.Na konte má také knihy ako Prekliatie,Požierač a iné.Autor ma oslovil sám či by som si jeho najnovšiu knihu neprečítala,anotácia znela fajn tak som sa rozhodla si to prečítať.Pomsta vybočuje z radov thrillerov nielen tým že je to veľmi útla kniha ale i príbehom ktorý bol nezvyčajný no originálny.

Démon je sériový vrah ktorého si najme boss podsvetia na odstránenie ľudí ktorý vstúpili do jeho rajónu,vraždí podľa 12 Herkulových úloh.Je neľútostný,bez kúska citu.Jedna chladnokrvne,rýchlo a presne.Démon sa s ničím nehrá,svoju prácu spraví na 100 percent.V inej časti Źiliny však žije Ema Danicova ako súvisia vraždy zo zmiznutim jej syna.Roman Kulich opísal psychológiu postáv realisticky čo je rozhodne plusom knihy.

Kniha nie je pre každého.Najdete v nej dosť brutálne opisy a niekdy mi nebolo všetko jedno.Oceňujem že príbeh vsadil Roman Kulich do slovenského prostredia a po prečítaní som rada že nebývam buď priamo v Žiline alebo v jeho okoli.Pár opisov mi prišlo trochu cez čiaru ale v tom som veľmi citliva takže to mi trochu pokazilo dojem z knihy.Thriller je to veľmi dobre napísaný.Napätie sa stupňuje každou stranou a vy netušite ako to všetko skonči.Záver knihy ma prekvapil.Hadala som všeliake konce ale toto mi vôbec nenapadlo.Pomsta je určite vydarená útla kniha,skôr pre mužských čitateľov ale ak som ju zvládla ja dá to aj iná žena ktorá nie je zvyknutá na brutálne opisy vraždy.Roman Kulich sa fakt nepáral a opísal ich veľmi detailne.Knihu odporúčám.

Lucy Clarkeová-Stíny nad zálivem

23. února 2019 v 13:42 | Sima
Autor:Lucy Clarkeová
Názov knihy:Stíny nad zálivem
Počet strán:365
Vydavateľstvo:Cosmopolis

Anotácia:
Před sedmi lety unese dva desetileté chlapce proud příliš daleko od břehu. A na pevninu se vrátí jen jeden…

Sářin syn Jacob sice před sedmi lety přežil, ale na své narozeniny, v den neblahého výročí, zmizí beze stopy. Postupně se začínají vynořovat nová i stará tajemství a komunitu na poloostrově Sandbank plíživě ochromuje napětí a nezodpovězené otázky. Sára je stále více a více zoufalá a přestává věřit všem, které zná a kterým dosud důvěřovala - a dobře dělá…

Co se vlastně před sedmi lety událo? Jak to, že v komunitě, kde se pořád někdo dívá, zrovna tehdy nikdo nic neviděl?
Kdo všechno a proč má důvod tajit, co se doopravdy stalo?

Moje dojmy:
Pri návšteve v Bánskej Bystrici vždy nemôžem minut Martinus.Išla som si tam pre knihu Nenalezená no nemali ju a keď som zbadala v poličke Stíny nad zálivem tak som si ju vzala domov.Na knihu som čítala samé chvalospevy,dokonca ju niektori kvôli téme mali problém dočitať.Ako to u mňa býva zvykom ku knihe som sa dostala až teraz a neľutujem kúpu knihy aj keď musím bohužiaľ napísať že ja by som to ako najlepší psychothriller ktorý som čítala či tento rok alebo vôbec nenazvala.Nebolo to ani veľká katastrofa no nespadla som s toho na zadok.

Tentoraz by som dovolila tvrdiť že v príbehu sú dve hlavne postavy a to Isla a Sára.Boli najlepšie kamaratky.ich synovia vyrastali spolu.Všetko bolo úplne super,navonok.V skutočnosti to bolo však úplne inak ako nam to autorka postupne bude odkryvať.Kapitoly knihe sú z pohľadu Isly alebo Sáry.Dokonca vďaka Isle nahliadne čitateľ do minulosti.Zo začiatku vám nič nebude dávať význam no postupne to začne do seba zapadať.S tejto dvojice som si viac obľubila Islu.V živote to mala nesmierne ťažké.Neviem a dúfam že to nikdy nezažijem pocit ktorý prežívala Isla keď jej syn zmizol.Pocit keď sa nenašlo ani telo,mohla chodiť len k moru a sledovať vlny.Ta predstava je už teraz na zblaznenie.Isla bola neskutočne silná žena.Autorka Lucy Clarkeová opísala skvelo psychologiu postáv.Tý ktorý maju radi knihy plné akcie tu by mohli naraziť.Dej plynie pomaly.Autorka sa nikam neponahľa.Počas čítania mame pocit akoby sme stáli veďla Isly.Akoby sme aj my niekdy stratili niekoho blízkého.Keby mám deti asi by to bolo aj pre mňa veľmi ťažke čítať.

Dojem z knihy mi trochu kazil fakt že niektoré veci a udalosti som tušila dopredu a stalo sa všetko čom si si myslela že to tak bude.Aj keď som čítala lepšie knihy,toto rozhodne nie je zlá kniha.Autorka v nej rieši veľmi citlivu tému.Nedávno bežal v televizii prípad chlapca ktorý jednoducho zmizol a doteraz nevedia kde je, bol sice už dospely ale pre svoju matku bol stále dieťa a ona nevie čí žije,či nie je zranený,tá predstava je strašná a veľmi ťažka. Záver môže niekoho prekvapiť,a ten človek ktorý to urobil patril u mňa medzi ľudi ktorých som podozrievala.V knihe nájdete lásku v rôzných podobach,intrigy,klamstva a tajomstvá ktoré mali zostať utajené.Autorka píše zaujímavo a aj keď mňa kniha až tak neohromila určite ma čo ponuknuť.Počas čítania na vás padne nepríjemný pocit ktorého sa tak ľahko nezbavite.Odporúčám.

Chelsea Bobulski-Les

19. února 2019 v 21:22 | Sima
Autor:Chelsea Bobulski
Názov knihy:Les
Počet strán:286
Vydavateľstvo:CooBoo

Anotácia:
Winter je normální středoškolačka. Tedy aspoň na první pohled. Její táta je strážcem tajemného lesa, do nějž ústí časové portály. Jednou se však táta ztratí při noční obchůzce a ona musí převzít jeho povinnosti: hlídkovat u portálů a pomáhat cestujícím, kteří z nich omylem vyjdou, aby našli správnou cestu zpět. Winter si nemůže pomoct - má pocit, že o tátově zmizení jí něco zatajili. Krátce nato se v lese setká s mladíkem Henrym, který ví víc, než by obyčejný cestovatel z jiné doby měl vědět. Tvrdí, že by mohli spolupracovat, aby našli i jeho ztracené rodiče a aby zjistili pravdu o jejím otci. Les je otrávený a mění se ve zlé místo. Může Winter Henrymu důvěřovat? Dokážou spolu odhalit pravdu včas?

Moje dojmy:
Knihu Les ktorú napísala Chelsea Bobulski ste mohli vidieť v mojom wishliste.Aj keď som neni cieľovka tak som si túto knihu chcela prečítať.Mám rada keď sa v knihach vyskituje cestovanie časom a podľa anotácie to vyzeralo na zaujímavý a nevšedný príbeh.Toto všetko som dostale ale bohužiaľ mohlo by tam byť toho viac.Viac cestovania v čase,viac zo sveta Winter a jej poslania ktoré musela prevziať po zmiznuti svojho otca.Les by som skôr odporučila pre tindžerov.

Winter je navonok normalne dievča,v skutočnosti ma poslanie pomahať putnikom dostať sa do doby kde patria.Winter bola fajn.Na svoj vek bola odvážna.Bola taka tipická tindžerka vo svojom veku.Mala svoje túžby a sny.Voči svojmu poslaniu bola dôsledná a spolahlivá.Do nášho sveta sa však chce dostať chlapec Henry, vráti ho do jeho doby.No on sa o pár dni znovu objavuje v lese.Veci naberajú rychli spád a Winter zistuje že Henry vie aj niečo o zmiznuti jej otca.Neznašam v knihach rýchlu zamilovanosť.Spoznajú sa a o dve strany si už vyznavaju lásku až za hrob a tu to bohužiaľ tak bolo.Toto bola prvá vec čo mi na knihe vadilo,druhá vec bola nelogickosť niektorých veci.

Les nebola úplna katastrofa ale bohužiaľ ani nič úžasne a myslim si že za dva mesiace nebudem vedieť o čom bola kniha.Ako som písala predtým autorka mohla napísať kvalitný fantasy príbeh o cestovaní časom.Bohužiaľ to sa nestalo a pre mňa je kniha lepši priemer,tento príbeh by mohol mať aj o 20-30 strán viac.Chelsea Bobulski píše fajn a ak niečo vyjde v buducnosti či u nás alebo v Čechach rada si to prečítam ale Les bolo pre mňa mierne sklamanie.

Ešte raz ďakujem Albatrosmedia za zaslanie knihy,v prípade zaujmu si ju môžete kúpiť TU

Alison Belshamová-Zlodej tetovaní

9. února 2019 v 13:02 | Sima
Autor:Alison Belshamová
Názov knihy:Zlodej tetovaní
Počet strán:349
Vydavateľstvo:Lindeni

Anotácia:
Keď počas tetovacieho veľtrhu v anglickom Brightone objaví miestna tetovačka Marni Mullinsová zvláštne znetvorenú mŕtvolu, celé mesto ochromí strach. Podľa všetkého tu vyčíňa sériový vrah, ktorý zaživa vyrezáva umelecké diela z tiel obetí. Marni svoje tajomstvo skrýva a má pádne dôvody, prečo nedôverovať polícii. Ako sa však rozhodne, keď ju navštívi mladý, čerstvo povýšený inšpektor? Pomôže mu vyšetriť jeho prvú vraždu alebo sa vydá po stopách vraždiacej obludy sama?

Moje dojmy:
Je priam nemožné aby ste si Zlodeja tetovaní nevšimli počas návštevy knihkupectva.Na obálke je napísane že triller sa vám zaryje pod kožu a to bola u mňa výzva prečítať si túto knihu .Okrem toho na obálke najdete aj nálepku top thriller označený 5 hviezdičkami.Takže som si knihu vypítala od Albatrosmedia a vrhla som sa do čítania.

Hlavnou postavou príbehu je Marni Mullinsová ktorá objaví mŕtvolu ktorá je tak trochu zvláštne znetvorená.Marni bola fajn postava.Vo svojom živote si prežila fakt hnusne veci.Nedôverovala policii a samozrejme mala nato dôvod.Marnii bola vo svojom odbore veľmi uznávana a pod jej rukami vznikali umelecké diela.Po tom ako nájde mŕtvolu ju požiada o pomoc práve povyšeny inšpektor Francis Sullivan ktorý dostal tento prípad.Spolu s ním vyšetruje aj Rory Mackay.Obidvaja sa nemusia a v prvej polovici to na knihe vidieť.Liezlo mi na nervy ich neustale hadanie,ako mali chlapci na pieskovisku.V príbehu sa objaví mnoho postáv ktoré dej zamotáju ešte viac a bude to veľmi zaujímvé vďaka ním.

Prvá polovica knihy bol pre mňa boj.Bolo vidieť že je to prvotina autorky.Príbeh bol miestami nudni a zbytočne sa naťahoval.Druhá polovica však už bola lepšia a ja som knihu ťažko odkladala.Každá kapitola je z pohľadu inej postavy.Vďaka tomu sa do príbehu viac ponoríme a viac sa dozvieme aj o konkretnej postave.Plusom je aj to že nektoré kapitoly sú z pohľadu vraha a tu by som odporučila ľudom ktorý maju veľku,obrovsku predstavivosť ak majú slabé žaludky či by nebolo lepšie vyhnuť sa tejto knihe.Autorka bez obálu opísuje sťahovanie kože prípadne vyrezavanie kože a to nemusí byť pre niekoho príjemne.

Autorka Alison Belshamová píše skvelo.Prostredie tetovcieho štúdia a tetovaní celkovo bolo super.Mám rada tetovania,nevadia mi takže toto sa mi na príbehu veľmi pačilo.Dúfam že sa v budcnosti dočkáme od autorky aj inej knihy.Aj napriek tej prvej polovici knihu odporúčám.

Ešte raz ďakujem Alabatrosmedia za zaslanie knihy,môžete si ju kúpiť TU

Vic James-Zlatá Klec

31. ledna 2019 v 13:08 | Sima
Autor:Vic Jamesová
Názov knihy:Zlatá klec
Séria:Temné nadáni
Počet strán:327
Vydavateľstvo:Fragment

Anotácia:
Svět je v rukou Mocných. Díky magické Síle ovládají politiku, obchod, toky peněz i životy obyčejných lidí. Ti, kteří mezi elitu nepatří, musí nastoupit na desetileté nucené práce. V naději, že zůstanou pohromadě, chtějí Hadleyovi nastoupit do služby společně se svými třemi dětmi. V den odjezdu je však šestnáctiletý Luke poslán do jednoho z nejhorších pracovních táborů v zemi. Zbytek rodiny odjíždí do přepychové sídla Jardinů, nejmocnější rodiny v Anglii. Zatímco Luke přežívá ze dne na den, jeho sestry si užívají luxusu i nebezpečného přátelství se členy rodiny Jardinů. Všichni však stále myslí na jediné: jak uprchnout ze zlaté klece a být opět spolu…

Moje dojmy:
Do rúk sa mi vďaka Albatrosmedia dostala kniha Zlatá klec.Pamatäm si ako minulý rok zavesilo vydavteľstvo Fragment obálku na túto knihu a aj anotáciu a už vtedy ma kniha zaujala.Išla som do tejto knihy trochu so strachom že z knihy bude citiť že to je hlavne pre tinedžerov no obavala som sa zbytočne pretože táto kniha môže zaujať aj staršieho čitateľa a ta obálka,ta je naživo vážne krásna a po dlhom čase som z knihy nadšená a nutne potrebujem druhý diel ktorý vyjde bohužiaľ až 12 septembra,to mám čo robiť dovtedy?

Rodina Hadleyovi bola nemilosrdne rozdelena a Luke to mal veľmi ťažke.Udalosti ktoré zažil a videl ho zmenili.Bol odvážny a múdrý.Luke mal dve sestry Abi a Daisy,veľmi som si obľubila Abi a som zvedavá čo si pre nás autorka pripravila v prípade tejto postavy.Abi bola staršia ako Daisy.Bol múdra a pred tým ako museli odísť na nútene práce čítala vo veľkom romantické príbehy a tak trochu bola snílek.No teraz je to preč.Stala sa z nej odvážná žena a osud ma pre ňu pripravené nejedno prekvapenie.Netuši že život po príchode do vily sa jej od základov zmení.Muž ktorý sa jej objaví v živote jej ho prevratí naruby.Nejdem pisať viac.Musíte si to prečítať.Túto dvojicu som si veľmi obľubila.Ak sa bojite že tento príbeh bude vďaka tomuto presladený tak sa nemusite obávať.Láska je v pozadii tohto príbehu.V príbehu Lukea a jeho rodiny sa objaví mnoho postáv.Autorka opísala charaktery realistický.Každa kapitola v knihe začína inou postavou vďaka čomu ju spoznáme viac,prečitame si aká je v skutočnosti a čo jej je cieľ.

Toto je prvotina od autorky Vic James ale na knihe to nieje badať.Svet ktorý autorka vymislela je prepracovaný do posledných detailov.Dej je napinavý a nuti vás čitať až kým nebudete na konci.Čitateľa čaká aj mnoho zvratov.Nechcem týmto nikoho uraziť ale pačilo sa mi aj to že autorka vsadila príbeh do Anglicka takže to nie je ďalšia kniha z Amerického prostredia.V knihe nájdete intrigy,silu ktorá dokáže robiť veľké veci,dokáže ubližiť a spôsobiť bolesť,priateľstvo,rodinne vzťahy a lásku.Toto všetko autorka skvelo premiešava a vznikne s toho originalný príbeh ktorý sa u mňa zaradil top knihach pre rok 2019.Teším sa na druhý diel.Odporúčám.

Ďakujem Albatrosmedia za zaslanie knihy,v prípade zaujmu si knihu môžete kúpiť TU

Dominika Elizabeth Hladiková-Odtiene dúhy

29. ledna 2019 v 11:26 | Sima
Autor:Dominika Elizabeth Hladiková
Názov knihy:Odtiene dúhy
Počet strán:183
Vydavateľstvo:Art Floyd

Anotácia:
Odtiene dúhy sú príbehom o živote dospievajúceho dievčaťa. Sú o boji s depresiou, o hľadaní samej seba a o nádeji na lepšie zajtrajšky. Sú spoveďou toho, čo sa skrýva za jazvami na zápästiach. Sú dôkazom, že sa nikdy netreba vzdávať a že nádej umiera posledná.

V knihe nájdete posolstvo, ktoré vám pomôže zistiť, že so svojím problémom nie ste sami. A hoci sa v príbehu skrýva veľa smútku a bolesti, jeho posolstvo je silné, pozitívne a dôležité pre každého z nás. Začítajte sa a nahliadnite do sveta dievčaťa, ktorého aj slabučký úsmev niekedy veľmi bolel.

Moje dojmy:
Minulý rok som od Dominiky prečítala zbierku basni ktoré niesli názov Slovo je nádych.Tentoraz som siahla po jej románe Odtiene dúhy.Príbeh ktorý tato útla kniha skrýva prežila autorka na vlastnej koži a je to opis jej boja o život, o nádeji že zajtra bude lepšie.Možno ste už túto knihu videli v knihkupectve ale nedali ste jej šancu,vedzte že robite chybu.Toto čo si prežila Dominika prežíva v dnešnej dobe mnoho mladých ľudi.Mnoho prípadov končí tragicki a ľudom sa otvoria oči až keď je neskoro.Túto knihu by som nedala čítať len tindžerom ale i dospelým.Je to smútne čítanie no dôležite.Ak ste vy v rovnakej situacii ako Dominika nie ste sami a nie je hanba o tom hovoriť.

Dominiku môžu mnohí poznať vďaka jej blogu no tu nám odkrýva celé svoje vnutro.Aká je v skutočnosti.Dominiku som mala možnosť raz stretnuť a je neskutočné slniečko a jej mamina ktorá ju sprevadzala takisto.Po prečitaní tejto knihy som sa utvrdila v tom že je veľmi silná a statočná.Ja sama som chorá,nie od narodenia ale od 5 rokoch a viem sa aspoň z časti vcitiť do Dominiky.Zažila som si na vlastnej koži posmešky a nepochopené pohlady.Skoro každý človek s ktorým som sa stretla mi nedal šancu rozpovedať mu môj príbeh ale radšej si spravil ten svoj.Neriešila som to ako Dominika,samozrejme mala som čierne myšlienky ako to nazývam ale nikdy som nenašla odvahu spraviť to.Dominiku obdivujem ako to zvládla,ako bojuje o život.Nevzdáva sa svojich snov.Spadne,postaví sa a a ide ďalej lebo chce a zvldne to.Život vie byť pekna sviňa ale Dominika je silná a len tak ľahko sa nevzdáva.Pačilo sa mi že v knihe sa nachadzajú aj pár kapitol z pohladu jej maminy.Vďaka tomu nahliadneme na udalosti aj z iného pohľadu nielen z toho Dominikinho.


Odtiene dúhy je silná kniha ktorú som však nedokazala prečitať naraz.Je to veľmi smutne až depresívne čítanie.Kniha si rozhodne zasluži vašu pozornosť.Rieši sa tam téma ktorá je veľmi citliva no v skutočnosti sa deje.V dnešnej dobe dokonalosti a toho že chceme mať priateľov ktorý sú v skutočnosti zlý ale v našich očiach sú dobrí a chcu nám pomôcť.V dobe keď ste iný je to brane ako niečo nenormálne a suce akurat na výsmech je toto kniha ktorú si prečitajte.Musíte.Dá vám veľa,možno vďaka nej pomôžete kamaratovi.Choďte s ním k doktorovi trebars ale stojte pri ňom,rozpravajte sa s ním,všimajte si ho,neberte na ľahku váhu keď zbadate že ma niečo na rukach,nohach,bruchu.Dominika ak budeš čítať tieto riadky máš môj obdiv a ja verím že tam vonku je niekde tvoje štastie.Zvladneš všetko,ty máš na to!

Ešte raz ďakujem vydavateľstvu Art Floyd za zaslanie knihy,v prípade zaujmu si knihu môžete kúpiť TU

Fotku ktorú som si požičila ale i článok ktorý napísala samotná Dominika o tejto knihe najdete TU


Barbara Cantini-Mortina a protivný bratranec

26. ledna 2019 v 12:07 | Sima
Autor:Barbara Cantini
Názov knihy:Mortina a protivný bratranec
Séria:Mortina
Počet strán:48
Vydavateľstvo:Egmont

Anotácia:
Mortina a jej najlepší kamarát, chrtí albín menom Truchlík, žijú s tetou Nebožienkou vo vile Rozvalinke. Jedného dňa sa ale stane niečo nečakané: niekoľko detí z dediny príde do vily, pretože dostali tajomnú pozvánku, zatiaľ čo teta Nebožienka zmizla. Má v tom prsty protivný bratranec Dilbert, ktorý za ňou prišiel na návštevu?
Po medzinárodnom úspechu Mortiny, preloženej do trinástich jazykov, prichádza nové dobrodružstvo dievčatka strašidla, pri ktorom umriete od smiechu.

Moje dojmy:
Nedávno som dávala na blog recenziu na knihu Mortina.Príbeh o malom dievčatku ktoré je v skutočnosti strašidielko,teraz sa mi do rúk dostalo druhé pokračovanie ktoré je ladené do zelena a nesie názov Mortina a protivný bratranec.Kniha bola opäť skvelá.Krásne ilustracie ktoré knihe dodaju čaro .Tento príbeh sa mi veľmi pačil a na chviľu som sa vratila do čias keď som bola malá.

Ako napovedá názov v príbehu sa objaví nová postava a to bratranec Dilbert.Ktorý je večne ufrflaný a nič sa mu nepači.S prichodom bratanca však Mortina a jej priatelia zažíjú nové dobrodružstvo pretože zmizne teta Nebožienka.Či v tom ma prsty náhodou Dilbert alebo nie zistite keď si prečítate túto knihu.





Príbehov pre deti je neurekom a ja som nedávno pri návšteve knihkupectva držala v ruke Gerdu ktorú určite poznate ak mate v okoli dieta ktoré miluje knižne príbehy a určite si v buducnosti prečítam aj tu.Mortina je nielen pre deti ale aj dospelých ktorý miluju rozprávky a nevzdali sa ich ani keď prekročili prah dospelosti.Príbeh je úsmevný a bavil ma od prvej strany až dokonca.Dúfam že sa dočkame prekladu aj ďalších kníh a dozvieme sa čo ďalšie prežila Mortina a jej priatelia i jej teta Nebožienka.Ak mate v okoli dieťa určite mu s Mortinou spravite radosť.Keby som sama dieťa príbeh si určite užijem ešte viac ale i tak to bolo super aj keď som to už čítala ako dospela.Mortina a protivný bratranec odporúčám.

Za knihu ďakujem ešte raz Albatrosmedia,v prípade že vás kniha zaujala môžete si ju kúpiť TU

Emily D.Beňová-Dotyk túžby

20. ledna 2019 v 18:05 | Sima
Autor:Emily D.Beňová
Názov knihy:Dotyk túžby
Počet strán:271
Vydavateľstvo:Bestseler

Anotácia:
Dotyk túžby - príbeh nabitý vzrušujúcimi emóciami, napätím, vášňou, láskou a humorom. Dva pohľady dvoch odlišných a pritom tak podobných postáv.
Odhaľte spolu s hlavnými postavami pravú tvár lásky a dotknite sa spolu s nimi túžby.
Molly Blakeová je mladá a ambiciózna dáma. Pochádza z bohatej rodiny, a je navyknutá na pozornosť, prepych a slobodu. Lenže jej budúcnosť je zrazu nejasná. Nečakane jej zomiera otec a v závete jej odkáže krásny majetok. Má však jednu podmienku: peniaze zdedí, až keď sa vydá za muža vo svojom spoločenskom postavení.
Molly je pobúrená a rozhodnutá vzoprieť sa pravidlám, no ako sa rozhodne naozaj? Vydá sa, alebo si vyberie život bez peňazí, ktoré tak miluje? Či budú nakoniec peniaze silnejšie ako láska?

Moje dojmy:
Emily D. Beňova patri medzi obľúbené slovenské autorky. Ak hľadáte oddychové knihy, tak táto autorka je určite dobrá voľba. Minulý rok som od Emily čítala Temných anjelov, ktorí sa mi páčili a dúfam, že tento rok prečítam aj druhý a tretí diel. Tentoraz som siahla po romantickej knihe s názvom Dotyk túžby. Knihu som mala veľmi rýchlo prečítanú a určite siahnem aj po ďalších knihách od autorky.

Dotyk túžby je kniha zo sveta bohatých, ktorí sú navonok dokonali a úžasní, no v skutočnosti sú niektorí podlí a intrigujú proti človeku jedna radosť. Hlavnou postavou príbehu je Molly Blakeová, ktorá je divoká, ktorá si vo svojom živote užíva. Je zvyknutá na bohatstvo, na to, že dostane všetko čo chce. Potom ako jej umrie otec však Molly precitne, len čo zistí, že otcove peniaze získa, až keď sa vydá za muža z jej spoločenskej vrstvy. Samozrejme, nie je z toho dva krát nadšená a rozhodne sa proti tomu postaviť. Do jej života však vstúpi aj muž, ktorý je presne takí istý ako ona a Molly ho neznáša. Ak by mohla vystreli ho na mesiac. Je arogantný, strieda ženy ako ponožky a vôbec ho netankuje, že veľa žien zostanú po spoločnej noci zlomené a nešťastné. Lenže aj tento muž ma svoje tajomstvo, ktoré úspešne skrýva za masku toho ako sa správa. Osud týchto dvoch spojí a či si Molly nakoniec vyberie lásku alebo peniaze, tak to si prečítajte v knihe.



Dotyk túžby odporúčam hlavne žienkam, ktoré majú rady romantické príbehy. Ľahká predvídateľnosť deja mi vôbec nevadila. Kniha splnila, to čo som chcela, a to oddychovú knihu, ktorú som ťažko púšťala z ruky. Autorka Emily D. Beňová píše pútavo a kniha ma príjemne prekvapila. Mám rada tipy kníh kde hlavný hrdinovia musia predstierať, že sú pár pre nejakí určitý cieľ. Už v marci vyjde autorke ďalšia kniha Navždy mojou na ktorú sa veľmi teším. Dotyk túžby odporúčam


Hana Zelinová-Alžbetin dvor

18. ledna 2019 v 15:23 | Sima
Autor:Hana Zelinová
Názov knihy:Alžbetin dvor
Séria:Alžbetin dvor
Počet strán:463
Vydavateľstvo:Slovenský spisovateľ

Anotácia:
Hlavný hrdina a zároveň rozprávač Filip Fabici vyrastá bez rodičov na Alžbetinom dvore, v jednom z najkrajších kaštieľov v Turci i v celom Hornom Uhorsku. O pohnutej histórii svojho rodu, nad ktorým visí kliatba, sa dozvedá od poručníka Jakuba a starej matky Júlie. Postupne vychádza najavo, že príčinou všetkého nešťastia, čo sa valí na Fabiciovcov, je takzvaný kódex Filipovho prastarého otca Mathiasa, ktorým Mathias Fabici ustanovil, že po smrti jeho ženy Alžbety Castiglione nesmie na Alžbetinom dvore už nikdy žiť nijaká Alžbeta…

Moje dojmy:
V roku 2018 vydalo vydavateľstvo Slovenský spisovateľ Alžbetin dvor z pera Hani Zelinovej.Dovolím si tvrdiť že táto kniha patrí už medzi slovenskú klásiku.V 80 rokoch vznikol aj serial.Tato kniha ma až doteraz obchadzala a dávala som prednosť iným kniham.Minuly rok keď som sa dozvedela že znova vyjde som si prečítala anotáciu a povedala som si že to vyzerá super.Úprímne,ku knihe ma nalakala aj obálka ktorá sa podľa mňa vydarila.Neviem čo sa udialo,možno to bolo tým že som bola v kuse mesiac na marodke a knihy som čítala jednu za druhou,vzala som si do rúk Alžbetin dvor a narazila som.Začiatok knihy bol pre mňa boj a radšej som robila milion iných veci ako čítať knihu.Postupne ako si si však zvykla na štýl písania autorky do príbehu a osudov Fabiciovcov som sa ponorila a aj keď som sa bohužiaľ miestami strácala v tom množstve postáv.Kniha bola nakoniec úžasna a určite som ju nečítala posledný krát.

Hlavnou postavou príbehu je mladý Filip Fabici.Bohužiaľ už nemá rodičov,žije však so starou mamou Juliou a pomocnu ruku mu vždy podá pobočnik Jakub.Vďaka ktorým zistuje monhé tajomstva Alžbetimho dvoru a hlavné sa dozvedá viac o kliatbe ktorá visí nad rodom jeho rodiny .Zistuje že pričinou všetkého zlého je takzvaný kódex ktorý ustanovali jeho prastarý otec.Že po smrti jeho ženy Alžbety Castiglione nemôže žiť na dvore žiadna Alžbeta.Filip bol predovšetkým milujuci vnuk,jeho stará matka Julia mu dokonale vynahradila matku aj keď sa to samozrejme nedá ale bola mu ako druhá matka.Vďaka nej bol vychovaný,múdry no keď bolo treba vedel povedať aj on slovo a nebol vôbec ustrachaný.Naopak bol odvážny a obľubila som si ho.Jeho stará mama Júlia bola takisto úžasná.Prežila si vo svojom živote veľmi veľa,dobrého i zlého a jej životný príbeh je veľmi zaujímavý takisto ako aj pobočnika Jakuba.Bol súčasťou rodiny a Filipovi vždy podal pomocnu ruku.Bol dobrak od kosti ako sa hovorí.V príbehu sa vyskitne veľmi veľa postáv.Vďaka ktorým je príbeh zaujimavý a pútavý.
Príbeh je aj tak trochu mysticky čo ma prekvapilo ale vôbec mi to nevadilo.Prekvapilo ma aj to ako niektoré scény na tu dobu autorka opísala.Počas čítania budete mať pocit akoby ste stáli po boku Filipa a zároveň s ním odkryvali tajomstva rodu jeho rodiny.Záver ma prekvapil a veľmi sa teším na druhý diel ktorý nesie názov Volanie vetra.V knihe nájdete rôzné podoby lásky,intrigy,priateľstvo.Bolo tam opísane život prostého ludu no aj život kočovni i samozrejme ľudi ktorý mali moc.Myslela som si že to bude ľahke čítanie no mylila som sa kniha je ťažka a vyžaduje si plnu vašu pozornosť preto som si neni ista či som niektoré veci pochopila správne no verím že druhý krát to bude už iné.Alžbetin dvor odporúčám .

Neal Shusterman-Kosec

10. ledna 2019 v 14:24 | Sima
Autor:Neal Shusterman
Názov knihy:Kosec
Séria:Žatva smrti
Počet strán:411
Vydavateľstvo:Slovart

Anotácia:
Dvaja tínedžeri sa budú musieť naučiť "umeniu zabíjať" v mrazivej trilógii o cene za nesmrteľnosť.
Vo svete budúcnosti už neexistujú vojny, choroby ani hlad - ľuďom sa podarilo zbaviť všetkého utrpenia a dokonca zvíťaziť aj nad smrťou. Jediní, kto má právo ukončiť niečí život, sú "kosci" - ich úlohou je zaistiť, že nedôjde k preľudneniu. Žatva, alebo pravidelné prerieďovanie populácie, so sebou nesie veľkú moc, no aj zodpovednosť, osamelosť a odriekanie.
Citra a Rowan ešte ani nedosiahli plnoletosť, no boli vybraní, aby sa stali učňami poslov smrti - pritom ani jeden by si dobrovoľne túto cestu nezvolil. Najmä keď ich jediná chyba môže stáť život. Napriek rozdielnym povahám sa počas zdokonaľovania v smrtonosom remesle postupne zbližujú, ani dokonalý svet však nie je imúnny voči nevyspytateľnej ľudskej povahe, a tak ich zrada a intrigy z najvyšších kruhov čoskoro postavia proti sebe. Ten, čo v najťažšej skúške uspeje, prežije - a podpíše tým druhému rozsudok smrti.

Moje dojmy:
Kosec spôsobil v našom a českom knižnom svete rozruch.Každy komu sa táto kniha dostala do rúk bol nadšený z príbehu.Najprv som si chcela prečítať knihu v češtine ale keď som sa dozvedela že ma výjsť aj u nás vo vydavateľstve Slovart tak som si povedala že počkám.Kosec je zaujímavý príbeh ale zo začiatku som premyšľala či mám byť z knihy nadšená alebo zdesená že toto môže byť raz realita.Niekto by to možno nazval že som zbabelec ale ja osobne nechcem vedieť čo bude o 5,10,30 rokov.Stačí mi keď zapnem večer správy a vidim čo sa deje na druhej strane zemegule.Začiatok knihy bol pre mňa boj a bola som zdesená tým ako autor realisticki opísal svet kde nie su choroby,vojny a ani hlad.Postupne som sa však do príbehu dostala a čítanie neľutujem.

Citra a Rowan boli vybrani aby sa stali poslami smrti aj keď ešte nemajú na to vek.Obaja maju rôzne povahy a v tomto prípade som si viac obľubila Rowana.Cintra mi prišla drza a to čo si myslela povedala.Spravala sa povyšenecki.Až pod vplivom udalosti sa zmenila a už sa nespravala akoby bola najmudrejšia na svete.Rowan bol normalní chalan.Niekomu by mohol prísť nevyrazný až nudný no aj on prejde zmenou.Dospeje,nauči sa mnohé veci.Bude odvažní a vystupi so svojho tieňa.V knihe vystupuje mnoho postáv ktoré sú charakterovo zaujímavý.Aj vďaka nim je príbeh plný zvratov a prekvapivých momentov.

Ako som spomínala predtým začiatok bol pre mňa trochu boj ale cca po 150 stranach som sa do príbehu už naplno ponorila.Aj keď väčšinou po 100 stranach knihu zatváram s tým že toto nebude pre mňa tak tu som mala pocit že musím ešte vydržať,že príbeh ma bude baviť a tak aj bolo.Svet ktorý vymislel Neal Shusterman je originalný a kniha môže zaujať aj staršieho čitateľa.V knihe najdete aj romanticku linku ale autor jej kladol menši dôraz takže je skôr v uzadii.Mne osobne to nevadilo,uvdíme ako to bude v ďalších častiach.Kvôli tomu začiatku som veľa krát uvažovala či sa pustiť do druhého dielu ale na konci sa toho toľko udialo že chcem vedieť čo bude ďalej.Kosec odporúčám.

Peternelle van Arsdale-Netvor je zver

7. ledna 2019 v 19:20 | Sima
Autor:Peternelle van Arsdale
Názov knihy:Netvor je zver
Počet strán:360
Vydavateľstvo:Slovart

Anotácia:
Alys mala sedem rokov, keď sa zjavili požieračky duší. Spolu s ostatnými deťmi ju zachránili a zverili do rúk pobožným dedinčanom v neďalekej osade. Po ôsmich rokov života v strachu sa v Alys niečo zlomí. Cíti, že má niečo spoločné s požieračkami duší, a možno aj s Netvorom, čo obýva okolité lesy. No na duši ju ťaží zvláštny dar, o ktorom nemôže nikomu povedať - okamžite by ju označili za bosorku a upálili. Mladé dievča však dychtí po slobode.
Po rodinnom nešťastí, sa ocitne uprostred toho najtemnejšieho lesa a spomína na detské rýmovačky, ktoré ju varovali pred Netvorom. V lese jej ale hrozí nebezpečenstvo nie len z temných zákutí... ale aj z hĺbky jej srdca i duše. Ani Netvor, ani Alys totiž nie sú tým, za čo ich ostatní považujú.

Netvor je zver, nuž navečer
vždy zvrtni kľúčom v bráne,
lebo ak sa nás v noci zmocní,
už sa to neodstane.
Netvor je zver, od tvojich dvier
nemieni vôbec odísť,
rohami búši, v tvojej duši
zaňuchal ďalšiu korisť.
Netvor je zver, zlý lucifer,
má tesáky, čo môžu
ti vnútro vyžrať nenápadne -
veď neporušia kožu.

Anotácia:
Tentoraz som siahala po staršej knihe,aj keď neni veľmi staršia.Vyšla v roku 2017 vo vydavateľstve Slovart.Netvor je zver ste už v knihkupectve zahliadli.Obálka sa určite vydarila a aj vo vnutri je krásna.Na obálke je napísane že je to najstrašidelnejší príbeh roku 2017.Možno niektorí sa budu báť no ja osobne som sa pri knihe Netvor je zver vôbec nebala.Knihu by som však rozhodne nedala čítať malým deťom.Je to temná rozpravka od 15 rokov no môže baviť aj starších čitateľov.Zaujímavosťou je to že je to autorkina prvotina no na knihe to nie je vidno.

Hlavnou postavou príbehu je Alys ktorú pozname už ako male dievčatko.Alys bola ako malá veľmi odvažná a múdra.No i keď bola staršia nestratila so svojej odvažnej povahy nič.V dedine kam odišla s ostatnými detmi to nemala ľahké no ujali sa jej ľudia ktorých som si takisto obľubila.V knihe vystupuje mnoho postáv a každa svojím spôsobom ovplvňi Alys,vďaka ním sa v živote pouči a niečo nové nauči.

Plusom knihy je aj samotná atmosféra ktorá sa nachádza v knihe.Je ponurna a temná a vy mate pocit že sa nachdzate v temnom lese a za vami stoja Požieračky duši.Dej sice plynie pomaly takže ten kto ma rád stránky nabite akciou môže byť sklamaný.Mne osobne to však nevadilo.Príbeh je napinavý a originalný a autorka píše super.V knihe nájdte aj lásku ale nič presladene nečakajte.Autorka nevytovrila žiadnu lepivu vatu,viac sa sustredila na Alys a jej životné poslanie a láska je skôr uzadii čo neberte ako negativum.Dúfam že od autorky sa u nás dočkame aj ďalšej knihy.Tento príbeh ma prekvapil a rozhodne ho odporúčám
 
 

Reklama