Knižné recenzie

Jane Austenová-Anna Elliotová

Středa v 19:04 | Sima
Autor:Jane Austenová
Názov knihy:Anna Elliotová
Počet strán:248
Vydavateľstvo:Ottovo nakladatelství

Anotácia:
Anna Elliotová je mladá, jemná, vzdelaná dáma, jedna z troch dcér váženého sira Waltera Elliota. Ľahkomyseľný, samoľúby otec a Annina márnivá sestra Elizabeth žijú veľmi nákladným životom a míňajú viac, ako si môžu dovoliť. A tak sir Elliot prenajme svoje vidiecke sídlo a spolu s Elizabeth odchádza do kúpeľného mestečka Bath šetriť a nadviazať kontakty s tamojšou smotánkou. Anna odcestuje k chorľavej sestre Mary, kde sa stretáva so svojím bývalým snúbencom kapitánom Wentworthom. Čoskoro zisťuje, že ani dlhých osem rokov na jej citoch voči kapitánovi nič nezmenilo. Ožije ich láska? Dajú jej ešte šancu, alebo karty zamieša mladý sir Elliot, ktorý si robí nárok na Annu aj strýkov majetok?

Moje dojmy:
Jane Austenová a jej knihy dodnes patria medzi obľubené.Od autorky som prečítala už 3 knihy a najviac sa mi pačila Emma na ktorú môžete najsť recenziu na blogu.Tešila som sa aj na túto knihu no bohužiaľ s knihy som sklamaná.Anna Elliotová ma nebavila.začiatok bol nudný a keby ma kniha viac ako 248 strán tak ju ani nedočítam.Od autorky som čítala aj lepšie knihy.

Postavy ktoré sa nachadzaju v tomto príbehu mi bouhžiaľ nijako extra neprirpastli k srdcu.Otec Anny,sir Waletr mi strašne liezol na nervy,takisto aj jej sestra Elizabeth.V knihe vystupuje mnoho postáv ktoré si buď obľubite alebo nie.Negativom knihy je aj že som sa miestami stracala v postávach a ich menách a nevedela som kto kedy začal rozhovor a naopak skončil.


Autorka píše zaujímavo preto som aj knihu dočítala aj keď som už na konci počitala stranky v knihe kedy bude koniec.Dej bol nezaživný a aj keď tam bolo pár miest ktore ma bavili bohužiaľ bolo ich veľmi malo.Ak ste od autorky nečítali ešte nič tak si prečitajte Emmu ktorú som spomínala predtým.Toto bolo pre mňa sklamanie.

Lous de Berniéres-Prach,čo padá zo snov

14. dubna 2017 v 10:54 | Sima
Autor:Lous de Berniéres
Názov knihy:Prach,čo padá zo snov
Počet strán:540
Vydavateľstvo:Slovart

Anotácia:
Louis de Bernières je autorom slávneho románu Mandolína kapitána Corelliho. V roku 1993 ho Granta Magazine označil za jedného z dvadsiatich najlepších britských autorov. Sestry McCoshové vyrastajú počas krátkych šťastných rokov eduardovskej éry v priam idylickom vidieckom prostredí južne od Londýna. Pozemok ich rodičov z jednej strany susedí s Pendennisovcami, prisťahovalcami z amerického Baltimoru, ktorých traja synovia podávajú pri raňajkách otcovi ruku a oslovujú ho pane, a s Pittovcami, z ich chlapcov Daniela a Archieho vyrastajú odvážni dobrodruhovia. V detstve tvoria títo mladí ľudia nerozlučnú partiu. Časy bezstarostného kamarátstva však ukončí prvá svetová vojna, ktorá nemilosrdne zasiahne do života každého z nich.

Moje dojmy:
Moja nedávna navšteva knižnice bola opäť úspešna a odniesla som si knihu Prach,čo padá zo snov,knihu napísal Louis de Berniéres.O tejto knihe som do doteraz nepočula a zaujal ma názov knihy kedže to bolo prve čo som videla v poličke tak som si ju vzala,prečítala anotáciu a niesla som si ju domov.Autor píše zaujímavo.Niektore kapitoly v knihe sú kratke vďaka čomu sa vám kniha bude čítať veľmi rýchlo.1 sv.vojna vzala ženám,snubencov,vzala otcov,pohľad na svet,zmenila život od zakladov.Príbeh ktorý napísal Lous de Berniéres vás určite dojme a niečo vo vás zanecha.

Sestry McCoshové a ich susedia Pendesinnovci(dúfam že som to dobre napísala) ktorý sú prisťahovalci z Baltimoru a z Pittovcami,ďalšou rodinou si spokojne naživaju do momentu kým do ich života nevstupi vojna.Nič už nebude take ako predtým.Najviac som si obľubila Rosie a jej otca ktorý bol veľmi vtipny a neraz mi trhlo kutikmi úst. Autor vás od prvej strany vtahuje do príbehu.Po celý čas mate pocit že stojite vedľa hlavnej hrdinky a preživate všetko.Citite bolesť,verite v nadej a dúfate že to všetko dopadne dobre.Autor veľmi realisticky opísal pocity pred vojnou a nasledne po nej

Prach,čo padá do snov je príbeh vojnový ale zaroveň aj romanticky.Nečakjte však žiadnu červenú knihu prave naopak.Lous de Bernierés všetko spravne vyvažil a vznikol toho veľmi pekný príbeh z ktorého nebude polepený ešte týždeň.Kniha je nabita emociami rôzneho druhu.

Toto bola moja prvá kniha od tohto autora ale určite si v buducnosti prečítam aj jeho ďaľšiu knihu Mandolinu kapitána Coreliho.Prach,čo padá zo snov určite odporúčám.Nad týmto príbehom budete ešte dlho po prečitaní premyšlať.

Jasinda Wilderová-Strácam sa v tebe

9. dubna 2017 v 10:35 | Sima
Autor:Jasinda Wilderová
Názov knihy:Strácam sa v tebe
Počet strán:318
Séria:Falling
Vydavateľstvo:Ikar

Anotácia:
semnásťročná Nell Hawthornová sa zaľúbila do svojho dlhoročného priateľa z detstva Kyla Callowaya. Ich mladá láska je krásna a budúcnosť je plná prísľubov. Potom však Kyle tragicky zahynie a Nell to navždy zmení. Na pohrebe sa prvý raz stretne s Kylovým starším bratom Coltonom. Obaja sa prebíjajú životom, ako najlepšie vedia. Asi o rok sa ich cesty znova skrížia v New Yorku. Colton pochopí, že Nell sa ešte vždy nezmierila s Kylovou smrťou. Ešte vždy v nej tlela bolesť, pocit viny a ľútosť. Vie, že by sa do toho nemal starať, ale nemôže si pomôcť. Cestu k sebe nenájdu ľahko a obaja majú svoje tajomstvá. Spolu sa však naučia, ako prekonať bolesť a ako zaceliť staré rany. Zistia, aké dôležité je odpúšťanie.

Moje dojmy:
Strácam sa v tebe som mala na poličke veľmi veľmi dlho.A až teraz som si ju konečne prečítala a bolo to veľmi smutne,miestami až depresivne čítanie ale i napriek tomu sa mi tento príbeh ktorý je plný emocii rôzneho druhu veľmi pačil aj keď som na začiatku mala s knihy zmiešane dojmy.Jasinda Wilderová ma pútavý štýl písania a ak sa dostanete cez ten začiatok ktorý ma trošku nebavil čaka vás príbeh o dvoch zlomených ľudoch ktorý si k sebe hľadaju cestu,navzajom sa uzdravuju z rán ktore im uštedril život a snažia sa prežiť a prekonať tu obrovskú a tupu bolesť.

Nell,hlavna hrdinka poznala Kyla už od malička a boli najlepši priatelia.Ich priateľstvo sa však zmení na lásku a obaja sú štastný.Jeden tragický okamih však všetko zmeni a zmeni samozrejme aj samotnú Nell.Už nikdy nebude taka ako bola predtým.Jej usmev je preč,radosť zo života je preč.Nell veľmi bojovala,bola silná ale niekdy boli vyčitky silnejšie.Do jej života však vstupil Colton,starši brat Kylea ktorý bol jeho pravý opak.Obaja sú zlomení a cesta k uzdraveniu je veľmi veľmi dlha až tŕnista.Viac som si obľubila Coltona,Kyle mi prišiel veľmi dokonaly synačik,čo spraví to čo povedia jeho rodičia.Autorka sa viac sustredila na vztah Nell čo vôbec nie je negatívum.s Nell prežijeme niekoľko rokov ktoré budu nesmierne ťažke,ako to všetko dopadne si však musíte prečítať.Pretože tento príbeh stoji zato.

Strácam sa v tebe je veľmi smútný príbeh o dvoch mladých ľudoch ktorým život vzal niečo veľmi cenne.Autorka píše pútavo a až na ten začiatok to bol fajn príbeh plný emocii.Ak ste od autorky ešte nič nečítali určite siahnite po tejto knihe.Odporúčám.

Sylvain Reynard-Gabrielovo inferno

2. dubna 2017 v 10:27 | Sima
Autor:Sylvain Reynard
Názov knihy:Gabrielovo inferno
Počet strán:569
Séria:Gabrielovo inferno
Vydavateľstvo:XYZ

Anotácia:
Gabriel Emerson, cez deň vážený profesor a odborník na Danteho, v noci hriešnik zmietaný spaľujúcou vášňou, stretne plachú a neskúsenú študentku Juliu Mitchellovú. Je presvedčený, že je anjelom zoslaným na jeho spásu. Ona hneď na prvý pohľad vedela, že Gabriel je láskou jej života, na svoju prvú lásku však nikdy nezabudla. Julia znáša s Gabrielom jeho osobné peklo a on váha, či riskovať svoje postavenie, kariéru a povesť kvôli obyčajnej študentke. Vášnivá túžba ho však úplne opantala a nedá mu spať podobne ako vidina z dávneho sna...

Moje dojmy:
Gabrielovo inferno je medzi čiateľmi zvľašť čitateľkami veľmi obľubený.Tento romanticky príbeh z nadychom tajomna sa m veľmi pačil aj keď som mala niekdy počas čítania príbehu pocit že sa zbytočne naťahuje rozhodne neľutujem že som si túto knihu prečítala.Autor píše putavo a kniha sa vám i vďaka tomu bude čítať veľmi rýchlo.V tejto knihe najdete zakazanú lásku medzi študentkou a učiteľom čo mám veľmi rada takže aj toto bolo pre mňa plusom tejto knihy.Gabrielovo inferno v sebe ukrýva príbeh o dvoch ľudoch ktorý si prešli v živote veľa bolesti,stretli sa no osud to chcel inak,dalšiu šancu dostali až o pár rokov a ako to všetko skonči si musite prečítať v knihe.

Hlavnou hrdinkou príbehu je mlada študentka Julia ktorí odišla z rodného mesta študovať do Toronta.Julia mi prišla miestami veľmi naivna ale až na konci som zistila prečo sa tak spravala.Vo svojom živote prežila veľa bolesti takže je skôr utiahnuta a nema potrebu si hľadať priateľov.Gabriel je vo svojom obore veľmi uznavaný.Navonok je prísny a namysleny a tajomny.V skutočnosti je to uplne inak.Podobne ako Julia aj on si prešiel niečim čo si nikto nedokaže predstaviť a čo v duši človeka zostane natrvalo a bolesť nikdy tak celkom nezmizne.Gabriel bol fajn keď ukazal svoju pravú tvár aj keď mi niekdy bohužiaľ trošku liezol na nervy timi sladkymi rečami.Ale inak to bolo fajn.Autor sa sustredil viac na vzťah Gabriela a Julie takže až na pár postav su ostatne v uzadii.

Gabrielovo inferno je zaujímavý príbeh ktorý ako som spominala predtým na pár miest ktore mi prišli zbytočne natiahnute zaujme a ako oddychovka je skvelá.Teším sa na ostatné diely.Odporučám.

C.J.Redwine-Stínová královna

24. března 2017 v 9:37 | Sima
Autor:C.J. Redwine
Názov knihy:Stínová královna
Počet strán:360
Séria:Havraní říše
Vydavateľstvo:Baronet

Anotácia:
Po matčině smrti se život korunní princezny Lorelei dramaticky změní. V zájmu posílení odvěkého spojenectví její rodné Havraní říše a sousedního Morcantu se Lorelein otec znovu ožení, a sice se sestrou zesnulé královny, Irinou.

Zpočátku se zdá, že je všechno v nejlepším pořádku: panovník Havraní říše i jeho dvě děti jsou konečně šťastní. Irina však pomocí temné magie postupně ovládne celý zámek včetně krále, jenž se stává pouhou loutkou, závislou na vůli své manželky. Lorelei, která po své matce zdědila magické schopnosti, poznává v mocichtivé maceše silnou soupeřku. Poté, co Irina krále zabije a zmocní se trůnu, Lorelei a jejímu bratrovi nezbývá než utéct a žít ve vyhnanství. Postupně získává na svou stranu nejen vesničany sužované Irininou krutovládou, ale i mladého krále Kola, vládce Eldru, obývaného Dračím lidem.

Lorelei ví, že proti Irině může bojovat jen jedinými zbraněmi - a to kouzly a černou magií. Musí však být rychlejší, důvtipnější a silnější než Irina a v boji o trůn Havraní říše je ochotná obětovat i to nejcennější - svůj vlastní život.

Moje dojmy:
Už od detstva milujem Snehulienku a keď som zistila že vyjde Stínová královna ktorý je retelling na Snehulienku tak bolo jasne že si túto knihu musím prečítať.Bohužiaľ z knihy mam zmiešane dojmy.Autorka nenudí čitatela žiadným dlhom opisom jednoducho ide hneď na udalosti ktoré zmenia život hlavnej hrdinky.Autorka už od prvej strany vťahuje čitateľa do tohto temného príbehu ktorý je miestami nechutný takže pripravte sa na to že to nič prijemné nebude aj keď ma kniha pár chyibiček bolo to zaujímave čitanie a bude to iná Snehulienka to mi môžete veriť.Rzohdne to nebude taka akú ju všetci pozname

Hlavnou postavou príbehu je mladučka Lorelei ktorá bola odvažná,nebojacna a išla si sa svojím cielom na druhu stranu som si ju bohužiaľ nijako extra neobľubila a ani ďalšie postavy v príbehu.Negatívum tejto knihy boli aj mena ktoré som mala na začiatku problém prečítať.


Príbeh je napínavý.Autorka skvelé premiešava magiu,akciu a lásku ,záver knihy bol pre mňa však veľmi prekombinovaný a nepačil sa mi.Autorka akoby chcela spraviť veľkolepe finale s ktorého vám padne sanka ale bohužiaľ nestalo sa tak,v závere toho bolo príliš veľa.A aby som nebola len negativna príbeh bol originaly.Ak sa do tejto knihy pustite čakajte temný príbeh plný kúzel,drakov a obrov.Stínovu kráľovnu by som odporúčila skôr mladším čiateľom mňa bohužiaľ kniha sklamala.

Elle Kennedy-Omyl

23. března 2017 v 9:47 | Sima
Autor:Elle Kennedy
Názov knihy:Omyl
Počet strán:343
Séria:Off-Campus
Vydavateľstvo:Baronet

Anotácia:
John Logan může mít kteroukoli holku si zamane. Pro hvězdu univerzitního hokejového týmu je život jeden velký večírek. Za jeho sexy úsměvy a okouzlujícím šarmem se ale skrývá stále rostoucí zoufalství, že se po promoci dostane do slepé uličky.
Rychlovka s Grace Iversovou měla jen na okamžik rozptýlit jeho chmurné myšlenky. Poté co ji ale od sebe kvůli jednomu hloupému omylu odehnal, je Logan odhodlaný obětovat poslední ročník vysoké, poslední rok své svobody, aby ji přesvědčil, že by mu měla dát druhou šanci.

Grace se po letních prázdninách vrací zpátky na Briarovu univerzitu, starší, moudřejší, a bez myšlenek na toho arogantního hokejistu, kterému málem věnovala své panenství. Už není ta uťápnutá chudinka, jako když se setkali poprvé. Jestli Logan očekává, že se za ním připlazí a bude žadonit o pozornost jako jiné holky, tak se vážně plete. A že ji chce zpátky? To se tedy bude muset pořádně snažit...

Moje dojmy:
Návrh z pera Elly Kennedy sa mi veľmi pačil ale ako to už u mňa zvykom,k druhemu dielu ktorý nesie názov Omyl som a dostala až teraz.Na druhý diel som si prečítala rozporuplne recenzie,niekto bol nadšeny iný už tak nie.Kniha je úžasna aj keď už od prvej strany viete ako to všetko skonči i napriek tomu sa mi tento príbeh veľmi pačil a po knihach ktore som čítala som potrebovala prave niečo oddychove a to som aj dostala.Ako oddychovka je tato kniha skveľa voľba a ak ste tieto knihy ešte nečitali tak by ste to čim skôr mali urobiť.

Logan je medzi dievčatami veľmi obľubený a jeho posteľou prešlo toľko žien.Je sebavedomy,a niekdy až moc.Aj keď je sukničkar a ženy meni ako ponožky ja som si ho obľubila.Logan je úžasny,vtipny a pod maskou sebavedomého chlapa skryva svoju citlivu stránku a problemy ktoré ho trapia.Grace je jeho pravý opak.Je inteligentna,vtipna a nad dotahovanim s Loganom som sa musela len smiať.Postavy ktore sa objavia v tomto príbehu už pozname a autorka sa sustredila skôr na Grace a Logana kedže autorka o nich napísala samostatnu knihu.


Kniha je veľmi vtipna tak ako bol aj prvý diel.Autorka však v knihe rieši aj citlive témy,ako sú napríklad rodinne vztahy,alkoholizmus a rozvod.Ak ste čítali prvý diel a pačil sa vám určite siahnite aj po tejto knihe.Odporúčám

Sarah J. Mass-Koruna z temnoty

12. března 2017 v 11:51 | Sima
Autor:Sara J.Mass
Názov knihy:Koruna z temnoty
Séria:Trón zo skla
Počet strán:390
Vydavateľstvo:Slovart

Anotácia:
Boj o záchranu kráľovstva sa v románe Trón zo skla len začal. Koruna z temnoty je očakávané a napínavé pokračovanie jednej z najpopulárnejších fantasy sérii dneška! Osemnásťročná Celaena Sardothien je odvážna, statočná i krásna - dokonalá kombinácia pre najnebezpečnejšiu nájomnú vrahyňu a mladú dámu, ktorá dokáže zlomiť srdce nejedného muža. No aj keď porazila súperov v nezmyselnom kráľovom turnaji a stala sa jeho osobnou popravčou čatou, nezískala ani náznak slobody. Otročenie v soľných baniach bolo v porovnaní so službou kráľovi prechádzka ružovou záhradou. Kráľ, ktorý zo skleneného trónu vládne pevným žezlom, je totiž najzlovestnejším a neporaziteľným nepriateľom celého kráľovstva. Kráľovstvom otriasajú správy o vzburách otrokov a v uliciach Riftholdu sa šepká o povstaní.

Celaena dostane za úlohu vznikajúcu revolúciu krvavo potlačiť. Ale ako môže bojovať proti vzbúrencom, keď s nimi súhlasí? Pridá sa k povstalcom za cenu životov svojich najbližších? Neľútostná nájomná vrahyňa sa nezastaví pred ničím - ale kráľ Adarlanu tiež nie...

Moje dojmy:
Sarah J.Mass a jej séria Trón zo skla si ziskala mnoho čitateľov.Skoro každý je s nej vedľa a nevie sa dočkať kedý vyjde nový diel.Sarah J.Maas píše pútavo a kniha sa veľmi rýchlo číta aj keď to podľa mňa až take wow že by som s toho padla na zadok nie je,bolo to fajn čítanie.

Hlavnou hrdinkou príbehu je Celaena Sardothien.V tomto diely som mala s hlavnou hrdinkou miestami problém a trošku mi liezla na nervy svojou tvrdohlavosťou.Celaena bola však aj odvažna a keď si dala povedať a nevrhla sa strmhlav do akcie tak bola fajn.Bola oddana priateľka a Nehemiu som si veľmi obľubila.Muž ktorý si ma však v tomto príbehu ziskal je Chaol.On bol jednoducho úžasný a neraz som sa usmievala ako slniečko na hnoji keď sa na scene objavila Celaena a vzajomne sa dotahovali.Naopak Dorian bol fajn ale nijako extra som si ho neobľubila.V knihe sa objaví mnoho postav a nič už nebude take aké bolo predtým.

V tomto príbehu sa skvele bude premiešavať akcia,zvraty a aj štipka romantiky.Záver vás prekvapí a ak tuto sériu mliujete tak vás donuti utekať do knihkupectva a kúpiť si další diel.Aj keď ma kniha nestrhla až tak veľmi neľutujem že som si ju prečítala.Korunu z temnoty však odporúčám skôr čiateľom ktorý maju 15-18 rokov,môže však zaujať aj čiateľov ktorý maju nad 20 ako napríklad ja.Korunu v temnoty i napriek tomu odporúčám.

Haruki Murakami-Norské dřevo

1. března 2017 v 12:15 | Sima
Autor:Haruki Murakami
Názov knihy:Norské dřevo
Počet strán:302
Vydavateľstvo:Odeon

Anotácia:
V románu nejvýznamnějšího japonského spisovatele současnosti se skrývá fantastický, romantický i tragický milostný příběh. Čtenář však "neunikne" směsici japonských reálií, psychologickým portrétům hrdinů ani scénám vášně a nespoutaného sexu. Román vyšel japonsky r. 1987, byl přeložen do 36 jazyků a celkově se ho prodalo přes 9 milionů výtisků.

Moje dojmy:
Nemohla som odísť z knižnice a nepožičiať si ďalšiu knihu od Haruki Murakamiho.Jeho knihy sú zvlaštne,autor píše o obyčajnom príbehu ktorý je zaroveň neobyčajný a dlho po prečitaný budete premyšlať nad príbehom a jeho postavach.Aj Norské dřevo bola zvlaštna kniha.Veľmi smutna a miestami depresivna.Zo začiatku som mala z príbehu zmiešane dojmy a knihu som chcela aj odložiť a prečitať si knihu inokedy pretože čítala som Taťanu a Alexandra a to nebolo zabavne čítanie ale nakoniec som knihu prečítala aj keď bohužiaľ viac ma od autora bavilo Afterdark.

Tóru Watanabe stretne v mladosti Naoko ktorá bohužiaľ nie je tak dobre zdravotne na tom aby mohli byť spolu i napriek tomu že Naoko je chorá Tóru ma o ňu zaujem a chce byť s ňou.Ako to však skončí si musite prečítať.Naoko bola veľmi citliva,mala obodbie keď bolo fajn a potom už nie.Tóru ju aspoň na chviľu rozosmial pretože obaja prišli o blízkého človeka a aj toto poznačilo Naoko,odchod ich spoločného priateľa z tohto sveta.Reiko,jej spolubyvajuca bola zvlaštna a neobľubila som si ju ani trochu bohužiaľ.Samotný Tóru bol fajn,ako kamarat bol skvelý a mal strašne rad Naoko a oboch som si obľubila.Midori,kamaratka Tóru bola svojska,blazniva no mala aj svoju citlivu stranku ktorú veľmi neukazovala.Prežila si veľa bolesti a i vďaka tomu si s Tóru tak rozumie a chapeho.


Norské dřevo je príbeh plný emocii.Počas čítania vami bude lomcovať milion emocii,budete smutný a o pár strán sa budete usmievať.V knihe najdete aj krásne myšlienky.Autor píše pútavo a od prvej strany vás vtahuje do príbehu.Aj keď ma tato kniha nebavila až tak veľmi ako Afterdark,rozhodne si tento príbeh prečitajte.Kniha je o vztahoch,neviazanom sexe a o láske rôzných podobach.Odporúčám.

Paullina Simonsová-Taťana a Alexandr

25. února 2017 v 10:57 | Sima
Autor:Paullina Simonsová
Názov knihy:Taťana a Alexandr
Séria:Měděný jezdec
Počet strán:408
Vydavateľstvo:Ikar

Anotácia:
Rok 1943. New York. Město nových nadějí, tisíce kilometrů vzdálené od válkou zmítané Evropy i rodného Leningradu. Město, do něhož Taťána přijela začít nový život a kde se narodilo její dítě - Alexandrův syn. Jenomže ani oceán nedokáže Taťanu oddělit od stínů minulosti a z nejistého pocitu, že je její manžel stále naživu, se stává jistota i posedlost. Mezitím se v ruinách Starého světa Alexandr ze všech sil snaží uniknout všudypřítomné smrti. Ví, že proti němu stojí nejen nacistický nepřítel, ale i vražedné soukolí Stalinova režimu. Kupředu ho žene jediná myšlenka - ještě jednou se setkat s Taťánou.

Moje dojmy:
Měděný jezdec si ziskal mnoho čitateľov a takisto aj pokračovanie Taťana a Alexandr.V príbehu sa bude prelinať minulosť a sučastnosť čo mám v knihach veľmi rada tu som sa však miestami už trošku nudila.Autorka sa vracala k tomu čo sme zažili v prvej časti a to mi prišlo už trošku nudne.Alexandr to nemal vôbec ľahke,autorka nám vyrozpravala aj príbeh jeho rodičov,prve stretnutie s Dimitrjim,potom s Dašou a nakoniec s Taňou.Ak ste čítali prvý diel,prečitajte si aj tento je trošku iný ale rozhodne stojí za prečítanie.

Alexandr ma zvlašnu povahu.Vojna zanechala na jeho duši stopy,je prchky a vybušný no na druhej strane je to milujuci muž a pre Taťanu by spravil posledne a ak bude treba položi za ňu a svojho syna život.Taťana sa zmenila,vojna a život ju zmenil.Už nie je to dievčatko ktoré sme poznali v prvom diely.Je milujuca matka a pre svojho syna by spravila prve aj posledne.Tato kniha je plna emocii rôzneho druhu.Autorka opisala realisticky pocity Alexandra i Taťany a a po celý čas mate pocit že sa nachadzte samotnom príbehu a ste na mieste Taťany a Alexandra.


Láska medzi Taťanou a Alexandrom bola silna a aj keď ich delila dialka zostali si verní.Dej postupne graduje a keď som zabojovala zo začiatkom,potom so napäto otačala stránky v knihe.Paullina Simonsova ma pútavy štyl písania a vie vás vtiahnuť do príbehu.Kniha je vyrozpravana z pohľadu Taťany ktorá žije v New Yorku a Alexandra ktorý bojuje na bojisku o svoj život a dúfa že sa raz stretne so svojou životnou láskou a všetko bude už len dobre.Teším sa na treti diel,túto knihu odporúčám.

Haruki Murakami-Afterdark

21. února 2017 v 17:57 | Sima
Autor:Haruki Murakami
Názov knihy:Afterdark
Počet strán:154
Vydavateľstvo:Odeon

Anotácia:
Před očima nám leží město… Jen za docela malou chvilku se má změnit datum. Je těsně před půlnocí. Chvíle mezi dvěma dny. Mezidní. Pozorujeme město jako obrovské zvíře. Pozorujeme Mari, sedí v restauraci a čte si. Pozorujeme její krásnou sestru Eri, jak spí v nekonečném spánku… Příběh ze současného Tokia se odehrává, jak už název napovídá, po setmění, během jediné noci. Kapitoly jsou napsány stylem filmového scénáře a u každé z nich je uveden přesný časový údaj. Dějová linie je pro autora typická, střídají se tu dva paralelní, navzájem se prolínající příběhy. Nezvyklí jsou tentokrát hrdinové: žádný slušně situovaný muž v nejlepších letech, ani outsider, žádná ich-forma, ale dvě sestry a vševědoucí vypravěč první osoby množného čísla. Devatenáctiletá Mari, která umí čínsky, je kontaktována manažerkou hodinového hotelu, aby jí pomohla vyřešit případ brutálně zbité čínské prostitutky. Její sestra se vlivem tajemných sil ocitla v jakémsi nejasném a nebezpečném snu, v ohraničeném anonymním prostoru. V průběhu noci, ještě než přichází ráno, se věci dávají do pohybu, mění svůj charakter a skupenství. Něco se v hrdinech mění, něco se mění v nás. Eri nachází cestu ven, protože Mari najde znovu cestu k ní.
Afterdark, autorův čtvrtý román vycházející v češtině, nabízí napínavý, psychologicky i detektivně laděný příběh s fantaskními a hororovými prvky. A také dynamický styl sekvence, kdy realitu vnímáme očima kamery. Murakami decentně a úsporně rozvíjí čtenářovo očekávání. Po vzoru pohádek či příběhů z dětství vše dopadá dobře, neboť do další tmy zbývá ještě spousta času.

Moje dojmy:
Od Murakamiho som si už dlho chcela niečo prečítať.Dorota Noon ktorú určite poznate ak nie tak si pozrite jej videa o jeho tvorbe hovorila nejednom videu a tak som išla do knižnice stala tak zo pár minut až som si vytiahla najprv Norské drevo,nechcela som však nič hrube tak som si vzala Afterdark a neľutujem.Príbeh vám sice príde možno obyčajný ale má niečo v sebe čo je neobyčajne a zvlaštne a nuti vás to čítať ďalej.Štýl písania mi sadol a určite si prečítam od neho aj ďalšie knihy.

Okrem hlavnej hrdinky spoznavame aj iné postavy ktore su v tomto príbehu dôležite.Autor nám opísal charaktery postav realisticky.Veľmi som si obľubila hlavnu hrdinku Mari ktorá bola zvlaštna,utiahnuta do seba a pravý opak svojej sestry ktorú sme však spoznali len vďaka rozpravaniu.Takahaši bol fajn ako aj ostatne postavy.

Afterdark bolo prijemné prekvapenie a knihu som mala behom pár hodín prečitanu,ťažko ju bolo odložiť.Príbeh sa odohrava v Tokiu čo sa mi veľmi pačilo.Knihy s tohto prostredia veľmi nečítam a ich kultura mi je neznama a aj toto bol ďalši dôvod prečo sa mi to tak veľmi pačilo.Od prvej strany vás autor vtiahuje do tejto zvlaštnej knihy a vy len otačate stranky až sa ocitnete na konci príbehu.Afterdark z pera Haruki Murakamiho odporúčám.

Nicholas Sparks-V tvojich očiach

6. února 2017 v 18:45 | Sima
Autor:Nicholas Sparks
Názov knihy:V tvojich očiach
Počet strán:484
Vydavateľstvo:Ikar

Anotácia:
Colin Hancock dostal druhú šancu a je odhodlaný ju využiť. Má za sebou sériu bitiek a násilností, visí nad ním hrozba väzenia, preto je rozhodnutý za každú cenu sa vyhnúť chybnému kroku. Sústreďuje sa výlučne na štúdium pedagogiky a vyhýba sa všetkému, čím si v minulosti ničil život. Zo svojich neuvážených činov si zobral ponaučenie a posledné, čo teraz hľadá, je vážny vzťah.Mladá advokátka Maria Sanchezová, usilovná dcéra mexických imigrantov, je obrazom konvenčného úspechu. Zdalo by sa, že táto atraktívna tmavovlasá kráska s miestom v prestížnej firme vo Wilmingtone má na prvý pohľad bezchybnú profesijnú minulosť. A predsa... Maria má za sebou traumatizujúcu skúsenosť, ktorá ju prinútila spochybniť mnohé z toho, čomu kedysi verila, a vrátiť sa do rodného mesta.Náhodné stretnutie na ceste uprostred daždivej noci zmení život obidvom - Colinovi aj Marii. Keď celkom neočakávane medzi nimi vzplanie láska, nemajú odvahu predstavovať si spoločnú budúcnosť... až do chvíle, kým nevyplávajú na povrch hrozivé pripomienky udalostí z Mariinej minulosti. Séria výhražných incidentov spôsobí chaos v Mariinom živote a obidvaja sú vystavení čoraz ťažším skúškam. Obstoja v nich, alebo zničia krehký vzťah, čo si sotva začali budovať?

Moje dojmy:
Po dlhšom čase som siahla po knihe z pera Nicholasa Sparksa.Jeho príbehy sú úžasne a chytia vás za srdce.Nicholas Sparks je genialný autor.Od prvej strany vás vie vtiahnuť do príbehu.Nečakajte žiaden sladký príbeh z ktorého budete ešte týždeň polepeni,to vôbec.Siahla som po knihe V tvojich očiach ktorá vyšla minulý rok u nás,nedávno vyšla v českom jazyku.Príbeh ma vôbec nesklamal.

Colin Hancock sa v minulosti rad bil,ak spravi jeden nespravny krok dostane sa do väzenia.Od života však dostal druhú šancu a mieni ju využiť.Maria Sanchezová je jeho pravý opak,bola vždy poriadna, dobre sa učila,nema v registrii trestov žiaden priestupok.Oboch,Colina aj Mariu som si obľubila.Colin ma ťažku povahu a miestami sem tam vybuchne ale neni sa čo čudovať keď sa v jeho živote udeje to čo sa udeje.Snaži sa byť lepšim a chce sa svojou minulosťou spraviť hrubu čiaru.Študuje a je cielavedomý.Ako som spominala predtým Maria bola jeho pravý opak.Vždy bola slušna,dobre sa učila a svojej rodine robila len radosť.Je pracovita a inteligentna.V knihe sa zoznamite aj sestrou Marie Serenou a jej rodičmi.Autor im však dava menši priestor čo nieje však negatívum.

Zo začiatku sa vám kniha V tvojich očiach bude zdať ako tipicka Sparksovka postupne však dej začne gradovať.Život Marii sa zmení a dej začína byť napinavý a vy otačate stranku za strankou.Kniha sa číta veľmi rýchlo a bude sa vám aj ťažko odkladať.

V tvojich očiach je romanticki príbeh z nadýchom detektivky a autor tam rieši citlivu temu s ktorou sa v dnešej dobe stretava mnoho žien a veľa krat to bohužiaľ môže skončiť tragicky.Ako to však dopadne v tejto knihe si musíte prečítať.Nicholas Sparks píše jednoducho no pútavo.V tvojich očiach odporúčám.

Lucy Maud Montgomeryová-Anna zo zeleného domu

1. února 2017 v 19:05 | Sima
Autor:Lucy Maud Montgomeryová
Názov knihy:Anna zo zeleného domu
Séria:Anna zo zeleného domu
Počet strán:299
Vydavateľstvo:Mladé letá

Anotácia:
Veselé i smutné príbehy siroty Anny, ktorú si adoptujú dvaja prostí vidiečania - súrodenci Marilla a Matej Cuthbertovci. Temperamentná Anna s bohatou fantáziou a predstavivosťou spôsobí Marille a Matejovi spočiatku veľa starostí svojimi neuvedomelými výčinmi, no napokon majú z nej radosť, ich život dostane nový zmysel a čoskoro si ho už bez Anny ani nevedia predstaviť. Spisovateľka v celom rade týchto kníh naplno rozvinula svoj rozprávačský talent, fantáziu, zmysel pre humor, a tak sa Anna stáva hrdinkou všedných i nevšedných príbehov, odohrávajúcich sa na Ostrove princa Eduarda v prostredí nádhernej prírody.

Moje dojmy:
Anna zo zeleného domu dodnes patrí medzi obľubené knihy a srdcia miliony čiateľov si ziskala Anna svojou povahou.Ústa sa jej nezavru aký je deň dlhy a je schopná straviť celý deň snivanim a fantazriovanim.Annu zo zeleného domu som si už dlho chcela prečitať tak som si ju pri navšteve v knižice požičala a pustila sa do čítania.Anna zo zeleného domu je nepochybne krásný príbeh aj keď som z príbehom musela trochu bojovať.

Ako som už spomínala Anna je zvlaštne dievča.Vo svojom živote nezažila pekne veci ale i napriek tomu je usmieva a nestraca optimizmus.Je urozpravana a jej fantazirovanie nad všetkým možnim mi už miestami trošku začala liezť na nervy a aj som premyšľala dokonca že knihu zatvorim a nedočítam ju.Postupne ako rastla aj Anna sa menila a už aj je povaha sa menila a knihu som nakoniec dočitala a na konci som si Annu aj obľubila.Matej a Marilla boli dvaja súrodenci ktorý sa ujali Anny keď mala 11 rokov.Matej bol k Anne veeľmi láskavý a Annu si obľubil takmer okamžite.Marilla bola navonok prísna no vo vnutri srdca milovala Annu aj keď bola ako sa hovorí taka rapotačka a niekedy keď sa zasnivala nedopadlo to prave najlepšie.Anna si anjde aj priateľku Dianu ktorá bola pravy opak Anny ale i napriek tomu si skvelo rozumeli.


Príbeh o dievčatku ktoré svojim optimizmom a pohľadom na svet si vás ziska a kniha vám vyčari úsmev na tvari.Knihu odporúčám skôr mladšim čiateľom ale určite si pri knihe zaspominaju aj starši.Aj keď som zo začiatku s knihou trošku bojovala určite si prečítam aj ostatne diely.

Diana Gabaldon-Vážka v jantaru

25. ledna 2017 v 18:55 | Sima
Autor:Diana Gabaldon
Názov knihy:Vážka v jantaru
Séria:Cizinka
Počet strán:952
Vydavateľstvo:Omega

Anotácia:
Strhující příběh pokračuje přes pletichami prolezlý francouzský soud na skotskou vysočinu, a to prostřednictvím války a smrti v zoufalém boji za záchranu dítěte i muže, kterého miluje.

Bývalá zdravotní sestra a v současnosti úspěšná primářka Claire Randallová se s dospělou dcerou Briannou vrací do zamlžených kopců Skotské vysočiny. Vypráví jí neuvěřitelný příběh, v němž ožívá starodávná legenda druidů. Brianna se dozvídá o tajemném kruhu z kamenů, o lásce, jež překonává hranice času,i o Jamesi Fraserovi, bojovníkovi, jehož udatnost donutila mladou Angličanku vyměnit život v jistotě za vír nebezpečných nástrah. Její strhující dobrodružství pokračuje v 18. století ve Francii, kde se setkává s princem Karlem Eduardem Stuartem. Neuznaný následník trůnu se s pomocí skotských klanů pokouší ujmout svého dědictví. Claire se snaží povstání předem odsouzené k neúspěchu překazit a zoufale bojuje o záchranu svého dítěte i muže, jemuž věnovala srdce.

Moje dojmy:
Nedávno som prečítala už druhý diel série Cizinka ktorý nesie názov Vážka v jantaru.Diana Gabaldon píše pútavo a aj keď som našla v knihe pár negatív rozhodne čas ktorý som stravila pri knihe neľutujem.Vážka v jantaru je príbeh plný vašnivej lásky,intrig ,bojov,magie a tajomna.V tejto knihe sa ocitneme na Francuzkom dvore a ani tu naši hlavni hrdinovia nebudu mať pokoj.

V tomto diely pribudne mnoho postav.Francuzki dvor a jeho obyvatelia sa neštitia ničoho.Charaktery postáv opisala autorka realisticky.Claire mi bohužiaľ ani po tejto knihe neprirastla k srdcu.Je inteligentna no zaroveň je strašne tvrdohlava a keď nie po jej tak koniec.Jamie je inteligentny a spravodlivy a milujci manžel ktorý pre svoju ženu ale i rodinu a priateľov by urobil čokoľvek.
Aj keď to bol veľmi zaujímavý príbeh našla by som v knihe pár negatív.Miestami som mala pocit že dej sa zbytočne naťahuje a aj niektore miesta v knihe ma trošku nudli i napriek tomu sa mi príbeh pačil a pôvodne som si nechcela hneď kúpiť tretí diel ale záver vás donuti kúpiť si ho to mi verte.

Vážka v jantaru je ako bola prvá časť premyslený príbeh do posledných detailov.Po cely čas mate pocit že sa nachadzate v samotnom príbehu.Najskôr sa ocitnete v sučastnosti,potom sa prechadzate sa po fracuzkom dvore,neskôr po Škotsku.Tento príbeh je zaujímavy,láska a súboje sa premiešavaju .Na čitateľov čakajú prekvapenia,zvraty to všetko sa v tejto knihe premiešava a vznika zaujímavý príbeh ktorý určite odporúčám.

Dominik Dán-Sára

10. ledna 2017 v 18:56 | Sima
Autor:Domnik Dán
Názov knihy:Sára
Séria:Naše mesto
Počet strán:286
Vydavateľstvo:Slovart

Anotácia:
Detektívi Richard Krauz a Jozef Fischer vyšetrujú vraždu vplyvného riaditeľa konzorcia bánk. Našli ho v jeho pracovni s prestrelenou hlavou. Nie je jasné, ako vrah prekonal dômyselný zabezpečovací systém bankárovej vily a ako je možné, že na mieste činu nezanechal jedinú stopu. Prípad nenapreduje, pokým neznámy dobrodinec nepošle na Oddelenie vrážd záhadný balíček. Je v ňom videokazeta s nahrávkou bankárovej vraždy. Aj tvár muža, čo strieľa… A všetci ho dobre poznajú! Ale zatne sa a nechce prehovoriť, hoci vie, že mu hrozí najťažší trest. Je však muž z videokazety naozaj vrah? Prípad sa začína komplikovať a detektívi zisťujú, že nielen páchateľ je neistý, ale ani zavraždený nemusí byť ten, kto mal naozaj zomrieť…

Moje dojmy:
Dominik Dán patri na Slovensku medzi obľubených autorov.Jeho knihy sú úspešne aj v Českej republike.Minulý rok bol u mňa, rok Dominika Dána,prečítala som od neho 5 kníh a zaradil sa medzi obľubených autorov.Sára bol zaujímavá kniha aj keď som zo začiatku bola z príbehu zmätena postupne ako príbeh napredoval to už bolo fajn.

Richard Kraz a Chose je dvojica ktorú si nejde neobľubiť a ich kolegovia sú tiež skvelý a milujem ich humor.Aj v tejto knihe (ak ste už čítali nejakú knihu od autora)najdete tipicke vtipne poznamky Richarda a jeho kolegov.Dej postupne graduje,postáv v príbehu pribuda a príbeh sa viac a viac zamotava a vy neviete kto je dobry a kto nie.Autor sa po celý čas s čitateľom zahrava.

Dominik Dán píše skvelo a aj keď som zo začiatku bola z knihy rozpačita,postupne ako dej gradoval,tajomstva a postavy ktoré nemali bankara v laske pribudalo sa mi kniha ťažko odkladala.Knihu Sára odporúčám.Dej je napinavý a záver vás prekvapí.

Rachel Harrisová-Umenie predstierať

7. ledna 2017 v 11:30 | Sima
Autor:Rachel Harrisová
Názov knihy:Umenie predstierať
Počet strán:307
Vydavateľstvo:CooBoo

Anotácia:
Podľa chlapcov z fairfieldskej akadémie existujú dva druhy dievčat - na trvalý vzťah a na nezáväzné randenie a užívanie si. Sedemnásťročná Alyssa je určite ten prvý typ, ale túži to zmeniť. Cieľom jej radikálnej premeny je lámač ženských sŕdc Justin Carter. Aby si ju všimol a stala sa tak atraktívnym dievčaťom na randenie, prehovorí svojho kamaráta Brandona, populárneho športovca, aby predstierali, že spolu chodia. Nevinná hra postupne prerastá v niečo, čo môže navždy zničiť ich priateľstvo a Alyssinu snahu stať sa niekým iným.

Moje dojmy:
Chcela som si trošku oddychnuť od kníh kde je veľa krvi,veľa mŕtvych tak som sa pustila do knihy Umenie predstierať.Chcela som sladký príbeh ktorý som sice dostala ale trošku som narazila.Príbeh je fajn ale bohužiaľ ma tak nebavil ako som dúfala.Miestami som nad spravaním hlavnej hrdinky musela jednoducho prevratiť očami a mala som niekdy dojem že aj dej sa miestami natahuje.Keby mám 20 rokov tento príbeh by sa mi možno pačil bohužiaľ mám o tri roky viac a príbeh ma nezaujal.

Hlavna hrdinka Alyssa je fajn baba ale niekdy by som jej preventivne struhla.Každu chviľu menila svoje rozhodnutia,názory a postupne mi s tým začala liezť na nervy.Justin Carter,jej najlepší priateľ bol v pohode a celkom som si ho obľubila.V príbehu sa objaví mnoho postáv ale príbeh sa viac sustredil na Aly a Justina.


Umenie predstierať je fajn príbeh ktorý neurazi ani nenadche.Už od prvej strany budete vedieť ako tento príbeh skonči.Ak hladate oddychovku tento príbeh by vás mohol zaujať ale Umenie predstierať odporúčám skôr čitateľom ktorý maju 17 rokov.Aj keď som si pri knihe oddychla od krimi príbehov knihu som dosť často odkladla a išla som si radšej pozrieť serial.Umenie predstierať bolo u mňa sklamanie ale autorka píše fajn a možno si v buducnosti ešte od nej niečo prečítam,toto už však nie.

Dominik Dán-Nevinným sa neodpúšťa

30. prosince 2016 v 19:13 | Sima
Autor:Dominik Dán
Názov knihy:Nevinným sa neodpúšťa
Séria:Naše mesto
Vydavateľstvo:Slovart

Anotácia:
Každý normálny človek má aspoň jedného kamaráta či kamarátku. Niekedy sa z nich stanú manželia, niekedy manželky, občas ostanú kamaráti kamarátmi. Hovorí sa, že čím ich je viac, tým je život ľahší, no nie vždy je to tak - často idú riadne na nervy. Zvládnuť výstrelky roztopašných kamarátov si vyžaduje riadnu dávku trpezlivosti, dokonca sa môže stať, že svojimi hlúpymi nápadmi doženú až k samovražde. Potom už iba rozpačito stoja nad hrobom, nechápavo krútia hlavami a stále dookola si kladú otázku: Kto za to môže? Nikto nechce byť vinníkom, nikto nechce niesť zodpovednosť za smrť kamaráta, nikto nechce cítiť vinu, ale nie každému sa to podarí. Životné cesty sa občas tak nečakane skrížia, osudy ľudí tak neuveriteľne prepletú a skomplikujú, že sa aj z obyčajnej náhody môže stať prípad. Napokon musia prísť detektívi Krauz a Chosé a pomôcť pri hľadaní pravdy. Nájsť ju môžu, to dokážu, ale zbaviť niekoho viny - na to právo nemajú. Niektorým kamarátom sa odpúšťa ťažko a nevinným sa nedá odpustiť vôbec.

Moje dojmy:
Tento rok je to už v poradi 4 kniha ktorú som prečitala od Dominika Dána a bolo to fajn aj keď musím bohužiaľ napísať že som s knihy až taka paf nebola ako napríklad z knihy Cela číslo 17.Aj keď ma tento príbeh až tak nebavil ako predošle knihy strata času to nebola.

Richard Krauz a jeho kolega a priateľ Chose boli aj v tomto diely skvelý.Zbožňujem ich vtipne poznamky a ich kolegov.Richard aj Chose sú skvelý policajti ktorý držia spolu.Autor sa s nami bude zahravať aj v tejto knihe,postavy ktore budu do príbehu prichadzať budu dej viac a viac zamotavať.


Dominik Dán je skvelý autor a jeho knihy sú zavislosť :D poznám to na sebe.Od prvej starny vás autor vcucne do príbehu a vypluje na konci s prekvapenim vyrazom.Bohužiaľ však tento príbeh ma nebavil.

Colleen McCulloughová-Vtáky v tŕní

19. prosince 2016 v 19:36 | Sima
Autor:Colleen McCulloughová
Názov knihy:Vtáky v tŕní
Počet strán:599
Vydavatľstvo:Slovenský spisovateľ

Anotácia:
Existuje povesť o vtákovi, ktorý zaspieva iba raz v živote, sladšie ako ktorýkoľvek iný tvor na zemi. Len čo vyletí z hniezda, začne hľadať strom s tŕňmi a neoddýchne si, kým ho nenájde. Potom si sadne do nehostinnej koruny a vrhne sa na najdlhší, najostrejší tŕň. A keď umiera, premôže smrteľné bolesti a zatrilkuje krajšie ako škovránok či slávik nádhernú pieseň, za ktorú zaplatí životom. Ale celý svet zmĺkne a načúva a Pán na nebesiach sa usmeje. Lebo to najlepšie je vždy vykúpené veľkou bolesťou... Tak aspoň vraví povesť.

Na pozvanie bohatej vdovy Mary Clearyovej sa na austrálsku farmu prisťahuje jej mladší brat Paddy s rodinou, vrátane malej Meggie. Mladý katolícky kňaz Ralph de Bricassart, ktorým je Mary priam posadnutá a drží ho v hrsti veľkorysými darmi, si veľmi obľúbi Clearyho jedinú dcéru. Farmárske dievča vyrastá do krásy a postupne sa medzi ňou a pátrom Ralphom vyvinie ľúbostný vzťah. Kňaz sa zmieta medzi vlastnou ctižiadostivosťou a túžbou po láske, nezlučiteľnej s postavením cirkevného hodnostára. Aj krehká Meggie trpí a hnevá sa na Boha i cirkev, lebo zakaždým vyhrajú boj o Ralphovo rozpoltené srdce.

Moje dojmy:
Srdcia milióny čitateľov si ziskali Vtáky v tŕní a dodnes je tento príbeh katolickeho kňaza a mladučkej Maggie obľubený a kniha si ziskala aj mňa.Knihu som začala čítať s obavami ale tie postupne zmizli a nadšene som otačala stranku za strankou.Aj keď som si zhruba do polovice knihy neobľubila žiadnu postavu.Postupne ako sa menili postavy,zmenili ich rôzne udaľosti som si ich aj obľubila.Tento príbeh je krásný a aj keď smutný stoji za to aby ste si ho prečitali.

Colleen McCulloughová vykreslila každú postavu v knihe realisticky.Každa postava a životný príbeh ktorý nám bol vyrozpravaný nebol bez chyby a dokonaly tak ako nie je žiaden človek a jeho život.Maggie a jej rodina prežila vo svojom živote veľa bolesti a utrpenia ale i štastia.Vďaka štylu písania autorky som sa vedela vcitiť do kože každej postavy ktorá sa v knihe objavila.Hlavnu hrdinku Maggie spoznavame už ako male dievčatko až postupne dospeje na silnu ženu.Muž jej života ako už vieme je kňaz Ralph de Briscassart ktorý miluje boha a Maggie zaroveň,nevie čoho sa ma vzdať a ako to nakoniec dopadne si musite prečítať v knihe.

Od prvej strany vás autorka Colleen McCulloughová vťahuje do príbehu a vy mate po celý čas čitania pocit že sa nachadzate samotnej krásnej no drsnej Australii.Vtáky v tŕní je krásny príbeh o láske ktorá ma rôzne podoby.Kniha je plna emocii rôzneho druhu.V príbehu sú opisane aj krasy Australskej divočiny a aj toto robi knihu vynimočnou.Vtáky v tŕní je krásny príbeh ktorý odporúčám.

Jane Austen-Opátstvo Northanger

17. prosince 2016 v 19:06 | Sima
Autor:Jane Austen
Názov knihy:Opátstvo Northanger
Vydavateľstvo:Slovart
Počet strán:246

Anotácia:
Módne kúpeľné mestečko Bath pred dvesto rokmi: sem si chodili anglickí otcovia liečiť v horúcich prameňoch kĺby trápené dnou a spolu s manželkami uvádzať dcéry do spoločnosti s cieľom upútať záujem vyhliadnutých ženíchov. Hrdinky príbehu, úprimná, naivná mladučká Catherine a jej prefíkaná priateľka Isabella, si toto svoje poslanie spestrujú čítaním v tých časoch veľmi obľúbených hororových gotických románov a ich rekvizity vidia na každom kroku. Takáto situácia dáva Jane Austen výbornú príležitosť rozohrať svoj typický zmysel pre humor a ironický vtip.

Moje dojmy:
Opäť som sa siahla po knihe od Jane Austen.V poslednom obdobii siaham čo viac po knihach od tejto autorky.Opátstvo Northanger sa mi pačilo aj keď som zo začiatku mala z knihy zmiešane dojmy,keď som sa však začitala už som si knihou nemala žiaden problem.Jane Austen píše prijemne a tento príbeh je romanticky a vtipny čo mám veľmi rada v knihach.

Hlavnou hrdinkou príbehu je mladá Catherine ktorá je trošku naivna a ma veľku fantaziu vďaka tomu som sa musela niekedy zasmiať nad spravaním Catherine.V knihe vystupuje množstvo postáv,jednim s nich je aj pán Tilney ktorý si ziska sympatie našej hlavnej hrdinky ale ako to nakoniec dopadne si prečitajte v knihe,naopak Isabella priateľka Catherine mi strašne liezla na nervy.


Opátstvo Northanger sa čítalo veľmi rýchlo.Jane Austen píše prijemne a príbeh mladučkej Catherine sa mi veľmi pačil.Ak ste čítali Jane Austen alebo mate v plane pustiť sa do niektorej z knih od tejto autorky určite si prečitajte túto knihu alebo Emmu ktorá bola tiež veľmi dobra.Opátstvo Northanger odporúčám .

Dominik Dán-Popol všetkých zarovná

6. prosince 2016 v 18:34 | Sima
Autor:Dominik Dán
Názov knihy:Popol všetkých zarovná
Séria:Naše mesto
Vydavateľstvo:Slovart
Počet strán:403

Anotácia:
Naozaj neobyčajný detektívny román! Napísal ho človek, čo do detailov pozná policajné prostredie, podsvetie i praktiky tajných služieb. Často je však ťažké rozlíšiť, kto je kto. Detektívi Krausz a Fischer z oddelenia vrážd v Meste sa pri vyšetrovaní smrti mafiána Malého Pavúka, pobočníka Miroslava Stehlíka alias Bossa, dostanú k magnetofónovej kazete, na ktorej sa nebohý Malý Pavúk dohaduje s neznámym mužom na nejakom únose. Neskôr za podozrivých okolností vybuchne auto policajta Róberta Eliáša. Ukazuje sa, že vedel niečo o spolupráci tajnej služby a mafie pri únose syna vysokého predstaviteľa Republiky... Keď do seba začínajú kusy skladačky zapadať, z Ministerstva príde rozkaz vyšetrovanie zastaviť. Autor tvrdí: " Všetky osoby, dej a miesto v tejto knihe sú vymyslené a akákoľvek podobnosť so skutočnými udalosťami je čisto náhodná... " A možno nie !

Moje dojmy:
Opäť som bola v knižnci a podarilo sa mi uchmatnuť tri knihy od Dominika Dána.Jeho knihy sú skvelé,sú plne akcie a napätia a záver vás prekvapí a do posledných strán netušite kto je pachateľom.Tak to bolo aj v prípade knihy Popol všetkých zarovna.V knihe rieši Richard Krauz dva pripady,vraždu staršej ženy ktorá bola zabita mačetou a vraždu mafiana.Popol všetkých zarovná bola skvelá kniha a bolo ťažke ju odložiť.

Richard Krauz,Chose ale aj ine postavy ktore už pozname sa objavia aj v tejto knihe.Kniha je plna vtipnich poznamok Richarda a jeho kolegov a niekdy bolo naozaj ťažke nerehotať sa v plnom autobuse ľudi.Vďaka realistickemu a niekdy aj podrobnejšiemu opisu charakteru postav sa vieme vžiť do kože postavy aj keď niekedy by sme sa v jej koži nechceli ocitnuť.

Richard Krauz a jeho kolega Chose v tejto knihe rozohraju veľmi nebezpečnú hru a ako to všetko dopadne si musite prečítať v knihe.Popol všetkých zarovna je perfektna kniha.Dominik Dán píše putavo,teším sa na ďalšie autorove knihy.

Jane Austen-Emma

20. listopadu 2016 v 16:24 | Sima
Autor:Jane Austen
Názov knihy:Emma
Počet strán:501
Vydavteľstvo:Slovart

Anotácia:
Úspešný román Jane Austenovej z prostredia anglickej "lepšej spoločnosti" 19.storočia, kde čas plynie pomaly a porušenie spoločenských konvencií je neodpustiteľnou chybou, kde city a vzťahy medzi mladými ľuďmi výrazne ovplyvňuje výška majetku a ich zväzky sú často výsledkom osobných obetí a kompromisov. Hlavnou postavou je krásna a vzdelaná Emma Woodhousová

Moje dojmy:
Jane Austen si ziskala mnoho čítateľov aj knihou Emma.Toto bolo moja druhá kniha od autorky.Moja prvá kniha bola Pýcha a predsudok a bohužiaľ kniha ma až tak veľmi neoslovila,recenziu najdete TU.Aj keď som zo začiatku mala z príbehu zmiešane dojmy,postupne som sa začítala a príbeh sa mi pačil.

Hlavnou hrdinkou príbehu je Emma ktorá ma na začiatku neskutočne vytačala.Všetko muselo biť podľa nej,ľudi hodnotila len podľa toho aká bola výška ich majetku.To ako sa Emma spravala voči druhým sa jej vratilo a ona sa už poučila a prestala sa spravať ako rozmaznané decko.Pán Knightley bol skvelý a obľubila som si ho od začiatku ako sa v príbehu objavil.V knihe vystupuje množstvo postáv ale ani jednu som si nejako extra neobľubila.


Emma z pera Jane Austen je veľmi pekný príbeh ktorý vám odporúčám.Autorka píše prijemné a kniha sa číta veľmi rýchlo.Nedávno som bola v knžnici a od autorky som si požičala Opátstvo Northanger,na knihu sa veľmi teším.Ak mate radi Jane Austen určite si prečitajte aj tento príbeh.

George R.R. Martin-Hra o Tróny

12. listopadu 2016 v 14:35 | Sima
Autor:George R.R. Martin
Názov knihy:Hra o Tróny
Séria:Pieseň ĺadu a ohňa
Počet strán:654
Vydavateľstvo:Tatran

Anotácia:
Hra o tróny je prvým dielom majstrovskej série najvýraznejšieho súčasného autora v žánri fantasy. Hrou o tróny začal George R.R. Martin ságu, v ktorej spája to najlepšie, čo tento žáner ponúka. Stránky tejto úžasnej ságy sú naplnené tajomstvom, intrigami, romantikou a dobrodružstvom, ktorých čítanie je pôžitkom pre všetkých fanúšikov fantasy.

V dávno zabudnutých časoch rozvrátila podivná udalosť kolobeh ročných období. V krajine, kde leto trvá desaťročia a zima celý ľudský život, to pod povrchom vrie. Mráz sa vracia a na ľadových planinách na sever od Zimovresu sa za obranným Múrom kráľovstva začali zhromažďovať temné sily. Na juhu kráľova moc ochabuje - jeho najdôvernejší radca zomrel za záhadných okolností a jeho nepriatelia začínajú vystupovať z tieňa. V centre konfliktu stojí rod Starkovcov zo Zimovresu, ktorý je rázny a neústupný ako zamrznutá krajina, z ktorej pochádza. Kráľ povolá lorda Eddarda Starka, aby sa stal jeho pobočníkom, čo je úloha, ktorá neohrozuje len jeho rod, ale celé kráľovstvo.

Hra o tróny rozpráva príbeh, ktorý prechádza z krutej krajiny ľadu do letného kráľovstva epikurejského bohatstva, kde sa rozpletajú osudy lordov a dám, vojakov a čarodejníkov, vrahov a zloduchov, stretávajúce sa v časoch zlovestných znamení. Záhadná skupina bojovníkov s mečmi z neznámeho kovu, kmeň divochov, privádzajúci ľudí do šialenstva, krutý dračí princ, ktorý vymení svoju sestru za trón, dieťa strácajúce sa v súmraku medzi životom a smrťou a odhodlaná žena, ktorá sa vydáva na zradnú cestu, aby ochránila všetko, čo je jej drahé. Uprostred celého tohto diania, príbehov plných tragédií aj zrady, spojencov aj nepriateľov visí osud rodu Starkovcov na vlásku. Z každej strany čelia útokom a snažia sa zvíťaziť v najkrutejšej z bitiek - v hre o tróny.

Moje dojmy:
George R.R. Martin vytvoril Hru o Tróny ktoré majú miliony fanúšikov po celom svete.Najprv som videla serial ktorý ma bohužial nebavil a zasekla som sa na druhej serii.Po asi dvoch rokoch som sa pustila do knihy.Knihu som odkladla pretože som sa bála že ma to nebude jednoducho baviť.Moje obavy sa po pár stranach rozplinuli a ja som knihu hltala,bolo ťažke ju odložiť.

V knihe vystupuje obrovské množstvo postáv a ak ste predtým nevideli serial tak vám bude chviľu trvať kým sa zorientujete.Každa kapitola v knihe začína inou postavou a vďaka tomu ju lepšie spozname,jej životny príbeh.Z postáv som si obľubila Catelyn a Eddarda,ich deti Robb,Araya a Jona jeho nemanželského syna.Ďalej som si obľubila Daenerys.Na konci knihy je aj priloha kde sú všetky popisane rody a vztahy medzi členmi.

Svet ktorý vytvoril autor je neuveriteľný.George R.R Martin ma v tomto príbehu všetko do detailov premyslene.Aj keď nemám rada príbehy kde je jednou z hlavných tém politka v tomto pripade mi to nevadilo a teším sa na ďalšie diely.V knihe najdete intrigy,lásku, súboje a magiu.

George R.R Martin píše pútavo a už od prvej strany vás vťahuje do príbehu.Ak mate radi fantasy určite si knihu prečitajte,odporúčám knihu aj tým ktorý fantasy až tak veľmi nečítajú.

Dominik Dán-Mucholapka

6. listopadu 2016 v 10:57 | Sima
Autor:Dominik Dán
Názo knihy:Mucholapka
Séria:Naše mesto
Počet strán:301
Vydavateľstvo:Slovart

Anotácia:
Od vraždy Cley Petresku ubehol presne rok. Opäť bolo leto, opäť boli prázdniny a ľudia sa tešili na dovolenky a zaslúžený oddych pri vode. Na oddelení vrážd sa nikto netešil a odniesť dovolenkový lístok šéfovi sa každý bál. Naozaj vtedy nebol vhodný čas na záhaľku, práce bolo vyše hlavy. Prišlo obdobie Beštie a muž vraždiaci staršie ženy priamo v ich bytoch ich zásoboval prídelom stále nových a nových prípadov. V jeho tieni sa pohyboval aj iný muž a nebyť toho, že pracovali v rovnakom období, a nebyť toho, že Ondrej-Beštia bol o niečo pracovitejší, bol by aj on zožal slávu najmasovejšieho vraha v histórii Nášho Mesta. Nezožal. Flákal sa a zostal druhý. No i keď zavraždil iba päť žien, aj tak napísal celkom pekný príbeh a chlapci zo starej vraždárskej partie o ňom rozprávali vždy, keď sa stretli na pive a nostalgicky spomínali na staré časy. Krauz nespomínal, Krauz zúril, lebo jemu šéf dovolenku podpísal, a tým sa to vlastne všetko začalo...

Moje dojmy:
Od Dominika Dána som prečítala daľšiu kniha ktorá opäť ako predchadzajúce nesklamala.Domnik Dán je skvelý autor.Od prvej strany vás vtahuje do príbehu a vy len napäto hltate stranku za strankou.Mucholapka je napinavé čítanie a ak mate radi krimi príbehy tak by ste si túto knihu rozhodne mali prečítať.

Aj tento prípad bude viesť skvelý policajt Richard Krauz.V tejto knihe sa objaví mnoho postáv ktoré ako inak zamotajú dej až to vyusti do zaujímavého konca.Príbeh sa bude postupne viac a viac zamotavať.Domnik Dán charaktery postáv opísal veľmi realisticky čo je rozhodne plusom.

Ak ste čítali už nejakú knihu od tohto autor tak viete že v knihe najdte aj tipicke vtipne poznamky alebo postrehy Richarda Krauza a jeho kolegov.Dej knihy je nepredvidateľný,ako som spominala predtým napinavý a najdete tu aj akciu.
Ak mate radi krimi príbehy tak by ste si Dominika Dána mali prečítať.Odporúčám.

Zuzka Šulajová-Džínsový denník 6

16. října 2016 v 11:23 | Sima
Autor:Zuzka Šulajová
Názov knihy:Džínsový denník 6
Séria:Džínsový denník
Počet strán:623
Vydavteľstvo:Slovenský spisovateľ

Anotácia:
Život sa začína!
Keď si Paula Semoková v pätnástich začala písať denník, netušila, že sa stane jej sprievodcom na celý život ani že nebude jediná, kto si ho vedie.
Po návrate z Austrálie sa musí rozhodnúť nielen pre krajinu, ale aj pre toho správneho muža. Bude to Ind Vilas či Lukáš Masubo? Zdá sa však, že Lukáš už má iné priority. Paula váha, až jej napokon život uštedrí prekvapenie, ktoré zdanlivo rozhodne za ňu. Alebo, lepšie povedané, vytiahne na svetlo to, čo sama v hĺbke duše vždy vedela...

Moje dojmy:
Prvý Džínsový denník sa mi do rúk dostal náhodou a ked som ho začala čítať musela som si okamžite kúpiť ďalšie diely.DD je moja srdcovka a na každý diel som sa veľmi tešila,teraz držím v ruke posledný diel a je mi tak zvlaštne.S Paulou som prežila veľa rokov a ona aj Lukaš(aj ostatne postavy,aj tie ktoré mi neboli prave sympatické) mi prirastli k srdcu.Džínsový denník 6 bol i napriek par miestam ktoré ma trošku nudili skvelý a pri konci som mala obrovský problém zadržať slzy.

Postavy už nemusím predstavovať.Paula už dospela no miestami je stale taka ako predtým.Blazniva,svojska a stale je magnetom na rôzne trapasy.V tejto knihe na Paulu čakajú rôzne životné zmeny ktoré ju ako inak zmenia a nielen Paulu čakajú zmeny ale aj ostatne postavy.V príbehu sa vyskytnú aj nové postavy,viac neprezradím,len jedno život našich obľubených hrdinov sa rázne zmení a to navždy.


Okrem zápiskov Pauly v knihe nájdete aj zapisky iných postáv.Džísnový denník vďaka tomuto je veľmi zaujímavý,viac si musite prečítať.Džínsový denník 6 ma 623 strán ale kniha sa vám bude veľmi rýchlo čítať a ťažko sa vám bude odkladať.Zuzka Šulajová je skvelá autorka a aj pri tomto denníku sa budete raz smiať,inokedy sa budete škeriť od ucha k uchu.Neraz som sa vedela vcítiť do kože Pauly a ak budem mať raz dcéru určite jej dám prečítať tieto knihy.Táto séria je jednoducho skvelá a ak ste ju náhodou nečitali tak by ste to rýchlo mali napraviť.Veľmi sa teším na ďalšie Zuzkine knihy a Džínsový denník 6 odporúčám.

Dominik Dán-Cela číslo 17

15. října 2016 v 12:22 | Sima
Autor:Dominik Dán
Názov knihy:Cela číslo 17
Séria:Naše mesto
Počet strán:262
Vydavateľstvo:Slovart

Anotácia:
Profesor Puiskailer je odsúdený za vraždu manželky na trinásť rokov. Je internovaný na cele číslo 17 s tromi vrahmi. Riaditeľ väznice sa rozhodne využiť jeho vedomosti na prípravu syna na maturitnú skúšku. Za odmenu prevelí profesora z mangľovne do administratívy. Profesor začne z dlhej chvíle písať pamäti. K jeho zápiskom sa dostane detektív Krauz. Z textu pochopí, že na profesorovom odsúdení nie je niečo v poriadku. Poprosí priateľa Chosého o pomoc. Začne sa pátranie na vlastnú päsť.

Moje dojmy:
Dominik Dán patrí medzi úspešných slovenských autorov.Od autora som čítala Basníka a ako sa mi kniha páčila si môžete prečítať TU.Nedávno som bola v knižnici a objavila som tam knihu Cela číslo 17,tak som si ju vzala domov.Tato kniha je jednoducho perfektná.Od prvej strany vás autor vťahuje do príbehu väzňa Kamila Puskailera.V pozadí príbehu sa rieši aj aj daľší prípad ktorý je tiež veľmi zaujímavý.

Richarda Krauza zaujme tento prípad, a tak sa rozhodne ho vyšetrovať spolu s kolegom Chosém.Chosé a Richard sú skvelá dvojica.Obaja sú veľmi vtipny a bolo problém nesmiať sa v autobuse plnom ľudi.Plusom tejto knihy je že autor opísal jednotlive postavy a ich charaktery realisticky.

Cela číslo 17 je kniha ktorú tak ľahko nepustite z ruky kým ju neprečítate celú.Autor sa s nami počas čítania zahrava,príbeh sa viac zamotáva až to vyusti do prekvapivého záveru.Domnik Dán ma putavý štýl písania a ak mate radi krimi príbehy ,Celu číslo 17 si musíte prečítať.Odporúčám

Mark E.Pocha-Krajina kanibalov

11. října 2016 v 14:02 | Sima
Autor:Mar E.Pocha
Názov knihy:Krajina kanibalov
Počet strán:144
Vydavteľstvo:Hydra

Anotácia:
Napínavý triler z prostredia exotickej Amazónie o skupine slovenských študentov, ktorých pohodový výlet sa nečakane zmení na nočnú moru. Román, aký by napísal Jack Ketchum (Po sezoně, Dívka od vedle), keby mu našepkával filmový režisér Eli Roth (Green Inferno, Hostel).

Viktor, Marko, Renča, Nina a Jojo prileteli v rámci grantového projektu do juhoamerického Peru skúmať osobitosti domorodého života. Spočiatku ide všetko ako po masle: žúrka strieda žúrku, prebúdzajú sa túžby, rozhoria vášne...
Potom sa hrdinovia v spoločnosti miestneho chlapca vydávajú na dobrodružný výlet do zelenej hlbočiny džungle. Tam ich čaká stretnutie, s akým nik nerátal...

A začína neľútostný boj o holý život.

Moje dojmy:
Krajina kanibalov je utla 144 stránova kniha ktorú by si rozhodne čitateľia hororov nemali nenachať újsť.Už názov napoveda že nepôjde o žiaden romanticky príbeh ale o vyvraždovačku pri ktorej musite mať silny žaludok.Toto bol môj prvý príbeh s takoutou tematikou a asi aj posledný.Od prvej strany vás autor vťahuje do pralesa v Peru kde začína príbeh plny krvi a nasilia.Bohužial musím napísať že knihu som nedočitala.Môj žaludok by to jednoducho nezvladol.

Z postav som si obľubila Ninu,naopak Marko mi strašne liezol na nervy.Ostatni,Renča,Vik a Jojo boli v pohode.Autorov štyl písania je jednoduchy no putavy a vďaka nemu sa vám kniha bude ťažko odkladať(ako to váš žalúdok zvladne).Ak hladate dobrý hororový príbeh Krajinú kanibalov by ste si mali kupiť,popripadne požičať.


Bohužial aj keď sa mi malokedy stane že knihu nedočítam,toto by som nezvladla a mrzi ma to.Myslela som si že to v pohode dám keď sledujem Walking Dead :D ale nie.Mark E.Pocha je talentovaný slovenský autor ktorý píše zaujímavo a určite ak mate radi horory tak siahnite po jeho knihe Krajine kanibalov.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem Vydavteľstvu Hydra a autorovi.

 
 

Reklama