Knižné recenzie

Jodi Picoultová-Veľké maličkosti

10. června 2018 v 15:14 | Sima
Autor:Jodi Picoultová
Názov knihy:Veľké maličkosti
Počet strán:527
Vydavateľstvo:Ikar

Anotácia:
Ruth je zkušená sestra pracující na novorozeneckém oddělení. Svého syna vychovává sama, neboť je vdovou po válečném hrdinovi. Nyní stojí před soudem, protože ji obvinili ze smrti novorozence - syna bílého amerického fašisty. Ruth je totiž černoška. Je však v tomto případu důležité, jakou má kdo pleť? Nebo je to jenom zástěrka pro předsudky a přesvědčení, které řídí životy nás všech?

Moje dojmy:
Jodi Picoult je autorka niekoľko znamých príbehov ako je napríklad Je to i muj život..Podľa knihy vznikol aj úspešny film.Po dlhšom čase som siahla po knihe Veľke maličkosti ktorú som mala už dlhšie na poličke.Nedávno kniha vyšla aj v slovenčine.Ak ste už od autorky čítali nejakú knihu tak viete že Jodi píše silne príbehy ktoré sa vám dostanu pod kožu a ktoré su aj kontroverzne no život je nevyspitatateľny a môže sa stať hocičo.Toto je aj príbeh spomínanej knihy Veľke maličkosti.Autorku inšpirovala pri písani knihy skutočna udaľosť.Každa kapitola začína z pohľadu inej postavy čo mám v knihach veľmi rada.Vďaka tomu príbeh spozname viac do hlbky,spozname viac postavy a ich životne príbehy a dôvody ktoré ich viedli k tomu kde su dnes.

Ruth pracuje ako zdravotna sestra na pôrodnickom oddeleni.Je skúsena a pacientky ju maju radi.Je tu však jedna vec ktorá je na nej iná-má inú farbu pleti a to sa nepačí manželovi jednej pacientky.Turk nenavidi ľudi ktorý nie sú biely.Poča čítania som veľa krát krutila hlavou nad spravaním a myšlienkami Turka.Veľa krát som bola znechutena jeho spravaním.Ruth ako vdova nemá ľahky život,no ani vo sne jej nenapadlo že po stretnuti s Turkom sa jej zmení život od zakľadov.Hlavna postava Ruth bola silna.Bola to predovšetkým milujuca matka a svoju pracu vykonavala svedomito a veľmi dobre.Autorka opisala psychologiu postáv realisticky čo je rozhodne plusom.

Kniha je ťažka.Autorka sa inšpirovala zaujímavou a v dnešnej dobe veľmi diskutovanou témou.Každy deň počujeme spravach v televizii o útoku na človeka ktorý je iný ale pritom taký isty ako mi len je černoch alebo aziat.Kniha je napísana pútavo a autorka píše tiež super.Veľke maličskoti z pera Jodi Picoult je príbeh o žene ktorá je perfektná zdravotna sestra,úžasná matka lenže to ma ťažke a jedna udalosť jej zmení život no nevzdavá sa.Bojuje,nielen za seba ale aj za ostatných ľudi inej pleti aby sa konečne zburali predsudky .Knihu odporúčám.

Stephen King-Žiarenie

19. května 2018 v 10:46 | Sima
Autor:Stephen King
Názov knihy:Žiarenie
Séria:Žiarenie
Počet strán:668
Vydavateľstvo:Ikar

Anotácia:
"Vravela, že niečo videla v izbe, kde... sa stalo niečo zlé. V izbe číslo 217. Musíš mi sľúbiť, že do nej nikdy nevojdeš, Danny... vyhýbaj sa jej..."
Hotel Pekná vyhliadka určite patrí medzi najkrajšie horské letoviská na svete, ale nielen preto tu Jack Torrance, dramatik a bývalý alkoholik, prijal miesto správcu v mimosezónnom období. Považuje to najmä za príležitosť na nový začiatok a dúfa, že tu počas zimy napíše svoj nový román. Zúfalo totiž potrebuje uniknúť životnej smole a beznádeji, ktoré ho vytrvalo prenasledujú.

Spolu s ním sem prichádza jeho manželka Wendy, aby v majestátnej samote starého hotela so zvláštnou atmosférou, postavenom na starom indiánskom pohrebisku, hľadala možnosť záchrany narušeného manželstva a rodiny. A napokon je tu Danny, päťročný syn s neobyčajným darom - je mimoriadne vnímavý, "žiari", a má schopnosť predvídať udalosti, ktorým však vo svojom veku nerozumie. V stodesiatich prázdnych hotelových izbách sa totiž niečo deje, niečo, z čoho prechádza mráz po chrbte, skryté zlo, ktoré v hoteli odrezanom od sveta striehne a hrozí...

Moje dojmy:
Keby mi niekto povedal že tento rok prečítam od Kinga už druhú knihu tak sa asi zasmejem.Postupne však si hľadam cestu k jeho kniham a tentoraz som siahla po ďalšej jeho veľmi znamej knihe.Žiarenie môžete poznať aj vďaka filmu kde hral Jack Nicholson.Inšpiraciou pre tento príbeh bola Kingova navšteva veľmi známeho hotela Stanley o ktorom som to už čo to čítala a aj som videla jedno video.Žiarenie je opäť skvelá kniha a ako to býva v autorovych knihach postupne napätie bude viac a viac mrazive a vy počas čítania budete mať veľmi nepríjmný pocit.

Hlavnou postavou príbehu je Jack Torance ktorý je byvalý alkohol a po škandale musel odísť z prace.Jack mi zo začiatku prišiel fajn ale veľmi rýchlo som naňho zmenila názor.Je vybušný a naladový.Jeho manželka Wendy to s nim nikdy nemala ľahke.Je jeho opakom,Je pokojna a milujuca matka a pre svojho syna Dannyho by spravila aj posledne.Danny nie je celkom obyčajný päťročný chlapec.Ma dar,predvidať udalosti a vidieť to čo iný ľudia nevidia.Keď som bola v jeho veku tiež som videla veci ktorý dospelý pripisovali fantazii,no postupne ako som rastala som zistila že fantazia to rozhodne nebola.Stephen King v tejto knihe opisal skvelo psychologiu postáv.

Príbeh je napinavý a nepredvidateľný.Miestami aj trochu strašidelný.Atmosfera v knihe je naozaj mraziva.V knihe som nenašla žiadne nudne miesto.Ak mate chuť si prečítať niečo fakt mrazive po ktorom budete veľmi uvažovať či sa ubytujete niekedy v hoteli :D tak túto knihu si musíte prečítať.Žiarenie odporúčám.

Cassandra Clare-Polnočná dáma

12. května 2018 v 9:13 | Sima
Autor:Cassandra Clare
Názov knihy:Polnočná dáma
Séria:Tajomná temnota
Počet strán:582
Vydavateľstvo:Slovart

Anotácia:
Sedemnásťročná Emma Carstairsová nikdy nezabudne na deň, keď zomreli jej rodičia. Pred piatimi rokmi bola len bezbranné dievča a svetom zmietala vojna. Bytosti z temnoty dychtili po krviprelievaní a ich zasvätení nepriatelia Tieňolovci boli takmer vyhubení. No Emma stále neverí, že brutálna vražda jej rodičov bola predzvesťou Temnej vojny. Teraz, po piatich rokoch, sa z Emmy stala bojovníčka, Tieňolovkyňa telom i duchom, najlepšia spomedzi svojich rovesníkov. V srdci však prechováva veľké tajomstvo - city k Julianovi Blackthornovi, k jej parabataiovi... city, ktoré prísne pravidlá Tieňolovcov výslovne zakazujú. V Dolnosvete spôsobí rozruch séria tajomných vrážd v Los Angeles. Mŕtve telá však majú niečo spoločné s mŕtvolami Emminých rodičov - ich pokožku zdobia zlovestné prastaré symboly. Emma chce zistiť viac, potrebuje vedieť, kto má na svedomí jej rodičov. Dokonca aj keď tým uvalí do smrteľného nebezpečenstva Juliana. Emma stojí pred ťažkým rozhodnutím - či jej záleží viac na pomste, alebo na budúcnosti s Blackthornovcami.

Moje dojmy:

Cassandra Clare patrí medzi moje obľubené autorky.Svet tieňolovcov milujem a neskutočne som sa tešila na Polnočnú dámu.Ako to už pomaly u mňa býva zvykom ku knihe som sa dostala len teraz.V týchto dňoch vyšiel už aj druhý diel a aj to bol dôvod prečítať si túto knihu.Do knihy som sa pusila z nadšením no tvrdo som narazila.Príbeh nebol zly,inak by som ho nedočítala predsa ma to vyše 500 strán no bohužiaľ ani nič ohromujuce z čoho by som padla na zadok.

Problém som mala aj s postavami,žiadna mi nejako extra neprirastla k srdcu.S hlavnou hrdinkou som tiež niekedy mala problém.Vrhala sa bez hlavo a neuvažene do situacii a niekedy mi prišla aj trošku naivna.Julian bol fajn ale druhý Jace to u mňa nebude.Veľmi som si obľubila Emminu kamaratku Cristinu a Marka.Som zvedavá čo ďalšie autorka pre tieto postavy pripravila.V knihe sa objavia aj postavy z Mesta kosti.Dozvieme sa čo sa udialo v živote Clary a Jacea a Magnusa a Aleca a ďalšich postáv zo série Mesto kosti a Mechanický anjel.

Zo začiatku som mala aj problém si pospominať na všetko čo sa udialo v knihach takže prečitať si pred týmto Mesto kosti a Mechanickeho anjela by nebolo zlé.Cassandra Clare píše úžasne a ani v tejto knihe nechýba akcia a napätie no mala som pocit že tej akcie je v tejto knihe menej a skôr sa tam riešili vzťahy.Dúfam že tento diel bol len rozbeh a ostatné budu plné akcie a zvratov a bude sa to skvelo premiešavať tak ako v Meste kosti alebo v Mechanickom anjelovi.

Ak milujete svet Tieňolovcov tak ako ja prečítajte si túto knihu.Vahala som či sa pustiť do ďalšej časti aôe nakoniec si ju predsa prečitam.Dúfam že ma autorka nesklame.Odporúčám

Miroslava Varáčková-Stálo to zato

20. dubna 2018 v 16:00 | Sima
Autor:Miroslava Varáčková
Názov knihy:Stálo to zato
Počet strán:204
Vydavateľstvo:Slovart

Anotácia:
Je niečo silnejšie ako sesterská láska?
Lívia je tá staršia. Tá úspešnejšia. Tá populárnejšia. Baška je tá, čo ostala na druhej koľaji... a to nielen v babských kruhoch na škole, ale aj doma a v srdciach rodičov. Keď sa Lívii rúca budúcnosť pred očami, rieši všetko po svojom a ničí všetkých naokolo. Nanešťastie je rodičovská láska niekedy slepá a pravda nemá šancu na prežitie. No ktorá sestra je v skutočnosti tá silnejšia a rozhodnejšia? Ktorá dokáže obetovať všetko, aby zabránila ďalšiemu súženiu?
Všetky šťastné rodiny sú si podobné, každá nešťastná rodina je nešťastná svojím spôsobom. Vo svojej štrnástej knihe sa Mirka Varáčková ponorila do navonok šťastnej rodiny, aby odhalila ich nešťastie.

Moje dojmy:
Na konte ma už 14 kníh a niekoľko vyšlo už v českom jazyku.Stálo to za to je najnovšia kniha z pera Mirky Varáčkovej.Jej príbehy vynikaju tým že aj keď sa zo začiatku čitateľovi môže zdať že to bude ďalši dievčenský román tak v skutočnosti tomu tak nie je.Autorka vo svojích knihach veľa krát rieši citlivé témy ako je zneuživanie blizkou osobou,alkohol a tyranie.Ani v jej najnovšej knihe to nebude inak.V tejto knihe sa rieši niekoľko tém a rozhodne by som túto knihu dala prečítať aj rodičom a dúfam v to že im otvorí oči.

Baška a Lívia sú sestry.No sú úplne rozdielne.Lívia chodí na gymnastiku a žnie úspechy a u rodičov je mimoriadne obľubená.Baška je u rodičov na vedľajšej koľaji a keby odišla z domu tak si to všimnu len vďaka tomu že nebude nakúpene a Lívia by nemala oprate veci na trening.Baška mi vo veľa veciach pripomínala moju kamaratku.Mala to doma podobne ako hlavna hrdinka.Baška bola fajn.Obľubila som si ju ,bola nesmierne silna.Do jej života vstupil Jakub ktorý bol úžasný a Baška pri ňom zabudala na všetko.Bol pozorný,trpezlivý a vedel ju vypočuť a podržať nech sa dialo čokoľvek.Počas čitania bude s vami lomcovať obrovská zlosť nad Líviou a jej rodinou.Keby môžem tak skočím do príbehu a prefackám ju nech sa spamäta.Bola sebecka a vedela ako mavať s rodičmi.Osud ma aj s Líviou svoje plány.
V knihe sa rieši láska,rodinne problémy,sesterske problémy.Príbeh sa zo začiatku bude zdať ako obyčajný príbeh o láske ale to by musela napsať iná autorka a nie Mirka Varáčková.Kniha ponúka silný príbeh ktorý aj keď nebudete chcieť ale dostane sa vám pod kožu.Záver ma prekvapil a rozplakal.Už dlho som nad knihou neplakala a tu sa mi to stalo.

Autorka píše pútavo a knihu budete za pár dni prečitanú.Ak ste od autorky ešte nič nečítali rozhodne túto knihu odporúčám.Kniha je plná emocii rôzneho druhu.Kniha ma 204 strán počas ktorých sa nebudete nudiť.Stálo to zato.Odporúčám a teším sa na ďalšiu Mirkinu knihu.

Za poslanie knihy ďakujem vydavateľstvu Slovart

Nicolas Beuglet-Křik

16. dubna 2018 v 19:48 | Sima
Autor:Nicolas Beuglet
Názov knihy:Křik
Počet strán:429
Vydavateľstvo:XYZ

Anotácia:
Uprostřed mrazivé noci jsou policisté povoláni k rutinnímu případu úmrtí v psychiatrické léčebně. Tělo pacienta, který uškrtil sám sebe, je nalezeno s ústy otevřenými v tichém výkřiku. Inspektorka Sarah Geringënová cítí, že tady něco nesedí. Co znamená jizva na čele oběti? Co představují kresby na stěně? Vyšetřování zločinu zavede čtenáře přes Londýn, Oslo a Minnesotu až k otázce, která fascinuje snad každého: existuje posmrtný život?

Moje dojmy:
Křik z pera Nicolasa Beugleta ste už určite uvideli v knihkupectve.Mňa zaujala najprv obálka,potom som si prečítala že príbeh je inšpirovaný skutočnými udalostami no a nakoniec,v knihe sa rieši či existuje posmrtny život alebo nie.Toto som si musela prečítať.Křik bola zaujímava kniha ale bohužiaľ nakoniec musím napísať že z knihy mám rozpačitane dojmy.Autor Nicolas Beuglet píše pútavo a knihu je naozaj ťažke odložiť ale postupne ako som sa ponarala do príbehu moje nadšenie z knihy vyprchalo.Myslela som si že to bude úplne niečo ine a to čo to nakoniec bolo ma trochu sklamala a nebavilo ma to tak ako som dúfala a verila v to.

Hlavnou postavou príbehu je Inšepktorka Sarah Geringenová.Hneď na úvod zisitme že Sarah nepreživa prave štastne obdobie.Ruti sa jej osobný život a ona uviazla v depresii a neistote čo bude ďalej.Prípad umrtia v psychiatrickej liečebni ku ktorej je privolana sa jej spočiatku nezda nčim vynimočne až kým neuvidi telo a vtedy sa rozbieha kolotoč tajomstiev ktore mali zostať utajene a v prípade sa objavuju mena mocných ľudi.Sarah bola fajn postava.Bola dôsledna,odvažna a pracovita.V knihe sa vyskitne mnoho postáv ktore čitateľovi pripravia prekvapivé zvraty.

Křik je zaujímava kniha ktorá ponúka zaujímavý a originalný príbeh.Stranky v knihe ako som predtým spomínala, som jednoducho musela prevracať ďalej lebo som chcela vedieť čo sa stane,čo sa odhalí.Niektore miesta ma však trochu nudli a aj odborne veci ktore museli byť vysvetlovane pomaly na pol strany ma až tak nebavili.Autor sa mohol viac sustrediť na akciu.Čakala som od knihy mrazivý thriller ale ten som nedostala a aj niektoré kliše veci ktore sa v knihe vyskitli sa mi v ten moment tam nehodili.

Ak sa rozhodne vydavateľstvo XYZ vydať od autora ďalšiu knihu rozhodne si ju prečítam.Autor píše super.Kniha je od začiatku napínava a v čitateľovi dokaže autor vyvolať zvedavosť no bohužiaľ z knihy nie som až taka nadšena ako som do knihy išla.Osobne si mýslim že aj obálka knihy môže trochu čitateľa oklamať.Křik neodporúčám.

Sally Thornová-Hra na lásku a nenavísť

10. dubna 2018 v 14:14 | Sima
Autor:Sally Thornová
Názov knihy:Hra na lásku a nenávisť
Počet strán:366
Vydavateľstvo:Ikar

Anotácia:
Lucy Huttonová a Joshua Templeman sa navzájom nenávidia. Nedá sa povedať, že sa iba nemajú radi. Ani že sa neochotne tolerujú. Nie, oni sa fakt neznášajú. Obaja pracujú ako asistenti riaditeľov vydavateľstva, dennodenne sedia oproti sebe v kancelárii a svoju nenávisť si ventilujú prostredníctvom rituálnych pasívno-agresívnych hier. Lucy nechápe Joshuov odmeraný, upätý a úzkostlivý prístup k práci. Joshua zasa krúti hlavou nad Lucinými farebnými vintage šatami, svojráznym vystupovaním a prehnaným optimizmom.
Vo firme sa črtá možnosť povýšenia a neutíchajúci boj dvoch najvážnejších uchádzačov o miesto prevádzkového riaditeľa vrcholí. No hoci sa napätie povážlivo stupňuje, Lucy zisťuje, že možno to, čo cíti k Joshuovi, nie je nenávisť. A možno uňho je to takisto. A možno iba rozohrali ďalšiu, oveľa nebezpečnejšiu hru!

Moje dojmy:
V roku 2017 vyšla vo vydavateľstve Ikar Hra na lásku a nenávisť.Je to autorkina provtina čo vôbec nie je na knihe badať.Po knihe TO som nutne potrebovala ľahky a prijemný príbeh a ten som dostala.Zo začiatku som sice mala menší problém s postavami no postupne som si ich ceľkom obľubila a v tomto prípade mi vôbec nevadilo že príbeh je ľahko predvidateľny.

Lucy Huttonová pracuje ako asistent riaditeľa pre vydavateľstvo a všetko by bolo fajn keby jej život nestrpčuje Joshua Templeman.Keby ma Lucy možnosť tak ho vystreli na mesiac s nenavratnou letenkou.Lucy bola veľmi zvlaštna.Ani neviem v čom ale veľmi mi pripomínala Lou z knihy Predtým ako som ťa spoznala.Lucy bola miestami aj vtipna takže pár krat mi šklblo kútkmi úst.Joshua bol fajn a za maskou prísneho muža ukrýva láskavu a citlivu dušu.Obaja,Lucy a Joshua sú ako oheň a voda takže nič dobre s toho nemlže vznikuť alebo ano?

V knihe najdete i humor a neraz som sa zasmiala nad ich doťahovanim.Zo začiatku mi to prišlo ako dotahovanie dvoch malých deti na pieskovisku na postupne som sa do príbehu naplno ponorila a už som s nimi nemala žiaden problém.Sally Thornová píše super a ak hľadate oddychovku myslim že toto si vás môže ziskať.Odporúčám.

Stephen King-TO

1. dubna 2018 v 12:09 | Sima
Autor:Stephen King
Názov knihy:TO
Počet strán:1013
Vydavateľstvo:Beta-Dobrovský

Anotácia:
Bylo jich sedm a byli velmi mladí, když se jejich první klopýtnutí změnilo v horor. Jako dospělí se teď rozprchli do světa, aby v něm dosáhli úspěchu a štěstí. Minulost je ale stále živá - živější, než by si přáli. Nikdo z nich se nemůže ubránit síle, která je táhne zpátky na ono zvláštní místo jejich dětských let, do městečka Derry, kde se před lety spojili, aby čelili nezvladatelnému zlu. Vracejí se tedy, aby stanuli tváří v tvář noční můře bez konce a beze jména… Dokážou se jí postavit i dnes?
Říká se, že Stephen King se při vytváření děsivého klauna Pennywise, který se stal symbolem tohoto díla, inspiroval skutečným vrahem Johnem Waynem Gacym. Věřte, že po přečtení se budete bát - a nejen klaunů - i vy.

Moje dojmy:
Stephen King patri medzi obľubených autorov.Medzi čitateľmi je tato kniha veľmi obľubená.S autorom mám veľmi komplikovaný vzťah to viete ale i napriek tomu si povedala že skusím preluskať TO a možno budem nakoniec priíjmné prekvapená.Knihu som prečítala pred pár dňami a bolo to fajn aj keď pár veci mi moc nesadli a niektore veci mi už prišli ako sa hovorí cez čiaru a neviem či som na konci pochopila všetko tak ako to autor myslel.

Bolo ich sedem a to čo zažili v detstve by im veril asi malokto.Teraz sú už dospely a každý žije svoj život, no raz im zazvonil telefón a všetko sa zmenilo.V knihe sa prelína minulosť a súčastnosť.Hlavné postavy spoznavame aj ako deti i dospelých.Keď boli detmi nemali to veľmi ľahke.Boli terčom posmeškov a útokov.Pačilo sa mi to ako Stephen King opísal priateľstvo postáv.Nech sa dialo čokoľvek čelili tomu všetci a spolu.Boli veľmi odvažni a nebojacni.

Kniha ukrýva zaujímavý a miestami strašidelný príbeh ktorý je sem tam aj trochu nechutný.Autor nás od prvej strany vtiahne do príbehu.Stephen King v knihe poukazal na to aké nasledky ma zlá vychova a nezaujem.Príbeh je originalný a napinavý.Kniha je plna emocii rôzneho druhu.Všetko je spravne vyvažene.Film si určite pozriem ale najprv musím nabrať odvahu.TO je rozhodne kniha ktorá je trošku kontroverzna no určite stoji za prečítanie.Kniha je veľmi rozsiahla a možno to niekoho odradza no príbehu dajte šancu.Počas čítania som sa vôbec nenudila.Atmosfera v knihe je úžasna a vy mate celý čas pocit akoby ste sa nachadzali v Derry,mestečku kde miznu deti a všetci sa tvaria že sa tam nič nedeje.Záver knhy je prekvapivy no trochu smutný.TO rozhodne odporúčám.

Robert Bryndza-Dívka v ledu

2. března 2018 v 20:17 | Sima
Autor:Robert Bryndza
Názov knihy: Dívka v ledu
Séria:Erika Fosterová
Počet strán:441
Vydavateľstvo:Grada

Anotácia:
Poté co je v parku v jižním Londýně pod vrstvou ledu nalezeno tělo mladé ženy, na místo přijíždí detektiv šéfinspektor Erika Fosterová. Oběť, krásná dívka z mocné a bohaté rodiny, měla podle všeho dokonalý život.
Když Erika začne pátrat hlouběji, vynoří se souvislosti mezi její vraždou a smrtí tří prostitutek, které někdo uškrtil, svázal jim ruce a hodil do vodních ploch po Londýně.
Jaká je spojitost mezi dcerou vlivného lobbisty, který si myslí, že může ovlivňovat i vyšetřování, a mrtvými imigrantkami? Jaké temné tajemství dívka v ledu skrývala?
Čím více se Erika přibližuje k odhalení pravdy, tím více se vrah blíží k Erice. Poslední případ detektiva šéfinspektora Fosterové skončil katastrofou a smrtí pěti policistů včetně jejího manžela. Eričina kariéra visí na vlásku, musí bojovat s vlastními démony i s vrahem, který je hrůznější než kdokoliv, komu čelila v minulosti.
Dopadne ho dříve, než udeří znovu?

Moje dojmy:
O knihe Dívka v ledu ste už určite počuli.Kniha spôsobila obrovský rozruch.Najprv som si ju ako to u mňa býva zvykom nechcela prečítať lenže zviťazila zvedavosť a tak som si ju nakoniec kúpila.Najprv v slovenčine no potom som siahla po českom vydani a chápem prečo je okolo toho taký rozruch.Je to naozaj dobra kniha.Napínava od začiatku do konca.Autor Robert Bryndza sa s čitateľom po celý čas zahrava a podsuva mu to čo sa mu dani moment hodí aby to nasledne o pár stran,zmenil alebo ešte viac zamotal.Kniha sa mi veľmi ťažko odkladala.

Hlavnou postavou príbehu je Erika Fosterová.Prijemne ma prekvapilo že v knihe sa spomína Slovensko,dokonca samotna hlavna postava Erika bola slovenka.Erika je veľmi zvlaštna a zo začiatku som ju nemala veľmi v obľube.Je prísna,nekompromisna a rozhodne nejdna s vami rukavičkach.Buď ju budete mať radi alebo ju budete neznašať.Erika je skvelá policajtka,dôsledna a pracovita.Vo svojom živote však prežila obrovsku tragediu ktorá na nej zanechala stopy aj preto je taka aka je.Vedlajšie postavy sú charakterovo zaujímavé a aj som si ich obľubila a dúfam že budu aj ďalších častiach.

Dívka v ledu vás od prvej strany vtiahne a nepusti až kým neprečitate poslednú stranu.Dej pomalý graduje,situacie sa začínaju postupne viac a viac zamotavť.Na povrch vyplavaju tajomstva ktoré mali byť utajene.Niektore veci vám nebudu davať význam no postupne to začne do seba zapadať.

Záver ma prekvapil,podozrievala som iného človeka.Dívka v ledu ma prijemne prekvapila.Autor píše super a rozhodne si prečítam aj ďalšie diely.Ak vahate či ísť do tejto knihy alebo nie rozhodne to skúste.Čaka na vás napínavý príbeh ktorý tak ľahko nepustite z ruky.Odporúčám.

Sabina Zelená-Tisíc vychodů slunce

25. února 2018 v 10:29 | Sima
Autor:Sabina Zelená
Názov knihy:Tisíc vychodů slunce
Počet strán:219
Vydavateľstvo:Fragment

Anotácia:
Pavlin život se otočil o sto osmdesát stupňů. V jediném okamžiku ztratila manžela i otce - dva lidi, které nejvíc milovala, navíc v době, kdy prožívá své první těhotenství. Potřeba sdílet svůj smutek s někým blízkým ji zavede k její babičce, kterou léta neviděla. Jejich setkání je natolik silné, že se k ní rozhodne přestěhovat. Postupně se seznamuje s místními lidmi. Poznává Elišku, dívku, která po autonehodě přišla o zrak. Blíže poznává i jejího bratra, který si sestřino zranění klade za vinu. Najdou tito dva lidé v těžké životní situaci cestu k sobě? Smíří se s tím, co jim život vzal, a naleznou naději na nové štěstí?

Moje dojmy:

Sabina Zelená je česka autorka ktorej minuly rok vyšla prvá kniha Tisíc vychodů slunce.Autorka napísala zaujímavý no trošku,hlavne na začiatku smutný príbeh.Aj keď je tato kniha mierne predvidateľna vôbec mi to v tomto prípade nevadilo.Príbeh bol napisaný pútavo.Každá kapitola je vyrozpravana z pohľadu inej postavy čo mám v knihach veľmi rada.

Pavla je štastna.Ma po svojom boku skvelého muža a svojho otca.V jeden okamih však príde o oboch a jej život už nikdy nebude taký aký bol.Pavla bola sympaticka hlavna postava.Osud sa s ňou nepekne zahral a aj keď mala momenty kedy to všetko chcela ukončiť a odísť za svojimi blízkimi,nespravila to ale bojovala s osudom a snažila sa žiť aj keď to bolo niekdy veľmi ťažke.Plusom knihy je že autorka opísala charaktery postáv realisticky.
Autorkin štýl písania mi sadol.Knihu bolo ťažke odložiť preto som ju mala za pár dni prečítanu.Príbeh je o rôzných podobach lásky,o novom začiatku a o nadeji.Kniha ma zaujala od prvej strany a veľmi sa teším na ďalšiu.Ak mate chuť prečítate si príbeh ktorý bohužiaľ píše niekdy sám život rozhodne si ju prečítatejte.Zaujimavosťou je že kniha je autorkina prvotina no na knihe to vôbec nie je badať a bola som nakoniec z knihy príjmne prekvapená.Odporúčám

Jandy Nelsonová-Nebe je všude

16. ledna 2018 v 18:32 | Sima
Autor:Jandy Nelsonová
Názov knihy:Nebe je všude
Počet strán:302
Vydavateľstvo:CooBoo

Anotácia:
Sedmnáctiletá Lennie je knihomolka, má ráda muziku a svůj klarinet. Žije spokojeně ve stínu své báječné sestry a trochu jí hraje druhé housle. Sedmnáct let se dělily o šaty, myšlenky, radosti i strasti. Ale teď je Bailey mrtvá a Lennie najednou přespává v domě plném smutku pod zamračenou oblohou. Jako by někdo vypnul nebe. Lennie se navíc do toho všeho zamiluje - poprvé ve svém životě a hned do dvou kluků. Joeho tajemný úsměv trumfne snad už jen jeho hudební talent a Toby je tichý pohodář, skejťák a hlavně Baileyina velká láska.

Lennie z toho má pěkně zamotanou hlavu, jeden z kluků jí pomůže vymanit se ze smutku, druhý ji do něj naopak uvrhává. Lennie se pokouší vypsat si duši na každý kus papíru, který najde, ale pomůže jí to najít tu pravou cestu, svou vlastní melodii ve všem tom hluku na světě? Křehký a dojemný příběh o ztrátě a životě, palčivých pocitech bezmoci a nenávisti i lásce zároveň.


Moje dojmy:
Nebe je všude vyšlo vo vydavateľstve CooBoo v roku 2015.Veľmi som sa na knihu tešila.Vedela som že to bude príbeh ktorý už asi tak nie je pre mňa ale sem tam si taketo príbehy rada prečítam.Bohužiaľ som veľmi tvrdo narazila.Možno keby to čítam v tom roku keď kniha vyšla bola by som s nej nadšena teraz som rada že som ju vôbec dočítala.Autorka píše super ale príbeh bol strašny.Hlavna hrdinka Lennie ma neskutočne vytačala svojím spravaním ak som aj ja bola taka v 17 rokoch tak moja mama si zasluži medailu za statočnosť.

Lennie to ma ťažke.Svoju matku nevidela už dlhe roky,žije s babičkou.Lennie mala sestru Bailey.Boli nerozlučne,rozumeli si a boli si nesmierne blizke.Bailey však bohužiaľ zomrela a Lennie sa zrutil svet.Už nikdy to nebude take ako to bol keď tu bola Bailey.Lennie je zmätena a nevie čo ma robiť,ako ísť ďalej.Do života jej však vstupia dvaja chalani.Joe tajomný no hudobne nadaný chalan a Toby,snubenec jej mrtvej sestry.Prišlo mi veľmi divne zaľubiť sa počas toho ako truchlim za svojou sestrou do chalana.V tom obdobii by som mala určite iné starosti ako sa zaľubiť.Chápem ju že to čo prežíva je veľka strata a človek sa nie vždy sprava tak ako sa sprava keď je na tom psychicky dobre ale to čo robila Lennie.Bola nerozhodna,naivna,v niektorých momentoch trapna a to jej večne mrk,mrk,mrk mi skoro spôsobilo infarkt.Bohužiaľ ani jednu postavu som si nejako extra neobľubila.


Autorka Jandy Nelsonová píše fajn ale tato kniha bola u mňa krokom vedľa.Niekedy som už rozmyšľala že knihu odložim no zaťala som sa.Príbeh bol stale o tom istom.Lennie mi dokonca niekedy pripadala sebecka,ostatný ju netrapili ona je na tom najhoršie,ju musi všetci utešovať.Záver bol už aj na môj vkus presladený.Doma mám ešte knihu Dám ti aj slnko ktorú si chcem prečítať ale najprv musím straviť túto :D Knihu odporúčám skôr mladším čitateľom.Ja osobne som už s takýchto kníh asi vyrastala.Nebe je všude neodporúčám.

Hanya Yanagihara-Lesní ľudia

4. ledna 2018 v 15:44 | Sima
Autor:Hanya Yanagihara
Názov knihy:Lesní ľudia
Počet strán:421
Vydavateľstvo:Slovart

Anotácia:
Mladý lekár Norton Perina sa v roku 1950 pripojí k expedícii na neznámy ostrov v Tichom oceáne. Malá skupina antropológov chce nájsť domorodý kmeň, o ktorom neexistujú nijaké priame dôkazy. Hlboko v džungli však vedci nájdu oveľa dôležitejší objav - ľudí, ktorí podľa všetkého poznajú tajomstvo nesmrteľnosti. Čo sa stane, keď ľudstvo zistí, že večný život má na dosah ruky?

Moje dojmy:
Lesní ľudia z pera Hanya Yanagihara ste už určite zazreli v knihkupectve.Vydavateľstvu Slovart sa obálka veľmi vydarila.Na túto knihu som pozerala už dávno ale musím sa priznať že nejako extra ma nezaujala tak som ju nechala v knižnici.Po nejakom dlhšom čase som dostala do ruk Malý život ktorý bol úžasný a tak keď som znova zbadala knihu na poličke v knižnici bolo jasne že knihu si musím bezpodmienečne požičať.Autorka ma rozhodne talent na písanie príbehov.V tejto knihe sa ukrýva zaujímavy,kontroverzny no predovšetkým originalný príbeh.Z knihou som sice bojovala trochu ale neľutujem že som si to prečítala.Autorka v knihe poukazala aké nasledky má jeden expedícia a čo sú niektorí ľudia schopny spraviť pre popularitu a pre peniaze.

Hlavnou postavou príbehu je mlady lekár Norton Perina.Od začiatku mi tento chlap bol nesympaticky a po celý čas sa to nezmenilo.Myslel si o sebe priliš veľa.V knihe si môžeme prečítať aj o tom aki bol Norton v detstve a an vtedy to nebolo inak.Už od malička nebol spokojný skoro s ničim,večne musel niečo komentovať.


Začiatok knihy bola strašna nuda.Autorka píše skvelo ale minimalne do 100 strán som uvažovala nad tým že knihu odložim lenže som sa zaťala a nakoniec som ju prečítala.Posledne strany boli napínave a záver bol zaujímavy.Od prvej strany vás autorka vtiahne do príbehu a ak sa prekusnte nudnim začiatkom tak si prečítate zaujímavý aj keď miestami trošku nechutny príbeh.Svet ktorý autorka vymislela bol originalný a bavilo ma čítať o ľudoch ktorý zazračne nestarnu,čo sa za tým skrýva si musíte prečítať v knihe.Autorka dokaže v čitateľovi vyvolať zvedavosť. Lesní ľudia bola zaujímava kniha ale bohužiaľ viac ma bavil Malý život.Dúfam že od autorky sa v buducnosti dočkame aj ďalšej knihe.Uričte to bude opäť zaujímavý a nevšedny príbeh .Odporúčám.

Monika Wurm-Hviezda nad arabským peklom

23. prosince 2017 v 19:57 | Sima
Autor:Monika Wurm
Názov knihy:Hviedza nad arabským peklom
Počet strán:340
Vydavateľstvo:Brána

Anotácia:
Hlavná hrdinka Fatima sa narodila vo Francúzsku. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby nepochádzala z radikálnej afganskej rodiny, ktorá ju i v modernej Európe chce vydať proti jej vôli a poslať ju s manželom naspäť do Afganistanu. Fatima snúbenca odmieta. Pre ujmu na cti rodiny sa ju pokúsia zabiť jej vlastní bratia. Mladá žena ako zázrakom prežije, dostáva sa do ochranného štátneho programu. Odchádza do Paríža, kde si nezmenila iba meno z Fatimy na Fabiene, ale zmenila aj vieru, pretože sa s islamom svojej rodiny nedokázala stotožniť.

Život odvážnej ženy sa dlhé roky zdal byť v najlepšom poriadku. Mala nielen skvelé zamestnanie, ale aj starostlivého manžela, s ktorým občas pracovne vycestovala do zahraničia. Jedného dňa odchádzajú do Saudskej Arábie, krajiny, ktorá je neslávne známa svojimi antifeministickými zákonmi a prísnymi trestami. Tu sa vrtkavé šťastie nečakane proti Fabiene obráti, dostáva sa do ženského väzenia, ďaleko od civilizácie. Úbohá žena musí znášať príšerné neľudské podmienky, nedostatok jedla i spaľujúcu horúčavu. Väznica okrem odsúdených žien ukrýva vo svojich útrobách nechutné tajomstvo. Tajomstvo, o ktorom síce vie každá väzenkyňa, ale žiadna o ňom nehovorí.

Tu sa desivý príbeh plavovlásky s oceľovomodrými očami ešte len začína. Pripravte sa na hrôzu, ktorá vám od hnevu nechá zovrieť krv v žilách. Taký silný príbeh si žiada čitateľa s odvahou spoznať odvrátenú stranu postavenia ženy v krajine, ktorá žene právo prakticky ani nedáva. Pri čítaní tejto knihy odhalíte tabuizované témy nesprávne pochopeného náboženstva, ktoré vás nielen šokujú a pobúria, ale vám doslova vyrazia dych. Ak sa vám už teraz pri pomyslení na osud hrdinky ježia chĺpky, tak vedzte, že to, čo ešte príde, ďaleko prekoná vaše očakávania a hranicu chápania. Trúfate si?

Moje dojmy:
Monike Wurm nedávno vyšla v poradii už ôsma kniha.Jej najnovšia nesie názov Hviezda nad arabským peklom.Obálka je jednoducho úžasna a určite ju v knihkupectve neprehliadnite.Príbeh ktorý sa však ukrýva v tejto knihe nie je veselý.No o tom čo si prežila hlavna hrdinka Fabiene by sa malo rozpravať.Autorka Monika Wurm v tejto knihe rieši veľmi citlivu a dovolím si tvrdiť aj kontroverznu tému.Ak sa vám bude zdať že tato recenzia je trochu chaoticka tak mi to prepačte ale doteraz sa mi ťažko hľadaju slova na túto knihu.Nečakajte žiaden Rockový sen.Pripravte sa na surový pribeh ktorý sa vám dostane pod kožu.Som nesmierne rada že žijem tu.Raz sa môžem slobodne rozhodnuť koho si môžem vziať za muža.Nemala som to už dohodnute v detstve.Môžem počuvať hudbu akú chcem,čítať knihy aké chcem a môžem hlavne, slobodne dýchať.

Fatima si prežila veľa bolesti a utrpenia.Dostala sa pod ochranu a začala žiť pod menom Fabiene.Zamilovala sa do úžasného muža.Lenže jedna cesta do Saudskej Arábie jej zmeni život a to navždy.Fabiene už nikdy nebude taka ako predtým.Zažije peklo na zemi.Hlavna hrdinka bola nesmierne silna žena a aj na predstavu je strašne čo si prežila.V skutočnosti sa to bohužiaľ deje.Teraz v tomto okamihu leju na bezbrannu ženu kyselinu,zneucťuju ju muži a ničia jej sny a nadej.Knihu som čítala pomaly.Prečítala som si pár strán no musela som ju odložiť a rozdýchať to.Fabiene bola silna a úžasna žena.Nevzdavala sa aj keď mala slabe momenty.Ja osobne by som v sebe taku silu asi nenašla ako ona.V jej živote sa objavía aj ľudia ktorý jej vlejú svetlo do života a aký budu mať v jej živote význam si prečitate v knihe.

Tato kniha je úžasna.Je napísana realisticky.Na 340 stránach je vyrozpravaný príbeh jednej ženy ale zároveň je to aj príbeh ďalších tisicok žien.Monika Wurm piše pútavo.Od prvej strany vás vtiahne do príbehu a vy mate pocit akoby ste stali pri samotnej Fabiene.Niekdy som počas čítania už mala slzy v očiach a hovorila som si:Už dosť,už si toho zažila naozaj veľa.Túto knihu rozhodne odporúčám.

Penelope Douglasová-Nádych

20. prosince 2017 v 19:54 | Sima
Autor:Penelope Douglasová
Názov knihy:Nádych
Počet strán:326
Vydavaťelstvo:Ikar

Anotácia:
Tate a Jared majú k sebe blízko už od detstva, ale ich kamarátsky vzťah sa jedného leta zmení na peklo. Jared začne byť na Tate hrubý, v škole ju ohovára a šíri o nej samé klamstvá. Akoby sa jej za niečo mstil... Tate neskôr využije príležitosť a odchádza na rok do Paríža na študijný pobyt. Do USA sa vracia už ako mladá a krásna zrelá žena. V meste snov totiž zakúsila, čo je to osobná sloboda. Už nechce žiť minulosťou, nechce sa pred všetkými skrývať ako kedysi a mieni sa Jaredovi postaviť zoči-voči. Ale aj Jared sa zmenil...žeby mu bolo smutno za Tate? A vôbec, oplatí sa ešte zabojovať za toho druhého?

Moje dojmy:
Nádych vyšla už minuly rok vo vydavateľstve Ikar ale nie priliš pozitívne recenzie ma odradzali prečítať si knihu.Teraz som nutne potrebovala nejakú oddychovku a tak som siahla po knihe Nádych.Zostala som milo prekvapená autorka píše super ale príbeh je sice fajn ale nič ohromujuce.V skutočnosti si neviem predstaviť že by som dokazala odpustiť chlapcovi ktorý ma nazýval,škrata,ktorý sa mi posmieval a ktorý mal na moju tvár dosť hlupe poznamky hodne 7 ročného dieťa.Na vlastnej koži som zažila posmešky a reči a až na pár vynimiek som vo svojom živote stretla samých debilov(pardon za výraz) takže do chalana ako je Jared by som sa určite nezamilovala a dôvod prečo Tate zosmiešňoval mi prišel jednoducho detinsky,existuju horšie veci.

Tate bol fajn.Na začiatku bola ustracahne dievčatko ktore si dalo so sebou zamavať ako sa ľudom chcelo.No aj ona prešla zmenou a po ročnom pobyte ktorý stravila vo Francuzku ju zmenil.Už nebolo to ustrachane dievčatko ale vedela si povedať svoje a branila sa.Jared bol idiot.Pár krát som mala už pocit že ho pochopím prečo to všetko robí ale nestalo sa.Nebol mi sympaticky a to čo robil Tate bolo ubohe.


Kniha je písana z pohľadu Tate.Jaredove spravanie by som možno pochopila keby nám samotna autorka napísala aj kapitoly z jeho pohľadu.Možno by som sa vedela vcitiť do jeho kože a boli by mi ho ľuto.Takto mi bolo ľuto akurat Tate.Ak hľadate nenaročnu oddychovku s nerealným príbehom(možno taketo niečo existuje) tak si prečítajte Nádych.Autorka píše super a v buducnosti by som si od nej prečítala aj ďalšie knihy.Nádych bola kniha na pár dni a ako oddychovka skvelá voľba.Ja však knihu neodporúčám.Čítala som lepšie napríklad sérou Off Campus,tu milujem.

Ransom Riggs-Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej

17. prosince 2017 v 10:54 | Sima
Autor:Ransom Riggs
Názov knihy:Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej
Séria:Domov pre neboyčajne deti slečny Peregrinovej
Počet strán:348
Vydavateľstvo:Kalligram

Anotácia:
Hrozivá rodinná tragédia privedie šestnásťročného Jacoba na odľahlý ostrov pri pobreží Wallesu, kde objaví ruiny niekdajšieho sirotinca. Pri skúmaní opustených zákutí Jacob zistí, že deti slečny Peregrinovej, ktoré tam kedysi žili, boli nielen neobyčajné, ale mohli byť aj veľmi nebezpečné a ich odlúčenosť na opustenom ostrove nebola náhodná. Ba dokonca - nech to znie akokoľvek neuveriteľne - tie deti sú možno ešte stále nažive!

Moje dojmy:
Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej ste si určite všimli v knihkupectva.Obálka ľadi do šeda a levitujuce dievčatko vám určite neuniklo.Obálka sa veľmi vydarila a rozhodne som si ju niekoľko krát vzala v obchode do ruky.Toto je jedná z tých knih ktoré som mala na poličke už veľmi dlho ale stale som sa k nej nevedela nejako dokopať a davala som prednosť iným.Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej ma prijemne prekvapilo.Príbeh bol úžasny.Originalný a napinavý a rozhodne si čo najskôr chcem kupiť aj ostatne dva diely.

Hlavný hrdina Jacob bol fajn.Zo začiatku sa vám bude javiť ako tisíc ďalších chalanov ktorých stretavate na ulici alebo v škole.Jeho život je celkom obyčajný.Ma svoje nalady,je ironicky a vtipny.V skutočnosti je tento chlapec vynimočný a na pribehoch ktoré mu rozpraval dedo bude asi niečo pravdy.Jacob bol veľmi zaujimavá postava a obľubila som si ho.Z deti ktoré sa objavia knihe som si obľubila Emmu a Millarda.Obaja boli zvlaštný no fajn.


V knihe najdete rôzne fotografie.Niektore sú zvlaštne,iné trochu strašidelne.Príbehu dodavaju čaro a nádych tajomna.Ransom Riggs píše putavo a knihu bolo ťažke odložiť.Príbeh je napinavý a nepredvidateľný.Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej rozhodne odporúčám.Príbeh je plný napätia,tajomna a autor vás tak vtiahne do príbehu až mate pocit že ste s Jacobom na tom opustenom ostrove.Kniha sa mi veľmi pačila a ak ste ju ešte nečítali.Rozhodne odporúčám.Pripravte sa na zvlaštný no zaujímavý príbeh.Odporúčám.

Sabaa Tahirová-Iskra v popole

15. prosince 2017 v 19:50 | Sima
Autor:Sabaa Tahirová
Názov knihy:Iskra v popole
Séria:Iskra v popole
Počet strán:421
Vydavteľstvo:Yoli

Anotácia:
V ríši vojakov sa odpor trestá smrťou. Tí, čo nezaprisahajú svoju krv a telo cisárovi, riskujú popravu svojich blízkych a skazu všetkého, čo im je drahé.V tomto krutom svete sa životom ťažko prebíja otrokyňa Laia, ktorá žije so starými rodičmi a starším bratom Darinom v pokútnej štvrti.

Rodina živorí a vedie biednu existenciu. Nikto z nich sa nestavia na odpor proti ríši, lebo videli, ako dopadli tí, čo tak urobili. Jedného dňa k nim však vtrhnú vojaci, zabijú starkých a Lainho brata zatknú za zradu. Laii sa podarí utiecť a vyhľadá pomoc rebelov, ktorí jej prisľúbia, že zachránia jej brata, zato však bude musieť pre nich robiť špiónku v najväčšej vojenskej akadémii v ríši. Laia sa tam stretne so synom krutej generálky Eliášom - najlepším vojakom školy, ktorý však v kútiku duše celú ríšu i armádu hlboko nenávidí. Túži iba po tom, aby sa oslobodil spod tyranie, ktorou si ríša vynucuje poslušnosť. On aj Laia čoskoro zistia, že ich osudy sú prepletené a že ich činy môžu zmeniť osud celej ríše.

Iskra v popole ponúka miestami temný a príliš drsný príbeh, ktorý sa vzdialene inšpiruje životom v starovekom Ríme. Osudy hlavných hrdinov a neustále gradované napätie vás vtiahnu do rozprávkovo-fantazijného sveta, v ktorom sa zvádza večný boj medzi dobrom a zlom, kde však dobro často ťahá za kratší koniec.

Moje dojmy:
Iskra v popole vyvolala v knižnom svete obrovský rozruch.Minulý rok vyšla aj u nás vo vydavateľstve Yoli.Na knihu som čítala same superlativy a tak som očakavala niečo úžasne,čo nebudem môcť prestať čitať.Bohužiaľ musím napísať že nič take sa nedialo.Iskra v popole neni zlá kniha ale ani nenaplnila moje očakavania.Možno keby mám 18-20 rokov tak som s knihy nadšena a okamižite si idem kúpiť ďalši diel.Teraz som na važkach či sa pustiť do ďalšieho dielu alebo nie.

Postavy v knihe som si vôbec nebľubila.Helena ktorá bola spolužiačkou Eliaša a zaroveň bola skvelá bojovnička mi bola nesimpaticka už od začiatku.Sama neviem prečo ale proste mi nesadla.Eliaš mi niekedy liezol na nervy.Laia bola na svoj vek odvažna a pre zachranu svojho brata bola ochotna prežiť aj to najhoršie.Veliteľka bola psychopatka a blázon.Bola veľmi zlá a to čo robila ľudom bolo krute.V knihe vystupuje mnoho postáv no tie nedostali až taki priestor ako Helena,Eliaš a Veliteľka.

Autorka Sabaa Tahirová nepíše vôbec zle prave naopak.Štyl jej písania je pútavy.Iskra v popole je jej prvotina ktorá sa podľa mňa vydarila aj keď to nič úžasne a dychberuce nebolo..Príbeh je zaujímavý a dej postupne gradoval.Sabaa Tahir môže niekoho prekvapiť tým že niektore scény opísala surovo,tak ako to v Starovekom Ríme mohlo byť pretože prave týmto miestom sa vzdialne autorka inšpirovala.Iskra v popole ma bohužiaľ nenadchla,ak však vahate či ísť do knihy alebo nie skúsiť to môžete.Osobne uvdím časom si sa pustím do ďalšieho dielu alebo nie.

M.L.Stedmanová-Svetlo medzi oceánmi

2. prosince 2017 v 20:20 | Sima
Autor:M.L.Stedmanová
Názov knihy:Svetlo medzi oceánmi
Počet strán:335
Vydavateľstvo:Ikar

Anotácia:
Podmanivý, nádherný román talentovanej autorky. Príbeh strážcu majáka a jeho manželky, ktorých osudové rozhodnutie navždy zmenilo ich život. V roku 1918, po štyroch hrozných rokoch strávených v bojoch na západnom fronte, sa Tom Sherbourne vracia do Austrálie a prijíma miesto strážcu majáka na vzdialenej Janusovej skale. Na tento opustený ostrov, kam zásobovací čln pripláva iba každé tri mesiace a dovolenku strážca dostane v tom lepšom prípade každý tretí rok, si Tom privedie mladú, odvážnu a milujúcu manželku Isabel. Ich šťastie má trpkú príchuť, lebo Isabel nedokáže ani na tretí raz donosiť zdravé dieťa. Práve keď sa užialená Isabel uberá k hrobu svojho posledného dieťaťa, vietor k nej priveje detský plač. More vyhodilo na breh čln s mŕtvym mužom a so žijúcim dieťaťom. Tom ako strážca majáka puntičkársky dodržiava predpisy. Jeho morálne zásady mu pomohli prežiť hroznú vojnu a aj teraz chce nález mŕtveho muža a živého dieťaťa ihneď nahlásiť úradom. Ale Isabel si už priložila dieťatko k prsiam. Napriek Tomovej najlepšej vôli zariadiť všetko čo najpoctivejšie si dieťa prisvoja a dajú mu meno Lucy. Lenže ich vzťah tým utrpí. Po dvoch rokoch sa s malou Lucy vyberú na pevninu a uvedomia si, že na svete sú aj iní ľudia... a medzi nimi žena, ktorá zúfalo hľadá svoje stratené dieťa. Na osudoch mimoriadne presvedčivých postáv M.L. Stedmannová zobrazuje úporné hľadanie zmyslu života po prvej svetovej vojne, v ktorej vyhaslo toľko životov. Jej hrdinovia sú nedokonalí ľudia túžiaci po troche šťastia v nepochopiteľne zložitom svete.

Moje dojmy:
Svetlo medzi oceánmi som zaregistrovala už keď vyšla u nás v roku 2012 no vtedy ma nezaujala a som úprímne rada že som na túto knihu narazila znova a prečítala som si ju až teraz.Myslim si že v tom obdobii kedy vyšla by som ju tak neocenila ako teraz.Svetlo medzi oceánmi je autorkina prvotina a na knihe to vôbec nie je vidno.M.L.Stedmanová píše pútavo a príbeh sa vám dostane pod kožu ani neviete ako a odrazu sa nachadzate v ňom a neustale sa samého seba pýta:Čo by som spravil keby som bol na ich mieste a v ich situacii.Ja dodnes neviem čo by som spravila.

Tom a Isabel sa stretnu a zamiluju sa do seba.Tom pracuje ako strážca majáka na Janusovej skale.Je to opustený ostrov a život na ňom je veľmi ťažky no krásny.Sú štastny no k uplnej radosti ich chýba už len jedno-babätko.Osud je však k ním veľmi krutý a nie je im dopriate mať dieťa.Jeden deň kedy zlomena a užialena isabel kráča k hrobu svojho posledného dieťata počuje detský plač a život sa im v tom okamihu navždy zmeni a nielen im.

Tom bol úžasný.Prežil vojnu.No na duši mu zostali trvale nasledky.Život na majaku sa mu veľmi pači.Je štastny keď sa zoznamí s Isabel a postupne sa do seba zaľubia a vezmu sa a odídu žiť na maják.Tom bol trpezlivý,starostlivy a múdrý muž.Isabel sa k nemu veľmi hodila.Na začiatku mi prišla trošku čudna ale postupne som si ju obľubila.Osud sa s ňou nepekne zahral a aj toto prispelo k tomu že bola uzavreta a nie vždy som sa stotožnila s jej s rozhodnutiami.


Svetlo medzi oceánmi je kniha v ktorej sa ukrýva podmanivý príbeh o láske a o osudovom rozhodnuti ktoré im navždy zmení život.Autorka v knihe rieši veľmi citlivu tému.Príbeh začína v roku 1926 a končí 1950 takže s postavami prežíjeme dlhe roky.Plne bolesti i radosti.Viťazstiev a pádov.Ak ste túto knihu nečítali tak rozhodne si ju prečítajte.Autorka napísala krásny príbeh a bola by som nesmierne rada keby sa dočkame aj jeho druhého vydania.Odporúčám.

Miroslava Varáčková-Prežila som svet

24. listopadu 2017 v 18:04 | Sima
Autor:Miroslava Varáčková
Názov knihy:Prežila som svet
Počet strán:239
Vydavateľstvo:Elist

Anotácia:
Volám sa Ela a som jedna z tých, čo prežili. Prišla som o svoju rodinu, priateľov, susedov a vo svojich sedemnástich rokoch som ostala celkom sama. Kedysi som chodila do školy, so spolužiačkami do kina, či len tak sa flákať mestom. Dýchala som čistý vzduch a jedla čerstvé rožky. Teraz väčšinu času trávim v starej stuchnutej pivnici a deň, kedy mám plný žalúdok, môžem pokojne nazvať šťastným. Volám sa Ela a som jedna z tých, čo prežili...

Napínavý príbeh zakázanej lásky, ktorá sa rodí v čase úpadku civilizácie. Svet je v ruinách, budúcnosť neistá, boj o život neúprosný. Podľahne Ela nádeji a túžbe milovať? Vráti jej ukrývaný vzťah do duše svetlo, alebo ju uvrhne do ešte väčšieho zúfalstva? A... prežije Ela vôbec najbližšie svitanie?

Moje dojmy:
Prvý krát vyšla kniha Prežila som svet vo vydavateľstve Motýľ v roku 2011 a ak ste mali v plane si túto knihu prečítať tak vyšla nedávno vo vydavateľstve Elist s veľmi peknou obálkou.Nehodnotím veľmi v recenziach obálky no tu musím napísať že sa fakt vydarila.Príbeh je o mladučkej Ele ktorá počas vojny prišla o všetko a všetkých.Ela musí každy deň bojovať o svoj život.Prežila som svet som čítala už davnejšie a bohužiaľ z knihy som si pamätala len pre mňa veľmi smutnú časť pre ktorú nečítam ani take knihy a nesledujem ani take filmy.Prežila som svet bolo aj po druhý krát super čítanie ktore som mala za pár dni prečitane a rozhodne neľutujem.

Ak ste čítali nejakú knihu od autorky určite sa vám pačilo to že autorka opisuje postavy realisticky a tu to nebolo inak.Ela bola veľmi silna a ja si vôbec neviem predstaviť že behom minut prídem o všetkých.Ja osobne by som asi sedela niekde v kute a plakala a moje minuty života by boli spočitane.Ela taka nebola.Bola silna no mala aj chviľe kedy bola zúfala a mala chuť výjsť na ulicu a nechať sa zastreliť.Príbeh ktorý ukrýva tato kniha nesie v sebe zakázanú lásku no nie je to žiaden kliše príbeh. Autorka príbehu dodava svoje osobitne čaro.


Mirka Varáčková vás od prvej strany vtiahne do príbehu.Dej je napinavý a nechýbaju prekvapive zvraty.Počas čitania budete mať pocit akoby ste boli samotnom príbehu a s Ellou si prežijete všetko.Niekdy som mala fakt pocit zufalstva a beznadeje pri čitani tejto knihy.Prežila som svet odporúčám.

Za knihu ďakujem ešte raz samotnej autorke.

Michaela Ella Hajduková-Dorianova kliatba

20. listopadu 2017 v 13:36 | Sima
Autor:Michaela Ella Hajduková
Názov knihy:Dorianova Kliatba
Počet strán:247
Vydavateľstvo:Motyľ

Anotácia:
Dorian Wayne je mladý muž, ktorý sa rád obklopuje umelcami a plnými dúškami si vychutnáva všetko, čo mu život v Londýne na konci 19. storočia ponúka. Do jeho života však vstúpi mladá nádejná maliarka Violette Reynardová. Ich vzájomné city prehĺbi obraz, ktorý namaľuje. Ani jeden z nich však ešte netuší, ako veľmi ovplyvní táto osudná maľba ich životy a že v Dorianovom vnútri prebudí netvora, ktorý nepozná hranice...

O mnoho desaťročí neskôr žije v Londýne Annabelle Evansová - žena poznačená tragédiou, ktorú však životné okolnosti nedokázali zlomiť. Pracovný telefonát od známeho muža rozhodí jej pokojný svet a dá mu smer, ktorý by ani vo sne nečakala.

Čo spája Annabelle s umelkyňou z minulosti? A môže pomsta zahojiť staré rany, alebo spôsobí, že pre ňu príde ešte o viac, ako mohla získať?


Moje dojmy:
Michaela Ella Hajduková je slovenská autorka ktorá napísala napríklad Zákon krvi,Nemecké dievča neplače.Doma mám od tejto autorký knihu Nájdem ťa v čase ktorú som však ešte nečítala.V tejto knihe s prelína minulosť a súčasnosť čo mám v knihach veľmi rada tak som dúfala že tento príbeh ma nesklame.Kniha ma veľmi prijemne prekvapila a som s nej nadšena a rozhodne si prečítam predošlu autorkinu knihu Nájdem ta v čase čo najskôr.Autorka Michaela Ella Hajdukova sa inšpirovala postavou Doriana Graya takže už teraz viem akú knihu si požičiam najbližšie z knižnice.Príbeh ktorý sa odohrava v tejto knihe je veľmi zaujímavy.Autorka dokaže vo vás vyvolať zvedavosť a ani neviete ako a už ste na konci.

Dorian Wayne je mladý muž na konci 19 storočia.Do jeho života vstupí mlada nadejna maliarka Violette Reynardová.Zaľubia sa do seba no osud ma s nimi iné plany.O mnoho,mnoho rokov žije v Londyne Anabelle Evansova,ktorá je veľmi talentovana navrharka a šperkarka.Aký osud spaja tieto dve ženy a samotného Doriana Wayne s toutou ženou so sučastnosti?Na tieto otazky,najdete odpoveďe v knihe.Zo začiatku vám nič nebude davať suvis no postupne to do seba začne zapadať a čitateľa čaká mnoho prekvapení.Dorian je zvlaštny.Na začiatku bol veselý,spoločenský a plne si užival život.No udalosti ktoré sa udiali a chybe ktoré ho stali priliš veľa ho zmenili.Violette bola fajn.Na svoj vek bola trošku naivna no osud sa s ňou nemaznal a prežila si veľa bolesti.Anabelle bola silna hlavna hrdinka.Na svojej tvari nesie znak tragedie ktorá ju poznačila.Okrem svojej blizkej kamaratky sa s nikim nestretava a tak jej to vyhovuje.Jeden deň jej však telefonat od neznámeho muža navždy zmení život.

Príbeh je plný tajomna.Ako som spomínala predtým prelína sa v knihe minulosť a súčastnosť.Michaela Ella Hajduková použila vo svojej knihe zaujímavu tému s ktorou sa v knihach veľmi nestretavám.Príbeh o krehkej láske a o pravde ktorá vám navždy zmení život.Príbeh mi niektorých momentoch pripomínal rozpravku ktorú zobžňujem.Autorka píše veľmi pútavo a knihu bolo nemožne odložiť.Dorianová kliatba je veľmi dobrá kniha ktorú rozhodne odporúčám.Ak mate chuť na príbeh plný tajomstiev a lásky tak rozhodne si prečitajte túto knihu.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem ešte raz samotnej autorke.

Hanya Yanagihara-Malý život

18. listopadu 2017 v 12:23 | Sima
Autor:Hanya Yanagihara
Názov knihy:Malý život
Počet strán:630
Vydavateľstvo:Odeon

Anotácia:
Když se čtyři spolužáci z vysoké školy v Massachusetts přestěhují do New Yorku, aby se pokusili prorazit, jsou bez peněz, ztracení a kupředu je pohání jen jejich přátelství a ctižádost. Je tu laskavý Willem, začínající herec; bystrý, občas krutý malíř DžejBí, který se chce prosadit ve světě umění; utrápený architekt Malcolm, nešťastný ve špičkové firmě; a rezervovaný, geniální, tajemný právník Jude, kolem něhož se jejich životy otáčejí… Malý život je příběh o sexuální orientaci, zneužívání a sebepoškozování, o lásce a obětavosti, krutosti a neschopnosti bojovat s osudem.

Moje dojmy:
Malý život spôsobila v knižnom svete obrovský rozruch.Nepamätam si žiadnu knihu v poslednom obdobii ktorá by bola doslova všade a každý ju čítal.Ja som si ju najprv nechcela prečítať lenže po jednom videu som zostala prekvapená a povedala som si že to znie fakt super a mohlo by ma to baviť.Malý život je úžasná kniha.Je to surove čítanie ktoré nie je pre každého.Autorka Hanya Yanagihara vás od prvej strany vtiahne do príbehu a na konci vás vypluje totalne emočne prazdných a nad knihou budete veľmi dlho premyšľať.

Príbeh je o štyroch priateľoch ktorý prídu do New Yorku začať nový život.Willem je začinajuci herec,Džejbi je maliar,Malcom je architekt a Jude je pravnik.Všetci maju rozdielne povahy a pohlady na život no priateľstvo ktore je medzi nimi je veľmi v dnešej dobe vzacne.Sú si jeden druheho oporou.Držia spolu aj keď zažívaju vesele momenty a aj keď sa rutia na same dno.Držia spolu dlhe roky a zažívaju spolu všetko a navzajom sa podporuju.Najvic som si obľubila prave tajomného Judea.Jude si vo svojom živote prešiel peklom.Zanechalo to na jeho citlivej povahe nezmazateľne stopy.Je tichy,pravy opak napr Džejbiho.Nerad prevuje emociie,nerád sa sťažuje druhým a už vôbec nedava najavo to či ho niečo bolí.Niekedy som sa stotožnila s Judeom a chapala som ho.Počas čítania som si veľa krát v mysli povedala:Toto poznám aj ja veľmi dobre.Jude bol veľmi silný,statočne bojoval s vnutornimi demonmii ktore mu robili spoločnosť každy deň.To čo si prežil bolo strašne a pripravte sa nato že počas toho ako budete čítať jeho príbeh tak knihu odložite na pár minut.Priznám sa že som mala momenty kedy som s Judeom nestotožnila a keby bol pri me asi by som s nim zatriasla.Willem bol takisto úžasny.Citlivý,trpezlivy a starostlivý.V knihe sa objavia aj iné postavy ale autorka sa sustredila skôr na hlavne postavy čo vôbec neberte ako negatívum.

Malý život sa čítalo veľmi pomaly.Autorka ma pútavý štýl písania ale ak nemate radi opisy tak neviem či vám tato kniha sadne.Hanya Yanagihara popisuje do detailov pocity všetkých ktore sa v knihe objavia.Na niekoľko strán vyrozprava životný príbeh postáv ktore sa objavia v tejto knihe takže aj vďaka tomuto je kniha veľmi rozsiahla ale je to potrebne aby ste pochopili čo si prežili jednotlive postavy,čo ich viedlo k tomu ako sa spravali alebo ako sa konečne rozhodli v určitých situaciach.


V knihe sa prelína minulosť a súčastnosť.S postavami prežíjeme niekoľko rokov..Malý život je kniha o láske,priateľstve,o sebapoškodzovani,o sexualnej orientacii,o boji s vnutornimi demonmii a boji s osudom.Autorka rieši v knihe niekoľko citlvých tém pred ktorými by sa nemali zatvarať oči.Malý život je kniha ktorá ma rozhodne dostala a ráz si ju znova prečítam.Verím v to že keď ju prečítam o pár rokov opäť mi dá iný pohľad na život,pochopím inak pár veci a znova sa mi dostane svojím surovým no realne napísaným príbehom pod kožu .Odporúčám.

Jeremy Bates-Les Sebevrahů-Aokigahara

4. listopadu 2017 v 14:42 | Sima

Autor:Jeremy Bates
Názov knihy:Les Sebevrahů-Aokigahara
Séria:Nejstrašidelnější místa světa
Počet strán: 461
Vydavateľstvo:XYZ

Anotácia:
Strhující hororový román, ve kterém se jednoduchá exkurze do míst kde "údajně" straší, promění v noční můru, když lidé začnou umírat nápadně nepřirozeným způsobem. I když se jedná o horor, je autorův přístup k příběhu velmi promyšlený, postupně vytváří napětí a zneklidňující prostředí. Nikdo si není jistý tím, zda neviditelný padouch je člověk, nebo zjevení, či zda jsou prostě oběťmi nešťastných okolností.

Moje dojmy:
Ak radi čitate hororové príbehy tak vám určite neunikla kniha Les Sebevrahů.Aokigahara je miesto ktore je opradene tajomstvom.Nikto nevie čo je v tom lese.Sú tam duchovia ktorý aj keď ste ešte neni uplne presvedčeny o tom zomrieť a skončiť,tak vás nakoniec presvedčia alebo je to všetko vymisel.Toto miesto je určite strašidelne,určite tam podľa mna straši.Zomrelo tam neskutočne veľa ľudi a prave v tomto okamihu,je niekto zúfali a krača do toho lesa presvedčeny že nie je pre tento svet dobry a najlepšie bude odísť.Prave o tomto mieste napísal príbeh Jeremy Bates .Túto knihu predomnou čítala Irenka z Knihankova a prave na jej odporučanie som si kupila knihu a tešila som sa na ňu.Čakala som mrazivý príbeh u ktorého sa budem bať a budem mať veľmi neprijemný pocit.Toto som dostala no keď som čítala posledne strany tvrdo som narazila a s otvorenimi očami som čítala a neverila tomu čo sa v knihe deje.Záver ma sklamal a moje nadšenie z knihy splaslo ako bublina.

Ani jednu postavu ktora sa objavila v knihe som si bohužiaľ neobľubila.Každa postava si vo svojom živote prežila veľa bolesti ktore by niektoreho človeka položili a skončil by to na tomto svete.V knihe sa prelína minulosť a súčastnosť hlavne minulosť Ethana,jednej z hlavných postáv. Charaktery postav opisal autor Jeremy Bates realisticky.Každa postava je iná a prave v lese(ako inak) sa jeho skutočna povaha prejavi a začne to byť zaujímave.Tajomstva a zamlčane pravdy sa okamžite vynaraju na povrch a spustí sa lavína udalosti ktore už nie je možne zastaviť.




Les Sebevrahů vás od prve strany vtiahne do príbehu a mate pocit že sa nachadzate v samotnom lese.Po celý čas som mala pocit že chodím po tom lese a som medzi ľudmi ktorý sú tam.Ja by som tam určite nešla,na tom som strašny strachopud.Jeremy Bates píše putavo ale kniha ma sklamala svojím koncom.Myslela som si že sa to skončí inak,nestalo sa tak a skončilo to tak ako to skončilo.Ak pozerate horory tak asi mate nutkanie niekdy zakričať na hercov:Ach prečo tam lezieš,načo to robiš,toto nebol dobry napad a presne toto som mala aj ja chuť robiť pri tejto knihe :D

Druhý diel vyzerý zaujímavo-Parížske katakomby a tretí diel,ostrov Bábik tak isto ale neviem či sa chcem pustiť do ďalšich kníh,aj keď ma to veľmi láka.Uivdím časom.Túto knihu vám neodporúčám,u mňa sklamanie a film si nepozriem určite.

Jana Šulková-Skús to znovu

1. listopadu 2017 v 15:31 | Sima
Autor:Jana Šulková
Názov knihy:Skús to znovu
Počet strán:266
Vydavteľstvo:Motyľ

Anotácia:
Sedemnásťročná Nataša má síce trochu iný život ako jej rovesníci, no napriek tomu pokojný. Jedného večera, keď sa vracia domov z tréningu baletu, sa stane niečo, čo spustí sled mnohých nepredvídateľných udalostí. Jej život sa tak razom mení, až sa obráti úplne hore nohami, a to najmä preto, lebo doň vstúpi záhadný a drzý Adam, ktorý je pre ňu čím ďalej, tým viac príťažlivý.

"Kdesi hlboko vnútri môjho momentálne zúboženého ja pociťujem deficit jeho prítomnosti. Asi som sa počas tej skľúčenosti a nevedomosti naňho akosi upla. Hups."

Moje dojmy:
Janka Šulková dosiaľ napísala 5 kníh,len pred pár dňami jej vyšla nová ktorá nesie názov Oheň v duši.Autorka píše skvelo a aj keď už dávno nemám 17 rokov na každú jej knihu sa teším.Aj tentoraz napísala originalný príbeh ktorý bol netipicky už len tým ako sa zoznamili obaja hlavný hrdinovia.Aj keď tato kniha bola fajn predsa musím napísať menšie negatívum.Počas čítania som mala niekdy pocit že dej sa trošku naťahuje ale i napriek tomuto sa mi príbeh pačil.Kniha je vhodna skôr pre mladšich čiateľov ale môže zaujať aj starších.

Nataša je mladé 17 ročne dievča ktore miluje balet.Nataša bola fajn baba ale niekdy som mala pocit že je naivna a prave udalosti ktore sa udeju po ceste z treningu jej navždy zmenia život.Adam mal uplne iný život ako Nataša,kým ona mala domov a milujuceho otca,Adam poznal len bitky a preto sa rozhodol odísť a aj keď je život na ulici ťažky a nie vždy si privyrobil robotou ktora je medziach zákona je rozhodnutý viac sa nevratiť domov a pretlkať sa životom.Obaja sú povahovo rozdielny no i tak sa obaja do seba zaľubia lenže Adam ma svoje tajomstva a ako to nakoniec dopadne to si musíte prečítať.V knihe sa striedaju kapitoly s pohľadu Adama a Nataši čo mám v knihach rada.

Skús to znovu ma nesklamala a bola to prijemna oddychovka ktorú som mala prečítanu za pár dni.Autorka píše zaujímave a nevšedne príbehy a na jej najnovšiu sa veľmi teším.Tento príbeh je o o láske,o hre osudu ktorý sa s vami môže jednu sekudnu nepekne zahrať.Sled udalosti a nasledne tajomstva ktore sa odhalia, odkryju pravdu o človeku ktorého milujete a vy si kladiete otazku či to skúsiť znovu alebo nie,či zabudnuť na minulosť a začať odznova.Veriť,snivať a milovať bez tajomstiev.Odporúčám.

Robert Galbraith-Volanie kukučky

28. října 2017 v 11:51 | Sima

Autor:Robert Galbraith
Názov knihy:Volanie kukučky
Séria:Cormoran Strike
Počet strán:442
Vydavateľstvo:Plus

Anotácia:
Keď sa slávna topmodelka Lula Landry zrúti zo zasneženého balkóna v luxusnej londýnskej štvrti Mayfair, všetko nasvedčuje tomu, že spáchala samovraždu. Prípad je oficiálne uzavretý - jediný, kto sa s verdiktom nehodlá zmieriť, je jej nevlastný brat. Aby dokázal, že bola zavraždená, najme si súkromného detektíva. Cormoran Strike je skúsený vyšetrovateľ. Kedysi pracoval pre vojenskú políciu, ale po zranení, ktoré utrpel počas misie v Afganistane, z armády odišiel a otvoril si vlastnú detektívnu kanceláriu. Tá sa zatiaľ len horko-ťažko drží nad vodou. Nový prípad síce Strikea zachráni pred hroziacim krachom, no čím hlbšie preniká do zložitého sveta, v ktorom mladá modelka žila, tým temnejšie veci vyplávajú na povrch a jatria aj jeho staré osobné rany...

Moje dojmy:
Volanie kukučky som mala na poličke už veľmi dlho,asi dva roky.Čítala som na knihu rôzne recenzie a bohužiaľ skoro všetky boli negatívne preto som aj čítanie odkladala.Nakoniec som si ju raz večer po knihe Drž ma,keď padám vzala do ruky a začítala som sa do nej a zostala som prijemne prekvapená.Kniha sice nie je plna akcie ale mne osobne to vôbec nevadilo.Dej pomaly plynie,napätie sa postupne stupňuje.Mala som dvoch podozrivých no postupne ako som sa do príbehu začítavala,už som si nebola taka ista.Robert Galbraith sa s čitateľom zahrava a podsuva mu rôzne podozrenia,tajomstva ktore vrhaju tieň na určitu osobu.Bolo to skvelé čítanie a rozhodne si prečítam aj ostatne časti.

Cormoran Strike bol zaujímava postava.Bol trošku záhadny.Život ho potrapil.Je to bývali vojak ktorému nielen na tele ale aj na duši zostali jazvy.V živote nemal veľa priateľov,skôr je samotarsky tip.Robin,jeho dočasna sekretarka je jeho úplný opak.Je mila a cieľavedoma,inteligentna a práca u súkromného detektiva bolo jej snom.Cormoran a Robin,sú aj keď povahovo uplni odlišni, tvoria skvelú dvojicu ktorú si nejde neobľubiť.


Autor/ka píše pútavo a knihu bolo ťažke odložiť.Kniha ma rozhodne nesklamala.Druhý diel sa volá Hodvabník a ja sa naň veľmi teším.Dúfam že v buducnosti sa od autor/ky dočkame ďalšej podobnej knihy.Odporúčám

Miroslava Varáčková-Drž ma,keď padám

24. října 2017 v 20:19 | Sima
Autor:Miroslava Varáčková
Názov knihy:Drž ma,keď padám
Počet strán:197
Vydavateľstvo:Slovart

Anotácia:
Láska, rodina, priatelia. Niekedy je ťažké rozhodnúť sa správne... a tie správne rozhodnutia si vyžadujú najviac odvahy.

Kaťa, Zuzka a Ondro majú už iba otca, no toho v lotérii isto nevyhrali. Ani ako cenu útechy. Pre pijana, gamblera a klamára sú jeho deti na najposlednejšom mieste. Ondro sa s Kaťou snažia, aby malej Zuzke zabezpečili aspoň nutný základ na prežitie, kým pred učiteľmi a sociálkou zahmlievajú, čo sa doma deje. Otcov teror sa zhorší, keď sa na scéne objaví Katin nový objav. Z problémov ich dokáže dostať len pravda. Krutá, bolestivá... ale pravda. Na to však nemá odvahu ani jeden zo súrodencov. Alebo áno? Tento román je kruto realistickou výpoveďou o životoch tínedžerov a ich súrodencoch. Výpoveďou o dobe, v ktorej žijeme, no zakrývame si pred ňou oči. Lebo pozerať sa na svet cez ružové okuliare je naozaj ľahké. To však neplatí pre romány Mirky Varáčkovej.


Moje dojmy:
Drž ma,keď padám je v poradí trinánasta kniha ktorú napísala Mirka Varáčková.Túto utlu knihu budete mať behom pár hodín prečitanú pretože bude nemožne ju odložiť.Príbeh ktorý sa ukrýva v tejto knihe je veľmi smútný no silný a dlho po prečitaní budete nad knihou premyšľať.Témy ktore autorka rieši sú veľmi citlive a bohužiaľ veľa krat sa pred nimi zatvarajú oči.Príbeh vás chyti za srdce a možno aj vďaka nej začnete konať a pomôžete osobe vo vašom okoli.


16 ročná Kaťa by vo svojom veku mala riešiť chalanov,po stene by jej mali vysieť plagaty s obľubenou kapelou no bohužiaľ nič s toho Kaťa nezažíva.Musela rýchlo dospieť a stať sa nahradnou mamou pre svoju mladšiu sestričku Zuzku.Pri tom jej pomaha ešte brat Ondro.Všetci traja majú otca no ten sa ako milujuci otec nesprava.Surodenci poznaju len krik a bitky.Otec sa utapa v alkohole a o svoje deti nejavi žiaden zaujem.Kaťa bola veľmi silna a bolo mi jej veľmi ľuto.Autorka opísala charaktery jednotlivých postáv realisticky čo je plusom.Do jej života vstupi však chlapec.Marek je svetlom v jej temnote ktorej sa nachadza a vďaka nemu aspoň na chviľu zabuda čo sa deje doma.Marek bol skvelý.Stal pri nej nech sa dialo čokoľvek.Rozosmieval ju a bol jej oporou.

Ak ste čítali už nejakú predošlu knihu od autorky tak aj tato bude drsna,surova a autorka to opísala tak ako sa to bohužiaľ v sučastnosti deje.Od prvej strany vás autorka vtihne do príbehu a vyvola vo vás veľmi veľa emocii.Kniha aj keď je smutna ma momenty kedy vám vyčari úsmev na tvari.Záver knihy ma prekvapil a kľudne by mohlo byť aj pokračovanie.
Drž ma,keď padám je rozhodna kniha ktorú odporúčám.Ak mate chuť si prečítať príbeh zo života, siahnite po tejto knihe.Autorka píše úžasne a píše o témach o ktorých by sa malo viac hovoriť a malo by sa už konečne prestať zatvarať pre nimi oči.Odporúčám

Paula Hawkins-Do vody

16. října 2017 v 15:09 | Sima

Autor:Paula Hawkins
Názov knihy:Do vody
Počet strán:334
Vydavateľstvo:Slovart

Anotácia:
Vyhýbajte sa tichým vodám. Neviete, čo skrývajú. Na dne rieky sa nájde telo slobodnej matky. V lete v tom istom roku stretol rovnaký osud aj mladé dospievajúce dievča. Nie sú to však prvé ženy, ktoré zmizli v tých temných vodách, a ich smrť rozčerí nielen pokojnú hladinu rieky, ale aj pokojné dni obyvateľov malého mestečka. Na svetlo sa začnú vyplavovať dlho zamlčiavané tajomstvá.

Moje dojmy:
Dievča vo vlaku si ziskala mnoho čitateľov a tak logicky bola ďalšia kniha od autorky veľmi očakavaná.Odvtedy ako vyšla som čítala na knihu Do vody rôzne recenzie a každy písal komu sa pačilo Dievča vo vlaku, Do vody vás sklame a naopak a je to pravda.Dievča vo vlaku ma až tak nenadchla.Hlavna hrdinka Rachel bola truba ktorú by som asi ovalila panvicou alebo fľaškou od nejakého vina čo tak rada konzumovala.Do vody však bola super.Mám v knihe veľmi rada keď každa kapitola začína inou postavou a až postupne to všetko začne davať suvis a presne takto to bolo aj v tejto knihe.Pre niekoho može byť však toto mätuce a ak budete premyšlať nad tým že knihu odložite,zabojujte pretože tato kniha rozhodne stojí za prečítanie.

V knihe vystupuje niekoľko postáv a každa postava čo-to skrýva,každa postava nie je taka bezchybna ako sa vám to na prvý pohľad môže javiť.Od začiatku vás autorka vtihne do príbehu a postupne budete odkryvať tajomstva a už budete podozrievať naozaj každého aj neškodneho starého pána o paličke.Paula Hawkins opísala vyborne psychologiu postáv.



Do vody je skvelé krimi ktore budete mať za pár dni prečítane.Kniha sa mi veľmi ťažko odkladala.Záver ma prekvapil a mala som veľmi veľa podozrivých.Paula Hawkins sa s čitateľom rada zahrava.Podsunie vám nejaku indicu,prípadne sa niečo odhalí a nejaka postava vám je hneď podozrivá no pár strán je všetko inak a autorka to genialne zamota.Ďalším plusom knihy je aj samotna atmosfera keď sa naplno ponorite do príbehu.Mate po celý čas pocit že sa nachadzate večne zamračenom meste a za domom mate rieku s ktorej mate neprijemný pocit pretože ste o nej počuli rôzne historky.Od autorky si v buducnosti určite prečítam aj ďalšiu knihu toto bolo fajn a rozhodne lepšie ako Dievča vo vlaku.Odporúčám

J.R.Ward-Andělský podíl

16. října 2017 v 14:59 | Sima
Autor:J.R.Ward
Názov knihy:Andělský podíl
Séria:Králové Bourbonu
Počet strán:485
Vydavateľstvo:Baronet

Anotácia:
Druhý díl obsažné ságy o jižanské dynastii, která se ze všech sil snaží zachovat pozlátko privilegií a blahobytu, ale intriky a neuvážené jednání některých rodinných příslušníků ohrožují její bytostné základy, které se povážlivě otřásají.

Rodina Bradfordových je vrcholnou smetánkou vyšší společnosti - stejně jako jejich prvotřídní ročníky bourbonu. O jejich složité životy a rozlehlé panství pečuje diskrétní personál, který se neodvratně zaplétá do jejich záležitostí - což platí zejména teď, kdy se zřejmá sebevražda rodinného nestora začíná jevit jako vražda…

Nikdo není stoprocentně důvěryhodný, především nejstarší Bradfordův syn Edward. O zlé krvi mezi ním a jeho otcem vědí všichni, nejen členové rodiny, a Edward si uvědomuje, že může být hlavním podezřelým. Jak vyšetřování smrti Williama Baldwinea nabírá na intenzitě, stále svědomitěji se věnuje konzumaci alkoholu a dceři svého někdejšího trenéra koní. Finanční budoucnost Bradfordových zatím leží v dokonale pěstěných rukou jejich obchodní sokyně, ženy, která chce mít Edwarda jenom pro sebe.

Všechno má následky, každý má svá tajemství a jen málokdo je bezúhonný. Bezprostředně před nevyhnutelným pádem rodu zasahuje do hry někdo, koho všichni považují za dávno ztraceného syna. Maxwell Bradford se vrací domů. Otázka zní, jestli je zachráncem… nebo tím největším provinilcem.
Moje dojmy:
Nedávno som čítala prvý diel Králové Bourbonu a pred pár dňami som dočítala už druhý diel ktorý niesol názov Andělský podíl.Svetom bohatých a mocných otriasla sprava a každý je podozrivý.Wiliam Baldwine bol mocný muž ktorý mal rešpekt ale ako každý bohaty a mocný muž mal aj nepriateľov.Podozrivých je veľa,kto to naozaj urobil? a aký mal na to dôvod?

V knihe vystupuju postavy ktoré poznáme už z prvého dielu ale do deja vstupili aj nové postavy a myslim si že v tretej časti to bude ešte veľmi zaujímave.Do príbehu vstupuje aj Maxwell Baldwine ktorý sa v rodinnom sídle už roky neukazal.Čo robil po cele tie roky keď nebol doma je zahalene rúškom tajomstva.Maxwell bol zaujimavá postava,bol tajomný úplný opak surodencov.Život Gin,sestry Lanea sa zmenil a ona si vypila svoj pohár horkosti až do dňa.Samuel,jej osudový muž bol úžasny a postupne si ma získava.Autorka v knihe spomenula že Gin a Samuel su ako Scarlet a Rhett a myslim si že je to pravda.Obaja sú divoký,tvrdohlavy,zraňuju sa no zároveň sa neskutočne miluju a jeden o druheho sa môžu oprieť.Dúfam že skončia spolu :D

Andělský podíl je skvelé pokračovanie.Autorka píše pútavo a kniha sa mi nazoaj ťažko odkladala.Dej bol napinavý a aj keď som od polovice tušila kto za tým môže byť,osobne si mýslim že autorka nás v tretom diely ešte prekvapi a ešte mnohe tajomstva neboli odhalene.Svet mocných nie je taký úžasny ako sa môže javiť a zakusila to aj rodina Bradfordových.Padli na same dno,priatelia a znamí o ktorých si mysleli že im pomôžu v nudzi sa im otočili chrbtom.Ako to nakoniec dopadne si prečítajte v tejto knihe a ja sa teším na tretí diel.Odporúčám
 
 

Reklama