Knižné recenzie

Haruki Murakami-Afterdark

Úterý v 17:57 | Sima
Autor:Haruki Murakami
Názov knihy:Afterdark
Počet strán:154
Vydavateľstvo:Odeon

Anotácia:
Před očima nám leží město… Jen za docela malou chvilku se má změnit datum. Je těsně před půlnocí. Chvíle mezi dvěma dny. Mezidní. Pozorujeme město jako obrovské zvíře. Pozorujeme Mari, sedí v restauraci a čte si. Pozorujeme její krásnou sestru Eri, jak spí v nekonečném spánku… Příběh ze současného Tokia se odehrává, jak už název napovídá, po setmění, během jediné noci. Kapitoly jsou napsány stylem filmového scénáře a u každé z nich je uveden přesný časový údaj. Dějová linie je pro autora typická, střídají se tu dva paralelní, navzájem se prolínající příběhy. Nezvyklí jsou tentokrát hrdinové: žádný slušně situovaný muž v nejlepších letech, ani outsider, žádná ich-forma, ale dvě sestry a vševědoucí vypravěč první osoby množného čísla. Devatenáctiletá Mari, která umí čínsky, je kontaktována manažerkou hodinového hotelu, aby jí pomohla vyřešit případ brutálně zbité čínské prostitutky. Její sestra se vlivem tajemných sil ocitla v jakémsi nejasném a nebezpečném snu, v ohraničeném anonymním prostoru. V průběhu noci, ještě než přichází ráno, se věci dávají do pohybu, mění svůj charakter a skupenství. Něco se v hrdinech mění, něco se mění v nás. Eri nachází cestu ven, protože Mari najde znovu cestu k ní.
Afterdark, autorův čtvrtý román vycházející v češtině, nabízí napínavý, psychologicky i detektivně laděný příběh s fantaskními a hororovými prvky. A také dynamický styl sekvence, kdy realitu vnímáme očima kamery. Murakami decentně a úsporně rozvíjí čtenářovo očekávání. Po vzoru pohádek či příběhů z dětství vše dopadá dobře, neboť do další tmy zbývá ještě spousta času.

Moje dojmy:
Od Murakamiho som si už dlho chcela niečo prečítať.Dorota Noon ktorú určite poznate ak nie tak si pozrite jej videa o jeho tvorbe hovorila nejednom videu a tak som išla do knižnice stala tak zo pár minut až som si vytiahla najprv Norské drevo,nechcela som však nič hrube tak som si vzala Afterdark a neľutujem.Príbeh vám sice príde možno obyčajný ale má niečo v sebe čo je neobyčajne a zvlaštne a nuti vás to čítať ďalej.Štýl písania mi sadol a určite si prečítam od neho aj ďalšie knihy.

Okrem hlavnej hrdinky spoznavame aj iné postavy ktore su v tomto príbehu dôležite.Autor nám opísal charaktery postav realisticky.Veľmi som si obľubila hlavnu hrdinku Mari ktorá bola zvlaštna,utiahnuta do seba a pravý opak svojej sestry ktorú sme však spoznali len vďaka rozpravaniu.Takahaši bol fajn ako aj ostatne postavy.

Afterdark bolo prijemné prekvapenie a knihu som mala behom pár hodín prečitanu,ťažko ju bolo odložiť.Príbeh sa odohrava v Tokiu čo sa mi veľmi pačilo.Knihy s tohto prostredia veľmi nečítam a ich kultura mi je neznama a aj toto bol ďalši dôvod prečo sa mi to tak veľmi pačilo.Od prvej strany vás autor vtiahuje do tejto zvlaštnej knihy a vy len otačate stranky až sa ocitnete na konci príbehu.Afterdark z pera Haruki Murakamiho odporúčám.

Nicholas Sparks-V tvojich očiach

6. února 2017 v 18:45 | Sima
Autor:Nicholas Sparks
Názov knihy:V tvojich očiach
Počet strán:484
Vydavateľstvo:Ikar

Anotácia:
Colin Hancock dostal druhú šancu a je odhodlaný ju využiť. Má za sebou sériu bitiek a násilností, visí nad ním hrozba väzenia, preto je rozhodnutý za každú cenu sa vyhnúť chybnému kroku. Sústreďuje sa výlučne na štúdium pedagogiky a vyhýba sa všetkému, čím si v minulosti ničil život. Zo svojich neuvážených činov si zobral ponaučenie a posledné, čo teraz hľadá, je vážny vzťah.Mladá advokátka Maria Sanchezová, usilovná dcéra mexických imigrantov, je obrazom konvenčného úspechu. Zdalo by sa, že táto atraktívna tmavovlasá kráska s miestom v prestížnej firme vo Wilmingtone má na prvý pohľad bezchybnú profesijnú minulosť. A predsa... Maria má za sebou traumatizujúcu skúsenosť, ktorá ju prinútila spochybniť mnohé z toho, čomu kedysi verila, a vrátiť sa do rodného mesta.Náhodné stretnutie na ceste uprostred daždivej noci zmení život obidvom - Colinovi aj Marii. Keď celkom neočakávane medzi nimi vzplanie láska, nemajú odvahu predstavovať si spoločnú budúcnosť... až do chvíle, kým nevyplávajú na povrch hrozivé pripomienky udalostí z Mariinej minulosti. Séria výhražných incidentov spôsobí chaos v Mariinom živote a obidvaja sú vystavení čoraz ťažším skúškam. Obstoja v nich, alebo zničia krehký vzťah, čo si sotva začali budovať?

Moje dojmy:
Po dlhšom čase som siahla po knihe z pera Nicholasa Sparksa.Jeho príbehy sú úžasne a chytia vás za srdce.Nicholas Sparks je genialný autor.Od prvej strany vás vie vtiahnuť do príbehu.Nečakajte žiaden sladký príbeh z ktorého budete ešte týždeň polepeni,to vôbec.Siahla som po knihe V tvojich očiach ktorá vyšla minulý rok u nás,nedávno vyšla v českom jazyku.Príbeh ma vôbec nesklamal.

Colin Hancock sa v minulosti rad bil,ak spravi jeden nespravny krok dostane sa do väzenia.Od života však dostal druhú šancu a mieni ju využiť.Maria Sanchezová je jeho pravý opak,bola vždy poriadna, dobre sa učila,nema v registrii trestov žiaden priestupok.Oboch,Colina aj Mariu som si obľubila.Colin ma ťažku povahu a miestami sem tam vybuchne ale neni sa čo čudovať keď sa v jeho živote udeje to čo sa udeje.Snaži sa byť lepšim a chce sa svojou minulosťou spraviť hrubu čiaru.Študuje a je cielavedomý.Ako som spominala predtým Maria bola jeho pravý opak.Vždy bola slušna,dobre sa učila a svojej rodine robila len radosť.Je pracovita a inteligentna.V knihe sa zoznamite aj sestrou Marie Serenou a jej rodičmi.Autor im však dava menši priestor čo nieje však negatívum.

Zo začiatku sa vám kniha V tvojich očiach bude zdať ako tipicka Sparksovka postupne však dej začne gradovať.Život Marii sa zmení a dej začína byť napinavý a vy otačate stranku za strankou.Kniha sa číta veľmi rýchlo a bude sa vám aj ťažko odkladať.

V tvojich očiach je romanticki príbeh z nadýchom detektivky a autor tam rieši citlivu temu s ktorou sa v dnešej dobe stretava mnoho žien a veľa krat to bohužiaľ môže skončiť tragicky.Ako to však dopadne v tejto knihe si musíte prečítať.Nicholas Sparks píše jednoducho no pútavo.V tvojich očiach odporúčám.

Lucy Maud Montgomeryová-Anna zo zeleného domu

1. února 2017 v 19:05 | Sima
Autor:Lucy Maud Montgomeryová
Názov knihy:Anna zo zeleného domu
Séria:Anna zo zeleného domu
Počet strán:299
Vydavateľstvo:Mladé letá

Anotácia:
Veselé i smutné príbehy siroty Anny, ktorú si adoptujú dvaja prostí vidiečania - súrodenci Marilla a Matej Cuthbertovci. Temperamentná Anna s bohatou fantáziou a predstavivosťou spôsobí Marille a Matejovi spočiatku veľa starostí svojimi neuvedomelými výčinmi, no napokon majú z nej radosť, ich život dostane nový zmysel a čoskoro si ho už bez Anny ani nevedia predstaviť. Spisovateľka v celom rade týchto kníh naplno rozvinula svoj rozprávačský talent, fantáziu, zmysel pre humor, a tak sa Anna stáva hrdinkou všedných i nevšedných príbehov, odohrávajúcich sa na Ostrove princa Eduarda v prostredí nádhernej prírody.

Moje dojmy:
Anna zo zeleného domu dodnes patrí medzi obľubené knihy a srdcia miliony čiateľov si ziskala Anna svojou povahou.Ústa sa jej nezavru aký je deň dlhy a je schopná straviť celý deň snivanim a fantazriovanim.Annu zo zeleného domu som si už dlho chcela prečitať tak som si ju pri navšteve v knižice požičala a pustila sa do čítania.Anna zo zeleného domu je nepochybne krásný príbeh aj keď som z príbehom musela trochu bojovať.

Ako som už spomínala Anna je zvlaštne dievča.Vo svojom živote nezažila pekne veci ale i napriek tomu je usmieva a nestraca optimizmus.Je urozpravana a jej fantazirovanie nad všetkým možnim mi už miestami trošku začala liezť na nervy a aj som premyšľala dokonca že knihu zatvorim a nedočítam ju.Postupne ako rastla aj Anna sa menila a už aj je povaha sa menila a knihu som nakoniec dočitala a na konci som si Annu aj obľubila.Matej a Marilla boli dvaja súrodenci ktorý sa ujali Anny keď mala 11 rokov.Matej bol k Anne veeľmi láskavý a Annu si obľubil takmer okamžite.Marilla bola navonok prísna no vo vnutri srdca milovala Annu aj keď bola ako sa hovorí taka rapotačka a niekedy keď sa zasnivala nedopadlo to prave najlepšie.Anna si anjde aj priateľku Dianu ktorá bola pravy opak Anny ale i napriek tomu si skvelo rozumeli.


Príbeh o dievčatku ktoré svojim optimizmom a pohľadom na svet si vás ziska a kniha vám vyčari úsmev na tvari.Knihu odporúčám skôr mladšim čiateľom ale určite si pri knihe zaspominaju aj starši.Aj keď som zo začiatku s knihou trošku bojovala určite si prečítam aj ostatne diely.

Diana Gabaldon-Vážka v jantaru

25. ledna 2017 v 18:55 | Sima
Autor:Diana Gabaldon
Názov knihy:Vážka v jantaru
Séria:Cizinka
Počet strán:952
Vydavateľstvo:Omega

Anotácia:
Strhující příběh pokračuje přes pletichami prolezlý francouzský soud na skotskou vysočinu, a to prostřednictvím války a smrti v zoufalém boji za záchranu dítěte i muže, kterého miluje.

Bývalá zdravotní sestra a v současnosti úspěšná primářka Claire Randallová se s dospělou dcerou Briannou vrací do zamlžených kopců Skotské vysočiny. Vypráví jí neuvěřitelný příběh, v němž ožívá starodávná legenda druidů. Brianna se dozvídá o tajemném kruhu z kamenů, o lásce, jež překonává hranice času,i o Jamesi Fraserovi, bojovníkovi, jehož udatnost donutila mladou Angličanku vyměnit život v jistotě za vír nebezpečných nástrah. Její strhující dobrodružství pokračuje v 18. století ve Francii, kde se setkává s princem Karlem Eduardem Stuartem. Neuznaný následník trůnu se s pomocí skotských klanů pokouší ujmout svého dědictví. Claire se snaží povstání předem odsouzené k neúspěchu překazit a zoufale bojuje o záchranu svého dítěte i muže, jemuž věnovala srdce.

Moje dojmy:
Nedávno som prečítala už druhý diel série Cizinka ktorý nesie názov Vážka v jantaru.Diana Gabaldon píše pútavo a aj keď som našla v knihe pár negatív rozhodne čas ktorý som stravila pri knihe neľutujem.Vážka v jantaru je príbeh plný vašnivej lásky,intrig ,bojov,magie a tajomna.V tejto knihe sa ocitneme na Francuzkom dvore a ani tu naši hlavni hrdinovia nebudu mať pokoj.

V tomto diely pribudne mnoho postav.Francuzki dvor a jeho obyvatelia sa neštitia ničoho.Charaktery postáv opisala autorka realisticky.Claire mi bohužiaľ ani po tejto knihe neprirastla k srdcu.Je inteligentna no zaroveň je strašne tvrdohlava a keď nie po jej tak koniec.Jamie je inteligentny a spravodlivy a milujci manžel ktorý pre svoju ženu ale i rodinu a priateľov by urobil čokoľvek.
Aj keď to bol veľmi zaujímavý príbeh našla by som v knihe pár negatív.Miestami som mala pocit že dej sa zbytočne naťahuje a aj niektore miesta v knihe ma trošku nudli i napriek tomu sa mi príbeh pačil a pôvodne som si nechcela hneď kúpiť tretí diel ale záver vás donuti kúpiť si ho to mi verte.

Vážka v jantaru je ako bola prvá časť premyslený príbeh do posledných detailov.Po cely čas mate pocit že sa nachadzate v samotnom príbehu.Najskôr sa ocitnete v sučastnosti,potom sa prechadzate sa po fracuzkom dvore,neskôr po Škotsku.Tento príbeh je zaujímavy,láska a súboje sa premiešavaju .Na čitateľov čakajú prekvapenia,zvraty to všetko sa v tejto knihe premiešava a vznika zaujímavý príbeh ktorý určite odporúčám.

Dominik Dán-Sára

10. ledna 2017 v 18:56 | Sima
Autor:Domnik Dán
Názov knihy:Sára
Séria:Naše mesto
Počet strán:286
Vydavateľstvo:Slovart

Anotácia:
Detektívi Richard Krauz a Jozef Fischer vyšetrujú vraždu vplyvného riaditeľa konzorcia bánk. Našli ho v jeho pracovni s prestrelenou hlavou. Nie je jasné, ako vrah prekonal dômyselný zabezpečovací systém bankárovej vily a ako je možné, že na mieste činu nezanechal jedinú stopu. Prípad nenapreduje, pokým neznámy dobrodinec nepošle na Oddelenie vrážd záhadný balíček. Je v ňom videokazeta s nahrávkou bankárovej vraždy. Aj tvár muža, čo strieľa… A všetci ho dobre poznajú! Ale zatne sa a nechce prehovoriť, hoci vie, že mu hrozí najťažší trest. Je však muž z videokazety naozaj vrah? Prípad sa začína komplikovať a detektívi zisťujú, že nielen páchateľ je neistý, ale ani zavraždený nemusí byť ten, kto mal naozaj zomrieť…

Moje dojmy:
Dominik Dán patri na Slovensku medzi obľubených autorov.Jeho knihy sú úspešne aj v Českej republike.Minulý rok bol u mňa, rok Dominika Dána,prečítala som od neho 5 kníh a zaradil sa medzi obľubených autorov.Sára bol zaujímavá kniha aj keď som zo začiatku bola z príbehu zmätena postupne ako príbeh napredoval to už bolo fajn.

Richard Kraz a Chose je dvojica ktorú si nejde neobľubiť a ich kolegovia sú tiež skvelý a milujem ich humor.Aj v tejto knihe (ak ste už čítali nejakú knihu od autora)najdete tipicke vtipne poznamky Richarda a jeho kolegov.Dej postupne graduje,postáv v príbehu pribuda a príbeh sa viac a viac zamotava a vy neviete kto je dobry a kto nie.Autor sa po celý čas s čitateľom zahrava.

Dominik Dán píše skvelo a aj keď som zo začiatku bola z knihy rozpačita,postupne ako dej gradoval,tajomstva a postavy ktoré nemali bankara v laske pribudalo sa mi kniha ťažko odkladala.Knihu Sára odporúčám.Dej je napinavý a záver vás prekvapí.

Rachel Harrisová-Umenie predstierať

7. ledna 2017 v 11:30 | Sima
Autor:Rachel Harrisová
Názov knihy:Umenie predstierať
Počet strán:307
Vydavateľstvo:CooBoo

Anotácia:
Podľa chlapcov z fairfieldskej akadémie existujú dva druhy dievčat - na trvalý vzťah a na nezáväzné randenie a užívanie si. Sedemnásťročná Alyssa je určite ten prvý typ, ale túži to zmeniť. Cieľom jej radikálnej premeny je lámač ženských sŕdc Justin Carter. Aby si ju všimol a stala sa tak atraktívnym dievčaťom na randenie, prehovorí svojho kamaráta Brandona, populárneho športovca, aby predstierali, že spolu chodia. Nevinná hra postupne prerastá v niečo, čo môže navždy zničiť ich priateľstvo a Alyssinu snahu stať sa niekým iným.

Moje dojmy:
Chcela som si trošku oddychnuť od kníh kde je veľa krvi,veľa mŕtvych tak som sa pustila do knihy Umenie predstierať.Chcela som sladký príbeh ktorý som sice dostala ale trošku som narazila.Príbeh je fajn ale bohužiaľ ma tak nebavil ako som dúfala.Miestami som nad spravaním hlavnej hrdinky musela jednoducho prevratiť očami a mala som niekdy dojem že aj dej sa miestami natahuje.Keby mám 20 rokov tento príbeh by sa mi možno pačil bohužiaľ mám o tri roky viac a príbeh ma nezaujal.

Hlavna hrdinka Alyssa je fajn baba ale niekdy by som jej preventivne struhla.Každu chviľu menila svoje rozhodnutia,názory a postupne mi s tým začala liezť na nervy.Justin Carter,jej najlepší priateľ bol v pohode a celkom som si ho obľubila.V príbehu sa objaví mnoho postáv ale príbeh sa viac sustredil na Aly a Justina.


Umenie predstierať je fajn príbeh ktorý neurazi ani nenadche.Už od prvej strany budete vedieť ako tento príbeh skonči.Ak hladate oddychovku tento príbeh by vás mohol zaujať ale Umenie predstierať odporúčám skôr čitateľom ktorý maju 17 rokov.Aj keď som si pri knihe oddychla od krimi príbehov knihu som dosť často odkladla a išla som si radšej pozrieť serial.Umenie predstierať bolo u mňa sklamanie ale autorka píše fajn a možno si v buducnosti ešte od nej niečo prečítam,toto už však nie.

Dominik Dán-Nevinným sa neodpúšťa

30. prosince 2016 v 19:13 | Sima
Autor:Dominik Dán
Názov knihy:Nevinným sa neodpúšťa
Séria:Naše mesto
Vydavateľstvo:Slovart

Anotácia:
Každý normálny človek má aspoň jedného kamaráta či kamarátku. Niekedy sa z nich stanú manželia, niekedy manželky, občas ostanú kamaráti kamarátmi. Hovorí sa, že čím ich je viac, tým je život ľahší, no nie vždy je to tak - často idú riadne na nervy. Zvládnuť výstrelky roztopašných kamarátov si vyžaduje riadnu dávku trpezlivosti, dokonca sa môže stať, že svojimi hlúpymi nápadmi doženú až k samovražde. Potom už iba rozpačito stoja nad hrobom, nechápavo krútia hlavami a stále dookola si kladú otázku: Kto za to môže? Nikto nechce byť vinníkom, nikto nechce niesť zodpovednosť za smrť kamaráta, nikto nechce cítiť vinu, ale nie každému sa to podarí. Životné cesty sa občas tak nečakane skrížia, osudy ľudí tak neuveriteľne prepletú a skomplikujú, že sa aj z obyčajnej náhody môže stať prípad. Napokon musia prísť detektívi Krauz a Chosé a pomôcť pri hľadaní pravdy. Nájsť ju môžu, to dokážu, ale zbaviť niekoho viny - na to právo nemajú. Niektorým kamarátom sa odpúšťa ťažko a nevinným sa nedá odpustiť vôbec.

Moje dojmy:
Tento rok je to už v poradi 4 kniha ktorú som prečitala od Dominika Dána a bolo to fajn aj keď musím bohužiaľ napísať že som s knihy až taka paf nebola ako napríklad z knihy Cela číslo 17.Aj keď ma tento príbeh až tak nebavil ako predošle knihy strata času to nebola.

Richard Krauz a jeho kolega a priateľ Chose boli aj v tomto diely skvelý.Zbožňujem ich vtipne poznamky a ich kolegov.Richard aj Chose sú skvelý policajti ktorý držia spolu.Autor sa s nami bude zahravať aj v tejto knihe,postavy ktore budu do príbehu prichadzať budu dej viac a viac zamotavať.


Dominik Dán je skvelý autor a jeho knihy sú zavislosť :D poznám to na sebe.Od prvej starny vás autor vcucne do príbehu a vypluje na konci s prekvapenim vyrazom.Bohužiaľ však tento príbeh ma nebavil.

Colleen McCulloughová-Vtáky v tŕní

19. prosince 2016 v 19:36 | Sima
Autor:Colleen McCulloughová
Názov knihy:Vtáky v tŕní
Počet strán:599
Vydavatľstvo:Slovenský spisovateľ

Anotácia:
Existuje povesť o vtákovi, ktorý zaspieva iba raz v živote, sladšie ako ktorýkoľvek iný tvor na zemi. Len čo vyletí z hniezda, začne hľadať strom s tŕňmi a neoddýchne si, kým ho nenájde. Potom si sadne do nehostinnej koruny a vrhne sa na najdlhší, najostrejší tŕň. A keď umiera, premôže smrteľné bolesti a zatrilkuje krajšie ako škovránok či slávik nádhernú pieseň, za ktorú zaplatí životom. Ale celý svet zmĺkne a načúva a Pán na nebesiach sa usmeje. Lebo to najlepšie je vždy vykúpené veľkou bolesťou... Tak aspoň vraví povesť.

Na pozvanie bohatej vdovy Mary Clearyovej sa na austrálsku farmu prisťahuje jej mladší brat Paddy s rodinou, vrátane malej Meggie. Mladý katolícky kňaz Ralph de Bricassart, ktorým je Mary priam posadnutá a drží ho v hrsti veľkorysými darmi, si veľmi obľúbi Clearyho jedinú dcéru. Farmárske dievča vyrastá do krásy a postupne sa medzi ňou a pátrom Ralphom vyvinie ľúbostný vzťah. Kňaz sa zmieta medzi vlastnou ctižiadostivosťou a túžbou po láske, nezlučiteľnej s postavením cirkevného hodnostára. Aj krehká Meggie trpí a hnevá sa na Boha i cirkev, lebo zakaždým vyhrajú boj o Ralphovo rozpoltené srdce.

Moje dojmy:
Srdcia milióny čitateľov si ziskali Vtáky v tŕní a dodnes je tento príbeh katolickeho kňaza a mladučkej Maggie obľubený a kniha si ziskala aj mňa.Knihu som začala čítať s obavami ale tie postupne zmizli a nadšene som otačala stranku za strankou.Aj keď som si zhruba do polovice knihy neobľubila žiadnu postavu.Postupne ako sa menili postavy,zmenili ich rôzne udaľosti som si ich aj obľubila.Tento príbeh je krásný a aj keď smutný stoji za to aby ste si ho prečitali.

Colleen McCulloughová vykreslila každú postavu v knihe realisticky.Každa postava a životný príbeh ktorý nám bol vyrozpravaný nebol bez chyby a dokonaly tak ako nie je žiaden človek a jeho život.Maggie a jej rodina prežila vo svojom živote veľa bolesti a utrpenia ale i štastia.Vďaka štylu písania autorky som sa vedela vcitiť do kože každej postavy ktorá sa v knihe objavila.Hlavnu hrdinku Maggie spoznavame už ako male dievčatko až postupne dospeje na silnu ženu.Muž jej života ako už vieme je kňaz Ralph de Briscassart ktorý miluje boha a Maggie zaroveň,nevie čoho sa ma vzdať a ako to nakoniec dopadne si musite prečítať v knihe.

Od prvej strany vás autorka Colleen McCulloughová vťahuje do príbehu a vy mate po celý čas čitania pocit že sa nachadzate samotnej krásnej no drsnej Australii.Vtáky v tŕní je krásny príbeh o láske ktorá ma rôzne podoby.Kniha je plna emocii rôzneho druhu.V príbehu sú opisane aj krasy Australskej divočiny a aj toto robi knihu vynimočnou.Vtáky v tŕní je krásny príbeh ktorý odporúčám.

Jane Austen-Opátstvo Northanger

17. prosince 2016 v 19:06 | Sima
Autor:Jane Austen
Názov knihy:Opátstvo Northanger
Vydavateľstvo:Slovart
Počet strán:246

Anotácia:
Módne kúpeľné mestečko Bath pred dvesto rokmi: sem si chodili anglickí otcovia liečiť v horúcich prameňoch kĺby trápené dnou a spolu s manželkami uvádzať dcéry do spoločnosti s cieľom upútať záujem vyhliadnutých ženíchov. Hrdinky príbehu, úprimná, naivná mladučká Catherine a jej prefíkaná priateľka Isabella, si toto svoje poslanie spestrujú čítaním v tých časoch veľmi obľúbených hororových gotických románov a ich rekvizity vidia na každom kroku. Takáto situácia dáva Jane Austen výbornú príležitosť rozohrať svoj typický zmysel pre humor a ironický vtip.

Moje dojmy:
Opäť som sa siahla po knihe od Jane Austen.V poslednom obdobii siaham čo viac po knihach od tejto autorky.Opátstvo Northanger sa mi pačilo aj keď som zo začiatku mala z knihy zmiešane dojmy,keď som sa však začitala už som si knihou nemala žiaden problem.Jane Austen píše prijemne a tento príbeh je romanticky a vtipny čo mám veľmi rada v knihach.

Hlavnou hrdinkou príbehu je mladá Catherine ktorá je trošku naivna a ma veľku fantaziu vďaka tomu som sa musela niekedy zasmiať nad spravaním Catherine.V knihe vystupuje množstvo postáv,jednim s nich je aj pán Tilney ktorý si ziska sympatie našej hlavnej hrdinky ale ako to nakoniec dopadne si prečitajte v knihe,naopak Isabella priateľka Catherine mi strašne liezla na nervy.


Opátstvo Northanger sa čítalo veľmi rýchlo.Jane Austen píše prijemne a príbeh mladučkej Catherine sa mi veľmi pačil.Ak ste čítali Jane Austen alebo mate v plane pustiť sa do niektorej z knih od tejto autorky určite si prečitajte túto knihu alebo Emmu ktorá bola tiež veľmi dobra.Opátstvo Northanger odporúčám .

Dominik Dán-Popol všetkých zarovná

6. prosince 2016 v 18:34 | Sima
Autor:Dominik Dán
Názov knihy:Popol všetkých zarovná
Séria:Naše mesto
Vydavateľstvo:Slovart
Počet strán:403

Anotácia:
Naozaj neobyčajný detektívny román! Napísal ho človek, čo do detailov pozná policajné prostredie, podsvetie i praktiky tajných služieb. Často je však ťažké rozlíšiť, kto je kto. Detektívi Krausz a Fischer z oddelenia vrážd v Meste sa pri vyšetrovaní smrti mafiána Malého Pavúka, pobočníka Miroslava Stehlíka alias Bossa, dostanú k magnetofónovej kazete, na ktorej sa nebohý Malý Pavúk dohaduje s neznámym mužom na nejakom únose. Neskôr za podozrivých okolností vybuchne auto policajta Róberta Eliáša. Ukazuje sa, že vedel niečo o spolupráci tajnej služby a mafie pri únose syna vysokého predstaviteľa Republiky... Keď do seba začínajú kusy skladačky zapadať, z Ministerstva príde rozkaz vyšetrovanie zastaviť. Autor tvrdí: " Všetky osoby, dej a miesto v tejto knihe sú vymyslené a akákoľvek podobnosť so skutočnými udalosťami je čisto náhodná... " A možno nie !

Moje dojmy:
Opäť som bola v knižnci a podarilo sa mi uchmatnuť tri knihy od Dominika Dána.Jeho knihy sú skvelé,sú plne akcie a napätia a záver vás prekvapí a do posledných strán netušite kto je pachateľom.Tak to bolo aj v prípade knihy Popol všetkých zarovna.V knihe rieši Richard Krauz dva pripady,vraždu staršej ženy ktorá bola zabita mačetou a vraždu mafiana.Popol všetkých zarovná bola skvelá kniha a bolo ťažke ju odložiť.

Richard Krauz,Chose ale aj ine postavy ktore už pozname sa objavia aj v tejto knihe.Kniha je plna vtipnich poznamok Richarda a jeho kolegov a niekdy bolo naozaj ťažke nerehotať sa v plnom autobuse ľudi.Vďaka realistickemu a niekdy aj podrobnejšiemu opisu charakteru postav sa vieme vžiť do kože postavy aj keď niekedy by sme sa v jej koži nechceli ocitnuť.

Richard Krauz a jeho kolega Chose v tejto knihe rozohraju veľmi nebezpečnú hru a ako to všetko dopadne si musite prečítať v knihe.Popol všetkých zarovna je perfektna kniha.Dominik Dán píše putavo,teším sa na ďalšie autorove knihy.

Jane Austen-Emma

20. listopadu 2016 v 16:24 | Sima
Autor:Jane Austen
Názov knihy:Emma
Počet strán:501
Vydavteľstvo:Slovart

Anotácia:
Úspešný román Jane Austenovej z prostredia anglickej "lepšej spoločnosti" 19.storočia, kde čas plynie pomaly a porušenie spoločenských konvencií je neodpustiteľnou chybou, kde city a vzťahy medzi mladými ľuďmi výrazne ovplyvňuje výška majetku a ich zväzky sú často výsledkom osobných obetí a kompromisov. Hlavnou postavou je krásna a vzdelaná Emma Woodhousová

Moje dojmy:
Jane Austen si ziskala mnoho čítateľov aj knihou Emma.Toto bolo moja druhá kniha od autorky.Moja prvá kniha bola Pýcha a predsudok a bohužiaľ kniha ma až tak veľmi neoslovila,recenziu najdete TU.Aj keď som zo začiatku mala z príbehu zmiešane dojmy,postupne som sa začítala a príbeh sa mi pačil.

Hlavnou hrdinkou príbehu je Emma ktorá ma na začiatku neskutočne vytačala.Všetko muselo biť podľa nej,ľudi hodnotila len podľa toho aká bola výška ich majetku.To ako sa Emma spravala voči druhým sa jej vratilo a ona sa už poučila a prestala sa spravať ako rozmaznané decko.Pán Knightley bol skvelý a obľubila som si ho od začiatku ako sa v príbehu objavil.V knihe vystupuje množstvo postáv ale ani jednu som si nejako extra neobľubila.


Emma z pera Jane Austen je veľmi pekný príbeh ktorý vám odporúčám.Autorka píše prijemné a kniha sa číta veľmi rýchlo.Nedávno som bola v knžnici a od autorky som si požičala Opátstvo Northanger,na knihu sa veľmi teším.Ak mate radi Jane Austen určite si prečitajte aj tento príbeh.

George R.R. Martin-Hra o Tróny

12. listopadu 2016 v 14:35 | Sima
Autor:George R.R. Martin
Názov knihy:Hra o Tróny
Séria:Pieseň ĺadu a ohňa
Počet strán:654
Vydavateľstvo:Tatran

Anotácia:
Hra o tróny je prvým dielom majstrovskej série najvýraznejšieho súčasného autora v žánri fantasy. Hrou o tróny začal George R.R. Martin ságu, v ktorej spája to najlepšie, čo tento žáner ponúka. Stránky tejto úžasnej ságy sú naplnené tajomstvom, intrigami, romantikou a dobrodružstvom, ktorých čítanie je pôžitkom pre všetkých fanúšikov fantasy.

V dávno zabudnutých časoch rozvrátila podivná udalosť kolobeh ročných období. V krajine, kde leto trvá desaťročia a zima celý ľudský život, to pod povrchom vrie. Mráz sa vracia a na ľadových planinách na sever od Zimovresu sa za obranným Múrom kráľovstva začali zhromažďovať temné sily. Na juhu kráľova moc ochabuje - jeho najdôvernejší radca zomrel za záhadných okolností a jeho nepriatelia začínajú vystupovať z tieňa. V centre konfliktu stojí rod Starkovcov zo Zimovresu, ktorý je rázny a neústupný ako zamrznutá krajina, z ktorej pochádza. Kráľ povolá lorda Eddarda Starka, aby sa stal jeho pobočníkom, čo je úloha, ktorá neohrozuje len jeho rod, ale celé kráľovstvo.

Hra o tróny rozpráva príbeh, ktorý prechádza z krutej krajiny ľadu do letného kráľovstva epikurejského bohatstva, kde sa rozpletajú osudy lordov a dám, vojakov a čarodejníkov, vrahov a zloduchov, stretávajúce sa v časoch zlovestných znamení. Záhadná skupina bojovníkov s mečmi z neznámeho kovu, kmeň divochov, privádzajúci ľudí do šialenstva, krutý dračí princ, ktorý vymení svoju sestru za trón, dieťa strácajúce sa v súmraku medzi životom a smrťou a odhodlaná žena, ktorá sa vydáva na zradnú cestu, aby ochránila všetko, čo je jej drahé. Uprostred celého tohto diania, príbehov plných tragédií aj zrady, spojencov aj nepriateľov visí osud rodu Starkovcov na vlásku. Z každej strany čelia útokom a snažia sa zvíťaziť v najkrutejšej z bitiek - v hre o tróny.

Moje dojmy:
George R.R. Martin vytvoril Hru o Tróny ktoré majú miliony fanúšikov po celom svete.Najprv som videla serial ktorý ma bohužial nebavil a zasekla som sa na druhej serii.Po asi dvoch rokoch som sa pustila do knihy.Knihu som odkladla pretože som sa bála že ma to nebude jednoducho baviť.Moje obavy sa po pár stranach rozplinuli a ja som knihu hltala,bolo ťažke ju odložiť.

V knihe vystupuje obrovské množstvo postáv a ak ste predtým nevideli serial tak vám bude chviľu trvať kým sa zorientujete.Každa kapitola v knihe začína inou postavou a vďaka tomu ju lepšie spozname,jej životny príbeh.Z postáv som si obľubila Catelyn a Eddarda,ich deti Robb,Araya a Jona jeho nemanželského syna.Ďalej som si obľubila Daenerys.Na konci knihy je aj priloha kde sú všetky popisane rody a vztahy medzi členmi.

Svet ktorý vytvoril autor je neuveriteľný.George R.R Martin ma v tomto príbehu všetko do detailov premyslene.Aj keď nemám rada príbehy kde je jednou z hlavných tém politka v tomto pripade mi to nevadilo a teším sa na ďalšie diely.V knihe najdete intrigy,lásku, súboje a magiu.

George R.R Martin píše pútavo a už od prvej strany vás vťahuje do príbehu.Ak mate radi fantasy určite si knihu prečitajte,odporúčám knihu aj tým ktorý fantasy až tak veľmi nečítajú.

Dominik Dán-Mucholapka

6. listopadu 2016 v 10:57 | Sima
Autor:Dominik Dán
Názo knihy:Mucholapka
Séria:Naše mesto
Počet strán:301
Vydavateľstvo:Slovart

Anotácia:
Od vraždy Cley Petresku ubehol presne rok. Opäť bolo leto, opäť boli prázdniny a ľudia sa tešili na dovolenky a zaslúžený oddych pri vode. Na oddelení vrážd sa nikto netešil a odniesť dovolenkový lístok šéfovi sa každý bál. Naozaj vtedy nebol vhodný čas na záhaľku, práce bolo vyše hlavy. Prišlo obdobie Beštie a muž vraždiaci staršie ženy priamo v ich bytoch ich zásoboval prídelom stále nových a nových prípadov. V jeho tieni sa pohyboval aj iný muž a nebyť toho, že pracovali v rovnakom období, a nebyť toho, že Ondrej-Beštia bol o niečo pracovitejší, bol by aj on zožal slávu najmasovejšieho vraha v histórii Nášho Mesta. Nezožal. Flákal sa a zostal druhý. No i keď zavraždil iba päť žien, aj tak napísal celkom pekný príbeh a chlapci zo starej vraždárskej partie o ňom rozprávali vždy, keď sa stretli na pive a nostalgicky spomínali na staré časy. Krauz nespomínal, Krauz zúril, lebo jemu šéf dovolenku podpísal, a tým sa to vlastne všetko začalo...

Moje dojmy:
Od Dominika Dána som prečítala daľšiu kniha ktorá opäť ako predchadzajúce nesklamala.Domnik Dán je skvelý autor.Od prvej strany vás vtahuje do príbehu a vy len napäto hltate stranku za strankou.Mucholapka je napinavé čítanie a ak mate radi krimi príbehy tak by ste si túto knihu rozhodne mali prečítať.

Aj tento prípad bude viesť skvelý policajt Richard Krauz.V tejto knihe sa objaví mnoho postáv ktoré ako inak zamotajú dej až to vyusti do zaujímavého konca.Príbeh sa bude postupne viac a viac zamotavať.Domnik Dán charaktery postáv opísal veľmi realisticky čo je rozhodne plusom.

Ak ste čítali už nejakú knihu od tohto autor tak viete že v knihe najdte aj tipicke vtipne poznamky alebo postrehy Richarda Krauza a jeho kolegov.Dej knihy je nepredvidateľný,ako som spominala predtým napinavý a najdete tu aj akciu.
Ak mate radi krimi príbehy tak by ste si Dominika Dána mali prečítať.Odporúčám.

Zuzka Šulajová-Džínsový denník 6

16. října 2016 v 11:23 | Sima
Autor:Zuzka Šulajová
Názov knihy:Džínsový denník 6
Séria:Džínsový denník
Počet strán:623
Vydavteľstvo:Slovenský spisovateľ

Anotácia:
Život sa začína!
Keď si Paula Semoková v pätnástich začala písať denník, netušila, že sa stane jej sprievodcom na celý život ani že nebude jediná, kto si ho vedie.
Po návrate z Austrálie sa musí rozhodnúť nielen pre krajinu, ale aj pre toho správneho muža. Bude to Ind Vilas či Lukáš Masubo? Zdá sa však, že Lukáš už má iné priority. Paula váha, až jej napokon život uštedrí prekvapenie, ktoré zdanlivo rozhodne za ňu. Alebo, lepšie povedané, vytiahne na svetlo to, čo sama v hĺbke duše vždy vedela...

Moje dojmy:
Prvý Džínsový denník sa mi do rúk dostal náhodou a ked som ho začala čítať musela som si okamžite kúpiť ďalšie diely.DD je moja srdcovka a na každý diel som sa veľmi tešila,teraz držím v ruke posledný diel a je mi tak zvlaštne.S Paulou som prežila veľa rokov a ona aj Lukaš(aj ostatne postavy,aj tie ktoré mi neboli prave sympatické) mi prirastli k srdcu.Džínsový denník 6 bol i napriek par miestam ktoré ma trošku nudili skvelý a pri konci som mala obrovský problém zadržať slzy.

Postavy už nemusím predstavovať.Paula už dospela no miestami je stale taka ako predtým.Blazniva,svojska a stale je magnetom na rôzne trapasy.V tejto knihe na Paulu čakajú rôzne životné zmeny ktoré ju ako inak zmenia a nielen Paulu čakajú zmeny ale aj ostatne postavy.V príbehu sa vyskytnú aj nové postavy,viac neprezradím,len jedno život našich obľubených hrdinov sa rázne zmení a to navždy.


Okrem zápiskov Pauly v knihe nájdete aj zapisky iných postáv.Džísnový denník vďaka tomuto je veľmi zaujímavý,viac si musite prečítať.Džínsový denník 6 ma 623 strán ale kniha sa vám bude veľmi rýchlo čítať a ťažko sa vám bude odkladať.Zuzka Šulajová je skvelá autorka a aj pri tomto denníku sa budete raz smiať,inokedy sa budete škeriť od ucha k uchu.Neraz som sa vedela vcítiť do kože Pauly a ak budem mať raz dcéru určite jej dám prečítať tieto knihy.Táto séria je jednoducho skvelá a ak ste ju náhodou nečitali tak by ste to rýchlo mali napraviť.Veľmi sa teším na ďalšie Zuzkine knihy a Džínsový denník 6 odporúčám.

Dominik Dán-Cela číslo 17

15. října 2016 v 12:22 | Sima
Autor:Dominik Dán
Názov knihy:Cela číslo 17
Séria:Naše mesto
Počet strán:262
Vydavateľstvo:Slovart

Anotácia:
Profesor Puiskailer je odsúdený za vraždu manželky na trinásť rokov. Je internovaný na cele číslo 17 s tromi vrahmi. Riaditeľ väznice sa rozhodne využiť jeho vedomosti na prípravu syna na maturitnú skúšku. Za odmenu prevelí profesora z mangľovne do administratívy. Profesor začne z dlhej chvíle písať pamäti. K jeho zápiskom sa dostane detektív Krauz. Z textu pochopí, že na profesorovom odsúdení nie je niečo v poriadku. Poprosí priateľa Chosého o pomoc. Začne sa pátranie na vlastnú päsť.

Moje dojmy:
Dominik Dán patrí medzi úspešných slovenských autorov.Od autora som čítala Basníka a ako sa mi kniha páčila si môžete prečítať TU.Nedávno som bola v knižnici a objavila som tam knihu Cela číslo 17,tak som si ju vzala domov.Tato kniha je jednoducho perfektná.Od prvej strany vás autor vťahuje do príbehu väzňa Kamila Puskailera.V pozadí príbehu sa rieši aj aj daľší prípad ktorý je tiež veľmi zaujímavý.

Richarda Krauza zaujme tento prípad, a tak sa rozhodne ho vyšetrovať spolu s kolegom Chosém.Chosé a Richard sú skvelá dvojica.Obaja sú veľmi vtipny a bolo problém nesmiať sa v autobuse plnom ľudi.Plusom tejto knihy je že autor opísal jednotlive postavy a ich charaktery realisticky.

Cela číslo 17 je kniha ktorú tak ľahko nepustite z ruky kým ju neprečítate celú.Autor sa s nami počas čítania zahrava,príbeh sa viac zamotáva až to vyusti do prekvapivého záveru.Domnik Dán ma putavý štýl písania a ak mate radi krimi príbehy ,Celu číslo 17 si musíte prečítať.Odporúčám

Mark E.Pocha-Krajina kanibalov

11. října 2016 v 14:02 | Sima
Autor:Mar E.Pocha
Názov knihy:Krajina kanibalov
Počet strán:144
Vydavteľstvo:Hydra

Anotácia:
Napínavý triler z prostredia exotickej Amazónie o skupine slovenských študentov, ktorých pohodový výlet sa nečakane zmení na nočnú moru. Román, aký by napísal Jack Ketchum (Po sezoně, Dívka od vedle), keby mu našepkával filmový režisér Eli Roth (Green Inferno, Hostel).

Viktor, Marko, Renča, Nina a Jojo prileteli v rámci grantového projektu do juhoamerického Peru skúmať osobitosti domorodého života. Spočiatku ide všetko ako po masle: žúrka strieda žúrku, prebúdzajú sa túžby, rozhoria vášne...
Potom sa hrdinovia v spoločnosti miestneho chlapca vydávajú na dobrodružný výlet do zelenej hlbočiny džungle. Tam ich čaká stretnutie, s akým nik nerátal...

A začína neľútostný boj o holý život.

Moje dojmy:
Krajina kanibalov je utla 144 stránova kniha ktorú by si rozhodne čitateľia hororov nemali nenachať újsť.Už názov napoveda že nepôjde o žiaden romanticky príbeh ale o vyvraždovačku pri ktorej musite mať silny žaludok.Toto bol môj prvý príbeh s takoutou tematikou a asi aj posledný.Od prvej strany vás autor vťahuje do pralesa v Peru kde začína príbeh plny krvi a nasilia.Bohužial musím napísať že knihu som nedočitala.Môj žaludok by to jednoducho nezvladol.

Z postav som si obľubila Ninu,naopak Marko mi strašne liezol na nervy.Ostatni,Renča,Vik a Jojo boli v pohode.Autorov štyl písania je jednoduchy no putavy a vďaka nemu sa vám kniha bude ťažko odkladať(ako to váš žalúdok zvladne).Ak hladate dobrý hororový príbeh Krajinú kanibalov by ste si mali kupiť,popripadne požičať.


Bohužial aj keď sa mi malokedy stane že knihu nedočítam,toto by som nezvladla a mrzi ma to.Myslela som si že to v pohode dám keď sledujem Walking Dead :D ale nie.Mark E.Pocha je talentovaný slovenský autor ktorý píše zaujímavo a určite ak mate radi horory tak siahnite po jeho knihe Krajine kanibalov.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem Vydavteľstvu Hydra a autorovi.

Jamie McGuireová-Sladké vykúpenie

7. října 2016 v 19:41 | Sima
Autor:Jamie McGuireová
Názov knihy:Sladké vykúpenie
Séria:Madoxx
Počet strán:299
Vydavateľstvo:Fortuna Libri

Anotácia:
Pragmatická LIIS LINDYOVÁ agentka FBI. Práci je oddaná telom i dušou, o čom svedčí aj to, že zruší zásnuby a dá sa preložiť zo Chicaga do San Diega. Zbožňuje svoj pracovný stôl a večne hľadí na obrazovku laptopu. Sníva o povýšení a o tom, že si bude potriasať ruku s riaditeľom vždy, keď vyrieši náročný prípad.
Špeciálny agent THOMAS MADDOX je arogantný, prísny a nepozná zľutovanie. Aj preto patrí k najlepším zamestnancom úradu. Jeho úlohou je klepnúť po prstoch najväčším svetovým kriminálnikom. Hoci už zachránil množstvo životov, na jeden akoby nemal dosah. Jeho mladšiemu bratovi Travisovi hrozí, že pôjde do väzenia, lebo sa zaplietol do udalosti, pri ktorej zahynulo niekoľko vysokoškolákov. Travisa môže v tejto situácii zachrániť iba jeho nezvyčajné prepojenie na mafiu. Thomas pre svojho brata vydobyl dohodu, no musí ho presvedčiť, aby sa dal naverbovať do FBI.

Liis a Thomas sa tvária, že sú pár, a odcestujú na sobáš na pláži, kde Travis a Abby znova zložia manželský sľub. Práve tam majú Travisa zasvätiť do svojich plánov.

Moje dojmy:
Jamíe McGuireová patrí medzi moje obľúbené autorky. Na Sladké vykúpenie som sa veľmi tešila.Autorka píše skvelo a nezmenilo sa to ani pri tejto knihe.Ak mate radi štýl písania autorky túto knihu by ste si mali prečítať. Aj keď to nebolo také super ako Krásna katastrofa,strata času to nebola.Sladké vykúpenie je skvelá oddychovka ktorú budete mať za pár dni prečítanú.

Thomas Maddox je skvelý policajt. Svoju prácu vždy dobre odvedie,je pracovity a prisny a ma rešpekt u kolegov.Liss je jeho pravý opak.Oboch som si veľmi obľúbila. Liss je pracovitá,trošku tvrdohlavá ale i vtipná. V pozadí príbehu sa objavia aj postavy ktoré poznáme už z predošlých dielov a aj samotný Travis a Abby.Z nových postav som si obľúbila kolegyňu Liss Val.


V tejto knihe nájdete romantiku a akciu.Autorka tieto dve veci skvele premiešava. Kniha je nabitá emóciami rôzneho druhu.Sladké vykúpenie odporúčam.

Mária Ďuranová-Všetci to vedia

20. září 2016 v 15:25 | Sima
Autor:Mária Ďuranová
Názov knihy:Všetci to vedia
Počet strán:226
Vydavteľstvo:Brána

Anotácia:
Dana je úspešná a ambiciózna rozvodová právnička, ktorá je presvedčená o tom, že svoj život má pod kontrolou do posledného detailu. O to viac ju zasiahne, keď ju manžel opustí pre inú ženu. Jej zabehnutý život sa rozpadá ako domček z karát a ona sa len veľmi ťažko vyrovnáva s tým, že ako manželka zlyhala. Zľakne sa, že príde aj o lásku syna, ktorý má s otcom aj po odchode skvelý vzťah. Snaží sa mu byť dobrou matkou a zranené city a sebavedomie si kompenzuje prácou a úspechmi na súde. Jedného dňa dovedie jej syn domov spolužiaka, ktorý výrazne ovplyvní ich život...

Moje dojmy:
Všetci to už vedia je názov knihy od slovenskej autorky Márii Ďuranovej. Autorka napísala okrem tejto knihy aj Stálo to zato,Skap! ,Ja už nie som ja a mnohé iné. Od tejto autorky to bola moja prvá kniha a bolo to fajn čítanie. Autorka ma jednoduchý no pútavý štyl písania akže strata času to nebola. Všetci to vedia je príbeh zo života o žene ktorá si myslela že je všetko perfektne,jej manželstvo je idylické a všetko bude fajn. Bohužiaľ ni vždy to tak býva.

Hlavnou hrdinkou príbehu je Dana ktorá je úspešná právnička. Jej život sa zmení po odchode manžela,zisti že nie všetko bolo také ako sa zdalo a jej život sa mení. Dana bola veľmi pracovitá no v prvom rade bola milujúca matka. Aj keď mala náročnú prácu jej syn bol na prvom mieste. Autorka opísala v tejto knihe charaktery postav realisticky čo je rozhodne plusom. V pozadí príbehu okrem Dani spoznáme aj iné životne príbehy ktoré ovplyvnia jej život.


Tuto útlu knižku budete mať vďaka štýlu písania autorky prečítanú za par dni. Ak mať chuť na oddychovku no zároveň chcete príbeh ktorý ako sa hovori píše sam život rozhodne by ste mali siahnuť po tejto knihe. Všetci to vedia odporúčam.














Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem Nakladatelství Brána

Andrzej Sapkovski-Zaklínač IV-Čas opovržení

18. září 2016 v 11:22 | Sima
Autor:Andrzej Sapkowski
Názov knihy:Zaklínač IV-Čas opovržení
Séria: Zaklínač
Počet strán:271
Vydavteľstvo:Leonardo

Anotácia:
Druhý román o Geraltovi a Ciri. Svět zachvátily plameny běsnící války. Čarodějové intrikují a Ciri, prchající před smrtelným nebezpečím, se ocitá daleko od Geralta i Yennefer. Sama, opuštěná, ztracená - s pocitem, že byla zrazena těmi, kterým bezmezně věřila. Pátrání po zmizelé princezně však navzdory zprávám o její smrti stále pokračuje, a Geralt žel není jediný, kdo Ciri hledá. Zaklínač i Lvíče z Cintry se stali objektem vysoké politické hry, která může zabít nejen je, ale také všechny, kdo jsou jim blízcí. Ostatně, věštba přece tvrdí, že princezně kráčí v patách smrt...

Moje dojmy:
Poľskí autor Andrzej Sapkowski je medzi čitateľmi fantasy veľmi obľúbený. Jeho séria Zaklínač je dodnes veľmi obľúbená. Svet ktorý vytvoril autor je fenomenálny. Čarodejnice,elfovia,jednorožec a rôzne iné tvory. Prva polovica knihy bola skvelá,stránky som napäto otáčala a chcela som vedieť čo pripravil osud Ciri,Yennefer a Geraltovi. Bohužial druha polovica ma bavila menej.

V knihe sa okrem postav ktoré už poznáme veľmi dobre a ktoré sme si aj obľúbili zoznamime z novými postavami. Z nových postav som si bohužiaľ nikoho extra neobľúbila. Miestami som sa strácala v množstve postav a už som pomaly som už nevedela kto je proti komu a kto nie.

Aj keď ma tento diel trošku nebavil rozhodne vám tuto sériu odporúčam. Autor píše zaujímavo a knihy sa vám budu ťažko odkladať. Andrzej Sapkowski ma neuveriteľný rozprávačský talent. V jeho knihách nájdete,akciu,napätie ale i pekne myšlienky. Zaklínač-Čas opovržení odporúčam.

Monika Wurm-Nesmieš ma milovať:Farby lásky

30. srpna 2016 v 14:00 | Sima
Autor:Monika Wurm
Názov knihy:Nesmieš ma milovať:Farby lásky
Séria:Nesmieš ma milovať
Počet strán:310
Vydavateľstvo:Brána

Anotácia:
Dva príbehy, ktoré sa od seba nemôžu líšiť viac, spája iba tenučká niť medzi prítomnosťou a hriechmi z minulosti. Prečítajte si pútavý príbeh konžskej otrokyne Ashanti a jej majiteľa Arthura a moderný príbeh zo súčasnosti medzi korunným princom zo Saudskej Arábie a belgickou gemologičkou Sandy de Vos.
Minulosť, ruka v ruke s osudom, si necháva záležať i na tom, aby zaujímavo poprepletala životy hlavných hrdinov. Prináša viac ako len zakázanú lásku plnú utrpenia. Dokážu city odsúdené na zánik prežiť aj nemilosrdné predsudky spoločnosti?
Nechajte sa vtiahnuť do deja knihy, ktorá vás nielen pobúri, ale i dojme nevinou skutočnej lásky, ktorá aj napriek všetkým problémom odovzdá ľudstvu svoje posolstvo.

Moje dojmy:
Slovenskej autorke Monike Wurm ktorá ma na konte napríklad knihy Slzy predaných dievčat a Rockove Tango vyšla nedávno vo vydavateľstve Brána Nesmieš ma milovať s podtitulom Farby lásky.Tento príbeh je nabitý emóciami rôzneho druhu. V knihe sa prelínajú dve časove línie. Mám veľmi rada takéto knihy kde sa prelína minulosť a súčasnosť preto som sa na Nesmieš ma milovať veľmi tešila.

Ako som spomínala predtým v knihe sa bude prelínať príbeh Sandy de Vos zo súčastnosti a mladučkej otrokyne Ashanti. Obe hlavne hrdinky si vo svojom živote prežili veľa bolesti. Ashanti ako otrokyňa vôbec nemala dobre detstvo,práve naopak. Počas čítania príbehu Ashanti miestami môj žalúdok spravil kotrmelec lebo niektoré opisy som musela veľmi dlho predychavať. Predtým ako sa pustite do tejto knihy pripravte sa nato že opisy tyrania a zaobchádzania z otrokmi budu veľmi krute. Obe hrdinky som si veľmi obľúbila. Sandy bola veľmi silná aj jej osud uštedril poriadnu tvrdú ranu. Bola pracovitá,trošku tvrdohlavá aj keď mi miestami svojím správaním liezla na nervy a nie vždy som sa stotožnila z jej rozhodnutiami obľúbila som si ju. Som veľmi zvedavá čo čáka tieto dve hrdinky v ďalšom príbehu.

Nesmieš ma milovať s podtitulom Farny lásky je príbeh nad ktorým budete ešte veľmi dlho po prečítaní premýšľať. Monika Wurm nás zavedie do sveta orientu a ak mate radi takéto príbehy rozhodne si tuto knihu nenechajte ujsť. Už budúci mesiac vychádza pokračovanie na ktoré sa veľmi teším.Nesmieš ma milovať odporúčam.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem Nakladatelství Brána

J.M.Darhowerová-Sempre-Navždy

28. srpna 2016 v 13:49 | Sima
Autor:J.M.Darhowerová
Názov knihy:Sempre-Navždy
Počet strán:487
Vydavteľstvo:Yoli

Anotácia:
Sedemnásťročná Haven Antonelliová nikdy nepoznala slobodu. Odmalička vyrastala ako novodobá otrokyňa v izolácii uprostred púšte, kde spolu s matkou tvrdo pracovala a znášala neľudské zaobchádzanie. Obe sa stali obeťami obchodovania s ľuďmi organizovanom rozsiahlou mafiánskou sieťou. Jedného dňa sa tu objaví doktor Vincent DeMarco a dievča dostáva šancu: opustí matku a odíde s ním, alebo zomrie.Haven sa tak nedobrovoľne ocitne v severokarolínskom mestečku Durante v doktorovom dome a zoznámi sa s jeho dvomi synmi Dominickom a Carminom. Tí nikdy nepoznali núdzu a nič im nechýba - azda okrem matky, ktorá záhadne umrela. Havenin rovesník Carmine je na rozdiel od staršieho brata výbušný nezvládnuteľný mladý muž, ktorému nič nie je sväté a za nič nenesie zodpovednosť. Rodiaca sa láska k Haven to všetko zmení.Haven a Carmine časom musia prehodnotiť všetko, čomu dovtedy verili. Čím hlbšie sa zapletajú do pavučiny lží a tajomstiev, tým viac zisťujú, že napriek zdanlivým rozdielom sú si veľmi podobní. Veľmi túžia oslobodiť sa od nebezpečného sveta, kde vládnu moc a peniaze, lenže reťaz udalostí, ktoré sa dali do pohybu ešte pred ich narodením, ohrozuje ich plány aj samotnú existenciu. V tomto svete sú zrada a vraždy všednou súčasťou života, nič tu nie je zadarmo a slovo navždy - sempre dostáva trpkú príchuť.

Moje dojmy:
Sempre-Navždy ktoré vyšlo vo vydavateľstve Yoli laka už svojou veľmi peknou obálkou. Knihu som si plánovala kúpiť ale nie príliš pozitívne recenzie ma nakoniec odradili a dala som prednosť iným.Knihu som si konečne prečítala teraz keď som ju našla v knižnici a aj keď som zo začiatku bola z knihy nadšená postupne moje nadšenie opadalo.

Hlavnou hrdinkou príbehu je Haven ktorá si vo svojom živote prežila veľa zlého a bolestivého a samozrejme to na nej zanechalo stopy. Je veľmi bojazlivá,utiahnutá do seba a pri akomkoľvek pohybe sa hneď skrčí a očakáva bitku. Carmine,chlapec muža ktorý dal Haven šancu je jej presný opak. Jeho život je drogy,sex,alkohol a dievčatá. Jeho posteľou prešlo množstvo báb. Carmine je výbušný,náladový a tvrdohlavý. Bohužiaľ žiadna postava v knihe mi nijako extra neprirástla k srdcu.

Autorka píše veľmi pútavo a kniha sa mi čítala rýchlo ale keby príbeh skrátila minimálne o 50 až sto strán vôbec by to nebolo zle. Ďalšie negatívum,v príbehu vystupovalo veľké množstvo postav a v životných príbehov som sa strácala a chvíľu mi trvalo kým som sa zorientovala. Keď chcete pri knihe vypnúť tato kniha by vás mohla baviť tato. Mňa bohužiaľ sklamala.

Jaroslava Kuchtová-Túto noc nezaspím

21. srpna 2016 v 15:00 | Sima
Autor:Jaroslava Kuchtová
Názov knihy:Túto noc nezaspím
Počet strán:254
Vydavateľstvo:Moťýľ

Anotácia:
Študentský život je krásny.Bodaj by nebol,keď mame osmenasť a svet je gombička!Zuzana si to však nemyslí. Momentálne prežíva najhoršie obdobie svojho života. Akýmsi nedopatrením sa ocitla na gymnáziu, kde si hneď na začiatku roka znepriatelila väčšinu triedy a profesorov. Keby len to. Chcú jej vziať jediné, čo ju ešte drží nad vodou: milovaného koňa. Zmätená a nešťastná robí chybu za chybou. Dostáva sa medzi najhorších žiakov triedy a naivne sa zaľúbi do dospelého muža, ktorý jej berie spánok a pre ktorého je schopná spraviť čokoľvek...
Príbeh plný emócií, nečakaných prekvapení, ale aj pravého študentského humoru nás unáša štvorročnou etapou života dievčaťa zaľúbeného do svojho idolu, milujúceho kone, tanec a prírodu. Dievčaťa, ktoré hľadá samo seba a pevnú pôdu pod nohami.

Moje dojmy:
Na knihu Túto noc nezaspím som narazila dávno asi keď som mala 17 rokov a v tom období sa mi kniha veľmi páčila Keď som ju teraz zbadala v knižnici dostala som opäť chuť prečítať si tento príbeh. Aj po druhý krát sa mi tato kniha veľmi páčila a ak ste po tejto knihe ešte nesiahli,čim skôr by ste to mali napraviť.

Hlavná hrdinka Zuzana práve nastúpila na gymnázium na ktoré nechcela isť ale rodičia rozhodli inak. Zo Zuzanou prežijeme cele 4 roky. Zuzana sa vám zo začiatku bude javiť ako naivne dievčatko,postupne ako dospieva učí sa z vlastných chyb,stava sa z nej múdre dievča. Zuzana mi veľmi sadla,v niektorých situáciach som ju chápala prečo spravila to alebo ono a prečo sa tak správala. Zuzana nemá veľa kamarátok,práve naopak .V kolektíve nie je veľmi obľúbená ale i napriek tomu sa postupne s kamaráti z Janou ktorá pri nej stoji nech sa deje čokoľvek. Zuzana miluje kone a rada chodíť jazdiť.Popri jazdení zabuda na problemy. Tam spoznáva Luciu s ktorou si veľmi rozumie a stanú sa z nich kamaratky. Lukáš,bývali Zuzanin tanečný partner bude mať v živote hlavnej hrdinky taktiež veľký vyznám. Lukaš bol fajn,bol vtipný a obľúbila som si ho.

Tuto knihu určite odporúčam hlavne mladším čitateľkám ale i staršie sa v tomto príbehu určite nájdu. Kniha ma bavila od prvej strany a určite si v budúcnosti od autorky prečítam aj ďalšiu knihu.Tuto noc nezaspím je príbeh plný emócii rôzneho druhu. Príbeh o prvej láske, priateľstve a učení sa z vlastných chyb a hľadaniu samej seba.











Kniha vyšla minulý rok v novom vydaní a môžete si ju kúpiť aj TU

Cassandra Clare,Sarah Rees Brennan a Maureen Johnson-Magnus Bane:Zápisky Veľkobosoráka

19. srpna 2016 v 18:56 | Sima
Autor:Cassandra Clare,Sarah ReesBrennan a Mauren Johnson
Názov knihy:Magnus Bane:Zápisky Veľkobosoráka
Počet strán:434
Vydavteľstvo:Slovart

Anotácia:
Neopakovateľná príležitosť pre fanúšikov sérií Nástroje smrteľníkov a Pekelné stroje nazrieť do tajomného života Magnusa Banea. V tejto jedinečnej knihe vám prinášame jedenásť príbehov, ktoré poodhaľujú rúško tajomstva, čo zahmlieva štyristoročný život obľúbeného veľkobosoráka Brooklynu. Magnus Bane to nemá v živote ľahké, pretože pre bosoráka sú na prvom mieste vždy problémy iných. Jeho život je dlhý, rad jeho mileniek a milencov ešte dlhší. No Magnus má dar, ako byť v pravý čas na správnom - alebo aj nesprávnom - mieste. Francúzska revolúcia, prohibícia v Amerike alebo prvá veľká bitka medzi Valentinom a Tieňolovcami je len zlomok z toho, čo Magnus prežil na vlastnej koži. Za štyristo rokov sa toho nazbieralo toľko, že mu to nikto nikdy neuverí. A týchto jedenásť poviedok... Magnus pravdepodobne preklína toho, kto ich vypustil do sveta.

Moje dojmy:
Magnus Bane patrí medzi moje obľúbené postavy. Je výstredný,bláznivý,vtipný a ja ho spolu s Alecom zbožňujem. Od prvej časti Mesta kosti až po posledný diel som im držala palce,ako to skončilo si nakoniec musíte prečítať v knihe. Keď som sa dozvedela že Slovart vydá zbierku poviedok z Magnusovho života asi si viete predstaviť moje natešené poskakovanie po dome. Zbierka 12 poviedok nám odhalí život tohto Veľkobosoráka a verte že jeho život bolo jedno veľké dobrodružstvo.

Ako som spomínala predtým. Magnus je bláznivý,vtipný a nejde si ho neobľúbiť. V tejto zbierke sa objavia postavy ktoré sú nám už veľmi dobre známe napríklad Tessa z Pekelných strojov ktorú som si už v spomínanej sérii obľúbila ale zoznámime sa aj z novými postavami.

Ak mate radi Magnusa Banea rozhodne si tuto knihu nenechajte ujsť. Najviac sa mi páčili poviedky:Záchrana Raphaela Santiaga,Čo kúpiť Ťienolovcovi,ktorý ma všetko(a s ktorým oficiálne nechodíte),Pravá láska(Prve rande) tieto dve poviedky sú úplne super lebo Malec!! ,Pád hotel Dumort a Kraľovna na uteku. V knihe sa však nachádza aj par miest ktoré ma trošku nudili.
Cassandra Clare je skvelá autorka a veľmi sa teším na Lady Midnight ktorá vyjde aj u nás.Magnus Bane:Zápisky Veľkobosoráka odporúčam.

Thomas Hardy-Ďaleko od hlučícího davu

13. srpna 2016 v 17:33 | Sima
Autor:Thomas Hardy
Názov knihy:Ďaleko od hlučícího davu
Počet strán:447
Vydavteľstvo:Argo

Anotácia:
Hardyho román v sobě úchvatně kombinuje romantickou love story s upřímným, otevřeným vylíčením anglického venkova; nejedná se však o nějakou pastorální idylu, jakkoli je kniha prodchnutá nostalgií.
Právě naopak, v mnoha ohledech jde o zcela moderní příběh s ryze moderní hrdinkou - mladá, nezávislá statkářka Batsheba se už dávno zařadila do kánonu velkých postav světové literatury, podobně jako její tři velice rozdílní nápadníci, oddaný pastýř Gabriel, postarší statkář Boldwood a světácký seržant Troy. Spletitý děj plný zvratů, nádherné popisy jihoanglické krajiny i života na venkově, zajímavě vykreslené postavy a dokonalá práce se čtenářovým očekáváním - to vše dělá z románu Daleko od hlučícího davu vpravdě mistrovské dílo, které nepochybně stojí za přečtení i dnes.

Moje dojmy:
V roku 1874 vyšla kniha od Thomasa Hardyho Ďaleko od hlučícího davu.Thomas Hardy patrí dodnes medzi obľúbených autorov a získava si svojím štýlom písania mnoho čitateľov. Tato kniha mi ležala doma zhruba rok,teraz som sa konečne do nej pustila a bola som milo prekvapená. Aj keď vám bude chvíľu trvať kým sa do knihy úplne ponorite rozhodne tento príbeh stojí za prečítanie.

Hlavnou hrdinkou príbehu je Batsheba.Zo začiatku mi Batsheba prišla trošku zvláštna,naivná a to ako sa spravala ku Gabrielovi tak to bolo akurát na facku. Postupne sa však hlavná hrdinka mení,sem tam male stále tie vrtochy ale už nie toľko ako na začiatku. Gabriel bol fajn a s Batshebou mal naozaj trpezlivosť,za čo som ho v niektorých momentoch keď sa správala ako decko obdivovala.

Thomas Hardy vytvoril príbeh na ktorý len tak ľahko nezabudnete. Zaver knihy ma šokoval a vôbec som ho nečakala. Menšie varovanie pre tých ktorý nemajú radi rozsiahlejšie opisy, túto knihu radšej nečitajte. Zo začiatku som s tejto knihy mala rozporuplne pocity ale ako som sa ponárala do príbeh mladej Batsheby tak sa mi kniha ťažko odkladala. Plusom tejto knihy sú aj krásne myšlienky. Ďaleko od hlučicího davu odporúčam

Elle Kennedy-Návrh

3. srpna 2016 v 17:43 | Sima

Autor:Elle Kennedy
Názov knihy:Návrh
Počet strán:423
Séria:Off-Campus
Vydavateľstvo:Baronet

Anotácia:
Hanna Wellsová si je ve všech oblastech života jistá v kramflecích, až na sex a svádění. Jestli chce upoutat pozornost kluka, do kterého se zakoukala, musí vystoupit ze své ulity a udělat všechno, co bude potřeba, aby si jí všiml… I kdyby to znamenalo výměnou za předstírané rande doučovat namyšleného kapitána univerzitního hokejového týmu.Garrett Graham vždy toužil po jediném - hrát po vysoké profesionálně hokej, jenže teď hrozí, že kvůli stále se zhoršujícím známkám svého snu nedosáhne. Když mu jeho spolužačka předloží návrh, který by mu zajistil pozici v týmu a jí zájem vysněného kluka, dvakrát se nerozmýšlí.
Stačil ale jediný polibek, který vedl k tomu nejdivočejšímu sexu v životě, aby si Garrett uvědomil, že už nic předstírat nehodlá. Teď ještě musí přesvědčit Hannu, že kluk, kterého chce, je ve skutečnosti on. A to tak snadné nebude.

Moje dojmy:
O knihe Návrh ste už určite počuli. Knihu som najprv nemala v plane čítať ale pochvalne recenzie ma nakoniec presvedčili a ja som si knihu objednala.Návrh je perfektná kniha a mňa bavila od prvej strany. Ak hladate vtipne a romantické čítanie s hrdinkou ktorá ma mozog a jej logické myslenie si nevzalo dovolenku keď zbadala krásneho chlapa s ktorého ide každý do kolien tak tato kniha je pre vás.

Garretta som si veľmi obľúbila. Bol vtipný a mal charizmu. Hlavnu hrdinku Hannu som si tiež veľmi obľúbila.Hanna je veľmi silná a a to som na nej obdivovala. V minulosti si prežila veľa zlého a bolestivého. I napriek tomu čo si prežila nestratila humor a aj keď to chvíľu trvalo opäť je taka ako bola predtým,je veľmi vtipná a nad doťahovaním s Garretom som sa len smiala. Z vedľajších postav som si obľúbila Allie.

Takýchto príbehov ako je Návrh bolo aj bude a aj keď viete už od začiatku ako tento príbeh skončí autorka mu však dodala svoje čaro. Štyl písania Elle Kennedy je jednoduchý no putavy. Návrh nie je žiaden presladený román z ktorého by ste boli polepený až za ušami preto vám knihu odporúčam.
 
 

Reklama