Knižné recenzie

Marissa Meyerová-Scarlet

4. května 2016 v 20:22 | Sima
Autor:Marissa Meyerová
Názov knihy:Scarlet
Séria:Mesíční kroniky
Počet strán:452
Vydavateľstvo:Egmont

Anotácia:
Osmnáctiletá Scarlet Benoitová je přesvědčena, že se o sebe dokáže postarat sama. Nepotřebuje a ani nechce si nikoho pustit do života. Výjimkou je její babička Michelle, žena, která Scarlet naučila všechno, co umí: pilotovat raketu, oškubat kachnu, ignorovat názor většiny a udělat si svůj. Celých jedenáct let byla babička pro Scarlet jediným blízkým člověkem na světě.
Až do dne, kdy babičku unese jakýsi tajemný gang a Scarletin život se navždy změní. Jediný, kdo o tomto gangu něco ví, je Vlk, pouliční rváč, kterého Scarlet zná jen zběžně. Scarlet se nerada svěřuje cizím lidem, zvláště pokud jde o muže, ze kterých čpí potíže na sto honů. Jenže Vlkovu pomoc potřebuje, pokud chce najít únosce své babičky. A to ještě netuší, jakou roli hrála před lety její babička při záchraně princezny Selene, nebo kdo Vlk vlastně je a jaké jsou jeho skryté úmysly…

Moje dojmy:
Príbeh o červenej čiapočke,babičke a zlom vlkovi poznáme už detstva. Marrisa Meyerová tento príbeh použila vo svojej druhej knihe so série Mesíční kroniky. Autorka opäť nesklamala. Dej bol napínavý a plný zvratov. Scarlet bola skvelá a vôbec som sa pri knihe nenudila. Napäto som otáčala stránky a bolo ťažké knihu odložiť. Sériu Mesíční kroniky zbožňujem.Autorka zachovala niečo čo poznáme z klasickej rozprávky a ako v prípade Cinder bolo to skvelé čitanie.

Hlavnou hrdinkou tohto príbehu je Scarlet ktorú som si trošku viac obľúbila ako Cinder.Scarlet bola veľmi odvážna ale ukázala na druhej strane i citlivejšiu stránku svojej osobnosti.Pre babičku bola schopná urobiť čokoľvek. Vlk bol tajomný ale tiež ako Scarlet som si ho obľúbila. V knihe vystupuje mnoho postav ktoré poznáme z predošlej knihy ale na scénu vstupujú aj nové. Jedným z nových postav bol aj kapitán Thorne ktorý bol vtipný a vďaka nemu sme sa počas čítania par krát aj zasmiali.

Príbeh Cinder však neskončilo prvým dielom i v tomto pokračovaní sa s nou stretneme a čáka nás veľa prekvapení. V knihe som nenašla žiadne negatívum..Autorka píše prijemne a pútavo. Ak ste ešte túto sériu nečítali rozhodne by ste to mali skúsiť. Marrissa Meyerová vytvorila originálny príbeh ktorý mala do posledných detailov premyslený. Dej je napínavý a absolútne som netušila ako príbeh Scarlet skončí takže príbeh je nepredvídateľný. Teším sa ďalšie príbehy o Zlatovláske a Snehulienke. Odporúčam

Nicholas Sparks-Zápisník jednej lásky

27. dubna 2016 v 19:19 | Sima
Autor:Nicholas Sparks
Názov knihy:Zápisník jednej lásky
Počet strán:165
Vydavateľstvo:Ikar

Anotácia:
Dojímavo nežný príbeh o trvalej sile lásky. Noah Calhoun rozpráva príbeh lásky svojej ťažko chorej manželke, ktorá stráca pamäť. Číta ho z denníka, ktorý si viedol v čase ich mladosti. Noah stretol Allie už ako 16 - ročný, prežil s ňou krásne leto a miloval ju väčšmi než ostatné. Vojna a spoločenské predsudky milencov vtedy rozdelili. Keď sa po rokoch Allie vracia, je zasnúbená a má sa vydávať, ale chce si ujasniť city i obidvom mužom. Tak ako skladačka vnútri inej skladačky sa príbeh iba tejto dvojice vlastne iba začína. Napokon prežijú spolu dlhé roky a ich manželstvo je prežiarené vrúcnym vzťahom a vzácnou krásou. Podľa románu bol nakrútený úspešný film.

Moje dojmy:
Jeho knihy dojímajú milióny čitateľov na svete. Slovenských nevynímajúc. Nicholas Sparks patrí medzi mojich obľúbených autorov a na každý jeho príbeh ktorý vyjde u nás sa veľmi teším. Nicholas Sparks ma jedinečný štyl písania ktorý vás chytí za srdce a jeho knihy sa zamilujete. Zapísnik jednej lásky je jeho najznámejšie dielo. Prvý som videla film ktorý ma citovo vycucal a patri medzi moje obľúbené filmy.Štyry roky mi trvalo kým som našla človeka ktorý chcel knihu predať. Doteraz si pamätám aka som bola nadšená keď mi kniha prišla domov. Teraz po dlhšom čase som sa opäť pustila do knihy a aj po druhý krát mala pre mňa kniha čaro a veľmi ma zasiahla. Bolo ťažké sa od príbehu Allie a Noaha odtrhnuť. Takýchto milostných príbeh je na knižnom trhu veľa ale tento príbeh je jedinečný a vychádza zo skutočných udalosti a rozhodne stoji za vašu pozornosť. Ak ste náhodou film nevideli,prečítajte si najprv knihu. Je tam par detailov ktoré sú v knihe bud pozmenené alebo sa tam nenachádzajú.

Allie a Noah,hlavní hrdinovia tohto príbehu ktorý sa zoznámili v jedno leto a bola s toho laska. Bohužial spoločenské predsudky a vojna ich rozdelili. O 14 rokov neskôr sa stretávajú znova. Zmenili sa obaja. Ich názory sa zmenili,dospeli. Ako skonči toto stretnutie sa dozviete v knihe. Allie mi bola veľmi sympatická. Bola veľmi temperamentná trošku tvrdohlavá takže niekdy ich hádky boli veľmi vašnive. Noah mi bol sympaticky bol pracovitý,mal charizmu a prežil si toho naozaj veľmi veľa. Oboch som si veľmi obľúbila.

Príbeh je vyrozprávaný z pohľadu Allie i Noaha.V príbehu sa prelína minulosť v podobe spomienok Noaha na leto a neskôr na opätovne stretnutie po 14 rokoch, a súčasnosť kedy starší muž v domove pre staršých číta žene príbeh lásky dvoch mladých ľudí.

Zápisník jednej lásky je nádherný a dojemný príbeh na ktorý len tak ľahko nezabudnete. Nicholas Sparks píše úžasne a od prvej strany vás vťahuje do zaujímavého a krásneho príbehu. Túto útlu knižočku budete mať za par hodinu prečitanu. Príbeh si vás ziska a určite pri nej vyroníte zo pár slz. Zapisnik jednej lásky vás dojme,rozosmutí ale určite si vás ziska tak ako film Odporúčam.

Richelle Mead-Neslyšno

22. dubna 2016 v 17:22 | Sima
Autor:Richelle Mead
Názov knihy:Neslyšno
Počet strán:244
Vydavateľstvo:Domino

Anotácia:
Ve světě bez zvuku slyší jedna dívka, jak ji cosi volá…
Dívka jménem Fej žije v horské vesnici, kterou sesuvy kamení zcela odřízly od světa. Přežití vesničanů zajišťuje jediné lano, po němž jim přes zrádné skalní stěny posílají jídlo lidé z údolního království.Naprostá závislost není však to jediné, co Fejinu vesnici sužuje: kam až paměť sahá, zdejší lidé neslyší. Jako by takovéto prokletí nestačilo, začínají nyní ztrácet i zrak. Také zásilky jídla přicházející lanovkou se začínají tenčit... Nadcházejí časy zkázy; obyvatelům horské vsi hrozí tichá temnota a smrt hladem.Pak ale jedné noci probudí Fej drásavý hluk. Vedena zvuky, něčím do té doby naprosto neznámým, se Fej vydává na velkolepou výpravu - sestupuje po nebezpečně strmé hoře do tajemného království Pej-kuo, kde nalezne neuvěřitelnou pravdu o své vesnici i lásku, která ji navždy změní život.

Moje dojmy:
Richelle Mead je autorkou megaúšpešnej série Upírska akdémia. Nedávno jej vyšla vo vydavateľstve Domino Neslyšno. Tentoraz to nebude o upíroch a Sukubach ale príbeh sa bude odohrávať v Starovekej Číne a bude o ľudoch ktorý nepočuju. Predsa sa tam však nájde jedno dievča ktoré počuje ako ju niečo vola a ako to všetko dopadne zistite až po prečítaní knihy. Strašne som sa na túto knihu tešila a keď sa mi znížil počet knih požičaných z knižnice pustila som sa do nej. Neslyšno v sebe ukrýva zaujímavý a originálny príbeh ktorý určite stoji za prečítanie aj keď ma niektoré miesta v knihe trošku nudili.

Hlavnou hrdinkou príbehu je mlada dievčina menom Fej ktorá bol odvážna a inteligentna. V živote Fej je i chlapec Li Wej ktorý i napriek tomu že to mal ťažšie ako Fej bol odvažny.V knihe vystupuje mnoho postav ale autorka i dala menšie priestor a príbeh je o Fej a jej ceste za spravodlivosťou.

Neslyšno bolo napínavé čítanie ktoré som mala za par dni prečítané. Od knih Richelle Mead sa naozaj ťažko dá odtrhnúť a ani v tomto prípade to nebolo inak. V knihe nájdete napätie akciu a trochu romantiky. Ako to býva u Richelle všetko sa správne premiešavalo. Richelle Mead mala tento príbeh do posledných detailov premyslený a od prvej strany vás vťahuje do príbehú mladej a odvažnej Fej. Odporúčam

Susanna Clarková-Jonathan Strange & pán Norrell

16. dubna 2016 v 21:14 | Sima
Autor:Susanna Clarková
Názov knihy:Jonathan Strange & pán Norrell
Počet strán:877
Vydavateľstvo:Alman

Anotácia:
Pred niekoľkými storočiami, keď v Anglicku ešte existovala mágia, bol najväčším mágom všetkých čias Havraní kráľ. To on spojil vedomosti féerov a ľudí a vytvoril anglickú mágiu. Teraz, na začiatku 19. storočia, je už len legendou, lebo Anglicko viac v mágiu neverí. Všetko sa zmení, keď sa v kráľovstve zjaví samotársky pán Norrell z Hurtfewského opátstva. Vďaka nemu sa sochy v Yorskej katedrále začnú pohybovať a rozprávať. Anglickom sa rozšíria správy o návrate mágie a pán Norrell sa presťahuje do Londýna v presvedčení, že musí vláde pomôcť vo vojne proti Napoleonovi. Stretne šikovného mladého mága Jonathana Strangea, ktorého prijme za žiaka. Mladík je šarmantný, bohatý a arogantný a ich partnerstvo sa čoskoro zmení na súperenie.

Moje dojmy:
Milovníkom fantasy príbehov je meno Susanna Clarková známe. Vytvorila fenomenálne dielo Jonathan Strange a pán Norrell. Okolo tejto knihy som chodila v knižnici niekoľkokrát,nakoniec som si ju vzala a neľutujem pretože kniha ma prijemne prekvapila.Tajomno a zvedavosť ako to všetko skončí nakoniec vás bude sprevádzať počas celého čítania a aj keď to nie je ľahké čítanie a bude vám chvíľu trvať kým sa úplne ponorite do príbehu rozhodne by ste s touto knihou mali trochu zabojovať pretože príbeh ktorý vytvorila autorka je jednoducho perfektný a ja som sa počas čítania ani raz nenudila.

Hlavnými postavami je Jonathan Strange & pán Norell. Obaja títo mágovia sú rozdielny. Pán Norrell ma zvláštnu povahu,je puntičkár,tajnostkár.Jonathan Strange je jeho pravý opak.Vrha sa do nebzpečných situacii a a hľada stopy ktoré by ho priviedli k Havraniemu kraľovi.Obaja máju rozdielne názory na mágiu a či to bude fungovať sa dozviete v knihe.

Na tejto knihe by som nenašla žiadne negatívum. V knihe sú aj krásne ilustrácie ktoré robia knihu výnimočnou a nevšednou. Autorka ma v knihe všetko premyslene do posledných detailov ak mate radi históriu,Anglicko a mágiu tak neváhajte a pustite sa do tohto príbehu na ktorý len tak rýchlo nezabudnuté.

Jonathan Strange a pán Norrrell neodporučím len fanúšikom fantasy žánru ale i ostatným ktorý tieto knihy čítajú menej. Tento príbeh si určite v budúcnosti prečítam znova. Autorka Susanna Clarková píše zaujímavo a putavo. Počas čítania budete mať pocit že sa nachádzate samotnom príbehu plného kúziel. Odporúčam.

Michael Robotham-Řekni lituji

8. dubna 2016 v 21:01 | Sima
Autor:Michael Robotham
Názov knihy:-Řekni lituji
Počet strán:488
Vydavateľstvo:Moba

Anotácia:
Jedné letní nedělní noci se ve vesnici Bingham nedaleko Oxfordu ztratí dvě nejlepší patnáctileté kamarádky Piper Hadleyová a Natasha McBainová. Mnohadenní televizní přímý přenos zpátrání po nich upoutá celý národ. Dívky se ale nepodaří najít. O tři roky později, v průběhu nejhorší sněhové vichřice za posledních sto let, dojde k brutální vraždě manželského páru bydlícího na farmě, kde kdysi se svými rodiči žila iNatasha McBainová. A pod ledem zamrzlého jezera je po sněhové bouři nalezeno tělo mladé bosé ženy.Policie zadrží duševně narušeného mladíka, který slyší hlasy a tvrdí, že té noci viděl v bouři dívku, kterou pronásledoval sněhulák. Klinický psycholog a tvůrce zločineckých profilů pro policii Joseph O'Loughlin je přesvědčený, že dívky, které zmizely před třemi lety, stále žijí. Přesvědčuje policii, že je třeba obnovit vyšetřování, ale čím víc se blíží pravdě, tím nebezpečnější celá situace začíná být. Mysl jeho protivníka je chladnokrevná, rafinovaná a zvrácená.

Moje dojmy:
Michael Robotham je medzi čitateľmi thrillerov veľmi obľúbený. Řekni lituji vyšla minulý rok a ja som ju mala doteraz ako inak na poličke.Tato kniha ma prijemne prekvapila. Od prvej strany vás vťahuje autor do príbehu. Autor píše veľmi pútavo a budete mať obrovsky problém knihu odložiť.


Hlavnou postavou príbehu je klinicky psychológ Jospeh O"Loughlin ktorého si nejde neobľúbiť. Je veľmi sympaticky,inteligentný a odvážny. V knihe sa jednotlive kapitoly kde sa rieši vražda a zmiznutie prelína aj so zápiskami a neskôr myšlienkami stratenej Piper.Zo začiatku vám nič nebude dávať zmysel ale postupne bude všetko do seba zapadať a koniec budete čítať napätý ako struna. Autor s nami bude počas čítania zahrávať. Keď budete niekoho podozrievať o par strán vám to autor vyvráti alebo naopak ešte viac zamotá. Dej je napínavý ,nepredvídateľný a miestami mraziví.


Tuto knihu odporúčam všetkým ktorý máju radi mrazivé krimi romány. Michael Robotham je perfektný autor a v budúcnosti si určte ešte niečo od tohto autora prečítam.

Daniella Ferková-Tanec pre Luciu Frey

19. března 2016 v 16:48 | Sima
Autor:Daniella Ferková
Názov knihy:Tanec pre Luciu Frey
Počet strán:249
Vydavateľstvo:Slovart

Anotácia:
Šestnásťročná Lucia sa vracia na Slovensko. Späť do rodných Košíc, ktoré opustila pred ôsmimi rokmi. Francúzske Orléans je už len boľavou spomienkou na otca a jeho náhlu smrť. Ani sľubná tanečná budúcnosť ju tam nedokáže udržať. A tak zavesí tanec na klinec, pretrhne všetky väzby s francúzskymi kamarátmi a vráti sa na Slovensko. Matke je však na príťaž a v škole vôbec nezapadne. Po mesiacoch akoby vo vzduchoprázdne si pomaly nachádza cestu späť k tancu. Znovu objavuje nielen radosť z pohybu a hudby, ale stretáva aj prvú lásku. Luciu však v snoch trápi minulosť. Ani zmena prostredia jej nepomáha zabudnúť na tú strašnú noc. Napokon si bude musieť vybrať. Dá prednosť sebe alebo láske?

Moje dojmy:
Daniella Ferková je mlada začinajuca sedemnásťročná autorka ktorá vyhrala niekoľko súťaží a na svete je od minulého roka jej debutový román Tanec pre Luciu Frey.Na túto knihu som sa veľmi tešila aj keď už dávno nemám 17 rokov ale niekdy mam proste chuť si prečítať niečo také ako je tato kniha. Daniela ma vážne talent na písanie.Tanec pre Luciu Frey vôbec nie je zla kniha práve naopak. Bolo to prijemne prekvapenie a ja som veľmi zvedavá čo ďalšie si pre nás tato mlada baba s obrovským talentom na písanie do budúcna pripraví a určite siahnem i po jej ďalšej knihe.

Hlavná hrdinka Lucia to absolútne nemá ľahke. Jej život vo Francuzku bol užasni,mala rozbehnutú fantastickú tanečnú kariéru všetko bolo dokonale až dovtedy kým sa osud s ňou kruto nezahral a neuštedril jej obrovskú ranu. Vracia sa na slovensko k mame s ktorou si nerozumie. Nočné mory ktoré ju každú noc budia jej tiež nepridávajú na pohode. Lucia bola veľmi silná ale miestami mi prišla trošku naivna. Luk bol super a obľúbila som si ho a takisto si toho veľa preskákal ako Lucia.Bara bola krava a Ben bol idiot to jedine dokážem na nich dvoch napísať.
Tanec pre Luciu Frey by som odporučila nielen tinedžerom ale i starším čitateľom. Autorkin štyl písania mi sadol a bolo naozaj ťažké knihu odložiť. V knihe nájdete aj krásne myšlienky. Počas čítania si môžete pustiť aj playlist s pesničkami ktoré sa nachádzajúcu v knihe. Tanec pre Luciu Frey odporúčam.

Paul Tremblay-Hlava plná duchov

9. března 2016 v 14:05 | Sima
Autor:Paul Tremblay
Názov knihy:Hlava plná duchov
Počet strán:316
Vydavateľstvo:Ikar

Anotácia:
Život obyčajnej rodiny Barrettovcov z provinčného prostredia Nového Anglicka sa rozpadáva, keď sa u ich štrnásťročnej dcéry Marjorie začnú prejavovať príznaky akútnej schizofrénie. Rodičia sú zúfalí, lebo lekári nie sú schopní zastaviť Marjorinu čoraz väčšiu pomätenosť. Keď sa z ich pokojného domova stáva dom hrôzy, po istom váhaní sa obrátia so žiadosťou o pomoc na miestneho katolíckeho kňaza. Otec Wanderly je presvedčený, že chorú tínedžerku posadol diabol, a navrhne exorcizmus.Kňaz sa spojí s produkčnou spoločnosťou, ktorá veľmi rada siahne po televíznom spracovaní barrettovského trápenia. Marjorin otec John je už vyše roka nezamestnaný a nie je schopný uhrádzať ani lekársku starostlivosť o dcéru. Preto rodina súhlasí, aby ju televízia nakrúcala, a čoskoro sa členovia rodiny mimovoľne stávajú hviezdami populárnej televíznej reality šou Posadnutosť. Keď udalosti v Barrettovom dome prerastú do tragédie, televízna relácia a zverejnené šokujúce záznamy vyvolajú veľký škandál.O pätnásť rokov istá spisovateľka pripravuje o barrettovskom prípade knihu a absolvuje rozhovory s Marjorinou mladšou sestrou Merry. Keď si Merry vybavuje v pamäti dávne udalosti, ktoré prežívala ako osemročná, vychádzajú na povrch dlho ukrývané tajomstvá a bolestné spomienky, neraz protirečiace tomu, čo sa vysielalo v televízii. Odhaľuje sa v nich neuveriteľný príbeh psychologického hororu, ktorý núti zamyslieť sa nad vzťahom medzi spomienkami a skutočnosťou, vedou a náboženstvom aj nad samotnou podstatou zla.

Moje dojmy:
Ty ktorí milujú mrazivé príbehy o duchoch určite neunikla kniha Hlava plná duchov.Ja mám rada ducharske knihy a na Hlavu plnú duchov som natrafila náhodou ale už obálka ma zaujala tak som si knihu objednala. Keď som knihu začala čítať mala som s nej zmiešane dojmy ktoré však postupne mizli a ja som napäto otáčala stránky.

Rodina Barettovcov je ako každá ina. Dve dcéry štrnásťročná Marjorie a mladšia-osem ročná Merry. Až na finančne problémy ktoré ich trápia si spolu nažívajú v pokoji až do momentu kým Marjorie neochorie. Majorina choroba je vážna a také samozrejme aj je správanie. Merry ktorá vyrozpráva tento príbeh spisovateľke Rachel mala vtedy len osem rokov.Niektorým veciam nechápe no i napriek tomu je na svoj vek inteligentná a vie že jej rodina už nikdy nebude taka ako pred tými udalosťami.

V knihe sa prelína minulosťou(v podobe spomienok) a súčastnosti. Príbeh je vyrozprávaný aj z pohľadu ako ho vnímala Merry keď bola mala a po rokoch kedy je už dospela žena a celý svoj životný príbeh rozprave Rachel.A ďalšou zaujímavosťou tejto knihy je blog ktorý si píše pod iným pseudonymom Marry opäť nám ponuka iný pohľad na situácie.

Pri čítaní tejto knihy vás miestami niekdy neprijemne zamrazí. Hlava plná duchov je kniha plna napätia. Dej pomaly graduje až to vyústi do konca ktorý vás šokuje minimálne prekvapí .Autorov štyl písania mi nerobil žiadne problém len mi chvíľku trvalo kým som sa dok knihy začítala i napriek tomu som s knihy nadšená a odporúčam všetkým i tým ktoré takéto knih veľmi nevyhladavaju.

Samantha Youngová-Scotland Street

2. března 2016 v 13:43 | Sima
Autor:Samantha Youngová
Názov knihy:Scotland Street
Séria:Dublin Street
Počet strán:311
Vydavateľstvo:Ikar

Anotácia:
So zlými chlapcami skončila, ale on jej nedá spávať.
Shannon MacLeodová má smolu na mužov. Bodaj by nie, keď ju priťahujú potetovaní svalovci so zvodným pohľadom, ktorý neveští nič dobré. Shannon si už prešla niekoľkými nevydarenými vzťahmi, posledný priateľ jej však pripravil ten najhorší budíček. Z nepríjemného zážitku sa ešte dlho spamätávala a odvtedy má mužov plné zuby - zvlášť tých zlých. Cole Walker predstavuje presne ten typ, ktorému sa chce Shannon vyhnúť - je príťažlivý, potetovaný a namyslený. Za drsným výzorom sa však skrýva dobré srdce a Cole navyše hľadá tú pravú. Keď sa mu do cesty pripletie rozkošná ryšavka, nezaváha a zaútočí na jej zlomené srdce.
Lenže minulosť nespí a pripomenie sa práve vtedy, keď to človek najmenej čaká.

Moje dojmy:
Dublin Street,London Road,Jamaica Lane,India Place a nakoniec Scotland Street sú knihy ktorými si slovenských čitateľov podmanila Samantha Youngova.Jej knihy sú plne emócii a každá postava v knihách si musela prejsť veľmi dlhu cestu kým našla konečne pokoj a šťastie a kým našli svoju životnú lásku. Tak to bolo aj v tomto prípade. Colea sme mohli poznať už z predošlých dielov. Cole to nemal rozhodne ľahké a ani hlavná hrdinka príbehu Shannon to nemala na ružiach ustlané. Smola na mužov priniesla do jej života iba trápenie,bolesť a stratu blízkeho človeka. Scotland Street je romanticky príbeh o odpustení, dôvere a snoch.

Shannon je veľmi komplikovaná. Vďaka nevydareným vzťahom bola nedôverčivá a kým si ľudia okolo nej získali dôveru prešiel nejakí čas. Shannon bola silná a to čo si prežila si ja osobne na vlastnej koži neviem a ani nechcem predstaviť. Zo začiatku som s ňou mala obrovsky problém. Každý chlap bol pre ňu takí istý ako jej bývali,hneď každého odcudzila. Toto jedine sa mi na nej nepáčilo. Postupne ako sa Shannon začala ľudom otvárať som si ju aj ja obľúbila a nemala som potom s ňou problém. Cole je jednoducho úžasný a so Shannon mal obrovskú trpezlivosť. Prežil si toho veľmi veľa a vďaka tomu ako to všetko zvládol mi bol sympaticky a získal si môj obdiv. Cole bol aj nesmierne vtipný a slovne prestrelky medzi nim a Shannom som si užívala . V tomto diely sa vyskytli postavy z predošlých dielov takže sa môžete tešiť napríklad na Jo,Joss a mnohých ďalších.

Scotland Street bola perfektná oddychovka ktorú som mala prečítanú za veľmi krátky čas.Stránky ubiehali obrovskou rýchlosťou a tento diel sa mi veľmi páčil. India Place bol trošička slabší diel ale s týmto dielom som nadmieru spokojná. Ako som písala veľa krát autorka nepíše len o jednej veci. V jej knihách sa riešia aj citlivé témy súčastnosti tak ako to bolo aj v tomto príbehu a všetko je to skvele premiešané takže sladký román z ktorého budete aj týždeň polepeny neočakávajte.


Scotland Street môžem len a len odporučiť. Ak ste ešte nečítali túto sériu rozhodne by ste to mali skúsiť. Teším sa na ďalšiu autorkinu knihu ktorá vyjde už tento rok.Samantha Youngová píše prijemne a lahko. V jej knihách najdete romantiku,nádych erotiky,emócie,trošku drámy.Scotland Street odporúčam.

Andrzej Sapkowski- Zaklínač 1-Poslední praní

26. února 2016 v 19:26 | Sima
Autor:Andrzej Sapkowski
Názov knihy:Zaklínač 1-Poslední prání
Vydavateľstvo:Leonardo

Anotácia:
Zaklínač… Ošlehaný muž bez věku, jehož bílé vlasy nejsou znakem stáří, ale mutace, kterou musel podstoupit. Placený i dobrovolný likvidátor prapodivných tvorů: mantichor, trollů, vidlohonů, strig, amfisbain - pokud ovšem ohrožují lidský rod; v takovém případě zabíjí i bytost zvanou člověk. Prvotřídní, skvělý bojovník, který není neporazitelný ani nezranitelný - naopak, téměř z každého dobrodružství si odnáší další šrámy na těle i na duši. Nově přeložené geraltovské povídky ze Stříbrného meče, něco z Věčného ohně a Meče osudu + kompletní povídka Hlas rozumu kde Geralt vysvětluje, jak to všechno začalo.

Moje dojmy:
Pre milovníkov fantasy žánru je meno Andrzej Sapkowski určite známe ale i ty ktorý tento žáner veľmi nečítajú sa už s týmto autorom mohli stretnúť alebo môžete Zaklínača poznať ako počitačovú hru. Už veľmi dlho som si chcela aj ja prečítať niečo od tohto autora a keď sa mi naskytla príležitosť a v knižnici som objavila Zaklínač 1-Poslední prani bolo rozhodnute a knihu som si vzala domov. Do čítania som pustila zvedavá a tešila som sa ale moje nadšenie pomaly opadalo. Kniha ma zo začiatku nebavila ba ma niekdy aj nudila a bola som veľmi zmätená po par stranách sa to však zmenilo a do knihy som sa ponorila a hltala som stránku za stránkou. Neľutujem čas ktorý som strávila pri Zaklínačovi lebo to bolo veľmi zaujímave čítanie a i napriek menším chybičkám to nebola posledná kniha od tohto autora.

V tejto knihe poviedok vystupuje mnoho postav.Hlavným hrdinom je však statočný a tajomný samotár Geralt z Rivie ktorý bojuje zo všetkými tvormi ktoré nepochádzajú z nášho sveta. O Geraltovi vieme toho veľmi malo čo je trošku škoda a dúfam že v ďaľšej knihe sa o ňom dozvieme viac.

Zaklínač je súbor poviedok a nie každá poviedka ma v knihe zaujala a bavila. Niekedy som sa strácala v deji alebo som mala pocit že príbeh sa zbytočne naťahuje a aspoň trošku skrátiť príbeh by bolo fajn.Autorov štyl písania mi tiež zo začiatku robil problém ale potom som si už zvykla. Svet plný mýtických bytosti,elfov a mágov určite stoji za vašu pozornosť. Autor jednotlive poviedky prepracoval do posledných detailov a čáka vás akcia,napätie a i podobnosť s rozprávkami ktoré poznáme z našich detských čias. Odporučím

Sylvia Dayová-Neskrotená

21. února 2016 v 20:08 | Sima
Autor:Sylvia Dayová
Názov knihy:Neskrotená
Séria:Crossfire
Vydavateľstvo:Fortuna Libri v edícii Fortuna Litera

Anotácia:
Odkedy som Gideona Crossa po prvý raz uvidela, spoznala som v ňom niečo, čoho sa nedokážem vzdať. Čomu nemôžem odolať. Videla som a stále vidím jeho nebezpečnú, zranenú dušu, ktorá sa tak veľmi podobá tej mojej. Od začiatku ma priťahoval. Potrebovala som ho tak, ako potrebujem tlkot vlastného srdca. Privlastnil si ma, ale neskrotil - práve naopak, on ma vyslobodil.
Nikto iný nevie, koľko kvôli mne riskoval. Nikto netuší, čo mi hrozí, aká temnota a zúfalstvo z mojej aj z jeho minulosti nám chcú zničiť život.
Sme navždy spojení spoločnými tajomstvami a pokúšame sa zvíťaziť nad osudom. Vytvorili sme si vlastné pravidlá a úplne sme sa poddali sile našej vášne.

Moje dojmy:
Tretí diel Neskrotená zo série Crossfire sa vôbec nelíši od predošlých dielov. Nájdeme tu vášeň,erotiku,hádky ktoré sa následne zmenia na vášnivý a divoký sex a komplikácie,komplikácie a opäť komplikácie. Počas čítania som mala par krát pocit že to už není láska ale obyčajná posadnutosť tým druhým .Tento diel ma nebavil tak ako predošlý. Správanie oboch hlavných hrdinoch bol v niektorých momentoch na facku alebo v mojom prípade na prevracanie očami. Neskrotenú som mala opäť prečítanú za par dni a to vďaka štýlu autorky ktorý je prijemný a ak sa vám páčili predošle diely mali by ste siahnuť i po tomto.

Hlavných hrdinou už nie je potrebne predstavovať. Gideon bol opäť dominanty,tajomný náladový,vášnivý a keď mal chvíľku keď sa nesprával ako Stalker tak bol v pohode. Eve by som aj v tomto diely jednu zavalila pretože ani tu sa nevyhneme opisom dokonalého Gideona. Prekvapivo mi trošku v tomto diely liezol na nevy aj Carry ale na konci si to už zlepšilo a chvalabohu vstúpil si do svedomia.
Autorka im to rozhodne neuľahčuje ani v tomto diely a ja dúfam že v tom daľšom už najdu konečne pokoj a budú si štastne naživat v tom svojom zvlaštnom vzťahu(o čom sice pochybujem kedže nás čaká ešte piaty diel ale kto vie možno sa autorka umudri a nebude im komplikovať život zvlašt by mohla odctraniť Corinne).Štvrty diel nesie názov Nenásytná a ja som veľmi zvedavá čo autorka dokázala ešte vymyslieť v príbehu Evy a Gideona. Odporúčam.

Sylvia Dayová-Spútaná

4. února 2016 v 20:14 | Sima
Autor:Sylvia Dayová
Názov knihy:Spútaná
Séria:Crossfire
Počet strán:342
Vydavateľstvo:Fortuna Libri v edícii Fortuna Litera

Anotácia:
Gideon Cross. Navonok dokonale krásny a sexi muž, zvnútra klbko problémov z minulosti. Vyžaroval z neho spaľujúci plameň, ktorý vo mne rozpútal najtemnejšiu vášeň. Nedokázala som sa od neho odtrhnúť. Nechcela som sa od neho oslobodiť. Stal sa mojou drogou... mojou túžbou... a bol môj.Mala som za sebou rovnako búrlivú minulosť ako on a takisto som bola poznačená traumou. Vzťah medzi nami nemohol fungovať. Vždy to bolo priveľmi ťažké a bolestné... Okrem okamihov, keď to bolo dokonalé, keď sa naša túžba a zúfalá láska menili na najsladšie šialenstvo. Vzájomná závislosť nás spájala ako puto, naša vášeň nás donútila prekročiť všetky hranice a vstúpiť do sveta rozkoše a posadnutosť.

Moje dojmy:
Séria Crossfire je medzi čitateľkami ktoré máju radi erotické romány veľmi obľúbená. Sylvia Dayová je vo svete i u nás veľmi obľúbená. Autorka píše prijemne a jej knihy budete mať prečítané za par dni. Z prvej časti som nebola nejako paf ale chcela som vedieť ako sa bude vzťah medzi Evou a Gideonom vyvíjať tak som si ich vzala domov. Za sebou mám druhu diel ktorý ma bavil viac ako prvá časť. Spútaná bola príjemná oddychovka pri ktorej som sa nenudila a bolo naozaj ťažké sa od nej odtrhnúť.

Postavy poznáme už z predošlej časti . Gideon bude opäť tajomný,náladový,dominantný ale už sa konečne dozvie čo to z jeho života ktorý bol doteraz zahalený rúškom tajomstva. Eva bola fajn a už som si ju dokonca obľúbila ale niekdy by som ju najradšej ovalila panvicou lebo to jej neustále opakovanie:Som zavisla od Gideona,Gideon je ako droga, to mi už trošku začalo liezť na nervy pretože Eva sa už od toho svojho pána tajomného a pritom dokonalého(podľa nej) nevedela pomaly už ani najesť alebo isť na wc. Obľúbila som si Caryho, Evinho najlepšie kamaráta ktorý s nou mal obrovskú trpezlivosť a aj Evinu mamu ktorá bola fajn.

Aj keď som bola niekedy na nervy zo správania Evy ako som spomínala predtým, Spútaná ma i napriek tomu bavila. Štyl písania autorky je príjemný. Spútaná je romanticky príbeh s poriadnou dávkou erotiky,nepätia a tajomná a s koncom ktorý vás prekvapi a možno aj šokuje.Knihu hodnotim kladne a ty ktorý máju radi erotické romány Crossfire je to práve.Odporúčam

Diana Gabaldon-Cizinka

30. ledna 2016 v 11:10 | Sima
Autor:Diana Gabaldon
Názov knihy:Cizinka
Séria:Cizinka
Počet strán:707
Vydavateľstvo:Omega

Anotácia:
Píše se rok 1945 a Claire Randallová, bývalá armádní zdravotní sestra, se právě vrátila z války, aby se znovu setkala se svým manželem a vydala se na druhé líbánky. Při prohlídce jedné ze starověkých kamenných ruin, které jsou rozesety po celých britských ostrovech, se všakdotkne jednoho z menhirů. Náhle je z ní Sassenach - cizinka - ve Skotsku zmítaném válkou a nájezdy klanů v pohraničí, to vše léta Páně… 1743.
Claire je katapultována zpět v čase silami, kterým nerozumí. Ocitá se uprostřed intrik zemanů a špehů. Někteří z nich možná usilují o její život a jiní o její srdce. Právě zde se totiž setká s Jamesem Fraserem, galantním skotským bojovníkem, který ji zahrne láskou tak bezbřehou, že se Claire bude muset rozhodnout mezi věrností a touhou; mezi dvěma naprosto odlišnými muži; mezi dvěma životy, které nelze vzájemně skloubit.

Moje dojmy:
Už neuveriteľných 25 rokov je Cizinka s pera Diani Gabaldon na svete a každým dňom si tato autorka ziskava viac a viac čitateľov. Ako kniha tak i seriál je veľmi uspešný. Ja osobne si ho plánujem pozrieť najbližšie dni a som zvedavá a teším sa naň. Cizinka bola veľmi zaujímave kniha,išla som do tejto knihy s miernymi obavami. Knihu som nakoniec preluskala za dva týždne a nebola to strata času aj keď v knihe bolo par miest ktoré ma bavili menej,príbeh bol i napriek tomu zaujímavý a autorka ma skvelý štyl pisania. Diana Gabaldon ma talent na písanie a od prvej strany vás vťahuje do zaujímavého a nevšedného príbehu sestričky Claire.

Postáv v tejto knih je neúrekom. Claire bola fajn ale nijako extra som si ju bohužiaľ neobľúbila,možno sa to zmení po prečítaní druhej časti alebo po zhliadnutí seriálu. Mala som pocit že si veľmi rýchlo zvykla na iný život. Claire bola veľmi odvážna žena. Nebála sa ale vedela aj kedy je lepšie byť ticho. Jej manžela Franka nebudeme moc až tak veľmi spoznať ale bol mi celkom sympaticky. Jamie bol odvážny,vašnivy a celkom sympaticky ale niekdy mi prišiel ako nevybureny pubertiak. Z toho množstva postav som si obľúbila Jamieho sestru Jenny.

Cizinika je do posledných detailov prepracovaný príbeh. Diana Gabaldon neopisuje prostredie v ktorom sa nachádzajúcu hlavni hrdinovi,neopisuje pocity hlavných hrdinov a myšlienkove pochody len na par riadkov takže ty ktorý nemajú riadi opisy všetkého možného Cizinke by sa radšej mal vyhnúť. Autorka krásne opísala Škotsko. Po cely čas mate pocit že sa nachádzate samotnom príbehu a s hlavnými hrdinami prežívate všetky starosti i radosti. Akcia sa mieša s romantikou a všetko je to skvele vyvážene.

Cizinka je dobrodružný príbeh o láske ktorá musí prekonať toho veľmi veľa. Osud Jamieho a Claire nebude rozhodne šetriť. Tajomno ktoré vás bude sprevádzať po cely čas vás bude nútiť prevracať stránky a i napriek tomu ako som spomínala predtým bolo par miest ktoré ma bavili menej som si čítanie užívala a teším sa na druhy diel. Diana Gabaldon píše skvelo a jej štyl písania mi sadol. Ty ktorý nesiahli po Cizinke a máju radi dobrodružne knihy správne vyvážene s romantikou by po tejto knihe rozhodne mali siahnuť a odporučím knihu i ostatným čitateľom.

Samantha Youngová-India Place

16. ledna 2016 v 19:28 | Sima
Autor:Samantha Youngová
Názov knihy:India Place
Séria:Dublin Street
Počet strán:319
Vydavteľstvo:Ikar

Anotácia:
Niektoré činy sa neodpúšťajú. Predovšetkým v láske.
Hannah videla Marca naposledy pred piatimi rokmi. Bol jediný muž, ktorého milovala, a jediný, s ktorým strávila noc. Po tej jedinej vášnivej noci Marco bez slova zmizol a opustil Škótsko aj Hannah. Tá musela znášať následky ich zblíženia sama, neschopná nadviazať nový vzťah. Náhoda dvojicu opäť spojí a Marco zo všetkých síl bojuje o šancu na vysvetlenie svojho konania v osudnú noc. Je odhodlaný urobiť všetko pre to, aby lásku opäť získal, a tak prenasleduje Hannah na každom kroku a prosí o odpustenie.Práve vtedy, keď si Marco myslí, že spoločná budúcnosť je na dosah ruky, nečakané odhalenie vynesie na svetlo sveta Hannahinu bolesť, ktorú pred ním starostlivo tajila. Trpké spomienky môžu dvojicu rozdeliť skôr, ako vôbec využijú šancu na nový začiatok.

Moje dojmy:
Samantha Youngová si svojimi knihami získava mnoho čitateľov. Na každú jej knihu so série Dublin Street som sa tešila a nevedela som sa dočkať vydania knihy. Tak to bolo aj v prípade India Place. Ako to už u mňa býva ku knihe som sa dostala až teraz. Po vojnovom príbehu a po zombikoch som nutne potrebovala niečo iné a keďže sa blíži dátum vydania piatej časti rozhodla som sa prečítať si India Place.Príbeh je tentoraz o Marcovi a Hannah ktorým osud dava druhú šancu.

Hlavnou hrdinkou je Hannah ktorú poznáme už z predošlých dielov. Hannah ma dnes 22 rokov a pracuje ako učiteľka. Ma skvelú prácu,užasnú rodinu lenže ma bolesť v srdci ktorá neprestáva bolieť ani po rokoch. Marco je jej láskou života a neodkáže naňho ani po tých rokoch zabudnúť. Aj keď sa zachoval ako korunovaní idiot. Hannah si od jeho odchodu prešla naozaj všeličím a autorka ju rozhodne nešetrila. Bola veľmi komplikovaná,citlivá ale predovšetkým silná pretože to čo si prežila je pre každú ženu v skutočnosti veľmi ťažké. Marco bol fajn,sympaticky a on si tiež toho preskákal vo svojom živote. Aj v tomto diely sa mihnú postavy z predošlých dielov. A čaka nás par prekvapení(po niektorý to už možno aj tušili)

Kniha je nabitá emóciami rôzneho druhu,či hnevom alebo láskou. Samantha Youngová ma skvelý štyl písania. Stranky sa vám budu obracať veľmi rýchlo a ako to píšem pri každej časti so série Dublin Street ani tu sa to netočilo len okolo toho.India Place je kniha o strachu či veriť ešte raz,o snoch,nádeji a láske ktorá si zaslúži druhu šancu.

Už druhého februára sa dočkáme piateho pokračovania série Dublin Street a kniha sa bude volať Sctoland Street tentoraz to bude príbeh o bratovi Jo,Camovi ktorý sa mihol predošlých dieloch a aj v tomto autorka už čo to pokryla z jeho životného príbehu. India Place aj keď mala par nudných miest bola skvelá oddychovka pri ktorej dokonale vypnete od všedných starosti. Odporúčam

Jane Austenová a Seth Grahame-Smith- Pýcha a predsudok a zombiovia

12. ledna 2016 v 14:43 | Sima
Autor:Jane Austenová a Seth Grahame-Smith
Názov knihy:Pýcha a predsudok a zombiovia
Počet strán:325
Vydavateľstvo:Ikar

Anotácia:
Je všeobecne známe, že zombiovia majú neprekonateľnú chuť na ľudské mozgy." Tak sa začína román Pýcha a predsudok a zombiovia, ktorý je rozšírenou verziou obľúbeného románu Jane Austenovej, doplnenou o scény, kde sa lámu kosti a brutálne likvidujú zombiovia. Hneď na začiatku rozprávania sa pokojné anglické mestečko Meryton stane dejiskom čudnej nákazy, po ktorej sa mŕtvi vracajú medzi živých. Temperamentná hrdinka Elizabeth Bennetová je odhodlaná bojovať a zvíťaziť nad tým zombiovským ohrozením, ale príchod pyšného a arogantného pána Darcyho odvráti jej pozornosť iným smerom. Od toho sa odvíja pôvabná komédia spoločenských manierov s množstvom kultivovaných slovných súbojov medzi dvoma mladými zaľúbencami, a ešte väčším množstvom surových súbojov na bojisku plnom krvi. Dokáže Elizabeth zlikvidovať satanove hniezdo? Dokáže potlačiť spoločenské predsudky šľachty, ktorá si potrpí na svoju triednu nadradenosť? V románe Pýcha a predsudok a zombiovia nájdete romantickú lásku, zranené srdcia, zápasenia s mečom, kanibalizmus a množstvo rozkladajúcich sa mŕtvol.

Moje dojmy:
Milovníkom knihy Pýcha a predsudok určite neunikla kniha Pýcha a predsudok a zombiovia. Túto knihu by najradšej niektorý zniesli z povrchu zemského a zase iným sa tato kniha pačila. Ja patrím do druhej kategórie. Mne sa tato kniha páčila,bavila ma a nenudila som sa pri nej. Pýcha a predsudok a zombiovia ponuka zaujímavý a nevšedný príbeh.

Postavy v tomto príbehu už poznáme. Ich úlohy v tomto príbehu sú síce boli pozemne ale ich charater sa vôbec nezmenil. Elizabeth bola odvážna bojovníčka ktorá bojovala proti tým ktorých netreba menovať. Elizabeth a Jane som si obľúbila aj v originálnom príbehu a tu sa to nezmenilo aj keď som niekdy nad Elizinou naivitou prevracala oči. Prekvapivo som si obľúbila i pána Benneta ktorý bol vtipný a nad slovnými prestrelkami medzi nim a jeho ženou som nemohla inak len sa smiať. Pan Darcy je jednoducho pan Darcy,nezaujal ani tentoraz.

Pýcha a predsudok a zombiovia je veľmi vtipná kniha ktorú som mala prečítanú za par dni. Ale predsa by som tu našla menšie negatívum. Bitky medzi nemŕtvymi a živými mohlo byť kľudne viac,bolo ich tam veľmi malo Pýcha a predsudok a zombiovia čáka tento rok premiéra, teším sa na film,dúfam že sa dostane aj k nám. Pýcha a predsudok odporúčam ak mate chuť na netipický príbeh ktorý je neuveriteľne vtipný rozhodne siahnite po tejto knihe. Na koniec vám pridávam trailer.

Laura Hillenbrandová-Nezlomený

9. ledna 2016 v 13:24 | Sima
Autor:Laura Hillenbrandová
Názov knihy:Nezlomený
Počet strán:406
Vydavteľstvo:Tatran

Anotácia:
Jedno májové popoludnie roku 1943 sa americký bombardér zrútil do Pacifiku a zmizol. Zostali po ňom len roztrúsené trosky a mastné fľaky oleja, benzínu a krvi. A potom sa to stalo - na hladine sa objavila niečia tvár. Bola to tvár mladého nadporučíka, bombometníka, ktorý sa úpenlivo snažil dostať sa k záchrannému člnu a vliezť doň. Bol to začiatok jednej z najneobyčajnejších odyseí druhej svetovej vojny. Nadporučík sa volal Louis Zamperini. V detstve bol prešibaným a nenapraviteľným delikventom, vykrádačom domov, gaunerom, čo utekal z domu a vyvážal sa vlakmi načierno. Ako tínedžer sa vo svojej vzdorovitosti preorientoval na beh a objavil v sebe zázračný talent, ktorý ho dostal až na olympiádu v Berlíne a vďaka ktorému mal jednu míľu za štyri minúty na dosah ruky. Keď však vypukla vojna, z atléta sa stal letec. Vydal sa na dráhu, ktorá ho doviedla k leteckej pohrome, na malý nafukovací čln a nekonečne šíre otvorené more. Zamperiniho unášal prúd v člne, ktorý sa ledva udržal nad vodou, a on musel o hlade a smäde odolávať žralokom, nepriateľskému letúnu a neskôr ešte oveľa ťažšej skúške. Zamperini na pokraji síl čelil zúfalstvu duchaplnosťou, utrpeniu nádejou, odhodlaním a humorom, brutalite vzdorom. Či už osud Louisovi prial, či hádzal polená pod nohy, vždy závisel od jeho pevnej vôle napnutej do krajnosti.

Moje dojmy:
O knihe i filme Nezlomený ste už určite počuli. Na režisérsku stoličku sa posadila moja obľúbená herečka Angelina Jolie a trailer sľuboval zaujímavý príbeh ktorý si chcem v blízkej dobre pozrieť. Predtým som si však chcela prečítať knihu.Opäť som ju úspešne našla v knižnici a hneď som si ju brala so sebou. Nezlomený je naozaj silný príbeh ktorý vám dlho po prečítaní zostane v mysli a len tak ľahko nan nezabudnete.Americká spisovateľka Laura Hillenbrandová píše užasne a rozhodne ma talent na písanie. Kniha je napísaná podľa skutočných udalosti a čítanie tejto knihy rozhodne neľutujem.

Louis Zamperini je človek o ktorom ste možno nikdy nepočuli teraz sa však o ňom dozviete všetko a jeho životný príbeh je zaujímavý. Louiho som si obľúbila po par stránach. Na začiatku príbehu nám v krátkej kapitole autorka opisuje život Louisa a dvoch členoch posádky pri páde lietdla. Potom sa vraciame na úplný začiatok života Louisa.Jeho detstvo bolo pestré. Chlapec sa bil, kradol takže slušne dieťa to rozhodne nebolo. Ďalej sme sa mohli dočítať o jeho bežeckých začiatkoch. Louis bol talent na behanie a keby nemusel nastúpiť do armády bol by skvelý bežec so sľubnu budcnosťou.

Keď nastúpil do armády čakal ho ťažký a dlhý boj o vlastný život ako ste už mohli prečítať v krátke kapitole na začiatku. Louis havaroval zo svojím lietadlom a tam začal boj o svoj život. Dostal sa do zajateckého tábora v Japonsku a aké ťažké bolo prežiť v podmienkach si môžete prečítať v knihe. Pri niektorých častiach som len neveriacko krútila hlavou,ako sa niektorý lúdia môžu dopustiť takých činov. V knihe nájdete množstvo fotografii jeho rodiny a iných ľudí a mnohé iné veci.

Nezlomený je silná príbeh o prežití,priateľstve,odvahe a neposlednom rade o odpustení. Prečítame si i o následkoch po vojne ktoré zasiahli i do života Louiho a ľudí ktorý mu boli blízki. Aj keď sa vám možno Nezlomený bude čítať ťažie rozhodne knihu neodkladajte a dočítate ju. Tento príbeh stoji za vašu pozornosť,môže vám dať aj niečo do života. Odporučám.

Jamie McGuireová-Sladké zabudnutie

5. ledna 2016 v 11:59 | Sima
Autor:Jamie McGuireová
Názov knihy:Sladké zabudnutie
Séria:Madoxx
Počet strán:301
Vydavateľstvo:Fortuna Libri

Anotacia:
Nadmieru samostatná CAMILLE "CAMI" CAMLINOVÁ sa s radosťou vzdala detstva skôr, než sa stihlo skončiť. Pracovala ešte predtým, ako dostala vodičský preukaz, a po prvom ročníku na vysokej sa presťahovala do vlastného bytu.
Cami, barmanke v bare Red Door, neostáva okrem práce a školy čas na nič až dovtedy, kým po roku nemá prvý voľný víkend.TRENTON MADDOX, kráľ Východnej univerzity, chodil so spolužiačkami ešte predtým, ako skončil strednú. Chlapci ním chceli byť, dievčatá ho chceli skrotiť, no po tragickej nehode sa jeho život obrátil hore nohami. Odišiel zo školy, aby sa zbavil mučivej viny. Býva u svojho otca vdovca a pracuje na plný úväzok v miestnom tetovacom štúdiu. Keď si už myslí, že jeho život sa vracia do normálnych koľají, všimne si Cami, ktorá sama sedí za stolom v bare Red Door.
Cami má troch bratov, preto verí, že priateľstvo s Trentom dokáže udržať v čisto platonickej rovine. Keď sa však Maddox zamiluje, miluje naplno - napriek tomu, že vinou Cami sa jeho ťažko skúšaná rodina môže rozpadnúť.

Moje dojmy:
Krásna katastrofa,Chodiaca katastrofa,Nádherná svadba to sú názvy kníh ktoré zbožňujem a nedám na ne dopustiť.Jamie McGuireová patrí medzi moje obľúbené autorky a vždy keď má od nej na Slovensku vyjsť nová knihe veľmi sa teším a neviem sa dočkať kedy vyjde. Veľmi som sa tešila na Sladké zabudnutie ale dostala som sa k tejto knihe až teraz. U mňa nič neobvykle Bohužial kniha ma nepohltila tak ako som si myslela a dúfala v tom. Príbeh nebol zlý,ale niečo mi tam chýbalo. Medzi hlavnými hrdinami to iskrilo ale nenazvala by som to obrovskou iskrou aká bola v pripade Travisa a Abby skôr to bola mala iskrička. Krásná katastrofa bola jedna emocionálna jazda. Bohužial Sladké zabudnutie taka nebola a musela som to jednoducho porovnávať s Krásnou katastrofou ktorá bola lepšia,toto ma trochu sklamalo.

Hlavnou hrdinkou bola Cami ktorá je presný opak Abby.Cami to nemala ľahké. Osud sa s nou naozaj nemaznal. Cami bola silná,obetavá no niekedy mi liezla na nervy. Všetko chcela riešiť krikom,hádzaním predmetov. Bola tvrdohlavá,temperamentná a miestami vtipná. Trenton bol fajn. Bol vtipný,mal charizmu,citlivý a vedel človeka vypočuť,poradiť mu.Ale Travis je len jeden :D Aj v tomto príbehu vystupuje Travis a Abby čo ma potešilo. V knihe vystupuje mnoho postav,niektoré sú nám známe s inými sa zoznámime až v Sladkom zabudnutii. Charaktery postáv však autorka opísala veľmi realisticky čo je plusom knihy.

Sladké zabudnutie je kniha o láske,bolesti,odpustení a snoch. Autorka píše skvelo. Aj keď ma Sladké zabudnutie trochu sklamalo i napriek tomu na autorku nezanevriem a určite si od nej v budúcnosti niečo prečitam. Sladke zabudnutie odporúčam hlavne tým ktorý máju radi príbeh o Travisovi a Abby ale i ostatných tento príbeh môže zaujať.

Marissa Meyerová-Cinder

31. prosince 2015 v 19:23 | Sima
Autor:Marissa Meyerová
Názov knihy:Cinder
Séria:Mesíční kroniky
Počet strán: 387
Vydavteľstvo:Egmont

Anotácia:
Šestnáctiletou Cinder považuje většina lidské společnosti za nepovedenou hříčku techniky a její macecha za neúnosné břemeno. Být kyborg ale má i své výhody - mozkové rozhraní poskytuje Cinder nevšední schopnost opravovat věci, díky čemuž se stane nejvyhlášenější mechaničkou ve městě. Právě tato pověst přivede k jejímu stánku prince Kaie, který potřebuje před výročním bálem opravit porouchaného androida. Princ opravu v legraci nazve otázkou národní bezpečnosti, ale Cinder má podezření, že věc je mnohem vážnější, než jí je princ ochoten prozradit.Cinder touží udělat na prince co nejlepší dojem, ale se všemi plány je konec, když se její mladší nevlastní sestra a jediná lidská přítelkyně nakazí smrtelným morem, který sužuje Zemi už celé desetiletí. Macecha obviní z dceřiny nemoci Cinder a nabídne její tělo pro výzkum moru, což je "pocta", kterou dosud nikdo nepřežil. Ale netrvá dlouho a lékaři zjistí, že jejich nové pokusné morče je zvláštní. Chirurgové, kteří proměnili Cinder v kyborga, něco skrývali. Něco cenného. Něco, kvůli čemu jsou někteří lidé ochotní zabíjet.

Moje dojmy:
Príbeh o popoluške pozná každy. Naše mamy nám ju čítavali každý večer. Autorka Marissa Meyerová však vytvorila úplne inú popolušku akú sme poznali z detských knih. Autorka spravila z popolušky Kyborga.Možno vám to znie bláznivo a po tejto knihe by ste rozhodne nesiahli,mali by ste to skusť. Autorka zachovala všetko čo poznáme z pôvodného príbehu.Vytvorila však svoj svet,svoje pravidla,kráľovstva a vytvorila fantastické Futuristické dielo ktoré stojí za vašu pozornosť. Cinder vás vtiahne od prvej strany a ak budete mať nejaké to podozrenie ako to všetko skončí. Čitajte ďalej pretože autorka si pre nás pripravila nejeden prekvapivý zvrat.

Hlavnou hrdinkou je Cinder ktorá bola v pohode. Nedala si skákať po hlave ale vedela aj kedy je čas radšej mlčať. Bola odvážna a vtipna. Pric Kai bol milý,vtipný a nemala som s ním vôbec problem. Pivonky mi bolo ľúto,nezaslúžila si to čo sa udialo. Tak ako Pivonku som si obľúbila aj Iko,ďalšieho Kyborga. Naopak neznášam Levanu,Mesačnú kralovnu ktorá bola zla a pomstychtivá a ani Perla a Adra si neziskali moje sympatie.

Marrissa Meyerova mala v tejto knihe do detailov všetko premyslene. Autorka píše tak skvelo že mate niekdy pocit že sa nachádzate samotnom príbehu a so Cinder prežívate všetky radosti i starosti. Dej postupne graduje a vy ste niekdy akoby ihlách čo ďalšie si pre nás o dve strany pripraví autorka.V knihe nájdete lásku,akciu a intrigy. Toto všetko sa skvele premiešava takže žiaden presladený príbeh nečakajte.

Cinder bola skvelá kniha s originálnym príbeh ktorý si vás môže získať a ten koniec vás donúti siahnuť po ďalšom dieli. Knihu odporúčam všetkým vekovým kategoriam. Cinder je príbeh o dievčati ktoré to vôbec nemá ľahke. Bojuje o svoj život,o lásku a slobodu. Teším sa na Scarlett príbeh bude tentoraz o Karkulke ale opäť to bude niečo iné a určite zaujímave a nevšedne ako bol aj tento príbeh .Odporúčam

Jana Šulková-Odvrhnutá

26. prosince 2015 v 16:12 | Sima
Autor:Jana Šulková
Názov knihy:Odvrhnutá
Počet strán: 264
Vydavateľstvo:Motýľ

Anotácia:
Kedysi dávno som si želala stratiť sa z povrchu Odisť niekam,kde ma nik nepozná a začať odznovu.Emily netušila, že sa jej želanie splní. Jedného dňa sa však preberie v nemocnici a nemá nič. Rodinu, priateľov a celú jej minulosť pohltila amnézia. Ujme sa jej evanjelický kňaz s manželkou a ponúknu jej nový život. Hoci Emily chce začať od nuly a zabudnúť, že kdesi existuje jej skutočná rodina, osud jej to nechce dovoliť.Najnovší román Jany Šulkovej vás vtiahne do hudobného prostredia. Rodinné napätie a tajomstvá, ktoré sa postupne vynárajú z hlbín minulosti, vás nenechajú chladnými. Odvrhnutá je životný príbeh dievčaťa, ktoré po strate pamäti odhaľuje svoju minulosť a jazvy na duši spôsobené blízkym človekom. Tie ju doviedli do ťažkej situácie, keď musí voliť medzi dvomi životmi. Náročnú voľbu navyše sťažuje láska, ktorá sa jej pripletie do cesty. Emily sa musí rozhodnúť, či odpustiť, alebo nie. Pretože odpustiť je často ťažšie, ako zabudnúť...

Moje dojmy:
Dievča s maskou bola prvá kniha od talentovanej slovenskej autorky Jany Šulkovej. Nasledovala kniha Silnejšia ako osud a nedávno vyšla Janke tretia kniha ktorá sa vola Odvrhnuta. Aj v tomto príbehu pôjde ako to bolo v predošlých knihách o silný emocionálny príbeh ktorý vás môže zaujať a chytiť za srdce. Odvrhnuta je príbeh o strate pamäti,spomienkach,rozhodnutiach,odpustení o hudbe a neposlednom rade i o láske.
Hlavnou hrdinkou je Emily ktorá si absolútne zo svojho predošlého života nič nepamätá. Nevie ako sa vola,kto sú jej praví rodičia,kde bývala predtým ako sa jej ujal evanjelickí kňaz s jeho manželkou. Emily bola v pohode baba ale nepáčilo sami to ako pendlovala medzi dvoma chalanmi. Bola s jedným a odrazu sa rozhodla byť s druhým. Toto mi na nej neskutočne vadilo. Z vedľajších postav som si obľúbila Martu a Jula ktorý boli chodiaca dobrota a pre Emily by spravili aj posledne. Tomaš bol milý a sympaticky chalan a obľúbila som si ho viac ako Stana z ktorého som od začiatku ako sa zjavil na scene mala zvláštny pocit. Postáv v knihe je mnoho. Každa svojim spôsobom ma v Emilinom živote v minulom i súčasnom vyznám.

Neustále striedanie pohľadov postav môže pre niekoho zo začiatku pôsobiť chaoticky ale postupne si nato zvyknete. Tiež som sa zo začiatku miestami strácala v deji ale potom som si už zvykla. To je jediná chybička ktorú by som tejto knihe vytkla. V knihe nájdete i texty piesne ktoré sa mi veľmi páčili. Janka Šulková píše prijemne a jej knihy určite stoja za vašu pozornosť. Na konci vám pridávam ešte pieseň ktorá sa objavila aj v knihe a mne sa osobne páčila najviac aj keď to nie je môj štyl hudby ktorú počúvam,hlavne kvôli tým slovám sa mi pieseň páči...Odvrhnutú odporúčam.



Jane Austen-Pýcha a Predsudok

24. prosince 2015 v 23:34 | Sima
Autor:Jane Austin
Názov knihy:Pýcha a predsudok
Počet strán:405
Vydavteľstvo:Slovart

Anotácia:
Slávny román anglickej prozaičky, klenot svetovej klasickej tvorby, o tom, ako môže príchod mladého muža prevrátiť hore nohami život v rodine s piatimi dcérami. V ovzduší sa vznáša pýcha, láska, predsudky, spoločenské konvencie, zlomené srdcia i spoločenský škandál, no aj sebapoznanie a pochopenie.Príbeh lásky a hodnôt odkrýva vzťahy medzi spoločenskými vrstvami Anglicka 18. storočia. Jane Austen sa pohybuje na hrane komédie a vážnosti, jej vtipné postrehy prezrádzajú bystrú a nemilosrdnú pozorovateľku. Román bol v roku 2005 sfilmovany v hlavnej úlohe s Keirou Knightley.


Moje dojmy:
Emma,Rozum a Cit,Láska slečny Elliotovej,Pýcha a predsudok to je len niekoľko kníh ktoré napísala Jane Austen.Jej knihy čitatelia miluju a zo dňa na deň si tato autorka podmaňuje viac a viac čitateľov. Pýcha a predsudok sa dočkala v roku 2005 filmového spracovania. Knihu som prečítala na druhý krát keďže prvý krát som ju zabuchla už na strane 15.Teraz som ju úspešne prečítala ale musím napísať že z knihy mám zmiešane dojmy. Jane Austen je nepochybne skvelá autorka inak by som knihu nedočítala ani teraz ale bol to boj to dočítať. Niekedy som sa pri čítaní strašne nudila,inokedy som hltavo čítala a knihu bolo ťažké odložiť. I napriek tom že nebola som s tejto knihy tak paf od autorky si určite v budúcnosti prečítam aj inú knihu.

Hlavnou hrdinku príbehu je Elizabeth ktorý mi bola sympatická. Bola vtipná a hlavne si nedala skákať po hlave no v niektorých momentoch ,mi prišla trošku naivna. Elizabeth ma štyri sestry Jane,Mary,Catherine a Lydiu.Zo sestier som si obľúbila Jane ktorá bola milá a v každom človeku videla len dobre vlastnosti. Pan Darcy,miliony žien po celom svete snívajú o takom mužovi ako je práve pan Darcy,ja som z Darcyho vedľa nebola. Zo začiatku mi bol nesympaticky ale postupne si získal moje sympatie ale moja knižná láska je Travis Maddox a toho neprekona ani Darcy :D V knihe vystupuje mnoho postav ktoré máju rôzne charaktery. Určite si okrem Elizabeth obľúbite aj inú postavu niektoré vám budu menej sympatické. Autorky charaktery postav opísala veľmi realisticky čo je rozhodne plusom.

Kniha o láske,predsudkoch a o intrigách to nájdete v tejto knihe.Štyl autorky mi nerobil problem.Jane Austen piše prijemne a ľahko. Ty ktorí maju radi romantické príbehy môže tato kniha zaujať,bohužiaľ aj keď zbožňujem všetko kde je romantika u mňa bola tato kniha krokom vedľa.

ERIK AXL SUND-Pýtiine pokyny

15. prosince 2015 v 16:54 | Sima
Autor:ERIK AXL SUND
Názov knihy:Pýtinne pokyny
Séria:Slabosť Victorie Bergmannovej
Počet strán:382
Vydavteľstvo:Ikar

Anotácia:
Pomocou samoterapie sa Victoria Bergmanová usiluje ozdraviť svoje roztrieštené vnútro. Spôsobí to, že závažné udalosti z jej minulosti sa ukazujú v úplne novom svetle...
V bludisku dávnych i súčasných osudov sa objavuje zvláštny pojem: Pýtiine pokyny. Sú to surové, priam zvrátené pravidlá, ktoré vytvorili vodcovia tajného spoločenstva pedofilov Sihtunum i Diasporan. Victoria Bergmanová sa psychicky pozviechala a to psychologičke Sofii Zetterlundovej umožní navigovať svoju milenku, policajnú komisárku Jeanette Kihlbergovú, pri prenasledovaní mužov, čo ublížili na celý život nielen Victorii, ale aj jej dcére Madeleine.

Moje dojmy:
Erik Axl Sund je pseudonym dvoch skvelých autorov. Nedávno vyšla na Slovensku ďalšia kniha ktorá sa vola Sklenené tela.Vraťme sa však k zaverečnemu dielu skvelej série Slabosť Victorie Bergmanovej.Tak ako predošlých dielach aj v tomto autori dokonale vykreslili psychológiu postav.Skvelé opísali pocity,zvrátene myslenie páchateľov(či páchateľa?To si musíte prečítať v knihe) myslenie policajtov,a ľudí ktorý vo Victoriinom živote(i Soffinom)zohrali dôležitú ulohu.Upozorňujem však že ak ste prečítali Plameň túžby prečítajte si v hneď aj Pytiine rady pretože budete mať zo začiatku trošku problém zorientovať sa v postavach.Kto s kým,prečo,začo.Mne to chvíľu trvalo ale postupne som si pospomínala na všetky udalosti ktoré sa odohrali v druhej časti. Pýtiine rady ma nesklamali.Trochu som sa obávala záverečnej časti pretože som čítala rôzne názory,recenzie a väčšinou ľudia boli nespokojní a sklamaní ja som naopak spokojna.Koniec ma trošku prekvapil ale som s ním spokojná.

Aj v tomto dieli sa stretavame s postavami predošlej časti.Opäť ako predošlých dieloch ani v tomto vám zo začiatku nič nebude dávať súvis ale postupne všetko začne do seba zapdať. Pachateľom bude dychať komisárka Jeanette na Kihlbergová na krk a všetko vyústi do zaujímavého konca ktorý som spomínala už predtym.Sofia(alebo Victoria) si prežila toho veľmi veľa a samozrejme zostali následky.Bojovala statočne s démonmi svojej minulosti a nie vždy to bolo ľahke. Jeanette sa aj v tejto časti ukázala ako skvelá a inteligentná policajtka.Zaverečnej časti som si ju dokonca obľúbila :D (neskoro ale predsa).

Minulosť Victorie bude odhalené a my sa dozvieme všetko.Ty čo si mysleli že sme sa už predošlej časti dozvedeli všetko z jej minulosti,nie je tomu tak.Autori odkryli všetko až v tejto časti a prežila si toho naozaj dosť.Veľa bolesti,smútku a strachu.Detska pornografia,tyranie,únosy tieto smutne a citlivé témy použili autori v tejto sérii.Deje sa to dennodenne,môžeme sa o tom dozvedieť z novín,z televízie a niekdy to siaha až do najvyšších kruhov ako to bolo pisane v tejto knihe preto by sme pred touto témou nemali zatvárať oči.

Pýtinne rady je skvelý záver trilogie.Pomale gradovanie deja mi vyhovovalo a ak mate radi psychologicke trilleri túto sériu by ste si mali prečítať.Autori píšu pútavo a ja som sa pri knihe nenudila. Teším sa na Sklenené tela a na ďalšie knihy ktoré by v roku 2017 mali vyjsť.Odporúčam

Miroslava Varáčková-Len to nikomu nepovedz

10. prosince 2015 v 18:07 | Sima
Autor:Miroslava Varáčková
Názov knihy:Len to nikomu nepovedz
Počet strán:237
Vydavateľstvo:Slovart

Anotácia:
Ivo má dvadsať a život pred sebou. Mladšia sestra Eva je jeho jediná slabosť, pre ktorú bez okolkov vytiahne do boja. Sedemnásťročná Eva je bratov pravý opak. Odkedy je terčom posmechu medzi spolužiakmi, snaží sa byť neviditeľná. No s jazvou na tvári a stigmou rodinnej tragédie sa uniká pred spolužiakmi len ťažko. Keď nevinné žartíky prerastú v priamočiaru tyraniu, Eva nachádza jedinú radosť zo života už len pri tanci. A tam jej osud uštedrí poslednú a najtvrdšiu ranu menom láska.

Moje dojmy:
Slovenska autorka Mirka Varáčková nedávno do knižného sveta vypustila už v poradí jedenástu knihu ktorá nesie názov Len to nikomu nepovedz. Aj v tomto príbeh rieši Mirka veľmi citlivú tému pred ktorou by sa rozhodne nemali zatvárať oči. Šikana sa dennodenne deje na školách lenže ako to býva v takýchto prípadov,všetci zatvárajú predtým oči a tvária sa že sa nič nedeje. Len to nikomu nepovedz by som dala ako povinne čítanie tinedžerom i dospelým. Autorka reálne opísala udalosti,situácie,pocity hlavnej hrdinky a postavy ktoré sa neštítia ničoho.V niektorých momentoch vás bude neprijemne mraziť, dúfam len jedno že vám po prečítaní, kniha otvori oči,zvlášť ak ste stredoškolák ktorý vídava šikanu na chodbách školy.














Hlavnou hrdinkou je Eva ktorá mi v niektorých momentoch pripomenula aka som bola ja sama. Na vlastnej koži som si prežila posmešky tak som sa vedela veľmi dobre vcítiť do Evkinej kože.Veľa krát som si pri čítaní povedala:No toto poznám,veľmi dobre. Eva bola silná,nesmierne silna. To či si prežila,by mňa asi položilo. Nemala to ľahké ani v škole a tobôž ani doma. Jej brat Ivan mi nebol sympaticky.Prišiel mi až chorobne starostlivý aj keď boli v takej situácii akej boli,jeho správanie mi ani zďaleka nepripadalo normálne.Paula a ta jej banda idiotov tak tých by som najradšej zabila. Neskutočne mi Paula liezla na nervy. Nad jej detinským správaním som škrípala zubami a keby stoji pri mne tak jej asi jednu vrazim. Do jej života však vstúpi Timo vďaka ktorému sa smeje a zabúda na príšernosti ktoré zaživa v škole.Timo bol sympatická postava ale hlavne sa mi páčilo že chalan nepozeral nato ako človek vyzerá.











Len to nikomu nepovedz ma bavila od prvej strany.Kniha je o bolesti,nádeji,odpustení, lásky,priateľstve ale i o tanci pri ktorom Eva zabúda na všetko a všetkých. Kniha je nabitá emóciami. Knihu odporúčam všetkým. Mirka píše veľmi pútavo a kniha sa vám bude ťažko odkladať. Len to nikomu nepovedz vás tak ako mňa chytí za srdce a rozhodne stoji za prečítanie. Odporúčám.

Sarah J. Mass-Trón zo skla

3. prosince 2015 v 17:15 | Sima
Autor:Sarah J.Mass
Názov knihy:Trón zo skla
Séria:Trón zo skla
Počet strán:374
Vydavateľstvo:Slovart

Anotácia:
V krajine bez akejkoľvek mágie, kde vládne krutý kráľ, je na kráľovský dvor povolaná najnebezpečnejšia nájomná vrahyňa. Prichádza, aby získala späť svoju slobodu, nie aby zabila kráľa. Ak v turnaji porazí dvadsaťtri nájomných vrahov, zlodejov a žoldnierov, prepustia ju z väzenia a po štvorročnej službe ako kráľova šampiónka získa späť svoju slobodu. Jej meno je Celaena Sardothien. Korunný princ si Celaenu na túto úlohu najal a je jej jediným spojencom.Kapitán kráľovskej gardy je zas jej pravým ochrancom.V komnatách a chodbách Zámku zo skla sa však schováva niečo oveľa nebezpečnejšie.A keď začne Celaeniných protivníkov niekto po jednom likvidovať, jej zápas o slobodu sa mení na boj o holé prežitie. Tajomný nepriateľ sa totiž neuspokojí, kým nebude ležať celý svet v troskách.

Moje dojmy:
Trón zo skla je názov knihy ktorú napísala veľmi úspešná autorka Sarah J.Maas.Trón zo sklá je prvá časť zo série a rozhodne nesklame. Čitanie som si užívala a nenudila som sa. Kniha ponuka zaujímavý príbeh plný akcie,lásky,intríg i priateľstva. Autorka premiešava všetko dokopy takže sladký príbeh s prvkami fantasy nečakajte.

Hlavnú hrdinku by som opísala ako odvážnu,inteligentnú a neposlednom rade Celaena mala aj zmysel pre humor. Okrem hlavnej hrdinky som si obľúbila aj Chaola,kapitána kráľovskej gardy ktorý bol sympaticky a vtipný a veľakrát krát mi šklblo kútikmi ust keď sa oni dvaja medzi sebou slovne doťahovali.Viac som si ho obľúbila ako Doriana,korunného princa Adarlanu.V knihe sa vyskytne mnoho postav. Sarah nám ponúkla mnohé charaktery a vy si okrem hlavnej hrdinky určite nájdete postavú ktorá vám bude sympatická ale vyskitnú sa tu určite i tie menej sympatické ako napríklad Kaltain ktorá bola totálna krava.

Sarah J.Maas vás od prvej strany vťahuje do príbehu nájomnej vrahyne. Dej pomaly graduje a vy len netrpezlivo otáčate stranky. Autorkin štyl písania mi sadol a nemala som s ním problem. Trón zo skla je určene skôr mladším čitateľom ale i starších tato kniha môže osloviť a získať si ich. Svet ktorý vytvorila Sarah J.Maas sa mi veľmi páčil a po cely čas mate pocit že sa nachádzate samotnom príbehu,prechádzate sa tajomnými chodbami a držíte Celaena palce pri suboji. Teším sa na druhý diel a som zvedavá čo si pre nás autorka pripravila.

Kody Keplingerová-OTKA:Ošklivá tlustá kamarádka

29. listopadu 2015 v 10:05 | Sima
Autor:Kody Keplingerová
Názov knihy:OTKA:Ošklivá tlustá kamarádka
Počet strán:301
Vydavateľstvo:CooBoo

Anotácia:
Sedmnáctiletá Bianca Piperová je cynická a loajální a zdaleka si nemyslí, že je mezi svými kamarádkami ta nejkrásnější. Je taky moc chytrá na to, aby skočila na lep sladkým řečičkám školního hezouna Wesleyho Rushe. Bianca ho vlastně nenávidí. A když jí dá tu nepěknou přezdívku, vychrstne mu colu přímo do obličeje.Ale doma to teď nestojí za nic a Bianca touží po rozptýlení. Což dopadne tak, že Wesleyho políbí. A co hůř, líbí se jí to! Při pokusu se z toho nějak vykroutit se z ní a jejího úhlavního nepřítele stanou "kamarádi s výhodami". Což se samozřejmě brutálně nevydaří. Wesley neumí moc naslouchat a jeho život taky stojí za starou belu. A Bianca si s hrůzou uvědomí, že do kluka, kterého nenáviděla, začíná být trochu zamilovaná.

Moje dojmy:
Konečne som sa dočkala prekladu knihy The Duff, priznávam sa že si netrúfam preluskať knihu v anglickom jazyku takže mi nezostávalo nič iné len dúfať že sa prekladu dočkáme a stalo sa tak.Aj keď už po par stranách budete vedieť ako to skonči i napriek tomu sa mi OTKA pačila a bolo to skvele oddychové čítanie.

Bianca je svojská,uštipačná vtipná i citlivá .Aj keď mi na začiatku trochu liezla nervy,už som si na jej správanie,poznámky tak nejako zvykla a už mi nevadili. Bianca ako som už predtým spomínala nám ukázala aj svoju druhu stranku. Bianca je veľmi citlivá osoba a vo svojom veku zažila veľmi veľa veci. Od problémov a starosti utieka do naručia Wesleyho Rusha ktorého keby môže tak ho vymaže zo zemského povrchu lenže Biance je dobre pri ňom a aj keď je to proti logike Bianca aj keď Wesleyho na jednej strane neznáša na druhej vďaka nemu zabúda na všetky problémy ktoré ma doma a tak nejako postupne si uvedomuje že ho už prestava neznášať a začína ho mať rada lenže Bianca je OTKA a s takou by Wesley rozhodne nechodil. Wesley aj keď som nefandila jeho životnému štýlu tak som si ho obľúbila.Je vtipný,uštipačný a s Biancou sa povahovo skvele k sebe hodili. Okrem Bianci a Wesleyho sa v knihe mihnú aj iné postavy. Bianca ma i dve kamošky,Jessicu a Casey a s tejto dvojice mi je viac sympatická Casey.

OTKA je vtipne a romantické čítanie a vďaka štýlu písania autorky vám strany v knihe budu veľmi rýchlo ubiehať. Kniha je o priateľstve,rodine a laske.Keď som si čítala recenzie na knihu veľa čitateľom vadili vulgárne slova mne osobne ani veľmi nie. Veď ktorý tínedžer dnes nenadáva(bud potichu alebo sem tam) ale knihu by som nedala čítať mojej 13 ročnej sesternici to nie.OTKA je kniha skôr pre 17-18 ročných čitateľov ale môže zaujať i starších čitateľov ktorý hľadajú oddychové čítanie. OTKA je fajn kniha a dúfam že od autorky vyjdu u nás(alebo v Česku) aj iné knihy.Odporúčam.

Stephen King -Zelená míle (Recenzia)

24. listopadu 2015 v 11:39 | Sima
Autor:Stephen King
Názov knihy:Zelená míle
Počet strán:345
Vydavateľstvo:Knižní Klub-Beta

Anotácia:
V roce 1932 se Amerika zmítala v otřesech velké krize a život se zdál být trpký a obtížný jako ještě nikdy předtím. Příběh, který původně na přání autora a amerického nakladatele vyšel v šesti pokračováních, se odehrává ve věznici Cold Mountain, kam jsou transportováni odsouzenci na smrt. John Coffey je člověk, který si trest smrti zaslouží víc než kdokoliv jiný. Tento mohutný obr byl odsouzen za smrt dvou malých dívek. Řekli byste možná, že cesta k poslední odplatě bude krátká a milosrdná ale sami poznáte, jak se můžete mýlit. A nemusí při tom jít jen o těch 60 kroků po chodbě bloku E, cestě jíž se zde říkalo nikoliv "Poslední míle" jako v ostatních věznicích, ale kvůli barvě linolea "Zelená míle". Na jeho poslední cestě, cestě podobající se zlému snu, Johna Coffeye společně doprovodíme. "Každý z nás musí umřít. Výjimky nejsou žádné. Je mi to zcela jasné," říká na závěr vypravěč celého příběhu bývalý hlavní dozorce Paul, "ale někdy, ach panebože, je Zelená míle tak dlouhá."








Moje dojmy:
Stephen King je autorom mnohých knih ako napríklad Carrie,Pod kupolou,Podpaľačka a mnohé ine. Od Stephena Kinga som čítala Carrie ale nebola som sa nej dva krát nadšená,o par rokov som dala šancu knihe 22.11.1963 ale tu som nedočítala pretože ma nebavila. Znova som to skúsila a vzala som si od Kinga Zelenú mílu ktorá sa mi veľmi páčila aj keď som s knihou na začiatku trochu bojovala.
Hlavnou postavou je Paul hlavni dozorca väznice v Could Mountain,jeho život sa zmení v okamihu keď do väzenia prichádza John Coffey. Dvoj metrový obor ktorý bol obvinení zo závažného trestného činu. Paulovi sa vtom okamihu zmení život a už nikdy to nebude také ako predtým. Paul bol svedomitý,mal dobre srdce a bol skvelým manželom. Z dozorcov som si ešte obľúbila Surovca. Postavy v tejto knihe boli vykreslene veľmi realisticky. Každá z postav mala charakteristickú črtu vďaka ktorej si aj v skutočnosti bud obľubime človeka alebo nie. Z dozorcov som si neobľúbila Percyho ktorý aj keď sú to väzni ktorý boli odsúdení za hrozne činy,správal sa k ním neľudskí a zvlašť potom ako si uvedomili čo spravili a bolo im to luto. John Coffey bol ako dieťa v tele dospelého muža. Bol veľmi citlivý a na konci som mala slzy v očiach .V roku 1932 keď sa príbeh o zelenej míli odohraval to ľudia s čiernou pletou ako John vôbec nemali ľahké.

Film i kniha si získala mnohých a aj mňa si tento príbeh získal aj keď som zo začiatku bola na pochybách. Prvá polovica knihy ma bavila menej,bolo tam par miest ale druhu polovicu som hltala a knihu som len tak ľahko neodložila. Zelená míle je zvláštny príbeh ale stojí za prečítanie. V knihe nájdete par pekných myšlienok nad ktorými po prečítaní budete premýšľať. Stephen King aj keď som úspešne prečítala Zelenú míľu ma pre mňa osobne zvláštny štyl písania a po ďalšej Kingovke už asi nesiahnem. Ak ste ešte nečítali Zelenú míľu rozhodne vám ju odporúčam. Zelená míle je mysticky príbeh na ktorý tak rýchlo nezabudnete.

Monika Wurm-Rockové Tango

17. listopadu 2015 v 10:57 | Sima
Autor:Monika Wurm
Názov knihy:Rockové Tango
Počet strán: 428
Vydavteľstvo:Brána

Anotácia:
Niekedy sa práve zo splneného sna môže vykľuť tá najhoršia nočná mora. O tom sa musela na vlastnej koži presvedčiť aj Sunshine Lawsonová, keď sa jej po rokoch podarilo stretnúť s jej zbožňovaným idolom. Lenže sukničkár Damien Shane nie je iba populárny rocker, ale aj bezcharakterný ničomník, ktorý nemá rešpekt pred ničím a nikým. Kto by si teraz myslel, že sa stretnutie hrdzavovlasej Sunshine a trúfalého speváka Damiena bude končiť láskou na prvý pohľad, je na veľkom omyle. Práve naopak, nenávisť, sklamanie a vytriezvenie do reality sú pocity, ktoré si zdravotná sestra a bývalá profesionálna tanečnica zo stretnutia odnáša. Ľudia sa v živote vidia vždy dvakrát. Inak to nebude ani v tomto príbehu, ktorý zametie vašimi citmi hneď od začiatku. Damien Shane sa po ťažkej nehode musí stiahnuť do ústrania. Množstvo operácií a zlomenín nie je ničím v porovnaní s tým, že prišiel o svoj zrak. Na miesto jeho ošetrovateľky prichádza dievča, ktorému kedysi ublížil tak, ako len muž žene môže ublížiť. Spomenie si arogantný hudobník na túto bytosť? Bytosť, ktorá mu svojou drzosťou vyráža dych a núti ho premýšľať? Sunshine je totiž prvou ženou, ktorá mu nemieni darovať absolútne nič. Nečakaný koniec príbehu vás prinúti zamyslieť sa nad tým, že v živote naozaj nič nie je zadarmo. Len karma je zdarma. Pripravte si vreckovky, pretože tento príbeh vám zlomí srdce.

Moje dojmy:
Keď ste sa prechádzali po kníhkupectve alebo ste boli nedávno na Bibliotéke určite vám (hlavne ženám)padla do oka práve kniha Rockove Tango ktorú napísala Monika Wurm ktorá vdýchla život takým knihám ako je napríklad Slzy predaných dievčat,Pakistanská princezná(ktorá bude sfilmovaná) alebo pokračovanie princeznej Pakistanska pomsta. Rockové tango je jej najnovšia novinka a nevedela som čo čakať od tejto knihy. Sľubval síce zaujímavý príbeh ale toľko knih mi prešlo cez ruky ktorý toto sľubovali a nič z toho. Tento príbeh je však trošku iný,možno keď si prečítate anotáciu poviete si:Ach ďalší príbeh s ktorého budem polepený až za ušami,možno sa vám tento príbeh bude zo začiatku tak zdať ale nie je tomu tak.Monika Wurm napísala veľmi pekný príbeh ktorý stojí za prečítanie.


Hlavnou hrdinkou príbehu je Sunshine ktorá je zdravotná sestra a miluje tanec,hlavne tango. Bohužial osud to chcel inak a tancu sa nemôže venovať profesionálne tak sa mu venuje aspoň vo voľnom čase. Sunshine mi prišla zo začiatku ako snilek a jej správanie nevyzeralo na 26 ročnú ženu ale skôr na pubertiačku. Stretnutie s Damienom ju však zmení,naivne si myslela že Damian je užasni,perfektný a ešte neviem aký lenže keď zistila akí je Damien v skutočnosti bolo už neskoro a z ich krátkeho stretnutia si odnáša nepekne spomienky a rany na duši.S hlavnou hrdinkou som mala niekdy problém,niekdy som sa nezhodovala s jej názormi a rozhodnutiami. Na druhú stranu keď mi Sunshine nebrnkala na nervy bola to fajn baba,obetavá a silná. Damien sa na začiatku zachoval ako debil ale nehoda ho veľmi zmenila.Kedysi bol divoky,ucta k ženam nulova,teraz sa snaží byť lepším človekom.Okrem našich hlavných hrdinov vystupujú v knihe iné postavy ale autorka im dva menší priestor čo rozhodne neberte ako negatívum,pretože v čas sa niektoré postavy objavia na scéne a v živote Sunshine a Damiena spôsobia rozruch,odhalí sa par tajomstiev ktoré vás veľmi prekvapia.

Keď som začala čítať Rockove tango nevedela som že to bude taka emocionálna
jazda. Počas čítania vami lomcuje milión pocitov. Raz je to zlosť,inokedy sa škerite od ucha k uchu o par strán bojujete so slzami v očiach. Kniha sa číta veľmi rýchlo. Autorka si pre nás pripravila par zvratov a šokov.
Rockove tango je kniha plná lásky,bolesti,obety ale i odpustenia. V živote to často tak býva že keď sa zmeníme alebo sa vďaka situácii ktorá nás zložila na kolena chceme zmeniť k lepšiemu, už dávno je možno neskoro a život nám uštedri poslednú povestnú ranu.Rockové tango odporúčam všetkým, kniha vás po prečítaní donúti popremýšľať nad pár vecami. Určite si nenechám ujsť ani ďalšie autorkine knihy píše veľmi prijemne,ľahko a sviežo.
 
 

Reklama