Knižné recenzie

Virginia Andrewsová-Kvety v podkroví (Recenzia)

20. května 2015 v 18:53 | Sima
Autor:Virginia Andrewsová
Počet strán:342
Vydavateľstvo:Ikar
Séria:Kvety v podkroví

Anotácia:
Jeden tragický moment na diaľnici zmení doposiaľ idylický život mladej a šťastnej rodine v absolútny príbeh.Po otcovej smrti zostávajú súrodenci Christopher,Cathy a dvojčatá Cory a Carrie so svojou matkou sami a hlavne bez prostriedkov a tak sa Corinna rozhodne pre riskantný návrat k veľmi bohatým rodičom, ktorý ju však pred rokmi vydedili.Deti zavreté do podkrovia, kde vlastne nemajú nič, okrem čerstvého vzduchu.

Moje dojmy:
Na pentalogiu s názvom Kvety v podkroví ma opäť nalákala blogerka Rodaw.Raz v jeden deň som sa hrabala v knižnici kde chodím a vyhrabala som pravé Kvety v podkroví bolo jasne že pôjdu so mnou domov. Kvety v podkroví je skvelá kniha. Keď otvoríte knihu a začítate sa budete mať nepríjemný pocit ktorého sa tak ľahko nezbavíte.

Súrodenci Chris,Cathy a dvojčky Cory a Carrie su našimi hlavnými hrdinami.So súrodencov som si obľúbila Cathy kedže dvojičky mi miestami prišli trochu rozmaznane. Viem sú malé a chcú behať, lietať po vonku ale napriek tomu som sa toho pocitu nemohla zbaviť. Christopher bol zvláštny,nijako extra som si ho neobľúbila dokonca mi v niektorých momentoch prišiel naivný. Cathy bola inteligentná, citlivá a milovala tanec.Ich matka Corrinna mi zo začiatku bola sympatická ale to sa pomaly začalo meniť a na konci som ju neznášala .Ich stará mama mi od začiatku bola nesympatická a návšteva psychiatra by jej určite nezaškodila a keby tam už išla, mohla by kludne vziať svoju dcéru.

Počas čítania Kvetov v podkrovi vami bude lomcovať niekoľko pocitov.Hlavne to bude beznádej,hnev a sklamanie. Dokonca miestami môže mať nepríjemný pocit úzkosti.Príbeh je napísaný podľa skutočnej udalosti.Niekoľko krát som si v mysli hovorila: Ako toto niekto môže spraviť štyrom bezbranným a nevinným deťom.Knihe je miestami depresívna.Po cely čas mate pocit že ste so súrodencami zavretí v podkroví a prežívate s nimi všetko. Menšie radosti ale hlavne starosti.

Kvety v podkroví je kniha o zakázanej láske ale i o nádeji a sklamaniach.Kniha ponuka veľmi silný a citlivý príbeh a aj po prečítaní bude niekoľko hodín nad nim premýšľať.Kniha nedávno vyšla vo vydavateľstve Moba a ak ste nesiahali ešte po tejto knihe, rozhodne by ste to malo napraviť. Čaka vás neuveriteľný príbeh o štyroch súrodencov.Odporúčam

Kerstin Gierová-Rudá jako Rubín (Recenzia)

15. května 2015 v 14:55 | Sima
Autor:Kerstin Gierová
Počet strán:334
Vydavateľstvo:Cooboo
Séria:Drahokamy

Anotácia:
Žít v rodině, která je samé tajemství, není pro šestnáctiletou Gwendolyn zrovna snadné. A co teprve když pochopí, že tím největším rodinným tajemstvím je ona sama. Jaké nebezpečí člověku hrozí, když se zamiluje napříč časem?

Moje dojmy:
Autorka Kerstin Gierová patri medzi obľúbené autorky. Jej séria Drahokamy si získala množstvo mladších ale i starších čitateľov. O par dní má vyjsť Druha strieborna kniha snov na ktorý čitatelia netrpezlivo čakajú .Ruda jako Rubín u nás vyšla už v roku 2012 ale ja som ju prečítala až teraz.Ruda jako Rubín je prvá časť so spomínanej série Drahokamy a rozhodne to bolo prijemne prekvapenie.

Hlavná hrdinka Gwendolyn je ako tipicke 16 ročne dievča .Je bláznivá a na niektorých jej hlašakch sa s chuti zasmejete. Gwendolyn je odvážna ale i citlivá .Gideon si naopak vôbec nezískal moje sympatie. Až na konci sa začal správať normálne. Inak sa celu knihu správal akoby zjedol celu múdrosť sveta, bol povýšenecký a ku Gwedolyn sa dva krát nesprával prívetivo. Okrem našich dvoch hlavných hrdinov vystupujú mnohé iné postavy a určite si medzi nimi nájdete postavu ktorú si obľúbite alebo ktorú budete neznášať. Ja som si okrem Gwendolyn obľúbila aj je kamarátku Leslie a ducha Jamesa.

Ruda jako Rubín ma prijemne prekvapila aj keď musím povedať že kým sa tam niečo začalo diať, chvíľu to trvalo takže toto by bolo jedine negativum. Začiatok s ktorého som mala všeliake pocity. Autorka však ma skvelý dar a to ten že vo vás vie vyvolať zvedavosť čo sa bude ďalej v Gwendolyninom živote diať takže stránky budete netrpezlivo prevracať.

Kniha sa číta veľmi rýchlo aj keď sa trvá trochu dlhšie kým sa v knihe začne niečo diať, rozhodne tuto knihu neodkladajte. Príbeh o Gwendolyn a cestovanie v čase čo sa neobjavuje v knihách až tak často si vás získa. Knihu odporúčam mladším ale môže baviť i starších čitateľov.Kerstin Gierova je skvelá autorka a rozhodne si prečítam aj ostatne diely so série Drahokamy. Prečítam si aj Prvú striebornú knihu snov ktorú mám doma a už len čaká nato kedy prelúskam.Ruda jako Rubín určite odporúčam.

Gemma Burgess-Baby z Brooklynu (Recenzia)

12. května 2015 v 15:50 | Sima
Autor: Gemma Burgess
Počet strán: 342
Vydavateľstvo: Slovart
Séria: Baby z Broolynu-Pia

Anotácia:
Celý život majú pred sebou! Ale čo s ním? Pia - sexy dvadsiatka s panickým strachom z nových vzťahov je nezamestnaná, bezradná, s fotkou hore bez na facebooku. Nie, Pia Kellerová nežije svoj sen. Na facebook totiž niekto zavesil, ako tancuje na stole hore bez. Videli to jej rodičia, aj jej nový šéf. A tak prišla o svoj prvý džob. Býva v Brooklyne so svojimi štyrmi naj kamoškami, čo majú celý život pred sebou. Odvážne nápady a nový jedálenský karavan s prudko zdravou stravou, zlomené srdce, žúry i známosti na jednu noc, život plný problémov, z ktorých sa snaží vyhrabať, no namiesto toho sa dostáva ešte do väčších. Nič nejde ako po masle, všetko sa stále viac a viac komplikuje.

Moje dojmy:
už dlho sa mi nestalo že som po par stránach bola s knihy nadšená a cítila som že to bude niečo super čo mi sadne.Poslednú dobu keď čítam knihu zo začiatku mám s nej zmiešane dojmy, tu to tak nebolo .Gemma Burgess patri po prečítaní knihy medzi moje obľúbené autorky.

Hlavných hrdiniek je tentoraz päť,Madeleine,Julia,Coco,Pia,Angie. Už z názvu je vám jasne že prvý príbeh s tejto série je o Pii.Hlavna hrdinka Pia je bláznivá ,citlivá,magnet na všetky trapasy rôzneho druhu a rozhodne sa len tak ľahko nevzdáva a ide si sa svojim snom.Aj napriek tomu že som moc nefandila jej životnému štýlu som si ju obľúbila a veľa krat som s ňou súhlasila a chápala som ju. Okrem Pii som si obľúbila ešte Coco. Okrem báb v knihe vystupujú ešte iné postavy ktoré buď Piin život skomplikujú, zmenia alebo vďaka nim Piia mnohé veci pochopí.

Baby z Brooklynu je skvelá kniha v ktorej som sa našla a veľa krát som si povedala počas čítania: Súhlasím, Presne tak ,tak by som to aj ja riešila, to poznám. Veľmi sa mi páčilo ako autorka popísala kamarátstvo medzi babami. Nech sa dialo čokoľvek baby pri sebe vždy stali v akejkoľvek situácii. V knihe sa samozrejme vyskytuje aj láska ale ak sa bojíte že počas čítaní budete polepení akoby ste jedli cukrovú vatu, tak to u tejto knihy nehrozí.Autorka nám ju dávkuje postupne a vždy ten správny moment takže žiaden sladký román nehrozí.

Gemma Burgess ma skvelý štýl písania. Ľahký a,príjemný.Baby z Brooklynu je skvelá knihy a žiadne negatívum som tam nenašla.Kniha je vtipná, pri niektorých hlaškach som sa smiala na cely dom. Je tam aj trochu akcie a samozrejme romantiky.Teším sa na druhú časť ktorá bude o Angie.Baby z Brooklynu určite odporúčam.

Garth Nix-Sabriel (Recenzia)

8. května 2015 v 12:52 | Sima
Autor: Garth Nix
Počet strán: 286
Vydavateľstvo: Slovart
Séria:Staré kráľovstvo

Anotácia:
Sabriel má osemnásť rokov a práve zložila záverečné skúšky na internátnej akadémii. Do konca roka ostávajú dva týždne, keď sa uprostred noci zjaví v škole mŕtvy vyslanec. Priniesol jej otcove nástroje: nekromantické zvonce a Abhorsenov meč. Sabriel sa vydáva do Starého kráľovstva, aby našla otca a pomohla mu. Odmieta sa zmieriť s myšlienkou, že by mohol byť mŕtvy. Staré kráľovstvo je však v úplnom rozvrate: dvadsať rokov bezvládia spôsobilo, že sa všade potulujú voľnomagické stvorenia a mŕtvi, ktorých do sveta živých nekontrolovane povolávajú nekromanti. Sabriel zisťuje, že aj jej otec bol nekromant, ale taký, ktorý mŕtvych spútaval a slúžil Výsade a kráľovstvu. Sabriel, hoci nepripravená, musí zaujať jeho miesto. V nadchádzajúcej bitke budú totiž proti sebe bojovať sily Života a Smrti. A Sabriel bude musieť čeliť vlastnému osudu.

Moje dojmy:
Na Sabirel ma nalákala blogerka Naty .Garth Nix je skvelý autor ktorý vás dokonale vie vtiahnuť do deja. Kniha sa mi páčila ale predsa to tu bolo trochu komplikovanejšie. Kým som si zvykla na autorov štýl trochu mi trvalo začítať so do tohto zaujímavého a nevšedného príbehu.

Už po prvých stránkach a to sa mi dlho nestalo som si obľúbila Sabriel . Je inteligentná, silná i citlivá. Mačiak bola postava ktorú som si takisto ako hlavnú hrdinku veľmi obľúbila .Koho som si však vôbec neobľúbila bol Brúsik. Veľmi zvláštna postava .V knihe je minimum postav, takže kniha nie je veľa postav a vám nehrozí že sa každú chvíľu budete strácať v deji.

Spomínala som na začiatku že mi veľmi dlho mi trvalo kým sa naladila na vlnu Garatha Nixa.Zo začiatku som s knihou trochu bojovala a miestami som sa aj nudila. Potom však nastal zlom a ja som sa ponorila do tejto knihy a nudu sa vytratila. Sabriel je veľmi zvláštna kniha, nie každému sadne autorov štýl písania ale ak ste okolo tejto knihy v kníhkupectve náhodou prechádzali ,neisti či sa do nej pustiť alebo nie ,za seba hovorím že by ste to mali skúsiť. Plusom je aj mapka ktorú najdete v knihe, vďaka nej sa lepšie vžijete do príbehu.

Pomalé gradovanie deja v tejto knihy mi vôbec nevadilo. V knihe Sabriel nájdete akciu ale i štipku romantiky. Sabriel s pera Gartha Nixa odporúčam všetkým, milovníkom i tým ktorý fantasy čítajú menej. Čaka vás neuveriteľný svet ktorý vás dostane.Odporúčam.

Stieg Larsson-Vzdušný zámok,ktorý vybuchol (Recenzia)

3. května 2015 v 19:57 | Sima
Autor:Stieg Larsson
Počet strán:510
Vydavateľstvo:Ikar
Séria:Millennium

Anotácia:
Vzdušný zámok, ktorý vybuchol je treťou časťou najslávnejšej série modernej švédskej literatúry. Hlavnú hrdinku Lisbeth Salanderovú po vyrovnávaní účtov dcéry s otcom, bývalým ruským agentom Alexandrom Zalačenkom, privážajú do nemocnice s guľkou v hlave. Záchranou jej života sa však začína boj, v ktorom ide o všetko. Jej súperom je tajná organizácia švédskej bezpečnostnej služby. Novinár Mikael Blomkvist, ktorý Lisbeth Salanderovú našiel postrelenú na statku v Gosseberge a zachránil ju, začína písať knihu. Konečné zúčtovanie s ľuďmi, ktorí Lisbeth ohrozovali po celý život. Odhaľuje však, že korene zločinov siahajú oveľa hlbšie, ako čakal.

Moje dojmy:
Séria Millennium žnie úspechy aj dlhé roky po vydaní.Ďalší fanúšik tejto série som aj ja a pravé vďaka tejto série som prepadla severským kriminalkam. Tretie pokračovanie s názvom Vzdušný zámok,ktorý vybuchol opäť nesklamal ALE predsa som s touto častou trochu bojovala a moje nadšene pocity z predošlých časti pomaly zmizli a nahrádilo ho sklamanie.

V tejto časti budeme opäť prípad riešiť s našimi známi známymi aj keď Lisabeth to bude mať trochu komplikovanejšia keďže bude zavretá v nemocnici a strážená policajtmi.Mikael mi v tejto časti strašne liezol na nervy. Opäť to bol typicky Mikael akeho poznáme s predošlých časti. Ženy s neho išli do kolien a ja doteraz nechápem prečo pretože mi absolútne takí užasni neprišiel.Skôr naopak.Mikael je skvelý novinár,bystri a vôbec si nedáva servítku pred ústa ale jeho ego mi prišlo miestami veľmi nafúkané .Predošlých častiach som to ani tak nepostrehla ale tu mi to niekoľko krát bilo do oči. Lisabeth bola jednoducho skvelá. Aj v tejto časti sa mihnú známe i nove postavy ktoré skvele zamiešaju karty.

Opäť to bolo také tipicke pre Larssnovske.Na začiatku predstavovanie nových postav, nahliadnutie do ich života ale hlavne do ich pracovnej sféry a tu som narazila na problém. Veľmi ťažko som sa do knihy začítavala ,miestami ma to už nudilo a nadšenie ktoré som mala na začiatku ma veľmi rýchlo opúšťalo a nahrádzalo to sklamanie. Po 120 strane však nastal zlom ,obrovsky. Kniha ma tak pohltila že som ju len tak ľahko nemohla odložiť.

Vzdušný zámok ktorý vybuchol bol i napriek tomu začiatku s ktorým som bojovala až som nakoniec zvíťazila skvelý. Perfektne zakončenie série(som zvedavá čo bude v štvrtej časti).Autor ako v predošlých dvoch častiach sa s vami hra. Odkrývajú sa zločiny a vy sa počas nich škodoradostne škeríte pretože Lisabethin život sa začína meniť a ľudia ktorý ju chceli dostať, nemajú jedinú šancu .Milion pocitov som mala počas čítania knihy. Od sklamania, nudí až potom že som sa pristihla ako napäto otáčam stránky a dúfam spravodlivý koniec .Stieg Larsson je skvelý spisovateľ a mrzí ma že do sveta severských kriminálok nepribudne ďalšia jeho kniha. Ak ste prečítali Muži ktorý nenávidia ženy a Dievča, ktoré sa hralo s ohňom rozhodne si nenechajte ujsť ani tento diel. Autor píše zaujímavo a pútavo. Čitatelia ktorý otáľajú či začať čítať alebo nečítať tuto sériu by to mali skúsiť, možno pravé vďaka nej tak ako ja prepadne takémuto žánru.Odporúčam.

Eowyn Iveyová-Dcéra snehu (Recenzia)

27. dubna 2015 v 18:10 | Sima
Autor:Eowyn Iveyová
Počet strán: 372
Vydavateľstvo: Fortuna Libri- Edícia Fortuna Litera

Anotácia:
Jack a Mabel si uprostred nespútanej Aljašky budujú nový život. Hoci márne túžia po dieťati, ich láska zostáva silná.Keď jedného dňa zrazu nasneží, vybehnú pred svoj zrub a postavia si snehuliaka - dievčatko zo snehu. Ráno však nájdu iba stopy smerujúce k lesu. V najbližších týždňoch vídajú plavovlasé dievčatko, ktoré zrejme chodí po okolí. Boja sa o tom spolu hovoriť, lebo majú podozrenie, že dlho pestované nádeje ich pripravili o rozum.Dievčatko po čase príde až k ich zrubu a prezradí im, že sa volá Faina. Toto výnimočné stvorenie je plné čara, múdrosti i detskej naivity. Loví s červenou líškou po boku, privoláva metelicu a prežíva v drsných podmienkach divočiny.Na tomto krásnom a nebezpečnom mieste však nič nie je také, ako sa zdá.

Moje dojmy:
Dcéra snehu ma najprv nezaujala. Basterka s blogu Knihy nekoušou ju chválila ale mne anotácia prišla nudná.Po par mesiacoch som na ňu narazila v knižnice ale znova som okolo nej prešla. Keď som ju tam uvidela po par týždňoch znova, nakoniec som si ju domov odniesla aj keď som stale bola trochu na pochybách ale povedala som si: Skúsim to,nemám čo stratiť a keď ma nebude baviť vratím ju. Po prečítaní môžem napísať len jedno- Kniha je krásna.Príbeh je o,bolesti ,o snoch, nádeji, obety, odhodlania a priateľstva.Toto všetko sa skrýva v tejto knihe.

Manželsky pár Jack a Mabel prežili vo svojom živote veľa bolesti no i napriek tomu je medzi nimi veľmi silná láska. Autorka vykreslila oboch manželov realisticky čo je plusom tejto knihy. Máju reálne problémy hlavne jednu túžbu si chceli splniť ale to im bohužiaľ osud nedoprial .Oboch som si obľúbila aj keď som v niektorých momentoch nie vždy s Mabel stotožnila. Viem čo si prežila a ja si to absolútne neviem predstaviť prežiť takú ranu osudu ako ona i napriek tomu som nie vždy Mabelinemu chovaniu chápala a s niektorými rozhodnutiami a názormi som nesúhlasila .Jacka som si obľúbila viac ako Mabel. S ostatných postav som si obľúbila Esther,Mabelinu priateľku. V dcére snehu je okrem hlavných hrdinov i mnoho iných postav ktoré skvele dopĺňajú dej.

Dcéra snehu ktorú napišala Eowyn Iveyová je prvotina tejto autorky a rozhodne stoji za prečítanie .Jedno negatívum som tu predsa len našla a to že koniec bol veľmi urýchlení akoby autorka chcela mať už knihu dávno za sebou. Ine negatívum som v tejto knihe nenašla .Pozitívum tejto knihy bol autorkin štýl .Od prvej strany vás vťahuje do divokej no krásnej Aljašky a vy mate pocit že sa nachádzate samotnom príbehu a s Mabel a Jackom prežívate všetky starosti i radosti.

Dcéra snehu je zvláštna kniha s prvkami fantasy a s nádychom tajomna. Čítanie je vo veľmi pomalom tempe čo môže niekomu prísť ako nudne ale autorka vo vás vyvolá prvými vetami obrovskú zvedavosť čo sa bude ďalej diať že pomalšie tempo vám vôbec nebude vadiť .Dcéra snehu je veľmi nezvyčajní a originálny príbeh ktorý sa vám dostane pod kožu a dlho po prečítaní budete nad nim premýšľať .Dcéru snehu jednoducho musím odporučiť všetkým ktorý majú radi čarovne príbehy o silnej láske ktorá prekoná najťažšie prekážky, dokonca aj v tej najdrsnejšej krajine.

Kristin Cashore-Ohnivá (Recenzia)

22. dubna 2015 v 11:30 | Sima
Autor:Kristen Cashore
Séria: Sedem kráľovstiev
Počet strán:413
Vydavateľstvo: Ediposs

Anotácia:
Prequel (druhá kniha odohrávajúca sa časovo ešte pred prvou) ku Výnimočnej sa odohráva naprieč horami smerom na východ siedmych kráľovstiev, v skalnatej, vojnou zničenej krajine nazývanej Dells. Žijú tam nádherné stvorenia nazývané príšery. Príšery majú podobu normálnych zvierat: horských levov, vážiek, rýb, koňov, ale ich srsť alebo perie sú väčšinou nádherne sfarbené - tyrkysové, trblietavo bronzové, perleťovo zelené - a ich mysle majú moc kontrolovať mysle ľudí. 17- ročná Fire (Oheň) je posledná príšera s ľudskou podobou v Dells. Krásne príšerná telom aj mysľou, s ľudskou schopnosťou odhadnúť čo je správne a čo nie, je nenávidená a vzbudzuje nedôveru takmer u každého. Táto kniha je jej príbehom. Rozmýšľate, prečo sa kniha označuje ako prequel? Ohnivá sa odohráva 30-niečo rokov pred Výnimočnou a má s ňou jednu spoločnú postavu - malého chlapca s dvojfarebnými očami, ktorý pochádza z nikto-nevie-odkiaľ a má zvláštnu schopnosť, ktorú čitatelia Výnimočnej budú považovať za povedomú a znepokojujúcu.

Moje dojmy:
O knihe Výnimočná ste si už určite prečítala recenziu na mojom blogu. Ak nie, nájdete ju TU. Na ohnivu som sa tešila a bola som zvedavá keďže som na knihu čítala pozitívne recenzie. Moja radosť však začala veľmi rýchlo prechádzať až nakoniec spľasla ako bublina. Ohniva s pera Kristen Cashore ma sklamala.

S hlavnou hrdinkou som sa vôbec nestotožnila a neobľúbila som si ju. Vatra bola zvláštna postavička a aj keď zo začiatku mi nebrnkala na nervy v druhej polovici knihy som myslela že ma porazí. Jej večne úvahy ,rozhodnutia mi liezli na nervy a ja som si v duchu vravela :Čo furt riešiš, už toľko neanalyzuj prosím ťa. Vatra mala však aj svetle stránky kedy prestala toľko analyzovať a vtedy sa o popredia dostala jej odvaha a sila a správne rozhodnutia ktoré následné začala analyzovať a opäť to išlo do stratená .S vedľajších postav som si obľúbila Clary a Brigana a Vatrine strážkyne.

Príbeh bol síce originálny ale ja som s nim od prvej strany bojovala. Niektoré miesta boli nudne pri iných som zase dychtivo otáčala stránky čo sa bude ďalej diať. Láska medzi dvomi hlavnými hrdinami ani neviem kedy vznikla keďže hlavný hrdina sa v knihe vyskytol malo a odrazu Vatra premýšľa nad nim inak ako na začiatku keď sa stretli .Vtedy som na knihu pozerala a hovorila som si: Kedy sa do seba zaľúbili? .Ďalšie negatívum v tejto knihy je že sa môžete veľmi ľahko stratiť v deji. Mne sa to bohužiaľ stavalo dosť často a preto som sa musela vrátiť aj o dve strany .V postavách som niekedy mala guľáš kto čo hovorí, kedy začal rozhovor.

Ohniva si určite získa a získala mnoho fanúšikov ,mňa si bohužiaľ nezískala. Kniha by podľa mňa mohla mať aj o 20 strán menej .Na konci mi to už prišlo trochu naťahované. I napriek tomu že ako som už veľa krát spomenula sklamala a nemilo prekvapila prečítam si aj posledný diel s názvom Iskrivá.

ERIK AXL SUND-Havranie dievča (Recenzia)

14. dubna 2015 v 17:21 | Sima
Autor:ERIK AXL SUND
Názov knihy:Havranie dievča
Séria:Slabosť Victorie Bergmanovej
Počet strán:405
Vydavateľstvo: Ikar

Anotácia:
Kriminálna komisárka Jeanette Kihlbergová už v praxi zažila všeličo, ale keď ju zavolajú k najnovšiemu prípadu, musí pozbierať všetky sily. V kríkoch neďaleko stanice štokholmského metra sa nájde telo malého chlapca. Mumifikované, zohavené, s početnými ranami, telo, ktoré sa bránilo útoku, dokým vládalo, ako keď v ringu bojujú na život a na smrť cvičené psy. Chlapec je pravdepodobne cudzinec "bez minulosti", ktorý zdanlivo nikomu nechýba, a tak prípad má pre jej nadriadených i prokurátora len nízku prioritu. Jeanette sa nevzdáva, ale stôp je málo a vyšetrovanie sa komplikuje. Hromadia sa však aj problémy v súkromnom živote - manžel je neúspešný umelec a ťarcha financovania rodiny ostáva na nej.Psychoterapeutka Sofia Zetterlundová vyšetruje dvoch klientov: Samuela Baia, detského vojaka zo Sierry Leone, a Victoriu Bergmanovú, ženu v strednom veku, ktorú v detstve týrali a zneužívali. Dvaja rôzni ľudia s rovnakým problémom - u oboch badať znaky závažnej poruchy osobnosti. Jeanette a Sofia riešia tú istú otázku: Akému veľkému utrpeniu môže človek vystaviť druhého človeka, skôr než sám prestane byť človekom a stane sa monštrom? Obe ženy sa zblížia, možno až priveľmi. Dokonca sa jedného dňa vyberú s Jeanettiným synom Johnom do lunaparku a zlo sa opäť priblíži, je celkom blízko...

Moje dojmy:
O knihe Havranie dievča ste určite počuli alebo ste ju zazreli v kníhkupectve. Koho by nezaujala zvláštna a trochu desivá obálka knihy ktorá na vás hľadí z regálu. Na Havranie dievča ma nalákala blogerka Rodaw ,knihu vychvaľovala do nebies aj keď som zo začiatku bola skeptická a dlhé mesiace čo ju vždy Rodaw spomínala som ju vytrvalostne odmietala nakoniec som povedala že to skúsim a uvidím. Od Havranieho dievčaťa som radšej nič neočakávala pretože väčšinou keď sa na knihu teším a podľahnem tomu že knihu každý vychvaľuje a každý mi ju odporúča tak mňa sklame .Pocitu ktorý som dostala po prečítaní knihy som sa dlho nemohla zbaviť.

Hlavná hrdinka tejto knihy je kriminálna komisárka Jeanette Kihlbergova. Čo napísať o Jeanette? Skvelá policajtka, inteligentná .Autori však Jeanette nevykreslili len ako ,,tvrdú" policajtku ale ukázali nám aj je citlivú stránku. Počas čítania spoznáme jej život, jej rodinu a problémy .Psychoterapeutka Sofia Zetterlundova mi nesadla odvtedy ako sa v knihe objavila .Cítila som že s ňou nie je všetko v poriadku a to čo autori pre náš pripravili súvislosti so Sofiou šokuje a prekvapí .V knihe vystupuje mnoho postav ktorých autori opísali len okrajov ale vôbec to neberte ako negatívum.

Autori použili ako námet dosť citlivú tému a to zneužívanie a obchodovanie z deťmi a načrtli i detskú pornografiu .Počas čítania sa mi veľa krát stalo že môj žalúdok spravil mierne salto a nebolo mi všetko jedno. Niektoré časti boli drsne a nechutne a niektoré sa zase zmiešali a boli dosť psycho. Pod menom Erik Axl Sund sa skrývajú dvaja autori ktorý napísali Havranie dievča skvelé a po prečítaní budete niekoľko minút premýšľať nad knihou a určite vo vás niečo zanechá.

Aj keď je tato kniha bezpochyby skvela jednu chybičku by som tam však predsa našla a to že som sa niekedy strácala v deji. Kniha je veľmi zvláštne napísaná a ak budete mať nutkanie knihu odložiť nespravte to a trochu s knihou zabojujte. Minulosť sa skvele prelína so súčasnosťou .Havranie dievča je kniha plna šokujúcich zvratov. Pozitívom tejto knihy je aj to že autori v knihe všetky scény, udalosti popísali veľmi realisticky Pomalé gradovanie deja mi absolútne vyhovovalo pretože po cely čas som sa nemohla zbaviť pocitu že koniec ma dostane a ten ma teda dostal. Koniec knihy je taký že knihu mate chuť vyhodiť von oknom alebo bežať do najbližšieho kníhkupectva (aj keď je dajme tomu štvrť 11 ako to bolo v mojom prípade keď som dočítala knihu) a isť si okamžite kúpiť druhy diel. Autori vás po cely čas držia v napätí a dej je nepredvídateľný. Havranie dievča je skvelý psychologický thriller pri ktorom vám vďaka pomalému odkrývaniu hnusných a zvrátených tajomstiev z minulosti bude tuhnúť krv žilách a tato kniha sa vám dostane pod kožu a štýl písania oboch autorov to len podčiarkne. Odporúčam.

Samantha Youngová-London Road (Recenzia)

10. dubna 2015 v 12:29 | Sima
Autor:Samantha Youngová
Názov knihy:London Road
Séria:Dublin Street
Počet strán: 439
Vydavateľstvo: Ikar

Anotácia:
Johannu vníma okolie ako vypočítavú zlatokopku, ktorá sa ochotne vrhá do postele majetným chlapom a necháva sa vydržiavať. Vlastná matka ju považuje za neschopnú a žalostné je, že Jo, ako ju kamaráti oslovujú, postupne podľahne predsudkom a uverí im. Skrátka, nestojí za nič. Iba skutoční priatelia poznajú pravdu o jej nezávideniahodnom osude. Na Joiných pleciach vždy ležalo bremeno starostlivosti o rodinu, zvlášť mladšieho brata Cola. Jo pri rozhodovaní neustále prihliada na bratovu budúcnosť, dokonca aj pri výbere partnera. Nedopustí, aby jej braček dopadol v živote ako ona. Rozum však dostane košom, keď spozná Camerona MacCaba, sexi neviazaného barmana a kolegu. Príťažlivý Cam si však Jo zjavne zaškatuľkoval ako vypočítavú mrchu, a keď sa prisťahuje na London Road do bytu o poschodie nižšie, vyzerá to na poriadnu katastrofu. Ako sa jej teraz podarí ututlať zahanbujúcu pravdu o matke a potlačiť hriešne myšlienky na drzého, no atraktívneho Cama? Veď je zadaná!

Moje dojmy:
Po dvoch knihách so série Millennium a zvlášť po Hobitovi s ktorým som trochu bojovala, dostala som obrovskú chuť prečítať si niečo romantické s čoho by som bola polepená aj za ušami. Môj pohľad na moju skromnú knižnicu ma utvrdil vtom že na poličke ma čaká cela séria Dublin Street a vtom okamihu bolo jasne čo si prečítam. Autorka Samantha Youngová ma prijemne prekvapila s prvou častou a okamžite sa zaradila medzi moje obľúbené autorky .Keď som siahla po druhej časti trochu som sa obávala keďže príbeh bol o Jo ktorá si v predošlej časti nezískala moje sympatie, pravé naopak. Neznášala som ju. Po prečítaní London Road musím priznať že som dala na prvý dojem(čo ja vôbec nerobím) a Jo som si zaškatuľkovala ako zlatokopku, pravda bola samozrejme iná a Johannu som si hneď po par stranách obľúbila.

Hlavná hrdinka Jo ako ju všetci volajú bola žena mnohých tvarí. Každý ju vnímal ako zlatokopku ktorá išla len po bohatých, chodila s bohatými mužmi ktorý jej kupovali drahé dary to je pravda ale ako náhle Jo mala možnosť všetky tieto veci predala aby užívala svojho brata a mamu. Jo mi bola veľmi sympatická .Je silná, obetavá a hlavne starostlivá ale na druhej strane aj komplikovaná a tvrdohlava .Muž ktorý jej spôsobí pekný chaos v duši i v srdci Cam bol jednoducho perfektný a mňa si úplné získal potom ako som zistila že je potetovaný :D Nielen Jo ale i Cam to mal celkom ťažké. Plusom hlavných postav ale i vedľajších bolo že autorka ich vykreslila veľmi realisticky. Problémy ktoré prežívala Johanna prežíva veľa ľudí aj v skutočnosti. Aj v tomto diely sa opäť vyskytnú postavy s predošlej časti a my sa dozvieme ako pokračuje ich život. Okrem postav ktoré poznáme, spoznáme aj iné postavy a určite si viaceré svojim spôsobom obľúbime.

London Road je príjemná oddychovka a ani tentoraz sa nebude cela kniha točiť okolo vzťahu hlavných hrdinov ale budú sa tu riešiť aj iné veci a hlavne autorka v tejto časti rieši dosť citlivú tému a to alkohol a tyranie. Vzťahy v tejto časti nebudú riešiť len hlavný hrdinovia ale aj iný takže opäť nám autorka načrtla nove vzťahy ktoré sa budú rozvíjať aj v ďalších pokračovaniach. Ak ste nečítali predošlú časť Dublin Street a mate strach že by ste boli s tejto časti zmätení to vám nehrozí .Hlavný hrdinovia i dej je úplné iný ako v Dublin Street.

Samantha Youngova je skvelá autorka .Je štýlu písania vôbec nemám čo vytknúť. Stránky sa veľmi rýchlo obracajú. V tejto knihe nájdete humor i napätie a poriadnu dávku romantiky s jemným nádychom erotiky. Veľmi sa teším na tretie pokračovanie s názvom Jamaica Lane. Odporúčam.

J.R.R.Tolkien-Hobit (Recenzia)

6. dubna 2015 v 11:16 | Sima
Autor:J.R.R.Tolkien
Názov knihy:Hobit
Počet strán: 228
Vydavateľstvo: Slovart

Anotácia:
Hobit Bilbo Bublík má pohodlný život, nie je ctižiadostivý a len zriedka cestuje ďalej ako na druhý koniec Vreckán. Raz sa však pred jeho dverami objaví čarodejník Gandalf s trinástimi trpaslíkmi a zoberú ho na cestu "tam a zase späť". Chcú získať poklad veľkolepého Smauga, veľkého a veľmi nebezpečného draka.

Moje dojmy:
Svetoznámy a miliónmi ľudí uznávaný autor John Ronald Reuel Tolkien si aj ku mne našiel cestu.Bola to pomerne komplikovaná cesta pretože film Pán prsteňov sa mi vôbec nepáčil.Názor že Tolkinove filmy by som nemala zatratiť zmenil až Hobit. Film sa mi veľmi páčil a mňa už čaká len pozretie posledného dielu. Po knihe Hobit som siahla hlavne zo zvedavosti a chcela som si ako knihomoľ prečítať aj knihu a ďalší dôvod bol aj ten že som si už dávno chcela niečo od tohto spisovateľa prečítať. Bohužiaľ prvý krát po veľmi dlhom čase sa stalo to že filmy sa mi páčia viac.

Hlavná hrdina v tejto knihe je Bilbo Bublik .Bilbo je zvláštna postava. Je to takí popletá ale ma v sebe aj odvahu a zo šlamastiky sa vždy nejakým zázrakom vie dostať .S ostatných postav ktoré putovali spolu s Bilbom som si obľúbila Gandalfa a aj Thorina aj keď na konci som mala s neho pekne nervy. I ostatný trpaslíci boli fajn ale nijako extra som si ich neobľúbila.

Dôvod prečo sa mi filmy páčili viac je že autorov štýl písania mi veľmi nesadol.Tolkienov štýl je zvláštny a ťažký.V knihe som sa niekedy strácala.Inokedy som sa zase nudila a musela som sa nútiť do čítania ,samozrejme vtedy som radšej knihu odložila. Zo začiatku som mala aj celkom chaos v postav, nevedela som ktorý kedy začal a kedy skončil rozhovor.Pozitívum Hobita je že keď čítate knihu mate pocit že samotný Tolkien pri vás sedí a číta vám dobrodružný príbeh Bilba Bublika a zvláštnosťou je aj to čitateľ bude mať niekedy pocit že číta rozprávku čo pridáva príbehu originalitu a nevšednosť.

Hobit je veľmi tenká knižka a ak vám sadne štýl autora tak ju budete mať prečítanú za par hodin. Hobit nie je zla kniha ale bohužiaľ mne nesadla a ja radšej zostanem pri filmoch ktoré sú jednoducho užasne .Ďalšie Tolkienove knihy už asi nebudem čítať ale kto vie,možno sa to v budúcnosti zmení. Milovníci fantasy ale i ty ktorí fantasy nečítajú odporúčam Hobita a možno vám sadne a učaruje vám tento príbeh.

Cora Carmacková-Zbohom nevinnosť (Recenzia)

4. dubna 2015 v 11:28 | Sima
Autor:Cora Carmacková
Názov knihy:Zbohom nevinnosť
Séria: Losing It
Počet strán: 244
Vydavateľstvo:YOLi

Anotácia:
Študentku herectva Bliss Edwardsovú už nebaví byť poslednou pannou v okolí, preto sa rozhodne pre radikálne riešenie - románik na jednu noc. Keď napokon dôjde na lámanie chleba, spanikári a utečie z vlastného bytu pred príťažlivým mužom pod absolútne priehľadnou zámienkou. Trapasom však zďaleka nie je koniec. Na druhý deň jej na úvodnej hodine semestra predstavia nového učiteľa a Bliss od údivu padne sánka. Pred ôsmimi hodinami ležal nahý v jej posteli!
Bliss sa ide prepadnúť od hanby a to sa školský rok ešte len začal. Ako na potvoru naráža na príťažlivého učiteľa Garrica na každom rohu a trápnym situáciám niet konca-kraja. Hoci sa obaja zhodli na tom, že ich posteľové dobrodružstvo bol obrovský omyl, Garric po pôvabnej študentke neustále poškuľuje. Alebo si to Bliss len namýšľa?

Moje dojmy:
Malú, útlu knižočku s názvom Zbohom nevinnosť ste určite zazreli v kníhkupectve alebo niekde na nejakom blogu. Dlho som premýšľala či si knihu kúpiť alebo nie a kamarátka to vyriešila za mňa, požičala som si ju od nej a keď už som mala knihu doma pustila som sa do jej čítania a zostala som prekvapená.

Bliss, hlavna hrdinka knihy je chodiaca nešikovnosť. Všetko čoho sa dotkne buď zničí alebo pokazí .Všade kde sa objaví musí si vyrobiť trapas. Jednoducho povedané bola správne trafana a na jej trapasoch som sa smiala na cele kolo V skratke Bliss bola bláznivá ,citlivá i inteligentná .Čo napísať na Garricka ?Už dávno ma žiaden knižný hlavný hrdina tak nezaujal ako Garrick.Bol vtipný, šarmantný a mal charizmu .S vedľajších postav som si obľúbila Kelsey ktorá bola najlepšia kamarátka Bliss.

Zbohom nevinnosť ma bavila od prvej strany. Aj keď od začiatku je vám jasne ako to skonči vďaka štýlu autorky ktorý bol svieži a nenútený budete stránky obracať jedna radosť. V knihe je romantika ale i poriadna dávka humoru a ja som sa už dávno nezasmiala pri knihe tak ako teraz pri Zbohom nevinnosť. Knihu budete mať za veľmi krátky čas prečítanú. Je to dokonala oddychovka pri ktorej sa nudiť nebudete.Odporúčam

Stieg Larsson-Dievča,ktoré sa hralo s ohňom (Recenzia)

2. dubna 2015 v 11:55 | Sima

Autor: Stieg Larrson
Názov knihy:Dievča, ktoré sa hralo s ohňom
Séria:Millennium
Počet strán:471
Vydavateľstvo:Ikar

Anotácia:
V druhej časti série Millennium sa do centra diania dostáva Lisbeth Salanderová. Obvinia ju z trojnásobnej vraždy a stáva sa súčasťou kolotoča, ktorý siaha hlboko do temnej minulosti.Lisbeth Salanderová sa po dlhých mesiacoch vracia do Švédska. Vďaka peniazom finančníka Wennerströma si nemusí robiť starosti o prežitie, no prichádza do mesta, kde nemá ani priateľov, ani rodinu. Mikael Blomkvist sa snaží odhaliť vraha svojich priateľov a Lisbeth Salanderová sa dostáva do situácie, keď sa rozhodne potrestať všetkých, ktorí si to zaslúžia. A tak sa ich cesty opäť stretávajú.

Moje dojmy:
Stieg Larsson je na svete obľúbený autor. Po prečítaní druhej časti sa nemôžem zbaviť pocitu že po prečítaní tretej a záverečnej časti budem posledné stránky čítať so slzami v očiach a doľahne na mňa mala depresia. Pretože tato séria je bezpochyby skvelá .Pred par dnami svetlo osveta uzrel štvrtý diel série Millennium, opäť to vyzerá super ale písať to už bude samozrejme iný autor .Ako to dopadne sa dozvieme keď kniha vyjde. Veľmi s na ňu teším. Ako som spomínala predtým tato séria je skvelá ,úžasná a ešte neviem aké superlatívy by som na tuto knihu mala použiť. V prvej časti som mala obrovsky problém začítať sa do knihy ale teraz to takí problém nebol a autor ma vtiahol do deja hneď po par vetách.

V knihe Dievča, ktoré sa hralo s ohňom opäť vystupuje mnoho postav. Do deja vstupujú postupne a aj keď niekomu možno dlhé opisy, prichádzanie nových postav a ich nahliadnutie do života môže prísť nudne, rozhodne tuto knihu dočítajte. Aj v tomto diely bola Lisbeth jednoducho úžasná a vždy som žasla nad jej vedomosťami a jej inteligenciu a ani v tomto druhom pokračovaní sa to nezmenilo. Bola skvelá, šikovná a rozhodne nie sprostá. Mikael bol opäť taký ako predtým, dokonca som si ho už celkom aj obľúbila. Stále to bol ten skvelý novinár ktorý si nedával servítku pred ústa. V knihe sa objavujú aj staré postavy.

Počas čítania sa o Lisbeth dozvieme všetko. O jej minulosti sme sa čo-to dozvedeli v prvej časti. Tu nám autor odhalil všetko, celu jej minulosť, jej detstvo. Je bývanie či u adoptívnych rodičoch alebo v psychiatrickej liečebni. A to by nebol Stieg Larrson keby nám pri odhaľovaní Lisbeth nespôsobil šok, niekoľko krát. Dievča ktoré sa hralo so ohňom bola kniha plna napätia, akcie a do poslednej strany nebudete tušiť kto čo urobil.

Dej je nepredvídateľný. Je plný intríg a zvratov. Od prvej strany v knihe vás autor sťahuje do deja a po čas čítania prežívate príbeh s Lisbeth a s Mikaelom a ostatnými postavami. Koniec vám spôsobí šok a okamžite budete chcieť bežať či do kníhkupectva alebo knižnice a požičať si záverečný diel .Kniha bola skvelá a jej nemám čo vytknúť ,nudu tu určite nájdete. Teším sa a záverečný diel. Odporúčam.

Cassandra Clare-Mechanická princezná (Recenzia)

28. března 2015 v 11:24 | Sima

Autor:Cassandra Clare
Názov knihy:Mechanická princezná
Séria:Pekelné stroje
Počet strán: 478
Vydavateľstvo:Slovart

Anotácia:
Nad londýnskym Inštitútom sa zmráka. Mortmain pripravuje útok na Tieňolovcov: chce ich zničiť pomocou Pekelných strojov - armády neľútostných automatonov. Na dokončenie svojho plánu potrebuje už len jedno: Tessu Grayovú. Tieňolovci sa snažia objaviť Mortmaina, skôr než vyšle armádu do útoku. Keď však Mortmain unesie Tessu, Jem a Will, ktorí si obaja robia nároky na jej srdce a lásku, sú ochotní urobiť čokoľvek na jej zachránu. Tessa si uvedomuje, že jediný, kto jej môže pomôcť, je ona sama. Ale dokáže sa jedno obyčajné dievča postaviť celej armáde Pekelných strojov?

Moje dojmy:
Na záverečný diel so série Pekelných strojov som sa veľmi tešila ale na druhej strane som sa aj veľmi obávala. Na jednej nemenovanej FB stránke som sa ešte pred čítaním dozvedela dosť dôležitý spoiler ktorý ma na jednej strane šokoval a na druhej odrádzal prečítať si posledný diel. Nakoniec som jeden večer po prečítaní Ak zostanem sponntane vzala Mechanickú princeznú a začítala sa do knihy.

Stará dobra Tessa aj v záverečnom diely bola zmätená, nerozhodná a miestami som sa nestotožňovala s jej rozhodnutiami ale na druhej starne mala v sebe aj silu a odvahu. Will a Jem boli jednoducho perfektný a neviem sa rozhodnúť ktorý si nakoniec získal moje sympatie ale obaja boli starostlivý ,priateľský a pre Tessu a ostatných boli schopný spraviť čokoľvek(zvlášť Will keďže Jem mal zdravotný stav taký akí mal ale i on bol odvážny).Na konci druhej časti vstúpila do deja Wilova sestra Cecily ktorú som si obľúbila ,takisto som si moje sympatie získala aj Sophie alebo chudiatko Charlottte ktorá to mala veľmi ale veľmi v tejto časti ťažké. Okrem spomenutých postav sa v knihe vyskytli aj iné, prijemne i tie menej prijemne postavy a určite si ako ja nájdete okrem hlavnej hrdinky postavu ktorú si svojim spôsobom obľúbite.

Cassandra Clare je skvelá autorka ktorá píše fantasticky a ja jej štýlu písania nemám čo vytknúť . Príbeh je do posledných detailov premyslení. Počas čítania mate pocit že sa nachádzate samotnom Londýne alebo v iných častiach a prežívate spolu s Tieňolovci všetko .Pomalé gradovanie deja mi vyhovovalo pretože som veľmi dobre vedela(a dúfala) že Cassandra nás možno o dvadsať ,tridsať strán nebude šetriť a mi budeme stránky v knihe čítať s otvorenými ústami a tak sa aj stalo. V záverečnom diely s názvom Mechanická princezná nájdete akciu ,zvraty, intrigy, humor(milujem Wilov humor) ale i romantiku a nemôžem zabudnúť nato ako krásne Cassandra Calre opisovala priateľstvo medzi Jemom a Wilom.

Keď som čítala recenzie na Mechanickú princeznú všade sa spomínal epilóg knihy a ja musím za seba povedať a že bol krásny a ja som s koncom spokojná a ten som tiež čítala som slzami v očiach .Myslím si že čitatelia ktorý fandia paru Tessa a Jem budú spokojný a ty ktorý fandia paru Tessa a Will budú tiež spokojní. Ja som začala čítať epilóg s obavami ale tie opadali za niekoľko sekúnd a Cassandra ho napísala perfektne .Posledný diel so série Pekelne stroje vám odporúčam, nebudete sa ani minutú nudiť to vám môžem zaručiť .Cassandra je proste talent na písanie a teším sa na ďalšie jej knihy. Odporúčam.

Gayle Formanová-Ak zostanem (Recenzia)

26. března 2015 v 17:37 | Sima
Autor:Gayle Formanová
Názov knihy:Ak zostanem
Počet strán: 173
Vydavateľstvo: Ikar

Anotácia:
Sedemnasťročná Mia ma všetko,po čom kedy túžila- milujúcu rodinu, priateľa, dokonca ju prijmú na prestížnu umeleckú školu na druhom konci krajiny. Nevie sa rozhodnúť, či si má vybrať lásku a život s rodinou, alebo hudbu.V jedno februárové ráno sa však všetko zmení- na výlete s rodičmi a bratom cestou v aute na okamih spokojná zavrie oči,a keď ich otvorí, stojí v priekope .Na je okraji vidí ich havarované auto a jej rodičia ležia mŕtvi pri ceste. Krátko nato zbadá ďalšie telo. S prekvapením zisťuje,že hľadí sama na seba,a spontánne sa pýta :Som mŕtva? Ešte včera mala veľa možností ,ktorými sa jej život mohol uberať, dnes stojí pred jednou otázkou :Zostanem?

Moje dojmy:
Ak zostanem s pera Gayle Formanovej určite poznáte. V roku 2014 sa kniha dočkala filmového spracovania a ja som si chcela knihu prečítať ešte pred pozretím filmu ale nakoniec som ako prvé videla film a ten sa mi veľmi páčil.Ak zostanem však nezaostáva za filmovým spracovaním a takisto ako film aj kniha vo mne zanechala prijemne dojmy.

Mia bola citliva ale i veľmi silná a pre svoju rodinu a priateľov a samotného Adama bola schopna spraviť čokolvek. Mala obrovsky talent aj keď Mia bola fajn ja som si ju nejako extra neobľúbila. Adam bol starostlivý,citlivý a trochu tvrdohlavý.Okrem Mii a Adama sa v knihe vyskytne ešte veľmi veľa postav a ja som si napríklad (dokonca viac ako samotnú hrdinku)obľúbila jej kamarátku Kim.

Ak zostaneš je krásna kniha ktorá vás chytí za srdce. Kniha Je plná krásnych myšlienok.Vďaka Mii ktorá nám ukazuje spomienky ,zisťujeme aká v skutočnosti bola, akí bol jej vzťah s rodičmi ,k bratovi, k hudbe ale i k Adamovi a ďalším príbuzným . Zisťujeme ako sa jej rodiča zoznámili, ako sa Mia zoznámila s Adamom, prvé pocity po narodený brata Teddyho. Kniha poukazuje na rôzne podoby lásky- rodičovská láska, prvá láska ,láska k hudbe a mnohé iné.Stránky sa otáčajú samé a keďže je knižka naozaj útla prečíta sa za veľmi krátky čas.Teším na druhy diel tentoraz s Adamovho pohľadu. Odporúčam.

Miroslava Varáčková-Adaptácia (Recenzia)

20. března 2015 v 20:07 | Sima
Autor:Miroslava Varáčková
Názov knihy:Adaptácia
Počet strán:262
Vydavateľstvo:Slovart

Anotácia:
Zoya mala všetko: domov, rodinu, kamarátov. A potom ľudstvo zdecimovali epidémie a vojny. Teraz nemá nikoho: ani rodinu, ani kamarátov, ani priateľa. Prišla aj o domov. No prispôsobila sa. Vpred ju poháňa len mapa a nádej, že ju dovedie do posledného útočiska na Zemi.Ľudia skúšaní vojnou i chorobami sa tiež adaptovali na nový svet - bojujú o každú minútu života. A osamelé dievča putujúce neznámou krajinou predstavuje priľahkú korisť. Keď Zoyi pomôže neznámy Simon, poruší tým krehkú rovnováhu povojnového spoločenstva, za čo musí zaplatiť životom. A tak sa Zoya, Simon a jeho malá sestra vydávajú naprieč zdevastovanou krajinou s nádejou, že ich mapa po jej mŕtvom priateľovi naozaj dovedie pred brány mesta, kde ešte vládne ľudskosť. Teda, mala by...

Moje dojmy:
Slovenskú autorku Mirku Varáčkovú som objavila vďaka jej knihe Tri kroky do pekla. Kniha ma dostala a názor si môžete prečítať aj TU na blogu. Odvtedy ako som prečítala Tri kroky do pekla som stihla okrem knihy O lásku sa neprosí prečítať všetky jej knihy a jej 10 kniha nebola výnimkou. Druha dystopia s pera tejto skvelej autorky bola opäť skvelá a opäť som ju prečítala za veľmi krátky čas.

Hlavná hrdinka Zoya mi niektorých situáciách prišla necitlivá ale potom som si uvedomila že to je jej obranný mechanizmus. Zoya mala samozrejme aj svoju citlivú stránku ale tu úspešné skrývala. Dovtedy ako sa stretla so Simonom putovala po svete sama a nestretávala dva krát príjemných ľudí a k tomu všetkému prišla o rodinu, o priateľov a vlastne o cely svoj dovtedajší život Simon mal aspoň malú sestričku Emily ale Zoya nemala nikoho. Simon bol presne taký istý tvrdý ako Zoya takže keď sa oni dvaja stretli okolo nich lietali iskry a najradšej by sa pozbíjali ale takisto ako aj Zoya aj on vedel byť citlivý a starostlivý ale tuto stránku poznala len jeho malička sestrička. Okrem našich dvoch hrdinov sa v knihe ešte vyskytne veľa postav ktoré skvelo dopĺňajú dej a niektoré sa zase postarajú o šok.

Plusom tejto knihy bol pravé vzťah medzi Simonom a Zoy. Nevrhli sa na seba a nevyznávali si lásku hneď na 20 strane ale postupne si k sebe hľadala cestu, otvárali sa jeden druhému .Ďalším plusom tejto knihy bola reálnosť príbehu . Nikto nevie čo sa stane za par hodín ,rokov alebo dni. Počas čítania príbehu mate pocit že sa nachádzate v samotnom centre a tu apokalypsu ste prežili a ste jeden z ľudí ktorý neumreli.

Autorka vás po cely čas drží v napätí a dychtivo otáčate stránky v knihe. V Adaptácii nájdete všetko čo ma mať skvelá kniha. Štipka romantiky a akcie a samozrejme aj intrigy .Adaptácia je veľmi dobre napísaná kniha a ja sa teším na ďalšie autorkine knihy. Odporúčam.

Knihu mi poslala samotná autorka za čo jej touto cestou ďakujem :)

Kateřina Petrusová - Nebezpečná láska (Recenzia)

18. března 2015 v 18:09

Autor:Kateřina Petrusová
Názov knihy:Nebezpečná láska
Séria:Bavettovi
Počet strán:374

Anotácia:
Na doporučení posledního zaměstnavatele získá mladá newyorská ošetřovatelka Paige práci v rodině Bavettových, bohatých podnikatelů pocházejících z Itálie. Má se starat o jejich syna Michaela, mladého muže, který se po autonehodě duševně vrátil do období svého dětství. Paige si k němu postupně nachází cestu a Michael si ji velice oblíbí. Postupem času Paige přichází na to, že se dostala do newyorského podsvětí a její zaměstnavatelé jsou součástí mafie.Co se stane, až se jednou Michael probere? Dostane se Paige ze spárů Bavettových, když odhalila jejich tajemství?

Moje dojmy:
Konečne som si už aj ja prečítala niečo od českej autorky Kateřini Petrusovovej a bola to prvá časť z veľmi obľúbenej série Bavettovi z názvom Nebezpečná láska. Od Katky som si chcela už veľmi dlho niečo prečítať a ty ktorí o mne vedia že som blázon do romantických príbehov mi pravé tuto sériu odporučili. Po prečítaní knihy som bola prijemne prekvapená a kniha sa mi veľmi páčila.

S hlavnou hrdinkou Paige som vôbec nemala problém.Bola starostlivá,obetavá, milá ale vedela byť aj tvrdohlavá. Michaela sme najprv spoznali ako dieťa v dospelom tele. Michael sa správal ako tipicke dieťa.Bol zlatý ale vedel niekedy aj vyvádzať.Dospelý Michael bol citlivý a starostlivý a aj vtipný no aj on mal však tvrdohlavú gebuľu a vtedy vznikali medzi nim a Paige vtipne i menej vtipne situácie.S vedľajších postav som si obľúbila Roberta ,Michaelovho brata a nemôžem zabudnúť na ich kuchárku Theresu .Aj v tejto knihe sa našli postavy ktoré vám budú liezť na nervy a jedna s postav bola Michaelova mama ktorú nazvala Paige veľmi vtipne a to Kobra. Ostatne postavy boli fajn a skvelé dopĺňali dej a prispeli do príbehu aj svojim humorom alebo naopak skvele zamotali dej pribehu.

Štýl písania autorky mi sadol a ja som s nim vôbec nemala problém.Kateřina Petrusová píše pútavo a sviežo a po cely čas mate pocit že ste v samotnom príbehu.V knihe nájdete okrem romantiky aj humor ale i napätie i par prekvapení ktoré vás šokujú.Stránky v knihe sa obracajú veľmi rýchlo a rozhodne vám nuda pri tejto knihe nehrozí. Na druhy diel Nepřítel mého nepřítele sa veľmi teším a určite si prečítam aj ostatne autorkine knihy. Odporúčam.

Stieg Larsson-Muži,ktorí nenavidia ženy (Recenzia)

14. března 2015 v 12:22 | Sima
Autor:Stieg Larsson
Názov knihy:Muži,ktorí nenavidia ženy
Séria:Millennium
Počet strán: 423

Anotácia:
Novinár Mikael Blomkvist je odsúdený za ohováranie významného švédskeho podnikateľa a snaží sa uniknúť pozornosti médií hlavného mesta. Priemyselný magnát Henrik Vagner žijúci v severnom Švédsku, ho poverí úlohou napísať zmiznutie svojej netere Harriet v lete 1966.Blomkvist pri písaní kroniky, aj s pomocou geniálnej hacekerky Lisabeth Salanderovej, čoraz hlbšie preniká do záhad rodiny a odhaľuje pravdu o mužoch, ktorí nenávidia ženy.

Moje dojmy:
Už veľmi dlhu dobu som si chcela prečítať niečo iné ako romantické príbehy a fantasy.Film Muži ktorý nenávidia ženy som videla skôr ako som čítala knihu a musím sa priznať že ma film nezaujal tak som ho vypla s tým že toto nebude pre mňa.Teraz po par rokoch som mala šancu prečítať si knihu ktorá bola jednoducho perfektná a už teraz mám v plané pozrieť si znova film.

Hlavný hrdina v tejto knihy je Mikael Blomkvist ktorý píše to čo cíti a rozhodne si nedáva servítku pred ústa. Mikael bol skvelý,ničoho sa nebál.Bol inteligentný,perfektný novinár a myslím si že by sa rozhodené dokázal uživiť aj ako detektív.Lisabeth bola geniálna v mnohých veciach bola prešibaná a hlavne bola inteligentná aj keď pre mnohých ľudí bola čudná hlupana bez mozgu(A keď zistili že nie je baba bez mozgu to bola len sranda).V knihe je veľmi veľa postav a ľahko sa v postavách a v ich životných prehrách a výhrach môžete stratiť,takže kniha vyžaduje vašu plnú pozornosť.V knihe som si okrem Lisabeth nikoho extra neobľúbila.

Štýl autora bol veľmi pútavý aj keď sa mi zo začiatku do príbehu dostavalo ťažko, po par stranách tento problém zmizol a ja som sa od knihy nemohla odtrhnúť. Autor v tejto knihe rieši dosť citlivú tému súčasnostia aj minulosti a to sexuálne zneužívanie žien.Počas čítania som veľa krát krútila hlavou a veľa krát sa mi stalo že som niektoré časti musela spracovávať niekoľko minút. Male negatívum som tu však našla a to že sa mi niektoré Švédske mesta ,alebo priezviska čítali dosť ťažko. Ine negatívum som tu nenašla.

Ako som spomínala predtým Muži ktorý nenávidia ženy je perfektná kniha.Je plna tajomstiev,zvratov ale nájde sa tu i akcia.Veľa krát si určite počas čítania poviete: A to on spravil,tato postava vtom ma určite namočene prsty. Stieg Larsson sa s vami hra až do posledných strán a drží vás v napätí a posledné strany budete čítať s otvorenými ústami. Odporúčam.

Rainbow Rowellová-Eleanor a Park (Recenzia)

8. března 2015 v 12:48 | Sima
Autor:Rainbow Rowellová
Názov knihy:Eleanor a Park
Počet strán: 335

Anotacia:
Eleanor
Červenovláska z chudobnej rodiny. V jednej izbe sa tlačí so štyrmi súrodencami. S nevlastným otcom sa neznáša pre jeho násilnícke sklony. V škole je nová a nepatrí k obľúbencom - nenosí značkové oblečenie, lebo jej rodičia na to nemajú, nie je štíhla ako spolužiačky a na jej vtipných hláškach sa nikto nesmeje.

Park
Jeho rodina netrpí núdzou, ale Park nemá rád sám seba. Chýbajú mu svaly bejzbalistu, výška basketbalistu a sebavedomie amerického tínedžera z nebraskej Omahy. Parkovu matku si totiž otec priviedol z Kórey a syn zdedil jej ázijské črty. A tak si najradšej číta komiksy, počúva obľúbenú hudbu a v školskom autobuse sedí sám.
Až kým jedného dňa nenastúpi istá červenovláska a nikto - okrem neho - ju k sebe nepustí sadnúť.
Eleanor a Park nie sú hlúpi a vedia, že prvá láska takmer nikdy nevydrží. Sú však aj dosť zúfalí a dosť odvážni, a tak to spolu skúsia.

Moje dojmy:
Na Eleanor a Park som sa chystala dlhu dobu.Zo par krát som si ju vzala do ruky ale vrátila na poličku. Na knihu som čítala názory ktoré ju vychvaľovali do nebies,žiadnu negatívnu(to je dosť zvláštne )Aj toto bol dôvod pre ktorý som sa rozhodla prečítať si konečne!! Eleanor a Park.

Eleonor bola baba mnohých tvarí .Zo začiatku mi prišla veľmi nenápadná,ticha vo vnútri to však bola baba zlomená,citlivá a bojazlivá. No svetu ukazovala skôr svoju tvrdú ,,škrupinu" ,teda snažila sa to všetko zvládať a skrývať za ironickými poznámkami. Ostatným bohužiaľ však ukazovala tu citlivú stránku a jasne im dávala najavo že ju môžu urážať a ďalej sa jej vysmievať.Posmešky som zažila na vlastnej koži preto som sa do Eleanor vedela viac vcítiť ako do Parka a keby Eleanor rupli niekedy nervy bolo by to dobre,myslím že ona by mala nato pobiť sa alebo akokoľvek dať najavo ostatným že si k nej druhy raz nemusia dovoliť. Eleanor však bola taká a v niektorých momentoch mi trochu liezla na nervy a hovorila som si: Bože Eleanor čo furt riešiš. Park mi viac ako Eleanor prišiel zvláštny a ničím ma nezaujal.Jedine plus ma u mňa tým že chodil v čiernom :D

Príbeh prvej lásky medzi Eleanor a Parkom sa odohráva v roku 1986. Kazety,walkmany.Toto sa mi na príbehu zdalo atraktívne.Nebol to ,,ďalší" príbeh zo súčasnej doby .Bola to príjemná zmena čítať o dvoch mladých ľudi v dobe kedy to bolo trochu ťažšie vo všetkých smeroch.Ďalej sa mi páčilo že autorka v tejto knihe rieši aj dosť citlivé témy ako šikanovanie,domáce násilie. Naopak čo mi dosť robilo problém zo začiatku bol štýl písania autorky.Jej štýl je zvláštny a ja som až po par stranách naladila na štýl Rainbow Rowelovej .Ešte jedno musím knihe vytknúť a to že miestami tu boli nudne pasáže a niektoré veci mi prišli už naťahované a ja som knihu radšej odložila a vrátila sa k nej neskôr.

Keď som čítala recenzie každého dostal koniec,buď niekoho koniec sklamal alebo bol spokojný s koncom.Ja som s koncom spokojná, neviem si inak predstaviť ako by to malo skončiť. Koniec mi prišiel veľmi reálny a ta dotyčná osoba nemala inú možnosť aj keď mi tie posledné slova spôsobili mierni šok a prehodila som stranu a čakala som že sa mi tam odrazu vyčaruje aspoň nejakí epilóg :D nestalo sa ale s koncom som i napriek tomu spokojná.Eleanor a Park by som odporučila skôr tínedžerom ale určite si získa aj staršieho čitateľa.I napriek tomu že v knihe boli hluché miesta a so správaním Eleanor som sa nie vždy stotožnila, som knihu prečítala za veľmi krátky čas.Je to taká príjemná oddychovka pri ktorej si určite zaspomínate na svoju prvú lásku.Odporúčam

Veronica Roth-Divergencia (Recenzia)

5. března 2015 v 19:42 | Sima
Autor:Veronica Roth
Séria:Divergencia
Názov knihy:Divergencia
Počet strán: 390

Anotácia:
Pre šestnásťročnú Tris sa svet zmení v zlomku sekundy, keď musí urobiť najťažšie rozhodnutie v živote. Obratí sa chrbtom k svojej rodine a sama sa vydáva v ústrety budúcnosti, odhodlaná zistiť, kam skutočné patrí. Tris, zdesená brutalitou nového života, nemôže dôverovať nikomu. I tak ju však priťahuje chlapec, ktorý ju zároveň desí aj ochraňuje. Najťažšie rozhodnutie však na ňu len čaká.

Moje dojmy:
Dúfam že knihu Divergencia vám nemusím predstavovať. Keď som sa po prvý krát ponorila do tohto príbehu mala som na jednej strane očakávania no na druhej aj strach že to bude kravina, ktorá ma bude privádzať do zúrivosti a ja ju zabuchnem s tým že knihu už nikdy nechcem vidieť. Nestalo sa tak a ja som si príbeh Tris zamilovala. Počas sledovania traileru na Rezistenciu(premeria je 19 marca) som si uvedomila že si už nepamätám toľko aby som mohla filmu posúdiť tak som sa rozhodla prečítať si všetky diely znova.

Hlavná hrdinka patri medzi moje obľúbené. Tris je odvážna, obetavá. Žiadne ufňukané dievčatko. Ma samozrejme aj svoju citlivú stránku ale tu ukazuje menej .Sem tam som mala s nej pocit že je zmätená, ale kto by nebol? Ja rozhodne .

Štyri, tajomný, náladový, drsný no vo vnútri citlivý chlap a ja som si ho veľmi obľubila aj keď ma niekedy so svojou náladovosťou privádzal do zúfalstva.S ostatných postav som si obľúbila Christinu a Wila. Samozrejme ako inak v knihe boli aj ty menej dobrý. Eric a Peter boli dvaja idioti ktorý mi po cely čas čítania perfektne liezli na nervy a okrem nich ešte jedna ženská Jeanine ktorá im dvom skvelé sekundovala.V knihe je veľmi veľa postav a každá ma svoj charakter, črtu vďaka ktorej si ju veľmi rýchlo obľúbite alebo ju budete neznášať.

Veronica Roth má skvelý štýl písania. Od začiatku vás vťahuje do deja .Prežívate s Tris všetky obavy s novej frakcie, všetky radosti. V Divergencii nájdete aj romantiku ktorú autorka vkladá do deja postupne a s akciou sa to skvele premiešava. V knihe nájdete okrem romantiky a akcie aj poriadnu dávku napätia, intríg a aj humor.Ak ste ešte nesiahli po tejto sérii,neváhajte ani sekundu a požičajte si ju z knižnice alebo si ju kúpte. Kniha vás nebude nudiť a stránky budete hltať jednu za druhou.Odporúčam.

Sylvia Dayová-Obnažená (Recenzia)

27. února 2015 v 19:07 | Sima
Autor:Sylvia Dayová
Séria:Crossfire
Názov knihy:Obnažená
Počet strán: 342

Anotácia:
Bol krásny, inteligentný a neskutočne príťažlivý. Priťahoval ma tak ako ešte nikto. Po jeho dotyku som túžila ako po droge, hoci som vedela, že ma nebezpečne oslabuje. Stále som sa spamätávala zo všetkého strašného, čo sa mi v minulosti stalo, a v jeho prítomnosti ožívali zlé spomienky. Gideon si to uvedomoval. Aj on mal svojich démonov. Boli sme jeden druhému ako zrkadlo, ktoré odráža tie najtajnejšie rany a túžby. Putá jeho lásky ma premenili a ja som len dúfala, že muky, ktorých stopy sme obaja niesli, nás naveky nerozlúčia.

Moje dojmy:
Čitateľkám(možno aj čitateľom ,kto vie)určite nemusím predstavovať autorku Sylviu Day.Jej séria Crosffire si získala milióny ľudí na celom svete ktorý milujú erotické romány a keďže sa netajím tým že aj ja tieto knihy čítam ,rozhodla som sa aj ja siahnuť po prvej knižke s tejto série z názvom Obnažená. Určite ste už počuli že Obnaženú prirovnávajú k milovaním i nenávidením 50 odtieňom sivej a ja teraz po prečítaní oboch kníh nechapem ako môže tieto knihy niekto porovnávať. Obe sú odlišne.

Opäť tu máme príbeh zo sveta smotánky. Luxusne oblečenia ,nacvičene pózy. Fešný a dokonali milionár a, teraz asi čakáte nevine dievča. Nič také však tejto knihe nie je. Hlavná hrdinka Eva je dospela, inteligenta a sem tam vtipná. Pracuje a býva so svojim kamarátom. Do je života však stupuje Gideon Cross, áno to je ten hore spomenutý miliónar.A Evin život sa pravé vtom okamihu zmeni. Gideon je tajomný, úprimný a sem tam mi trochu naháňal strach. Obaja boli zvláštni a ani jedného s nich som si nijako extra neobľúbila. Z vedľajších postav som si obľúbila jedine Evinho šéfa Marca (ak sa inak volal, tak mi to prepáčte a opravte ma)

Obnažená nebola zla kniha ALE pocit že čítam 50 odtieňov sivej bez herne a iných veci tak toho som sa nedokázala zbaviť. Z knižky mám zmiešane dojmy,na jednej strane sa mi kniha páčila no na druhej som mala sem tam pocit že čítam veľa krát spomínané odtiene.Pozitívum tejto knihy bolo že sa čítala naozaj rýchlo a stránky sa prevracali sami. Ďalším pozitívom bolo že dosť škaredé, zvrátené veci si tentoraz prežila aj samotná hrdinka Eva a ak sa chcete dozvedieť čo sa jej stalo a vedzte že vás to bude lákať knihu len tak ľahko neodložíte .Obnažená je romanticky príbeh, nie je vôbec vulgárni takže tým ktorý sa nepáčili odtiene siahnite po Obnaženej,možno vás Gideon Cross opantá tak ako milión žien opantal Christian Grey.

Paullina Simonsová-Medený jezdec (Recenzia)

22. února 2015 v 17:05 | Sima
Autor:Paullina Simonsová
Názov knihy:Medený jezdec
Počet strán: 653

Anotácia:
Sedmnáctiletá Taťána vyrostla v Leningradě, v městě, kde památníky zašlé slávy kontrastují s šedivou realitou stalinského Ruska. V roce 1941, ten den, kdy Němci napadnou Rusko, se Taťána poprvé zamiluje - vzápětí pocítí trpkost zakázané lásky: nadporučík Alexandr Bělov je vyvolený její sestry Dáši. Navíc má Alexandr temné tajemství - pochází z rodiny amerických komunistů, kterou zlikvidovalo NKVD. Lásce Taťány a Alexandra není přáno: město drtí německá blokáda, hladomor, zima a všudypřítomný strach ze smrti. Ale jindy slabá Táňa se ukáže jako nejsilnější člen rodiny a s Alexandrovou pomocí překonává všechny útrapy. Nejtěžší zkouškou však bude odolat vlastní touze.

Moje dojmy:
Tento ľúbostný príbeh ktorý si získal srdcia milióny ľudí som si chcela už veľmi dávno prečítať aj ja. Tak som si ju knižnici rezervovala a keď som ho mala konečne doma pustila som sa do čítania.Príbeh o komplikovanej,búrlivej,osudom ťažko skúšanej láske medzi Tatianou a Alexandrom ,vojakom červenej armády si získal aj moje srdce.

Tatiana Metanovova, naša hlavná hrdinka bola úžasná. Obetavá ,silná. Pre svoju rodinu bola ochotná spraviť čokoľvek. Zo začiatku som mala z Táni pocit že bude naivná, ufňukaná hrdinka a musím sa priznať že na začiatku som mala radšej Dášu než ju ale zmenilo sa to, veľmi rýchlo. Dáša bola totálna krava ,ako som spomenula zo začiatku som mala pocit že ona bude ta silná ,priebojná. Nie Dáša nebola ani silná a tobôž nie obetavá. Dáša bola ufňukaná hlupana ktorú neznášam a tohto pocitu sa asi nikdy nezbavím. S takouto vedľajšou postavou som s v knihe nikdy nestretla. Jej názory, všetko mi liezlo na nervy . Keby stoji pri mne tak jej asi strelím a nie len raz. Dašini a Tanini rodičia si tiež nezískali moje sympatie (boli strašní ,sebeckí a niekoľko krát som nad nimi krútila hlavou a v duchu som si hovorila :Ako toto môžu povedať).Alexander alebo Šura ako ho volala Tana mi začiatku prišiel taký nevýrazní ale ako sa pomaly otváral Tatiane tak som si ho postupne obľúbila ale niekedy bol agresívny ,výbušný a to sa mi nepáčilo.

Ostatným postavám ktoré sa v knihe vyskytli sa autorka venovala okrajovo čo vôbec neberte ako negatívum. Plusom tejto knihy bol samotný štýl písania autorky. Krásne opisovala Rusko a čitateľ ma po cely čas pocit že stoji vedľa Tatiany a prežíva s ňou všetky radosti(ktorých bolo menej) a všetky starosti. Paulllina Simonsova neopisovala len milostný príbeh Alexandra a Tatiany ale opisovala aj hrôzy vojny .Tatianin boj o jedlo, o drevo a iné veci. Medeného jazdca vám rozhodne odporúčam .Autorka píše skvelo a pútavo a pri tejto knihe vám určite nuda nehrozí.

Lee Carroll-Čierna labuť vzlieta (Recenzia)

10. února 2015 v 17:46 | Sima
Autor:Lee Carroll
Názov knihy:Čierna labuť vzlieta
Počet strán: 399

Anotácia:
Jedného pochmúrneho dňa sa Garet Jamesová, šperkárka z New Yorku, zatúla do čudesného starožitníctva a v tej chvíli sa jej život obráti naruby. Záhadný obchodník John Dee jej ponúkne veľmi štedrú sumu za otvorenie starej striebornej skrinky. Garet nemôže uveriť vlastným očiam, keď na skrinke zbadá symbol labute - identický so znakom na prsteni, ktorý dostala od svojej zosnulej mamy. Ale keď skrinku otvorí, začnú sa diať prapodivné veci... Garet sa pustí do pátrania a zistí, že sa ocitla v storočnom proroctve. Otvorením skrinky totiž vypustila zlé sily. Postupne sa dozvedá, kým vlastne je, a aj to, že ju mama pred týmto poznaním chcela za každú cenu ochrániť. Mocní démoni totiž sužovali a nakoniec zahubili mnoho žien z Garetinho rodu po celé generácie - vrátane jej milovanej mamy. Dokáže Garet využiť svoje schopnosti a porazí tak ničivé sily z podsvetia?

Moje dojmy:
O knihe Čierna labuť vzlieta ste už určite počuli. Príbeh o šperkarke Garet som si chcela prečítať už veľmi dávno a až teraz keď som knihu uvidela na poličke v knižnici,rozhodla som sa vziať si knihu domov a ponoriť sa do sveta Garet ktorej sa život zmení po otvorení starej skrinky.

Hlavná hrdinka mi však tentoraz nesadla. Nikdy som nemala vätši problém z hrdinkami. Každá mala nejakú chybu ktorú som prehĺtala .Garet však bola zvláštna postava. Nevýrazná, nijako extra som si ju neobľúbila a to ako sa niekedy správala bolo už dosť a môj pohár trpezlivosti začal pretekať.V niektorých dôležitých momentoch bola nerozhodná , miestami dokonca hlúpučká. Niekedy som sa nemohla zbaviť pocitu že to nemá v hlavne v poriadku . Ale aby som ju nevykreslila len ako bláznivú naivku bola aj odvážna a pre svojich priateľov a rodinu by spravila posledné.

Okrem hlavnej hrdinky v knihe vystupuje mnoho postav a toto je problém .Pri čítaní som sa niekoľko krát stratila a dokonca som sa niekedy aj nudila a knihu som odložila. Viac ako hlavnú hrdinku som si obľúbila Becky. Najlepšia kamarátka Garet. Veľmi som si obľúbila aj vilu s menom LOl. S mužských postav si nikto nezískal moje sympatie ani božskí Will ktorý pomotal Garet hlavu.


Čierna labuť vzlieta skrýva v sebe príbeh ktorý sa mi i napriek par chybičkám a hluchým miestam a tomu že hlavná hrdinka mi chvilami skvele poťahovala nitkami nervov páčil. Pomalé gradovanie deja a akcia v miernom tempe mi vyhovovalo. Svet umelcov, obrazov a šperkov sa mi veľmi páčil a skvelý a dychberúci otvorený koniec určite nie len mňa ale i vás prinúti siahnuť aj po druhej časti. Odporúčam

Carey Heywood-ON

29. ledna 2015 v 18:59 | Sima
Autor:Carey Heywood
Názov knihy:ON
Počet strán: 231
Séria: Him

Anotácia:
Posledních sedm let se snažila na svou první lásku zapomenout. A setkání po letech může vyvolat bolestné vzpomínky na jednu osudovou noc.Sarah Millerová nenavštívila svůj domov v rodné Atlantě už dlouhých sedm let. Nic na světě by ji nepřimělo vrátit se zpátky domů, kdyby nebylo svatby jejího milovaného staršího bratra. Mísí se v ní pocit štěstí, že znovu uvidí svou rodinu, ale zároveň i obava, aby se nesetkala s NÍM. Nikdo z její rodiny netuší, proč se tehdy bez rozloučení odstěhovala tak daleko a co ji k tomu vedlo... Ví to jen ON....
On, jehož od první chvíle celým svým srdcem milovala.
On, s nímž srovnává všechny ostatní muže a jemuž nemůže nikdo konkurovat.
On, kdo jí dal pocit, že nic není nemožné.
On, o němž si myslela, že pro něj není dost dobrá.
On, na něhož se posledních sedm let usilovně snažila zapomenout.
Jediné, co musí udělat, je vrátit se na týden domů a hlavně se s NÍM nesetkat..

Moje dojmy:
Tuto útlu knižku z názvom On ste už určite videli buď v kníhkupectve alebo na nejakom knižnom blogu alebo vám ju odporučila kamarátka. Na príbeh som sa veľmi tešila a aj keď si asi poviete že takýchto príbehov je milión, tento ma niečím zaujal (A nie je to tou obalkou!).

Súčasní príbeh sa prelína z minulosťou. Vďaka tomu môžeme sledovať osudy hlavných hrdinov.Ich pády, radosti i starosti. Ako sa menia. Sarah bola fajn ale radšej som ju mala keď bola staršia. Úprimné povedané ako kamarátku na strednej škole by som ju nechcela mať, pretože jej život tvoril len Will, cely čas bola len s Willom. Poznali sa s Willom od základnej školy ale aspoň nejaké koníčky, nič len on. Will sa podľa mňa absolútne za tých 7 rokov nezmenil. Samozrejme dospel ale žiadnu veľkú zmenu v jeho správaní som nezaregistrovala .Z vedľajších postav som si obľúbila Saweyer ktorá bola taká pohodačka a mala so Sarah obrovskú trpezlivosť. Okrem Saweyer je v knihe samozrejme aj mnoho iných postav ktoré si svojim spôsobom obľúbite.


ON ma však aj menšie chybičky a to nudne mieste a Sarine správanie bolo niekedy strašne ,také na facku .I napriek tomu sa kniha čítala rýchlo. Carey Heywood napísala dokonalú oddychovku ktorú mate prečítanú behom par hodín. Vo vydavateľstve Galatea vyšlo aj druhé pokračovanie názvom Ona ktoré bude tentoraz z pohľadu Willa.

Kristin Cashore-Výnimočná

24. ledna 2015 v 21:57 | Sima
Autor:Kristin Cashore
Názov knihy: Výnimočná
Počet strán: 411
Séria: Sedem kráľovstiev

Anotácia:
Dej sa odohráva v krajine, kde sa rodia ľudia so zvláštnou schopnosťou, výnimočným obdarením. Ostatní sa ich boja, pohŕdajú nimi, alebo ich zneužívajú. Hlavná hrdinka románu Katsa bola obdarená schopnosťou, ktorou sama pohŕda. Je výnimočná v zabíjaní. Jej život ovládol strýko Randa, kráľ Middlensu. Mala zaňho vykonávať nekalú prácu, trestať, mučiť alebo zabíjať každého, kto sa mu znepáči. Keď sa prvý raz stretla s princom Poom, ktorý bol obdarený schopnosťou bojovať, nemala ani tušenie, ako sa zmení jej život. Nikdy by jej ani na um nezišlo, že sa stane jeho priateľkou. Nikdy by si ani nepomyslela, že sa dozvie celú pravdu o svojom výnimočnom nadaní, príšernom tajomstve, ktorým by dokázala zničiť všetkých sedem kráľovstiev.

Moje dojmy:
Na výnimočnú som sa chystala od vydania knihy ,áno dobre čítate ,od vydania knihy som milión krát v kníhkupectve pozerala na Výnimočnú a premýšľala či si ju kúpiť .Nekúpila a to som spravila veľkú chybu .Po veľmi dlhej dobe som na ňu narazila v knižnici a voľba ktorá kniha pôjde so mnou bola jasná .Po prečítaní môžem skonštatovať len jedno, kniha je fantastická. Ale najprv vám predstavím trochu hlavných hrdinov.

Katsa je silná, odvážna ,inteligentná i citlivá a vďaka týmto vlastnostiam si ju určite obľúbite .Poo,mladý princ bol takisto ako Katsa odvážny ale nijako extra som si ho neobľúbila .Vo výnimočnej sa mihne veľmi veľa postav a až na jednu postavu ktorá nás bude sprevádzať celým príbehom sa autorka postavám a hlavne ich charakteru venuje len okrajovo čo mne vôbec neprekážalo.

Tento príbeh je fantasticky a knihe nemám čo vytknúť .Výnimočná je plna akcie ,intríg a nájdeme tu samozrejme aj lásku. Rozhodne nečakajte takú dlhu dobu ako ja, určite sa pri čítaní nebude nudiť. Autorka napisala skvelý a originálny príbeh. Teším sa na druhu časť z názvom Ohniva. Odporúčam

Mark Helprin-Zimní příběh (Recenzia)

9. ledna 2015 v 20:55 | Sima

Autor:Mark Helprin
Názov knihy:Zimní příběh
Počet strán: 762

Anotácia:
Mytický příběh z New Yorku odehrávající se v několika časových rovinách o osudové lásce, která trvá navždy.Jedné zimní noci, na samém počátku 20. století, se pouliční zloděj Peter Lake pokusí vyloupit honosný dům známého novinářského magnáta. Dům však není prázdný - Peter zde najde krásnou dívku jménem Beverly. Peter jejímu kouzlu okamžitě podléhá. Jejich láska však zůstává nenaplněna, protože Beverly záhy umírá na tuberkulózu.Zoufalý Peter se během jedné z honiček, kterou na něj uspořádají členové bývalého zlodějského gangu, vrhá z Brooklynského mostu do vody. Zdá se, že příběh končí…Osud však rozhodne jinak. Peter Lake se znovu vynořuje o mnoho desetiletí později, obdařený zvláštními schopnostmi, o kterých zpočátku nemá ani tušení. Zmateně tápe v ulicích New Yorku své vlastní budoucnosti a jen matně si vzpomíná, odkud přichází. Teprve při spatření starého obrazu s Beverly si uvědomí, kým je, a vydává se najít svou lásku i smysl života.

Moje dojmy:
Zimní příběh z pera amerického spisovateľa Marka Helprina sa mi zapáčil po pozretí videa u Rodaw. Stačil mi kratučkí trailer na to aby som si povedala že tuto knihu jednoducho musím mať a keďže bolo tesne pred Vianocami, hneď som vedela akí darček si želám vidieť pod vianočným stromčekom. Čítanie príbehu o zlodejovi Petrovi Lakeovi a jeho láske Beverly ma jednoducho okúzlil.

Hlavnou postavou v tomto príbehu je Peter Lake. Peter je veľmi zaujímavá osobnosť. S počiatku mi prišiel ako bohém ,milovali ho ženy, nenávideli muži. Bol geniálny a hlavne prefíkaný zlodej a život si užíval plnými dúškami a netrápilo ho čo príde zajtra .Zmenilo ho však po stretnutie s Beverly. Beverly bola táka dokonala dcéra. Vedela hrať na klavíri, všetko čo jej povedali ,spravila. Všetko však zmenil okamih keď spoznala Petra. Po ich stretnutí si užívala ,každý okamih .Nemyslela na ťažkú chorobu. Vďaka Petrovi žila a bola šťastná ako nikdy. Beverly aj Petra som si veľmi obľúbila. Okrem Petra Lakea a Beverly je v knihe veľmi veľa postav. Autor nám na niekoľkých stranách rozrozpráva ich životný príbeh.

Čítanie Zimného příběhu bolo ťažké no mne to v tomto prípade absolútne nevadilo .Mark Helprin si ma svojim štýlom písania získal a ja som hltala každé slovo. Autor dokonale opísal New York a ja ma teraz veľkú chuť nasadnúť do lietadla, vziať knihu do ruky a letieť do New Yorku. Autor v tejto knihe opísal všetko, ničomu sa nevenoval len na par riadkov.

V knihe nájdete mnoho opisov ktoré môžu niekoho nudiť preto by som skôr tuto knihu odporučila starším čitateľom ale tento príbeh sa rovnako môže páčiť aj tínedžerom .Od knihy som neočakávala radšej nič ale nakoniec som bola prijemne prekvapená .V knihe je akcia ,romantika ,rôzne podoby lásky ale hlavne je tam tajomno ktoré vás bude nútiť prevracať stránky. Zimní příběh je skvelá kniha o láske ktorá je silna a prekoná všetko a tak by ste si tento čarovny príbeh nemali nechať ujsť. Odporúčam.
 
 

Reklama