Knižné recenzie

Kristin Cashore-Ohnivá (Recenzia)

22. dubna 2015 v 11:30 | Sima
Autor:Kristen Cashore
Séria: Sedem kráľovstiev
Počet strán:413
Vydavateľstvo: Ediposs

Anotácia:
Prequel (druhá kniha odohrávajúca sa časovo ešte pred prvou) ku Výnimočnej sa odohráva naprieč horami smerom na východ siedmych kráľovstiev, v skalnatej, vojnou zničenej krajine nazývanej Dells. Žijú tam nádherné stvorenia nazývané príšery. Príšery majú podobu normálnych zvierat: horských levov, vážiek, rýb, koňov, ale ich srsť alebo perie sú väčšinou nádherne sfarbené - tyrkysové, trblietavo bronzové, perleťovo zelené - a ich mysle majú moc kontrolovať mysle ľudí. 17- ročná Fire (Oheň) je posledná príšera s ľudskou podobou v Dells. Krásne príšerná telom aj mysľou, s ľudskou schopnosťou odhadnúť čo je správne a čo nie, je nenávidená a vzbudzuje nedôveru takmer u každého. Táto kniha je jej príbehom. Rozmýšľate, prečo sa kniha označuje ako prequel? Ohnivá sa odohráva 30-niečo rokov pred Výnimočnou a má s ňou jednu spoločnú postavu - malého chlapca s dvojfarebnými očami, ktorý pochádza z nikto-nevie-odkiaľ a má zvláštnu schopnosť, ktorú čitatelia Výnimočnej budú považovať za povedomú a znepokojujúcu.

Moje dojmy:
O knihe Výnimočná ste si už určite prečítala recenziu na mojom blogu. Ak nie, nájdete ju TU. Na ohnivu som sa tešila a bola som zvedavá keďže som na knihu čítala pozitívne recenzie. Moja radosť však začala veľmi rýchlo prechádzať až nakoniec spľasla ako bublina. Ohniva s pera Kristen Cashore ma sklamala.

S hlavnou hrdinkou som sa vôbec nestotožnila a neobľúbila som si ju. Vatra bola zvláštna postavička a aj keď zo začiatku mi nebrnkala na nervy v druhej polovici knihy som myslela že ma porazí. Jej večne úvahy ,rozhodnutia mi liezli na nervy a ja som si v duchu vravela :Čo furt riešiš, už toľko neanalyzuj prosím ťa. Vatra mala však aj svetle stránky kedy prestala toľko analyzovať a vtedy sa o popredia dostala jej odvaha a sila a správne rozhodnutia ktoré následné začala analyzovať a opäť to išlo do stratená .S vedľajších postav som si obľúbila Clary a Brigana a Vatrine strážkyne.

Príbeh bol síce originálny ale ja som s nim od prvej strany bojovala. Niektoré miesta boli nudne pri iných som zase dychtivo otáčala stránky čo sa bude ďalej diať. Láska medzi dvomi hlavnými hrdinami ani neviem kedy vznikla keďže hlavný hrdina sa v knihe vyskytol malo a odrazu Vatra premýšľa nad nim inak ako na začiatku keď sa stretli .Vtedy som na knihu pozerala a hovorila som si: Kedy sa do seba zaľúbili? .Ďalšie negatívum v tejto knihy je že sa môžete veľmi ľahko stratiť v deji. Mne sa to bohužiaľ stavalo dosť často a preto som sa musela vrátiť aj o dve strany .V postavách som niekedy mala guľáš kto čo hovorí, kedy začal rozhovor.

Ohniva si určite získa a získala mnoho fanúšikov ,mňa si bohužiaľ nezískala. Kniha by podľa mňa mohla mať aj o 20 strán menej .Na konci mi to už prišlo trochu naťahované. I napriek tomu že ako som už veľa krát spomenula sklamala a nemilo prekvapila prečítam si aj posledný diel s názvom Iskrivá.

ERIK AXL SUND-Havranie dievča (Recenzia)

14. dubna 2015 v 17:21 | Sima
Autor:ERIK AXL SUND
Názov knihy:Havranie dievča
Séria:Slabosť Victorie Bergmanovej
Počet strán:405
Vydavateľstvo: Ikar

Anotácia:
Kriminálna komisárka Jeanette Kihlbergová už v praxi zažila všeličo, ale keď ju zavolajú k najnovšiemu prípadu, musí pozbierať všetky sily. V kríkoch neďaleko stanice štokholmského metra sa nájde telo malého chlapca. Mumifikované, zohavené, s početnými ranami, telo, ktoré sa bránilo útoku, dokým vládalo, ako keď v ringu bojujú na život a na smrť cvičené psy. Chlapec je pravdepodobne cudzinec "bez minulosti", ktorý zdanlivo nikomu nechýba, a tak prípad má pre jej nadriadených i prokurátora len nízku prioritu. Jeanette sa nevzdáva, ale stôp je málo a vyšetrovanie sa komplikuje. Hromadia sa však aj problémy v súkromnom živote - manžel je neúspešný umelec a ťarcha financovania rodiny ostáva na nej.Psychoterapeutka Sofia Zetterlundová vyšetruje dvoch klientov: Samuela Baia, detského vojaka zo Sierry Leone, a Victoriu Bergmanovú, ženu v strednom veku, ktorú v detstve týrali a zneužívali. Dvaja rôzni ľudia s rovnakým problémom - u oboch badať znaky závažnej poruchy osobnosti. Jeanette a Sofia riešia tú istú otázku: Akému veľkému utrpeniu môže človek vystaviť druhého človeka, skôr než sám prestane byť človekom a stane sa monštrom? Obe ženy sa zblížia, možno až priveľmi. Dokonca sa jedného dňa vyberú s Jeanettiným synom Johnom do lunaparku a zlo sa opäť priblíži, je celkom blízko...

Moje dojmy:
O knihe Havranie dievča ste určite počuli alebo ste ju zazreli v kníhkupectve. Koho by nezaujala zvláštna a trochu desivá obálka knihy ktorá na vás hľadí z regálu. Na Havranie dievča ma nalákala blogerka Rodaw ,knihu vychvaľovala do nebies aj keď som zo začiatku bola skeptická a dlhé mesiace čo ju vždy Rodaw spomínala som ju vytrvalostne odmietala nakoniec som povedala že to skúsim a uvidím. Od Havranieho dievčaťa som radšej nič neočakávala pretože väčšinou keď sa na knihu teším a podľahnem tomu že knihu každý vychvaľuje a každý mi ju odporúča tak mňa sklame .Pocitu ktorý som dostala po prečítaní knihy som sa dlho nemohla zbaviť.

Hlavná hrdinka tejto knihy je kriminálna komisárka Jeanette Kihlbergova. Čo napísať o Jeanette? Skvelá policajtka, inteligentná .Autori však Jeanette nevykreslili len ako ,,tvrdú" policajtku ale ukázali nám aj je citlivú stránku. Počas čítania spoznáme jej život, jej rodinu a problémy .Psychoterapeutka Sofia Zetterlundova mi nesadla odvtedy ako sa v knihe objavila .Cítila som že s ňou nie je všetko v poriadku a to čo autori pre náš pripravili súvislosti so Sofiou šokuje a prekvapí .V knihe vystupuje mnoho postav ktorých autori opísali len okrajov ale vôbec to neberte ako negatívum.

Autori použili ako námet dosť citlivú tému a to zneužívanie a obchodovanie z deťmi a načrtli i detskú pornografiu .Počas čítania sa mi veľa krát stalo že môj žalúdok spravil mierne salto a nebolo mi všetko jedno. Niektoré časti boli drsne a nechutne a niektoré sa zase zmiešali a boli dosť psycho. Pod menom Erik Axl Sund sa skrývajú dvaja autori ktorý napísali Havranie dievča skvelé a po prečítaní budete niekoľko minút premýšľať nad knihou a určite vo vás niečo zanechá.

Aj keď je tato kniha bezpochyby skvela jednu chybičku by som tam však predsa našla a to že som sa niekedy strácala v deji. Kniha je veľmi zvláštne napísaná a ak budete mať nutkanie knihu odložiť nespravte to a trochu s knihou zabojujte. Minulosť sa skvele prelína so súčasnosťou .Havranie dievča je kniha plna šokujúcich zvratov. Pozitívom tejto knihy je aj to že autori v knihe všetky scény, udalosti popísali veľmi realisticky Pomalé gradovanie deja mi absolútne vyhovovalo pretože po cely čas som sa nemohla zbaviť pocitu že koniec ma dostane a ten ma teda dostal. Koniec knihy je taký že knihu mate chuť vyhodiť von oknom alebo bežať do najbližšieho kníhkupectva (aj keď je dajme tomu štvrť 11 ako to bolo v mojom prípade keď som dočítala knihu) a isť si okamžite kúpiť druhy diel. Autori vás po cely čas držia v napätí a dej je nepredvídateľný. Havranie dievča je skvelý psychologický thriller pri ktorom vám vďaka pomalému odkrývaniu hnusných a zvrátených tajomstiev z minulosti bude tuhnúť krv žilách a tato kniha sa vám dostane pod kožu a štýl písania oboch autorov to len podčiarkne. Odporúčam.

Samantha Youngová-London Road (Recenzia)

10. dubna 2015 v 12:29 | Sima
Autor:Samantha Youngová
Názov knihy:London Road
Séria:Dublin Street
Počet strán: 439
Vydavateľstvo: Ikar

Anotácia:
Johannu vníma okolie ako vypočítavú zlatokopku, ktorá sa ochotne vrhá do postele majetným chlapom a necháva sa vydržiavať. Vlastná matka ju považuje za neschopnú a žalostné je, že Jo, ako ju kamaráti oslovujú, postupne podľahne predsudkom a uverí im. Skrátka, nestojí za nič. Iba skutoční priatelia poznajú pravdu o jej nezávideniahodnom osude. Na Joiných pleciach vždy ležalo bremeno starostlivosti o rodinu, zvlášť mladšieho brata Cola. Jo pri rozhodovaní neustále prihliada na bratovu budúcnosť, dokonca aj pri výbere partnera. Nedopustí, aby jej braček dopadol v živote ako ona. Rozum však dostane košom, keď spozná Camerona MacCaba, sexi neviazaného barmana a kolegu. Príťažlivý Cam si však Jo zjavne zaškatuľkoval ako vypočítavú mrchu, a keď sa prisťahuje na London Road do bytu o poschodie nižšie, vyzerá to na poriadnu katastrofu. Ako sa jej teraz podarí ututlať zahanbujúcu pravdu o matke a potlačiť hriešne myšlienky na drzého, no atraktívneho Cama? Veď je zadaná!

Moje dojmy:
Po dvoch knihách so série Millennium a zvlášť po Hobitovi s ktorým som trochu bojovala, dostala som obrovskú chuť prečítať si niečo romantické s čoho by som bola polepená aj za ušami. Môj pohľad na moju skromnú knižnicu ma utvrdil vtom že na poličke ma čaká cela séria Dublin Street a vtom okamihu bolo jasne čo si prečítam. Autorka Samantha Youngová ma prijemne prekvapila s prvou častou a okamžite sa zaradila medzi moje obľúbené autorky .Keď som siahla po druhej časti trochu som sa obávala keďže príbeh bol o Jo ktorá si v predošlej časti nezískala moje sympatie, pravé naopak. Neznášala som ju. Po prečítaní London Road musím priznať že som dala na prvý dojem(čo ja vôbec nerobím) a Jo som si zaškatuľkovala ako zlatokopku, pravda bola samozrejme iná a Johannu som si hneď po par stranách obľúbila.

Hlavná hrdinka Jo ako ju všetci volajú bola žena mnohých tvarí. Každý ju vnímal ako zlatokopku ktorá išla len po bohatých, chodila s bohatými mužmi ktorý jej kupovali drahé dary to je pravda ale ako náhle Jo mala možnosť všetky tieto veci predala aby užívala svojho brata a mamu. Jo mi bola veľmi sympatická .Je silná, obetavá a hlavne starostlivá ale na druhej strane aj komplikovaná a tvrdohlava .Muž ktorý jej spôsobí pekný chaos v duši i v srdci Cam bol jednoducho perfektný a mňa si úplné získal potom ako som zistila že je potetovaný :D Nielen Jo ale i Cam to mal celkom ťažké. Plusom hlavných postav ale i vedľajších bolo že autorka ich vykreslila veľmi realisticky. Problémy ktoré prežívala Johanna prežíva veľa ľudí aj v skutočnosti. Aj v tomto diely sa opäť vyskytnú postavy s predošlej časti a my sa dozvieme ako pokračuje ich život. Okrem postav ktoré poznáme, spoznáme aj iné postavy a určite si viaceré svojim spôsobom obľúbime.

London Road je príjemná oddychovka a ani tentoraz sa nebude cela kniha točiť okolo vzťahu hlavných hrdinov ale budú sa tu riešiť aj iné veci a hlavne autorka v tejto časti rieši dosť citlivú tému a to alkohol a tyranie. Vzťahy v tejto časti nebudú riešiť len hlavný hrdinovia ale aj iný takže opäť nám autorka načrtla nove vzťahy ktoré sa budú rozvíjať aj v ďalších pokračovaniach. Ak ste nečítali predošlú časť Dublin Street a mate strach že by ste boli s tejto časti zmätení to vám nehrozí .Hlavný hrdinovia i dej je úplné iný ako v Dublin Street.

Samantha Youngova je skvelá autorka .Je štýlu písania vôbec nemám čo vytknúť. Stránky sa veľmi rýchlo obracajú. V tejto knihe nájdete humor i napätie a poriadnu dávku romantiky s jemným nádychom erotiky. Veľmi sa teším na tretie pokračovanie s názvom Jamaica Lane. Odporúčam.

J.R.R.Tolkien-Hobit (Recenzia)

6. dubna 2015 v 11:16 | Sima
Autor:J.R.R.Tolkien
Názov knihy:Hobit
Počet strán: 228
Vydavateľstvo: Slovart

Anotácia:
Hobit Bilbo Bublík má pohodlný život, nie je ctižiadostivý a len zriedka cestuje ďalej ako na druhý koniec Vreckán. Raz sa však pred jeho dverami objaví čarodejník Gandalf s trinástimi trpaslíkmi a zoberú ho na cestu "tam a zase späť". Chcú získať poklad veľkolepého Smauga, veľkého a veľmi nebezpečného draka.

Moje dojmy:
Svetoznámy a miliónmi ľudí uznávaný autor John Ronald Reuel Tolkien si aj ku mne našiel cestu.Bola to pomerne komplikovaná cesta pretože film Pán prsteňov sa mi vôbec nepáčil.Názor že Tolkinove filmy by som nemala zatratiť zmenil až Hobit. Film sa mi veľmi páčil a mňa už čaká len pozretie posledného dielu. Po knihe Hobit som siahla hlavne zo zvedavosti a chcela som si ako knihomoľ prečítať aj knihu a ďalší dôvod bol aj ten že som si už dávno chcela niečo od tohto spisovateľa prečítať. Bohužiaľ prvý krát po veľmi dlhom čase sa stalo to že filmy sa mi páčia viac.

Hlavná hrdina v tejto knihe je Bilbo Bublik .Bilbo je zvláštna postava. Je to takí popletá ale ma v sebe aj odvahu a zo šlamastiky sa vždy nejakým zázrakom vie dostať .S ostatných postav ktoré putovali spolu s Bilbom som si obľúbila Gandalfa a aj Thorina aj keď na konci som mala s neho pekne nervy. I ostatný trpaslíci boli fajn ale nijako extra som si ich neobľúbila.

Dôvod prečo sa mi filmy páčili viac je že autorov štýl písania mi veľmi nesadol.Tolkienov štýl je zvláštny a ťažký.V knihe som sa niekedy strácala.Inokedy som sa zase nudila a musela som sa nútiť do čítania ,samozrejme vtedy som radšej knihu odložila. Zo začiatku som mala aj celkom chaos v postav, nevedela som ktorý kedy začal a kedy skončil rozhovor.Pozitívum Hobita je že keď čítate knihu mate pocit že samotný Tolkien pri vás sedí a číta vám dobrodružný príbeh Bilba Bublika a zvláštnosťou je aj to čitateľ bude mať niekedy pocit že číta rozprávku čo pridáva príbehu originalitu a nevšednosť.

Hobit je veľmi tenká knižka a ak vám sadne štýl autora tak ju budete mať prečítanú za par hodin. Hobit nie je zla kniha ale bohužiaľ mne nesadla a ja radšej zostanem pri filmoch ktoré sú jednoducho užasne .Ďalšie Tolkienove knihy už asi nebudem čítať ale kto vie,možno sa to v budúcnosti zmení. Milovníci fantasy ale i ty ktorí fantasy nečítajú odporúčam Hobita a možno vám sadne a učaruje vám tento príbeh.

Cora Carmacková-Zbohom nevinnosť (Recenzia)

4. dubna 2015 v 11:28 | Sima
Autor:Cora Carmacková
Názov knihy:Zbohom nevinnosť
Séria: Losing It
Počet strán: 244
Vydavateľstvo:YOLi

Anotácia:
Študentku herectva Bliss Edwardsovú už nebaví byť poslednou pannou v okolí, preto sa rozhodne pre radikálne riešenie - románik na jednu noc. Keď napokon dôjde na lámanie chleba, spanikári a utečie z vlastného bytu pred príťažlivým mužom pod absolútne priehľadnou zámienkou. Trapasom však zďaleka nie je koniec. Na druhý deň jej na úvodnej hodine semestra predstavia nového učiteľa a Bliss od údivu padne sánka. Pred ôsmimi hodinami ležal nahý v jej posteli!
Bliss sa ide prepadnúť od hanby a to sa školský rok ešte len začal. Ako na potvoru naráža na príťažlivého učiteľa Garrica na každom rohu a trápnym situáciám niet konca-kraja. Hoci sa obaja zhodli na tom, že ich posteľové dobrodružstvo bol obrovský omyl, Garric po pôvabnej študentke neustále poškuľuje. Alebo si to Bliss len namýšľa?

Moje dojmy:
Malú, útlu knižočku s názvom Zbohom nevinnosť ste určite zazreli v kníhkupectve alebo niekde na nejakom blogu. Dlho som premýšľala či si knihu kúpiť alebo nie a kamarátka to vyriešila za mňa, požičala som si ju od nej a keď už som mala knihu doma pustila som sa do jej čítania a zostala som prekvapená.

Bliss, hlavna hrdinka knihy je chodiaca nešikovnosť. Všetko čoho sa dotkne buď zničí alebo pokazí .Všade kde sa objaví musí si vyrobiť trapas. Jednoducho povedané bola správne trafana a na jej trapasoch som sa smiala na cele kolo V skratke Bliss bola bláznivá ,citlivá i inteligentná .Čo napísať na Garricka ?Už dávno ma žiaden knižný hlavný hrdina tak nezaujal ako Garrick.Bol vtipný, šarmantný a mal charizmu .S vedľajších postav som si obľúbila Kelsey ktorá bola najlepšia kamarátka Bliss.

Zbohom nevinnosť ma bavila od prvej strany. Aj keď od začiatku je vám jasne ako to skonči vďaka štýlu autorky ktorý bol svieži a nenútený budete stránky obracať jedna radosť. V knihe je romantika ale i poriadna dávka humoru a ja som sa už dávno nezasmiala pri knihe tak ako teraz pri Zbohom nevinnosť. Knihu budete mať za veľmi krátky čas prečítanú. Je to dokonala oddychovka pri ktorej sa nudiť nebudete.Odporúčam

Stieg Larsson-Dievča,ktoré sa hralo s ohňom (Recenzia)

2. dubna 2015 v 11:55 | Sima

Autor: Stieg Larrson
Názov knihy:Dievča, ktoré sa hralo s ohňom
Séria:Millennium
Počet strán:471
Vydavateľstvo:Ikar

Anotácia:
V druhej časti série Millennium sa do centra diania dostáva Lisbeth Salanderová. Obvinia ju z trojnásobnej vraždy a stáva sa súčasťou kolotoča, ktorý siaha hlboko do temnej minulosti.Lisbeth Salanderová sa po dlhých mesiacoch vracia do Švédska. Vďaka peniazom finančníka Wennerströma si nemusí robiť starosti o prežitie, no prichádza do mesta, kde nemá ani priateľov, ani rodinu. Mikael Blomkvist sa snaží odhaliť vraha svojich priateľov a Lisbeth Salanderová sa dostáva do situácie, keď sa rozhodne potrestať všetkých, ktorí si to zaslúžia. A tak sa ich cesty opäť stretávajú.

Moje dojmy:
Stieg Larsson je na svete obľúbený autor. Po prečítaní druhej časti sa nemôžem zbaviť pocitu že po prečítaní tretej a záverečnej časti budem posledné stránky čítať so slzami v očiach a doľahne na mňa mala depresia. Pretože tato séria je bezpochyby skvelá .Pred par dnami svetlo osveta uzrel štvrtý diel série Millennium, opäť to vyzerá super ale písať to už bude samozrejme iný autor .Ako to dopadne sa dozvieme keď kniha vyjde. Veľmi s na ňu teším. Ako som spomínala predtým tato séria je skvelá ,úžasná a ešte neviem aké superlatívy by som na tuto knihu mala použiť. V prvej časti som mala obrovsky problém začítať sa do knihy ale teraz to takí problém nebol a autor ma vtiahol do deja hneď po par vetách.

V knihe Dievča, ktoré sa hralo s ohňom opäť vystupuje mnoho postav. Do deja vstupujú postupne a aj keď niekomu možno dlhé opisy, prichádzanie nových postav a ich nahliadnutie do života môže prísť nudne, rozhodne tuto knihu dočítajte. Aj v tomto diely bola Lisbeth jednoducho úžasná a vždy som žasla nad jej vedomosťami a jej inteligenciu a ani v tomto druhom pokračovaní sa to nezmenilo. Bola skvelá, šikovná a rozhodne nie sprostá. Mikael bol opäť taký ako predtým, dokonca som si ho už celkom aj obľúbila. Stále to bol ten skvelý novinár ktorý si nedával servítku pred ústa. V knihe sa objavujú aj staré postavy.

Počas čítania sa o Lisbeth dozvieme všetko. O jej minulosti sme sa čo-to dozvedeli v prvej časti. Tu nám autor odhalil všetko, celu jej minulosť, jej detstvo. Je bývanie či u adoptívnych rodičoch alebo v psychiatrickej liečebni. A to by nebol Stieg Larrson keby nám pri odhaľovaní Lisbeth nespôsobil šok, niekoľko krát. Dievča ktoré sa hralo so ohňom bola kniha plna napätia, akcie a do poslednej strany nebudete tušiť kto čo urobil.

Dej je nepredvídateľný. Je plný intríg a zvratov. Od prvej strany v knihe vás autor sťahuje do deja a po čas čítania prežívate príbeh s Lisbeth a s Mikaelom a ostatnými postavami. Koniec vám spôsobí šok a okamžite budete chcieť bežať či do kníhkupectva alebo knižnice a požičať si záverečný diel .Kniha bola skvelá a jej nemám čo vytknúť ,nudu tu určite nájdete. Teším sa a záverečný diel. Odporúčam.

Cassandra Clare-Mechanická princezná (Recenzia)

28. března 2015 v 11:24 | Sima

Autor:Cassandra Clare
Názov knihy:Mechanická princezná
Séria:Pekelné stroje
Počet strán: 478
Vydavateľstvo:Slovart

Anotácia:
Nad londýnskym Inštitútom sa zmráka. Mortmain pripravuje útok na Tieňolovcov: chce ich zničiť pomocou Pekelných strojov - armády neľútostných automatonov. Na dokončenie svojho plánu potrebuje už len jedno: Tessu Grayovú. Tieňolovci sa snažia objaviť Mortmaina, skôr než vyšle armádu do útoku. Keď však Mortmain unesie Tessu, Jem a Will, ktorí si obaja robia nároky na jej srdce a lásku, sú ochotní urobiť čokoľvek na jej zachránu. Tessa si uvedomuje, že jediný, kto jej môže pomôcť, je ona sama. Ale dokáže sa jedno obyčajné dievča postaviť celej armáde Pekelných strojov?

Moje dojmy:
Na záverečný diel so série Pekelných strojov som sa veľmi tešila ale na druhej strane som sa aj veľmi obávala. Na jednej nemenovanej FB stránke som sa ešte pred čítaním dozvedela dosť dôležitý spoiler ktorý ma na jednej strane šokoval a na druhej odrádzal prečítať si posledný diel. Nakoniec som jeden večer po prečítaní Ak zostanem sponntane vzala Mechanickú princeznú a začítala sa do knihy.

Stará dobra Tessa aj v záverečnom diely bola zmätená, nerozhodná a miestami som sa nestotožňovala s jej rozhodnutiami ale na druhej starne mala v sebe aj silu a odvahu. Will a Jem boli jednoducho perfektný a neviem sa rozhodnúť ktorý si nakoniec získal moje sympatie ale obaja boli starostlivý ,priateľský a pre Tessu a ostatných boli schopný spraviť čokoľvek(zvlášť Will keďže Jem mal zdravotný stav taký akí mal ale i on bol odvážny).Na konci druhej časti vstúpila do deja Wilova sestra Cecily ktorú som si obľúbila ,takisto som si moje sympatie získala aj Sophie alebo chudiatko Charlottte ktorá to mala veľmi ale veľmi v tejto časti ťažké. Okrem spomenutých postav sa v knihe vyskytli aj iné, prijemne i tie menej prijemne postavy a určite si ako ja nájdete okrem hlavnej hrdinky postavu ktorú si svojim spôsobom obľúbite.

Cassandra Clare je skvelá autorka ktorá píše fantasticky a ja jej štýlu písania nemám čo vytknúť . Príbeh je do posledných detailov premyslení. Počas čítania mate pocit že sa nachádzate samotnom Londýne alebo v iných častiach a prežívate spolu s Tieňolovci všetko .Pomalé gradovanie deja mi vyhovovalo pretože som veľmi dobre vedela(a dúfala) že Cassandra nás možno o dvadsať ,tridsať strán nebude šetriť a mi budeme stránky v knihe čítať s otvorenými ústami a tak sa aj stalo. V záverečnom diely s názvom Mechanická princezná nájdete akciu ,zvraty, intrigy, humor(milujem Wilov humor) ale i romantiku a nemôžem zabudnúť nato ako krásne Cassandra Calre opisovala priateľstvo medzi Jemom a Wilom.

Keď som čítala recenzie na Mechanickú princeznú všade sa spomínal epilóg knihy a ja musím za seba povedať a že bol krásny a ja som s koncom spokojná a ten som tiež čítala som slzami v očiach .Myslím si že čitatelia ktorý fandia paru Tessa a Jem budú spokojný a ty ktorý fandia paru Tessa a Will budú tiež spokojní. Ja som začala čítať epilóg s obavami ale tie opadali za niekoľko sekúnd a Cassandra ho napísala perfektne .Posledný diel so série Pekelne stroje vám odporúčam, nebudete sa ani minutú nudiť to vám môžem zaručiť .Cassandra je proste talent na písanie a teším sa na ďalšie jej knihy. Odporúčam.

Gayle Formanová-Ak zostanem (Recenzia)

26. března 2015 v 17:37 | Sima
Autor:Gayle Formanová
Názov knihy:Ak zostanem
Počet strán: 173
Vydavateľstvo: Ikar

Anotácia:
Sedemnasťročná Mia ma všetko,po čom kedy túžila- milujúcu rodinu, priateľa, dokonca ju prijmú na prestížnu umeleckú školu na druhom konci krajiny. Nevie sa rozhodnúť, či si má vybrať lásku a život s rodinou, alebo hudbu.V jedno februárové ráno sa však všetko zmení- na výlete s rodičmi a bratom cestou v aute na okamih spokojná zavrie oči,a keď ich otvorí, stojí v priekope .Na je okraji vidí ich havarované auto a jej rodičia ležia mŕtvi pri ceste. Krátko nato zbadá ďalšie telo. S prekvapením zisťuje,že hľadí sama na seba,a spontánne sa pýta :Som mŕtva? Ešte včera mala veľa možností ,ktorými sa jej život mohol uberať, dnes stojí pred jednou otázkou :Zostanem?

Moje dojmy:
Ak zostanem s pera Gayle Formanovej určite poznáte. V roku 2014 sa kniha dočkala filmového spracovania a ja som si chcela knihu prečítať ešte pred pozretím filmu ale nakoniec som ako prvé videla film a ten sa mi veľmi páčil.Ak zostanem však nezaostáva za filmovým spracovaním a takisto ako film aj kniha vo mne zanechala prijemne dojmy.

Mia bola citliva ale i veľmi silná a pre svoju rodinu a priateľov a samotného Adama bola schopna spraviť čokolvek. Mala obrovsky talent aj keď Mia bola fajn ja som si ju nejako extra neobľúbila. Adam bol starostlivý,citlivý a trochu tvrdohlavý.Okrem Mii a Adama sa v knihe vyskytne ešte veľmi veľa postav a ja som si napríklad (dokonca viac ako samotnú hrdinku)obľúbila jej kamarátku Kim.

Ak zostaneš je krásna kniha ktorá vás chytí za srdce. Kniha Je plná krásnych myšlienok.Vďaka Mii ktorá nám ukazuje spomienky ,zisťujeme aká v skutočnosti bola, akí bol jej vzťah s rodičmi ,k bratovi, k hudbe ale i k Adamovi a ďalším príbuzným . Zisťujeme ako sa jej rodiča zoznámili, ako sa Mia zoznámila s Adamom, prvé pocity po narodený brata Teddyho. Kniha poukazuje na rôzne podoby lásky- rodičovská láska, prvá láska ,láska k hudbe a mnohé iné.Stránky sa otáčajú samé a keďže je knižka naozaj útla prečíta sa za veľmi krátky čas.Teším na druhy diel tentoraz s Adamovho pohľadu. Odporúčam.

Miroslava Varáčková-Adaptácia (Recenzia)

20. března 2015 v 20:07 | Sima
Autor:Miroslava Varáčková
Názov knihy:Adaptácia
Počet strán:262
Vydavateľstvo:Slovart

Anotácia:
Zoya mala všetko: domov, rodinu, kamarátov. A potom ľudstvo zdecimovali epidémie a vojny. Teraz nemá nikoho: ani rodinu, ani kamarátov, ani priateľa. Prišla aj o domov. No prispôsobila sa. Vpred ju poháňa len mapa a nádej, že ju dovedie do posledného útočiska na Zemi.Ľudia skúšaní vojnou i chorobami sa tiež adaptovali na nový svet - bojujú o každú minútu života. A osamelé dievča putujúce neznámou krajinou predstavuje priľahkú korisť. Keď Zoyi pomôže neznámy Simon, poruší tým krehkú rovnováhu povojnového spoločenstva, za čo musí zaplatiť životom. A tak sa Zoya, Simon a jeho malá sestra vydávajú naprieč zdevastovanou krajinou s nádejou, že ich mapa po jej mŕtvom priateľovi naozaj dovedie pred brány mesta, kde ešte vládne ľudskosť. Teda, mala by...

Moje dojmy:
Slovenskú autorku Mirku Varáčkovú som objavila vďaka jej knihe Tri kroky do pekla. Kniha ma dostala a názor si môžete prečítať aj TU na blogu. Odvtedy ako som prečítala Tri kroky do pekla som stihla okrem knihy O lásku sa neprosí prečítať všetky jej knihy a jej 10 kniha nebola výnimkou. Druha dystopia s pera tejto skvelej autorky bola opäť skvelá a opäť som ju prečítala za veľmi krátky čas.

Hlavná hrdinka Zoya mi niektorých situáciách prišla necitlivá ale potom som si uvedomila že to je jej obranný mechanizmus. Zoya mala samozrejme aj svoju citlivú stránku ale tu úspešné skrývala. Dovtedy ako sa stretla so Simonom putovala po svete sama a nestretávala dva krát príjemných ľudí a k tomu všetkému prišla o rodinu, o priateľov a vlastne o cely svoj dovtedajší život Simon mal aspoň malú sestričku Emily ale Zoya nemala nikoho. Simon bol presne taký istý tvrdý ako Zoya takže keď sa oni dvaja stretli okolo nich lietali iskry a najradšej by sa pozbíjali ale takisto ako aj Zoya aj on vedel byť citlivý a starostlivý ale tuto stránku poznala len jeho malička sestrička. Okrem našich dvoch hrdinov sa v knihe ešte vyskytne veľa postav ktoré skvelo dopĺňajú dej a niektoré sa zase postarajú o šok.

Plusom tejto knihy bol pravé vzťah medzi Simonom a Zoy. Nevrhli sa na seba a nevyznávali si lásku hneď na 20 strane ale postupne si k sebe hľadala cestu, otvárali sa jeden druhému .Ďalším plusom tejto knihy bola reálnosť príbehu . Nikto nevie čo sa stane za par hodín ,rokov alebo dni. Počas čítania príbehu mate pocit že sa nachádzate v samotnom centre a tu apokalypsu ste prežili a ste jeden z ľudí ktorý neumreli.

Autorka vás po cely čas drží v napätí a dychtivo otáčate stránky v knihe. V Adaptácii nájdete všetko čo ma mať skvelá kniha. Štipka romantiky a akcie a samozrejme aj intrigy .Adaptácia je veľmi dobre napísaná kniha a ja sa teším na ďalšie autorkine knihy. Odporúčam.

Knihu mi poslala samotná autorka za čo jej touto cestou ďakujem :)

Kateřina Petrusová - Nebezpečná láska (Recenzia)

18. března 2015 v 18:09

Autor:Kateřina Petrusová
Názov knihy:Nebezpečná láska
Séria:Bavettovi
Počet strán:374

Anotácia:
Na doporučení posledního zaměstnavatele získá mladá newyorská ošetřovatelka Paige práci v rodině Bavettových, bohatých podnikatelů pocházejících z Itálie. Má se starat o jejich syna Michaela, mladého muže, který se po autonehodě duševně vrátil do období svého dětství. Paige si k němu postupně nachází cestu a Michael si ji velice oblíbí. Postupem času Paige přichází na to, že se dostala do newyorského podsvětí a její zaměstnavatelé jsou součástí mafie.Co se stane, až se jednou Michael probere? Dostane se Paige ze spárů Bavettových, když odhalila jejich tajemství?

Moje dojmy:
Konečne som si už aj ja prečítala niečo od českej autorky Kateřini Petrusovovej a bola to prvá časť z veľmi obľúbenej série Bavettovi z názvom Nebezpečná láska. Od Katky som si chcela už veľmi dlho niečo prečítať a ty ktorí o mne vedia že som blázon do romantických príbehov mi pravé tuto sériu odporučili. Po prečítaní knihy som bola prijemne prekvapená a kniha sa mi veľmi páčila.

S hlavnou hrdinkou Paige som vôbec nemala problém.Bola starostlivá,obetavá, milá ale vedela byť aj tvrdohlavá. Michaela sme najprv spoznali ako dieťa v dospelom tele. Michael sa správal ako tipicke dieťa.Bol zlatý ale vedel niekedy aj vyvádzať.Dospelý Michael bol citlivý a starostlivý a aj vtipný no aj on mal však tvrdohlavú gebuľu a vtedy vznikali medzi nim a Paige vtipne i menej vtipne situácie.S vedľajších postav som si obľúbila Roberta ,Michaelovho brata a nemôžem zabudnúť na ich kuchárku Theresu .Aj v tejto knihe sa našli postavy ktoré vám budú liezť na nervy a jedna s postav bola Michaelova mama ktorú nazvala Paige veľmi vtipne a to Kobra. Ostatne postavy boli fajn a skvelé dopĺňali dej a prispeli do príbehu aj svojim humorom alebo naopak skvele zamotali dej pribehu.

Štýl písania autorky mi sadol a ja som s nim vôbec nemala problém.Kateřina Petrusová píše pútavo a sviežo a po cely čas mate pocit že ste v samotnom príbehu.V knihe nájdete okrem romantiky aj humor ale i napätie i par prekvapení ktoré vás šokujú.Stránky v knihe sa obracajú veľmi rýchlo a rozhodne vám nuda pri tejto knihe nehrozí. Na druhy diel Nepřítel mého nepřítele sa veľmi teším a určite si prečítam aj ostatne autorkine knihy. Odporúčam.

Stieg Larsson-Muži,ktorí nenavidia ženy (Recenzia)

14. března 2015 v 12:22 | Sima
Autor:Stieg Larsson
Názov knihy:Muži,ktorí nenavidia ženy
Séria:Millennium
Počet strán: 423

Anotácia:
Novinár Mikael Blomkvist je odsúdený za ohováranie významného švédskeho podnikateľa a snaží sa uniknúť pozornosti médií hlavného mesta. Priemyselný magnát Henrik Vagner žijúci v severnom Švédsku, ho poverí úlohou napísať zmiznutie svojej netere Harriet v lete 1966.Blomkvist pri písaní kroniky, aj s pomocou geniálnej hacekerky Lisabeth Salanderovej, čoraz hlbšie preniká do záhad rodiny a odhaľuje pravdu o mužoch, ktorí nenávidia ženy.

Moje dojmy:
Už veľmi dlhu dobu som si chcela prečítať niečo iné ako romantické príbehy a fantasy.Film Muži ktorý nenávidia ženy som videla skôr ako som čítala knihu a musím sa priznať že ma film nezaujal tak som ho vypla s tým že toto nebude pre mňa.Teraz po par rokoch som mala šancu prečítať si knihu ktorá bola jednoducho perfektná a už teraz mám v plané pozrieť si znova film.

Hlavný hrdina v tejto knihy je Mikael Blomkvist ktorý píše to čo cíti a rozhodne si nedáva servítku pred ústa. Mikael bol skvelý,ničoho sa nebál.Bol inteligentný,perfektný novinár a myslím si že by sa rozhodené dokázal uživiť aj ako detektív.Lisabeth bola geniálna v mnohých veciach bola prešibaná a hlavne bola inteligentná aj keď pre mnohých ľudí bola čudná hlupana bez mozgu(A keď zistili že nie je baba bez mozgu to bola len sranda).V knihe je veľmi veľa postav a ľahko sa v postavách a v ich životných prehrách a výhrach môžete stratiť,takže kniha vyžaduje vašu plnú pozornosť.V knihe som si okrem Lisabeth nikoho extra neobľúbila.

Štýl autora bol veľmi pútavý aj keď sa mi zo začiatku do príbehu dostavalo ťažko, po par stranách tento problém zmizol a ja som sa od knihy nemohla odtrhnúť. Autor v tejto knihe rieši dosť citlivú tému súčasnostia aj minulosti a to sexuálne zneužívanie žien.Počas čítania som veľa krát krútila hlavou a veľa krát sa mi stalo že som niektoré časti musela spracovávať niekoľko minút. Male negatívum som tu však našla a to že sa mi niektoré Švédske mesta ,alebo priezviska čítali dosť ťažko. Ine negatívum som tu nenašla.

Ako som spomínala predtým Muži ktorý nenávidia ženy je perfektná kniha.Je plna tajomstiev,zvratov ale nájde sa tu i akcia.Veľa krát si určite počas čítania poviete: A to on spravil,tato postava vtom ma určite namočene prsty. Stieg Larsson sa s vami hra až do posledných strán a drží vás v napätí a posledné strany budete čítať s otvorenými ústami. Odporúčam.

Rainbow Rowellová-Eleanor a Park (Recenzia)

8. března 2015 v 12:48 | Sima
Autor:Rainbow Rowellová
Názov knihy:Eleanor a Park
Počet strán: 335

Anotacia:
Eleanor
Červenovláska z chudobnej rodiny. V jednej izbe sa tlačí so štyrmi súrodencami. S nevlastným otcom sa neznáša pre jeho násilnícke sklony. V škole je nová a nepatrí k obľúbencom - nenosí značkové oblečenie, lebo jej rodičia na to nemajú, nie je štíhla ako spolužiačky a na jej vtipných hláškach sa nikto nesmeje.

Park
Jeho rodina netrpí núdzou, ale Park nemá rád sám seba. Chýbajú mu svaly bejzbalistu, výška basketbalistu a sebavedomie amerického tínedžera z nebraskej Omahy. Parkovu matku si totiž otec priviedol z Kórey a syn zdedil jej ázijské črty. A tak si najradšej číta komiksy, počúva obľúbenú hudbu a v školskom autobuse sedí sám.
Až kým jedného dňa nenastúpi istá červenovláska a nikto - okrem neho - ju k sebe nepustí sadnúť.
Eleanor a Park nie sú hlúpi a vedia, že prvá láska takmer nikdy nevydrží. Sú však aj dosť zúfalí a dosť odvážni, a tak to spolu skúsia.

Moje dojmy:
Na Eleanor a Park som sa chystala dlhu dobu.Zo par krát som si ju vzala do ruky ale vrátila na poličku. Na knihu som čítala názory ktoré ju vychvaľovali do nebies,žiadnu negatívnu(to je dosť zvláštne )Aj toto bol dôvod pre ktorý som sa rozhodla prečítať si konečne!! Eleanor a Park.

Eleonor bola baba mnohých tvarí .Zo začiatku mi prišla veľmi nenápadná,ticha vo vnútri to však bola baba zlomená,citlivá a bojazlivá. No svetu ukazovala skôr svoju tvrdú ,,škrupinu" ,teda snažila sa to všetko zvládať a skrývať za ironickými poznámkami. Ostatným bohužiaľ však ukazovala tu citlivú stránku a jasne im dávala najavo že ju môžu urážať a ďalej sa jej vysmievať.Posmešky som zažila na vlastnej koži preto som sa do Eleanor vedela viac vcítiť ako do Parka a keby Eleanor rupli niekedy nervy bolo by to dobre,myslím že ona by mala nato pobiť sa alebo akokoľvek dať najavo ostatným že si k nej druhy raz nemusia dovoliť. Eleanor však bola taká a v niektorých momentoch mi trochu liezla na nervy a hovorila som si: Bože Eleanor čo furt riešiš. Park mi viac ako Eleanor prišiel zvláštny a ničím ma nezaujal.Jedine plus ma u mňa tým že chodil v čiernom :D

Príbeh prvej lásky medzi Eleanor a Parkom sa odohráva v roku 1986. Kazety,walkmany.Toto sa mi na príbehu zdalo atraktívne.Nebol to ,,ďalší" príbeh zo súčasnej doby .Bola to príjemná zmena čítať o dvoch mladých ľudi v dobe kedy to bolo trochu ťažšie vo všetkých smeroch.Ďalej sa mi páčilo že autorka v tejto knihe rieši aj dosť citlivé témy ako šikanovanie,domáce násilie. Naopak čo mi dosť robilo problém zo začiatku bol štýl písania autorky.Jej štýl je zvláštny a ja som až po par stranách naladila na štýl Rainbow Rowelovej .Ešte jedno musím knihe vytknúť a to že miestami tu boli nudne pasáže a niektoré veci mi prišli už naťahované a ja som knihu radšej odložila a vrátila sa k nej neskôr.

Keď som čítala recenzie každého dostal koniec,buď niekoho koniec sklamal alebo bol spokojný s koncom.Ja som s koncom spokojná, neviem si inak predstaviť ako by to malo skončiť. Koniec mi prišiel veľmi reálny a ta dotyčná osoba nemala inú možnosť aj keď mi tie posledné slova spôsobili mierni šok a prehodila som stranu a čakala som že sa mi tam odrazu vyčaruje aspoň nejakí epilóg :D nestalo sa ale s koncom som i napriek tomu spokojná.Eleanor a Park by som odporučila skôr tínedžerom ale určite si získa aj staršieho čitateľa.I napriek tomu že v knihe boli hluché miesta a so správaním Eleanor som sa nie vždy stotožnila, som knihu prečítala za veľmi krátky čas.Je to taká príjemná oddychovka pri ktorej si určite zaspomínate na svoju prvú lásku.Odporúčam

Veronica Roth-Divergencia (Recenzia)

5. března 2015 v 19:42 | Sima
Autor:Veronica Roth
Séria:Divergencia
Názov knihy:Divergencia
Počet strán: 390

Anotácia:
Pre šestnásťročnú Tris sa svet zmení v zlomku sekundy, keď musí urobiť najťažšie rozhodnutie v živote. Obratí sa chrbtom k svojej rodine a sama sa vydáva v ústrety budúcnosti, odhodlaná zistiť, kam skutočné patrí. Tris, zdesená brutalitou nového života, nemôže dôverovať nikomu. I tak ju však priťahuje chlapec, ktorý ju zároveň desí aj ochraňuje. Najťažšie rozhodnutie však na ňu len čaká.

Moje dojmy:
Dúfam že knihu Divergencia vám nemusím predstavovať. Keď som sa po prvý krát ponorila do tohto príbehu mala som na jednej strane očakávania no na druhej aj strach že to bude kravina, ktorá ma bude privádzať do zúrivosti a ja ju zabuchnem s tým že knihu už nikdy nechcem vidieť. Nestalo sa tak a ja som si príbeh Tris zamilovala. Počas sledovania traileru na Rezistenciu(premeria je 19 marca) som si uvedomila že si už nepamätám toľko aby som mohla filmu posúdiť tak som sa rozhodla prečítať si všetky diely znova.

Hlavná hrdinka patri medzi moje obľúbené. Tris je odvážna, obetavá. Žiadne ufňukané dievčatko. Ma samozrejme aj svoju citlivú stránku ale tu ukazuje menej .Sem tam som mala s nej pocit že je zmätená, ale kto by nebol? Ja rozhodne .

Štyri, tajomný, náladový, drsný no vo vnútri citlivý chlap a ja som si ho veľmi obľubila aj keď ma niekedy so svojou náladovosťou privádzal do zúfalstva.S ostatných postav som si obľúbila Christinu a Wila. Samozrejme ako inak v knihe boli aj ty menej dobrý. Eric a Peter boli dvaja idioti ktorý mi po cely čas čítania perfektne liezli na nervy a okrem nich ešte jedna ženská Jeanine ktorá im dvom skvelé sekundovala.V knihe je veľmi veľa postav a každá ma svoj charakter, črtu vďaka ktorej si ju veľmi rýchlo obľúbite alebo ju budete neznášať.

Veronica Roth má skvelý štýl písania. Od začiatku vás vťahuje do deja .Prežívate s Tris všetky obavy s novej frakcie, všetky radosti. V Divergencii nájdete aj romantiku ktorú autorka vkladá do deja postupne a s akciou sa to skvele premiešava. V knihe nájdete okrem romantiky a akcie aj poriadnu dávku napätia, intríg a aj humor.Ak ste ešte nesiahli po tejto sérii,neváhajte ani sekundu a požičajte si ju z knižnice alebo si ju kúpte. Kniha vás nebude nudiť a stránky budete hltať jednu za druhou.Odporúčam.

Sylvia Dayová-Obnažená (Recenzia)

27. února 2015 v 19:07 | Sima
Autor:Sylvia Dayová
Séria:Crossfire
Názov knihy:Obnažená
Počet strán: 342

Anotácia:
Bol krásny, inteligentný a neskutočne príťažlivý. Priťahoval ma tak ako ešte nikto. Po jeho dotyku som túžila ako po droge, hoci som vedela, že ma nebezpečne oslabuje. Stále som sa spamätávala zo všetkého strašného, čo sa mi v minulosti stalo, a v jeho prítomnosti ožívali zlé spomienky. Gideon si to uvedomoval. Aj on mal svojich démonov. Boli sme jeden druhému ako zrkadlo, ktoré odráža tie najtajnejšie rany a túžby. Putá jeho lásky ma premenili a ja som len dúfala, že muky, ktorých stopy sme obaja niesli, nás naveky nerozlúčia.

Moje dojmy:
Čitateľkám(možno aj čitateľom ,kto vie)určite nemusím predstavovať autorku Sylviu Day.Jej séria Crosffire si získala milióny ľudí na celom svete ktorý milujú erotické romány a keďže sa netajím tým že aj ja tieto knihy čítam ,rozhodla som sa aj ja siahnuť po prvej knižke s tejto série z názvom Obnažená. Určite ste už počuli že Obnaženú prirovnávajú k milovaním i nenávidením 50 odtieňom sivej a ja teraz po prečítaní oboch kníh nechapem ako môže tieto knihy niekto porovnávať. Obe sú odlišne.

Opäť tu máme príbeh zo sveta smotánky. Luxusne oblečenia ,nacvičene pózy. Fešný a dokonali milionár a, teraz asi čakáte nevine dievča. Nič také však tejto knihe nie je. Hlavná hrdinka Eva je dospela, inteligenta a sem tam vtipná. Pracuje a býva so svojim kamarátom. Do je života však stupuje Gideon Cross, áno to je ten hore spomenutý miliónar.A Evin život sa pravé vtom okamihu zmeni. Gideon je tajomný, úprimný a sem tam mi trochu naháňal strach. Obaja boli zvláštni a ani jedného s nich som si nijako extra neobľúbila. Z vedľajších postav som si obľúbila jedine Evinho šéfa Marca (ak sa inak volal, tak mi to prepáčte a opravte ma)

Obnažená nebola zla kniha ALE pocit že čítam 50 odtieňov sivej bez herne a iných veci tak toho som sa nedokázala zbaviť. Z knižky mám zmiešane dojmy,na jednej strane sa mi kniha páčila no na druhej som mala sem tam pocit že čítam veľa krát spomínané odtiene.Pozitívum tejto knihy bolo že sa čítala naozaj rýchlo a stránky sa prevracali sami. Ďalším pozitívom bolo že dosť škaredé, zvrátené veci si tentoraz prežila aj samotná hrdinka Eva a ak sa chcete dozvedieť čo sa jej stalo a vedzte že vás to bude lákať knihu len tak ľahko neodložíte .Obnažená je romanticky príbeh, nie je vôbec vulgárni takže tým ktorý sa nepáčili odtiene siahnite po Obnaženej,možno vás Gideon Cross opantá tak ako milión žien opantal Christian Grey.

Paullina Simonsová-Medený jezdec (Recenzia)

22. února 2015 v 17:05 | Sima
Autor:Paullina Simonsová
Názov knihy:Medený jezdec
Počet strán: 653

Anotácia:
Sedmnáctiletá Taťána vyrostla v Leningradě, v městě, kde památníky zašlé slávy kontrastují s šedivou realitou stalinského Ruska. V roce 1941, ten den, kdy Němci napadnou Rusko, se Taťána poprvé zamiluje - vzápětí pocítí trpkost zakázané lásky: nadporučík Alexandr Bělov je vyvolený její sestry Dáši. Navíc má Alexandr temné tajemství - pochází z rodiny amerických komunistů, kterou zlikvidovalo NKVD. Lásce Taťány a Alexandra není přáno: město drtí německá blokáda, hladomor, zima a všudypřítomný strach ze smrti. Ale jindy slabá Táňa se ukáže jako nejsilnější člen rodiny a s Alexandrovou pomocí překonává všechny útrapy. Nejtěžší zkouškou však bude odolat vlastní touze.

Moje dojmy:
Tento ľúbostný príbeh ktorý si získal srdcia milióny ľudí som si chcela už veľmi dávno prečítať aj ja. Tak som si ju knižnici rezervovala a keď som ho mala konečne doma pustila som sa do čítania.Príbeh o komplikovanej,búrlivej,osudom ťažko skúšanej láske medzi Tatianou a Alexandrom ,vojakom červenej armády si získal aj moje srdce.

Tatiana Metanovova, naša hlavná hrdinka bola úžasná. Obetavá ,silná. Pre svoju rodinu bola ochotná spraviť čokoľvek. Zo začiatku som mala z Táni pocit že bude naivná, ufňukaná hrdinka a musím sa priznať že na začiatku som mala radšej Dášu než ju ale zmenilo sa to, veľmi rýchlo. Dáša bola totálna krava ,ako som spomenula zo začiatku som mala pocit že ona bude ta silná ,priebojná. Nie Dáša nebola ani silná a tobôž nie obetavá. Dáša bola ufňukaná hlupana ktorú neznášam a tohto pocitu sa asi nikdy nezbavím. S takouto vedľajšou postavou som s v knihe nikdy nestretla. Jej názory, všetko mi liezlo na nervy . Keby stoji pri mne tak jej asi strelím a nie len raz. Dašini a Tanini rodičia si tiež nezískali moje sympatie (boli strašní ,sebeckí a niekoľko krát som nad nimi krútila hlavou a v duchu som si hovorila :Ako toto môžu povedať).Alexander alebo Šura ako ho volala Tana mi začiatku prišiel taký nevýrazní ale ako sa pomaly otváral Tatiane tak som si ho postupne obľúbila ale niekedy bol agresívny ,výbušný a to sa mi nepáčilo.

Ostatným postavám ktoré sa v knihe vyskytli sa autorka venovala okrajovo čo vôbec neberte ako negatívum. Plusom tejto knihy bol samotný štýl písania autorky. Krásne opisovala Rusko a čitateľ ma po cely čas pocit že stoji vedľa Tatiany a prežíva s ňou všetky radosti(ktorých bolo menej) a všetky starosti. Paulllina Simonsova neopisovala len milostný príbeh Alexandra a Tatiany ale opisovala aj hrôzy vojny .Tatianin boj o jedlo, o drevo a iné veci. Medeného jazdca vám rozhodne odporúčam .Autorka píše skvelo a pútavo a pri tejto knihe vám určite nuda nehrozí.

Lee Carroll-Čierna labuť vzlieta (Recenzia)

10. února 2015 v 17:46 | Sima
Autor:Lee Carroll
Názov knihy:Čierna labuť vzlieta
Počet strán: 399

Anotácia:
Jedného pochmúrneho dňa sa Garet Jamesová, šperkárka z New Yorku, zatúla do čudesného starožitníctva a v tej chvíli sa jej život obráti naruby. Záhadný obchodník John Dee jej ponúkne veľmi štedrú sumu za otvorenie starej striebornej skrinky. Garet nemôže uveriť vlastným očiam, keď na skrinke zbadá symbol labute - identický so znakom na prsteni, ktorý dostala od svojej zosnulej mamy. Ale keď skrinku otvorí, začnú sa diať prapodivné veci... Garet sa pustí do pátrania a zistí, že sa ocitla v storočnom proroctve. Otvorením skrinky totiž vypustila zlé sily. Postupne sa dozvedá, kým vlastne je, a aj to, že ju mama pred týmto poznaním chcela za každú cenu ochrániť. Mocní démoni totiž sužovali a nakoniec zahubili mnoho žien z Garetinho rodu po celé generácie - vrátane jej milovanej mamy. Dokáže Garet využiť svoje schopnosti a porazí tak ničivé sily z podsvetia?

Moje dojmy:
O knihe Čierna labuť vzlieta ste už určite počuli. Príbeh o šperkarke Garet som si chcela prečítať už veľmi dávno a až teraz keď som knihu uvidela na poličke v knižnici,rozhodla som sa vziať si knihu domov a ponoriť sa do sveta Garet ktorej sa život zmení po otvorení starej skrinky.

Hlavná hrdinka mi však tentoraz nesadla. Nikdy som nemala vätši problém z hrdinkami. Každá mala nejakú chybu ktorú som prehĺtala .Garet však bola zvláštna postava. Nevýrazná, nijako extra som si ju neobľúbila a to ako sa niekedy správala bolo už dosť a môj pohár trpezlivosti začal pretekať.V niektorých dôležitých momentoch bola nerozhodná , miestami dokonca hlúpučká. Niekedy som sa nemohla zbaviť pocitu že to nemá v hlavne v poriadku . Ale aby som ju nevykreslila len ako bláznivú naivku bola aj odvážna a pre svojich priateľov a rodinu by spravila posledné.

Okrem hlavnej hrdinky v knihe vystupuje mnoho postav a toto je problém .Pri čítaní som sa niekoľko krát stratila a dokonca som sa niekedy aj nudila a knihu som odložila. Viac ako hlavnú hrdinku som si obľúbila Becky. Najlepšia kamarátka Garet. Veľmi som si obľúbila aj vilu s menom LOl. S mužských postav si nikto nezískal moje sympatie ani božskí Will ktorý pomotal Garet hlavu.


Čierna labuť vzlieta skrýva v sebe príbeh ktorý sa mi i napriek par chybičkám a hluchým miestam a tomu že hlavná hrdinka mi chvilami skvele poťahovala nitkami nervov páčil. Pomalé gradovanie deja a akcia v miernom tempe mi vyhovovalo. Svet umelcov, obrazov a šperkov sa mi veľmi páčil a skvelý a dychberúci otvorený koniec určite nie len mňa ale i vás prinúti siahnuť aj po druhej časti. Odporúčam

Carey Heywood-ON

29. ledna 2015 v 18:59 | Sima
Autor:Carey Heywood
Názov knihy:ON
Počet strán: 231
Séria: Him

Anotácia:
Posledních sedm let se snažila na svou první lásku zapomenout. A setkání po letech může vyvolat bolestné vzpomínky na jednu osudovou noc.Sarah Millerová nenavštívila svůj domov v rodné Atlantě už dlouhých sedm let. Nic na světě by ji nepřimělo vrátit se zpátky domů, kdyby nebylo svatby jejího milovaného staršího bratra. Mísí se v ní pocit štěstí, že znovu uvidí svou rodinu, ale zároveň i obava, aby se nesetkala s NÍM. Nikdo z její rodiny netuší, proč se tehdy bez rozloučení odstěhovala tak daleko a co ji k tomu vedlo... Ví to jen ON....
On, jehož od první chvíle celým svým srdcem milovala.
On, s nímž srovnává všechny ostatní muže a jemuž nemůže nikdo konkurovat.
On, kdo jí dal pocit, že nic není nemožné.
On, o němž si myslela, že pro něj není dost dobrá.
On, na něhož se posledních sedm let usilovně snažila zapomenout.
Jediné, co musí udělat, je vrátit se na týden domů a hlavně se s NÍM nesetkat..

Moje dojmy:
Tuto útlu knižku z názvom On ste už určite videli buď v kníhkupectve alebo na nejakom knižnom blogu alebo vám ju odporučila kamarátka. Na príbeh som sa veľmi tešila a aj keď si asi poviete že takýchto príbehov je milión, tento ma niečím zaujal (A nie je to tou obalkou!).

Súčasní príbeh sa prelína z minulosťou. Vďaka tomu môžeme sledovať osudy hlavných hrdinov.Ich pády, radosti i starosti. Ako sa menia. Sarah bola fajn ale radšej som ju mala keď bola staršia. Úprimné povedané ako kamarátku na strednej škole by som ju nechcela mať, pretože jej život tvoril len Will, cely čas bola len s Willom. Poznali sa s Willom od základnej školy ale aspoň nejaké koníčky, nič len on. Will sa podľa mňa absolútne za tých 7 rokov nezmenil. Samozrejme dospel ale žiadnu veľkú zmenu v jeho správaní som nezaregistrovala .Z vedľajších postav som si obľúbila Saweyer ktorá bola taká pohodačka a mala so Sarah obrovskú trpezlivosť. Okrem Saweyer je v knihe samozrejme aj mnoho iných postav ktoré si svojim spôsobom obľúbite.


ON ma však aj menšie chybičky a to nudne mieste a Sarine správanie bolo niekedy strašne ,také na facku .I napriek tomu sa kniha čítala rýchlo. Carey Heywood napísala dokonalú oddychovku ktorú mate prečítanú behom par hodín. Vo vydavateľstve Galatea vyšlo aj druhé pokračovanie názvom Ona ktoré bude tentoraz z pohľadu Willa.

Kristin Cashore-Výnimočná

24. ledna 2015 v 21:57 | Sima
Autor:Kristin Cashore
Názov knihy: Výnimočná
Počet strán: 411
Séria: Sedem kráľovstiev

Anotácia:
Dej sa odohráva v krajine, kde sa rodia ľudia so zvláštnou schopnosťou, výnimočným obdarením. Ostatní sa ich boja, pohŕdajú nimi, alebo ich zneužívajú. Hlavná hrdinka románu Katsa bola obdarená schopnosťou, ktorou sama pohŕda. Je výnimočná v zabíjaní. Jej život ovládol strýko Randa, kráľ Middlensu. Mala zaňho vykonávať nekalú prácu, trestať, mučiť alebo zabíjať každého, kto sa mu znepáči. Keď sa prvý raz stretla s princom Poom, ktorý bol obdarený schopnosťou bojovať, nemala ani tušenie, ako sa zmení jej život. Nikdy by jej ani na um nezišlo, že sa stane jeho priateľkou. Nikdy by si ani nepomyslela, že sa dozvie celú pravdu o svojom výnimočnom nadaní, príšernom tajomstve, ktorým by dokázala zničiť všetkých sedem kráľovstiev.

Moje dojmy:
Na výnimočnú som sa chystala od vydania knihy ,áno dobre čítate ,od vydania knihy som milión krát v kníhkupectve pozerala na Výnimočnú a premýšľala či si ju kúpiť .Nekúpila a to som spravila veľkú chybu .Po veľmi dlhej dobe som na ňu narazila v knižnici a voľba ktorá kniha pôjde so mnou bola jasná .Po prečítaní môžem skonštatovať len jedno, kniha je fantastická. Ale najprv vám predstavím trochu hlavných hrdinov.

Katsa je silná, odvážna ,inteligentná i citlivá a vďaka týmto vlastnostiam si ju určite obľúbite .Poo,mladý princ bol takisto ako Katsa odvážny ale nijako extra som si ho neobľúbila .Vo výnimočnej sa mihne veľmi veľa postav a až na jednu postavu ktorá nás bude sprevádzať celým príbehom sa autorka postavám a hlavne ich charakteru venuje len okrajovo čo mne vôbec neprekážalo.

Tento príbeh je fantasticky a knihe nemám čo vytknúť .Výnimočná je plna akcie ,intríg a nájdeme tu samozrejme aj lásku. Rozhodne nečakajte takú dlhu dobu ako ja, určite sa pri čítaní nebude nudiť. Autorka napisala skvelý a originálny príbeh. Teším sa na druhu časť z názvom Ohniva. Odporúčam

Mark Helprin-Zimní příběh (Recenzia)

9. ledna 2015 v 20:55 | Sima

Autor:Mark Helprin
Názov knihy:Zimní příběh
Počet strán: 762

Anotácia:
Mytický příběh z New Yorku odehrávající se v několika časových rovinách o osudové lásce, která trvá navždy.Jedné zimní noci, na samém počátku 20. století, se pouliční zloděj Peter Lake pokusí vyloupit honosný dům známého novinářského magnáta. Dům však není prázdný - Peter zde najde krásnou dívku jménem Beverly. Peter jejímu kouzlu okamžitě podléhá. Jejich láska však zůstává nenaplněna, protože Beverly záhy umírá na tuberkulózu.Zoufalý Peter se během jedné z honiček, kterou na něj uspořádají členové bývalého zlodějského gangu, vrhá z Brooklynského mostu do vody. Zdá se, že příběh končí…Osud však rozhodne jinak. Peter Lake se znovu vynořuje o mnoho desetiletí později, obdařený zvláštními schopnostmi, o kterých zpočátku nemá ani tušení. Zmateně tápe v ulicích New Yorku své vlastní budoucnosti a jen matně si vzpomíná, odkud přichází. Teprve při spatření starého obrazu s Beverly si uvědomí, kým je, a vydává se najít svou lásku i smysl života.

Moje dojmy:
Zimní příběh z pera amerického spisovateľa Marka Helprina sa mi zapáčil po pozretí videa u Rodaw. Stačil mi kratučkí trailer na to aby som si povedala že tuto knihu jednoducho musím mať a keďže bolo tesne pred Vianocami, hneď som vedela akí darček si želám vidieť pod vianočným stromčekom. Čítanie príbehu o zlodejovi Petrovi Lakeovi a jeho láske Beverly ma jednoducho okúzlil.

Hlavnou postavou v tomto príbehu je Peter Lake. Peter je veľmi zaujímavá osobnosť. S počiatku mi prišiel ako bohém ,milovali ho ženy, nenávideli muži. Bol geniálny a hlavne prefíkaný zlodej a život si užíval plnými dúškami a netrápilo ho čo príde zajtra .Zmenilo ho však po stretnutie s Beverly. Beverly bola táka dokonala dcéra. Vedela hrať na klavíri, všetko čo jej povedali ,spravila. Všetko však zmenil okamih keď spoznala Petra. Po ich stretnutí si užívala ,každý okamih .Nemyslela na ťažkú chorobu. Vďaka Petrovi žila a bola šťastná ako nikdy. Beverly aj Petra som si veľmi obľúbila. Okrem Petra Lakea a Beverly je v knihe veľmi veľa postav. Autor nám na niekoľkých stranách rozrozpráva ich životný príbeh.

Čítanie Zimného příběhu bolo ťažké no mne to v tomto prípade absolútne nevadilo .Mark Helprin si ma svojim štýlom písania získal a ja som hltala každé slovo. Autor dokonale opísal New York a ja ma teraz veľkú chuť nasadnúť do lietadla, vziať knihu do ruky a letieť do New Yorku. Autor v tejto knihe opísal všetko, ničomu sa nevenoval len na par riadkov.

V knihe nájdete mnoho opisov ktoré môžu niekoho nudiť preto by som skôr tuto knihu odporučila starším čitateľom ale tento príbeh sa rovnako môže páčiť aj tínedžerom .Od knihy som neočakávala radšej nič ale nakoniec som bola prijemne prekvapená .V knihe je akcia ,romantika ,rôzne podoby lásky ale hlavne je tam tajomno ktoré vás bude nútiť prevracať stránky. Zimní příběh je skvelá kniha o láske ktorá je silna a prekoná všetko a tak by ste si tento čarovny príbeh nemali nechať ujsť. Odporúčam.

Miroslava Varáčková-Nepobozkaná (Recenzia)

26. prosince 2014 v 13:26 | Sima
Autor:Miroslava Varáčková
Názov knihy:Nepobozkaná
Počet strán: 239

Anotácia:
Sladkých šestnásť a na obzore žiadny frajer, žiadna pusa, žiadne randenie .To je údel druháčky Dominiky, ktorá si najviac na svete želá, aby sa zbavila nálepky ,,nepobozkanej" Jedného dňa sa jej do cesty pripletie Šarkan, chalan s krásnymi očami a nevyspytateľnou povahou, ktorý jej celkom poblázni hlavu a vnesie jej do života dlhoočakávaný závan romantiky. Nepotrvá dlho a Dominike sa začnú plniť i najtajnejšie sny. O bozkoch. O láske. O človeku, ktorý dokáže narušiť je nudný stereotyp...

Moje dojmy:
Na Nepobozkanú z pera slovenskej autorky Mirki Varáčkovej som sa veľmi tešila. Bola som v tom že od autorky vyjde ďalšia kniha až budúci rok a ona si pre nás pripravila takéto prijemne prekvapenie. Aj keď Nepobozkaná je venovaná skôr mladším čitateľkám i v mojom veku (21 rokov) sa čitateľky v knihe určite nájdu alebo si minimálne prijemne zaspomínajú na svojich sladkých šestnásť a prvú lásku .

Dominika Botková, naša hlavná hrdinka je tipicke šestnásť ročne dievča. Je drzá no i citlivá ,večne chodí v oblakoch a ja som sa v nej veľa krát našla .Dokonca som si zopár krát povedala: Toto poznám, hm takto by som sa aj ja zachovala alebo takto som sa aj ja správala. Jedine čo mi na Domnike vadilo bolo to že chce silou mocou chalana . Tajomný Šarkan ktorý Dominike pomotal hlavu bol tvrdohlavý, drzí a tajomný a aj keď sa bránil Dominika sa mu pomaly dostavala pod kožu. V tejto knihe však nie je len opísaná prvá láska ,prvé randenie ale riešia sa tu aj problémy. Mirka nám aj tentoraz ponúkla veľmi citlivé témy sučastnosti .

Nepobozkaná bola skvelá knižka ktorú som zhltla na posedenie. Počas čítania knihy som sa nenudila. Boli tam vtipne situácie pri ktorých sa zasmejte ale i situácie ktoré boli vážne .Knižku Nepobozkaná odporúčam.


Touto cestou sa chcem ešte raz poďakovať samotnej autorke zato že mi knihu poslala :)

Richelle Mead-Upírska Akadémia-Spútané mágiou (Recenzia)

22. prosince 2014 v 20:13 | Sima
Autor:Richelle Mead
Názov knihy:Upírska akadémia-Spútané mágiou
Počet strán: 421
Séria:Upírska akadémia

Anotácia:
Rose dostala šancu: mohla si vybrať medzi smrteľným životom osamote a nesmrteľným životom v náručí milovaného Dimitriho. Ale rozhodla sa zle... Späť za bránami Akadémie sv. Vladimíra sa s Lissou a ostatnými spolužiakmi pripravujú na koniec štúdia a na deň, keď dajú škole zbohom raz a navždy. No aj keď všetkých opantáva blaho posledných dní, Rose je duchom vždy s Dimitrim. Nedokázala ho zabiť, keď mala príležitosť. Dimitriho máta spomienka na Rose a jej krv a teraz má už len jediný cieľ: On a Rose musia byť spolu. Navždy.

Moje dojmy:
Obľúbená Upírska akadémia sa na Slovensku dočkala piateho pokračovania s podtitulom Spútané mágiou. Na tuto časť som sa veľmi tešila .Po štvrtej časti ktorá mi dokonale zabrnkala na moju emočnú strunu som sa nemohla dočkať tejto časti. Nájde Rose spôsob ako vrátiť život Dimitrimu? A čo Adrián a sľub ktorý mu dala? Odpovede na tieto otázky nájdete v piatom pokračovaní .

Naša stará známa Rose aj v tejto časti ukázala svoju citlivú stránku a naopak čo je určite prekvapenie silu a odvahu objavila v sebe Lissa čo sa mne veľmi páčilo .Adrian bol fajn ale že by som z neho odpadávala to asi nie pretože prekvapivo si opäť získava u mňa sympatie Dimtri ktorý si to u mňa po prečítaní štvrtej časti dosť nahol. Christian bol opäť takí pohodak ktorého si nejde neobľúbiť a som zvedavá čo s parom Christian a Lissa autorka spraví v poslednej časti. V knihe sa vyskytlo veľa nových postav ale mihli sa tu aj známe postavy a opäť zamiešali perfektne karty osudu Rose aj Lisse a určite aj ostatným.

Richelle Mead aj tentoraz vsadila viac na emócie čo vôbec neberte ako negatívum. V Upírskej akadémii - Spútane mágiou dochádza k rozhodnutiam a dosť závažnému zločinu ktorí sa nezaobíde bez emócii a ktorý vás určite prekvapí a vyrazí vám dych. Aj keď bol začiatok zvláštny a ja som s knihy na začiatku mala zmiešane dojmy po par stranách to bolo opäť stará dobra Richelle Mead ktorá skvele miešala emócie s akciou. Knihu som prečítala za par dni(Dala by som ju určite za minimálne za dva dni ale chytila ma mala knižná kríza). Autorka opäť nesklamala aj keď otvorený koniec...Posledné dve slova som si čítala asi 10 krát. Za ten otvorený koniec Richelle neznášam, nemohla tam ešte niečo napísať? Asi nie. Veľmi sa teším na poslednú časť. Odporúčam.

Samantha Youngová-Dublin Street (Recenzia)

18. prosince 2014 v 16:42 | Sima
Autor:Samantha Youngová
Názov knihy:Dublin Street
Počet strán: 335
Séria:Dublin Street

Anotácia:
Joss, ako ju všetci familiárne volajú, sa rozhodne ujsť pred spomienkami na tragické udalosti a presťahuje sa zo Spojených štátov do Škótska .Keďže sa tvrdohlavo vyhýba blízkym vzťahom, nikto netuší, aký veľký žiaľ v sebe dusí a ako dennodenne bojuje so svojimi démonmi. Samotárski život jej dokonale vyhovuje -kým sa nenasťahuje do nového bytu na Dublin Street a nespozná Bradena ,ktorý otrasie jej zdanlivo nedobytným svetom. Braden Carmichael vždy dosiahne, čo chce. Je úspešný, bohatý, neskutočné príťažlivý- a odhodlaný dostať Joss do postele. Keď zistí, že ju predstava vzťahu desí, navrhne jej ,aby uzavreli dohodu, ktorá uspokojí ich spaľujúcu sexuálnu príťažlivosť. No tvrdohlavému Škótovi ich posteľne hry nestačia a Joss spanikarí. Predstava, že niekto prenikne do útrob jej duše ,je pre ňu neprípustná .

Moje dojmy:
Knihu Dublin Street vám určite nemusím predstavovať. Na slovenskom trhu z tejto série ešte vyšlo London Road a Jamaica Lane. Od knihy som nič extra neočakávala (radšej) a preto ma tento príbeh prijemne prekvapil a príbeh o Joss a Brandonovi mi jednoducho učaroval.

Hlavnú hrdinku Joss by som charakterizovala ako silnú, citlivú a komplikovanú osôbku. To čo si prežila bolo ťažké ale niekedy som nad jej správaním prevracala oči a bola som z nej pekne na nervy. Brandon bol tajomný ,komplikovaný a charizmaticky ale aj on mal momenty kedy sa správal ako idiot. Z vedľajších postav som si obľúbila Ellie ktorá bola taká pohodačka. Ellie obdivujem aj za to ako dokázala bojovať vtedy keď sa s ňou osud kruto zahral.

Čítanie som si užívala a knihu som zhltla na posedenie. Autorkin štýl je pútavý a svieži. Počas čítania knihy sa aj zasmejte, budete prekrúcať očami ale sa i rozplávať nad správaním Brandona ktorý mal takisto ako jeho sestrička Ellie trpezlivosť z Joss.

Dublin Street je romantická kniha z jemne erotickým nádychom ale ak mate strach že tam pôjde len o sex tak ste na veľkom omyle. Samantha Yungová neopisovala len komplikovaní vzťah Brandona a Jess ale dala priestor aj vedľajším postavám a hlavne s Ellie si prežijeme jednu drámu takže nebude sa to točiť len okolo Brandona a Jess ale budeme prežívať emócie aj z ostatnými postavami. Na London Road sa veľmi teším aj keď sa na jednej strane trochu obavám pretože príbeh bude tentoraz o Jo ktorá pracuje spolu s Jess a teda Jo mi bola nesympatická ale uvidím možno zmením názor. Ako som spomínala Dublin Street ma prijemne prekvapil a knihu rozhodne odporúčam.

Cynthia Handová-Nadpozemská (Recenzia)

13. prosince 2014 v 17:54 | Sima
Autor:Cynthia Handová
Názov:Nadpozemská
Počet strán: 370
Séria:Nadpozemska

Anotácia:
Clara je bytosť s anjelskou krvou. Má poslanie ktoré sa jej po častiach zjavuje. Musí vyslobodiť neznámeho chlapca z horiaceho lesa ,netuší však, kto je ten chlapec a prečo ho má zachrániť. Po presťahovaní sa do nového mesta sa Clara zoznámi s Christianom, tajomným chlapcom vízie. Christian je charizmatický a veľmi milý, ale má priateľku a tak si Claru sotva všimne. Clara si postupne zvyká v novom prostredí a zároveň objavuje záhadný svet anjelov. Zisťuje, čo všetko ešte o sebe a o ostatných nadpozemských bytostiach nevie -nie všetci sú totiž dobrí, niektorí z padlých sú dokonca zosobnením zla. Podarí sa Clare splniť anjelskú úlohu a vyhovieť tak svojej mame? Je Christian skutočne tou pravou láskou alebo len dobrým priateľom .Ak si Clara zvolí inú možnosť, zmení tým budúcnosť a zároveň zasiahne do osudu všetkých zúčastnených?

Moje dojmy:
Nadpozemská si získala veľa fanúšikov.Príbehov o anjeloch nikdy nie je dosť a pokiaľ ste taký maniak do anjelských priebehoch tak ako ja tak to nemáme o čom debatovať. Ale je tato kniha naozaj taká super?

Claru mi je veľmi sympatická .I napriek tomu že ma vízie a tie vždy prídu nesprávnom čase snaží sa začleniť medzi svojich rovesníkov čo je trochu ťažšie keďže škole ma vždy posledné slovo Kay, chodiaca dokonalosť, ma dokonalého priateľa a jej život je dokonali .Kay je krava ,takto by som ju najlepšie charakterizovala . Nezanášam takéto povrchne mrchy ktoré si myslia že svet sa toči okolí nich. Keď sme už pri Kay spomeňme aj je dokonalého priateľa Christiana ktorý v Clarinich víziách zohráva dôležitú úlohu. Christiana som si neobľúbila .Prišiel mi totálne nudný .Naopak koho som si obľúbila je Tucker. Aj keď sa na začiatku správal ako pako po čase mu Clara zamotala hlavu. Ostatne postavy ako Wendy, Clarina mama a iné postavy boli fajn a určite si každý z vás nájde postavu ktorú si po Clare obľúbi.

Kniha Nadpozemská bola dobra ale k tomu aby som bola s nej nadšená a odporučila by som ju každému mi chýbala akcia. Bolo jej tam, ale trochu menej a to mi chýbalo .Autorka sa sústredila viac na emócie rôzneho druhu. Plusom bolo aj skvele opísanie prostredie a vy počas čítania mate pocit že ste pri Clare a spolu s ňou sa dozvedáte viac o svete anjelov. I napriek tomu že v knihe je akcie menej, Nadpozemská sa mi páčila a teším sa na ďalší príbeh o Clare .Odporúčam.

Jamie McGuireová-Chodiaca Katastrofa (Recenzia)

8. prosince 2014 v 19:18 | Sima
Autor:Jamie McGuireová
Názov:Chodiaca Katastrofa
Počet strán: 372
Séria:Beautiful (2)

Anotácia:
Travis stratil v detstve matku, jedinú ženu, ktorá ho bezvýhradne milovala. Vyrástol s bitkárskymi bratmi a s otcom, ktorý hľadal útechu v alkohole. V ranom veku si predsavzal, že nebude korisťou, ale lovcom. A potom stretol Abby Abernathyovú.

Abby je kombinácia nevinnej krásy a hriešnej minulosti. Vníma Travisa inak ako ostatní a nemieni sa mu vrhnúť okolo krku lebo vie, koľko spolužiačok prešlo jeho posteľou.
Príbeh Abby a Travisa je v tejto knižke opísaný tak, ako ho prežíval on, muž s večným nepokojom v duši.

Moje dojmy:
Krásna katastrofa ktorú napísala Jamie Mcguierová si ma získala a kniha sa zaradila medzi moje obľúbené .Keď som sa dozvedela že autorka napísala aj Chodiacu katastrofu a ja sa konečne dozviem prečo som niekedy pri Travisovi strácala nervy, prečo som nad nim krútila hlavou a hovorila si: Tak toto nie kamarát, bola som šťastná. Tešila som sa že sa konečne dozviem prečo niekedy robil to čo robil a konečne som dozviem niečo o mužovi ktorý mal večný nepokoj v duši.

Hlavných hrdinov vám nemusím predstavovať. Travis je tvrdohlavý , divoký a nikdy neviete čim vás prekvapí , šokuje, rozhodne nepatri do kategórie ľahko čitateľní muž a to sa mi na Travisovi veľmi páčilo. Autorka nám v tejto časti dala všetky odpovede nad ktorými sme si lámali hlavu a ja som počas čítania zistila že som sa beznádejná zamilovala do Travisa Madoxa :D Spoznali sme jeho minulosť ktorá bola v krásnej katastrofe opísaná len okrajovo a autorka dala priestor aj jeho bratom ktorých som si vdaka tejto časti veľmi obľúbila. Travisov otec bol tiež skvelý a to že vychoval piatych synov je obdivuhodne. Ostatne postavy ako Americu a Shepleyho poznáme aj z predošlej časti a osobne si myslím že autorka by mohla napísať príbeh aj o nich, rada by som si to prečítala.

Chodiaca katastrofa možno niektorým príde už navyše ale pravé v tejto časti sa veľa veci vyrieši, objasni a ten koniec... z toho som sa rozplývala ešte par desiatok minúť po prečítaní knihy. V knihe je samozrejme romantika ale vyskytnú sa tu aj vtipne časti a trochu aj nebezpečne akcie. Chodiaca katastrofa bola skvelá kniha ,rýchlo sa čítala a nebol tam moment pri ktorom by som sa nudila. Odporúčam

Gail Carrigerová-Poklony a Sprisahania (Recenzia)

5. prosince 2014 v 14:56 | Sima
Autor:Gail Carrigerová
Názov:Poklony a Sprishania
Počet strán:300
Séria:Etiketa a špionaž

Anotácia:
Sophronia sa tajne pripravuje v Akadémii pre mladé dámy uhladených mravov na povolanie špiónky. Na tajných nočných výletoch po vzducholodi zistí, že sa chystá akési sprisahanie s hrôzostrašnými následkami pre nadprirodzené bytosti i ľudí. Pokúša sa odhaliť, kto za ním stojí, a ochrániť svojich priateľov. Nebezpečný experiment s preletom vzducholode éterosférou je v plnom prúde takisto ako aj plesová sezóna v Londýne. Sophronia rieši plesovú róbu, falošné poklony a intrigy a začína si intenzívne uvedomovať záujem dvoch veľmi odlišných mladých mužov o jej osobu.

Moje dojmy:
Prvá časť Etiketa a špionaž bola úžasná, geniálna a nebol tam jediný moment ktorý by ma nudil a preto som bola veľmi zvedavá aká bude druha časť o Sophronii a jej živote v Prípravnej akadémii mademoiselle Geralinde pre mlade dámy uhladených mravov.

Sophronia patri medzi moje obľúbené knižne hrdinky. Je veľmi inteligentná, odvážna a drzá čo sa mi na nej veľmi páči. Okrem sprisahania ktoré by malo pre ľudí i nadprirodzene bytosti zle následky rieši Sophronia aj niečo celkom iné, začnú sa o ňu zaujímať dvaja celkom odlišní chlapci to znie zaujímavo nemyslite?

Poklony a sprisahania bola skvelá kniha ktorá ma bavila od prvej strany. V knihe je akcia, vtip, trošku romantiky .Autorka Gail Carrigerová ma svieži štýl písania ktorý ma baví a doslova som si ho zamilovala. Knihu som zhltla na posedenie. Ak ste ešte sériu Etiketa a špionáž nečítali rozhodne by ste to mali napraviť. Čaka vás skvelý a hlavne originálny príbeh. Poklony a sprisahania bolo opäť prijemne čítanie a keby ma tato séria aj osem časti rozhodne by som sa nenahnevala :D Odporúčam.
 
 

Reklama